Gość: droppie IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 13:53 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liwia Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.odlew.agh.edu.pl 10.06.02, 13:59 To jest chyba skrzywienie, ale nie jestem pewna. Moja mała miała koślawą stópkę ale jej przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? 10.06.02, 13:59 Ściągnęłam z WIEM: Stopa końsko-szpotawa wrodzona, to najczęstsza wada wrodzona stopy, charakteryzująca się zmianą kształtu, ja i upośledzeniem czynności stopy, przy zachowaniu jej części składowych. Charakterystyczne jej cechy to: 1) ustawienie końskie, 2) odwrócenie stopy powodujace skręcenie podeszwy do wewnątrz, 3) przywiedzenie stopy w stosunku do goleni jak i przywiedzenie przodostopia w stosunku do stępu, wydrążenie sklepienia podłużnego stopy, często połączone z dodatkowym końskim ustawieniem przodostopia w stosunku do stępu. Występuje częściej u chłopców, w pierwszych tygodniach życia leczenie regresyjno-gipsowe, później często uzupełniające leczenie operacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 14:06 moja corka ma szpatowatosc stopek.ja mieszkam w holandii,tu calkiem normalne,jak sie slyszy o dziecku z takimi stopkami,ale bylam ciekawa,czy w polsce tez ,i moze ktos wie jak lekarze traktuja to,w rzeczywistosci,a nie jak jest napisane w ksiazce medycznej,w takiej ksiazce jest zawsze lepiej ukazane,niz to co czasami lekarze w polsce robia z takimi malymi dziecmi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 14:07 kini napisał(a): > Ściągnęłam z WIEM: > Stopa końsko-szpotawa wrodzona, to najczęstsza wada wrodzona stopy, > charakteryzująca się zmianą kształtu, ja i upośledzeniem czynności stopy, przy > zachowaniu jej części składowych. > Charakterystyczne jej cechy to: > 1) ustawienie końskie, > 2) odwrócenie stopy powodujace skręcenie podeszwy do wewnątrz, > 3) przywiedzenie stopy w stosunku do goleni jak i przywiedzenie przodostopia w > stosunku do stępu, > wydrążenie sklepienia podłużnego stopy, często połączone z dodatkowym końskim > ustawieniem przodostopia w stosunku do stępu. > Występuje częściej u chłopców, w pierwszych tygodniach życia leczenie > regresyjno-gipsowe, później często uzupełniające leczenie operacyjne. dzieki za opis,a co to Wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? 10.06.02, 14:09 Gość portalu: droppie napisał(a): > dzieki za opis,a co to Wiem? Wielka Internetowa Encyklopedia Multimedialna. wiem.onet.pl Jest naprawdę dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? IP: *.speed.planet.nl 10.06.02, 14:08 ok,juz znalazlam....wielka internetowa encyklopedia multimedialna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: CZY WIE KTOS CO TO SZPATOWATOSC STOPEK? IP: *.proxy.aol.com 12.06.02, 06:05 W Stanach tez to operuja bez roblemu i mimo, ze wada wyglada dosc nieciekawie, po operacji wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś