Gość: renia IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 24.06.02, 15:21 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwik Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 24.06.02, 15:23 Gość portalu: renia napisał(a): po angielsku, czytane jako sik: chory :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 01:53 kwik napisał(a): > Gość portalu: renia napisał(a): > > > po angielsku, czytane jako sik: chory > :))) (sic) Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 24.06.02, 15:24 pytasz się co znaczy sic! i dajesz wstawkę n/t? czy dajesz wstawkę sic! i pytasz się co znaczy n/t? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: 62.233.139.* 24.06.02, 15:24 "tak" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.06.02, 15:29 "tak"-uwaga, ktora umieszczasz czytajac jakikolwiek tekst i chcesz wyrazic swoj ironiczny stosunek do jakiegos fragmentu (ew oburzenie, ja pisze "sic" zamiast "bzdura" : )). W tekstach drukowanych oznacza to, ze dany fragment tak wlasnie wygladal w oryginale i nie jest wina wydawcy, ze brzmi bzdurnie, glupio lub ma bledy : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 24.06.02, 15:34 Gość portalu: Sol napisał(a): > "tak"-uwaga, ktora umieszczasz czytajac jakikolwiek tekst i chcesz wyrazic swoj > > ironiczny stosunek do jakiegos fragmentu (ew oburzenie, ja pisze "sic" > zamiast "bzdura" : )). W tekstach drukowanych oznacza to, ze dany fragment tak > wlasnie wygladal w oryginale i nie jest wina wydawcy, ze brzmi bzdurnie, glupio > > lub ma bledy : ))) Brawa dla tej Pani/ tego Pana, oto pelna odpowiedz na zadane pytanie, warto by opublikowac w formie jakiejs tablicy informacyjnej przy wejsciu na forum. Dzieki serdeczne,r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 24.06.02, 15:26 Wiec: Pytam czy wiecie, co znaczy ten czesto stosowany tutaj motyw "(sic)" Pytam nie dlatego, ze nie wiem, tylko dlatego, ze mam wrazenie, ze niektorzy stosuja go majac o nim tyle pojecia co osoba, ktora napisala, ze sic znaczy chory, pzdrw, r Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 24.06.02, 15:28 to i tak dobrze, bo mnie się kojarzy z oddawaniem moczu, albo żniwami. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
forty Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:18 dodam, że słowo pochodzi z łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:30 Sic (właściwa pisownia sic!, przy czym należy zaznaczyć, że wykrzyknik na końcu oznacza akcent położony na ostatnią literę) to ryba endemicznie występująca u wybrzeży Filipin. Samce osiągają długość 60 centymetrów i charakteryzują się pstrokatym ubarwieniem (patrz: ryc_1a.), samice, nieco mniejsze (dł. ok. 55 cm) są w odcieniach bardziej stonowanych (patrz: ryc_1b.). Sic! jest rybą trującą, jednak z jej wnętrzności filipińscy szamani od wieków produkują narkotyk zwany sic!_achem. Przyzwyczajenie tubylców do sic! _achu (tak wielkie, że każda próba zakazania używania narkotyku kończyła się rebelią) oraz zanieczyszczenie środowiska sprawiły, że obecnie Sic! jest jedną z najrzadziej występujących ryb słonowodnych świata. Ekolodzy szacują, że za dziesięć-piętnaście lat Sic! będzie można oglądać wyłącznie w oceanariach. (Za: NIE-WIEM, 1999, Anet.pl) .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:33 ydorius napisał: > > Sic (właściwa pisownia sic!, przy czym należy zaznaczyć, że wykrzyknik na > końcu oznacza akcent położony na ostatnią literę) to ryba endemicznie > występująca u wybrzeży Filipin. Samce osiągają długość 60 centymetrów i > charakteryzują się pstrokatym ubarwieniem (patrz: ryc_1a.), samice, nieco > mniejsze (dł. ok. 55 cm) są w odcieniach bardziej stonowanych (patrz: > ryc_1b.). Sic! jest rybą trującą, jednak z jej wnętrzności filipińscy szamani > od wieków produkują narkotyk zwany sic!_achem. Przyzwyczajenie tubylców do sic! > _achu (tak wielkie, że każda próba zakazania używania narkotyku kończyła się > rebelią) oraz zanieczyszczenie środowiska sprawiły, że obecnie Sic! jest jedną > z najrzadziej występujących ryb słonowodnych świata. Ekolodzy szacują, że za > dziesięć-piętnaście lat Sic! będzie można oglądać wyłącznie w oceanariach. > (Za: NIE-WIEM, 1999, Anet.pl) > > .y. > > ---------------------------------- > What is home without Plumtree's Potted Meat? > Incomplete. No ! wreszcie wszystko wiadomo. I na zdjęciach, czy rycinach widać... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 08:39 czy z tego wynika, ze Renia jest ekologiem martwiacym sie o zagrozony gatunek? : ) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:43 Najwyraźniej. Druga hipoteza jest taka, że jest jedną z filipińskich narkomanek :-))) .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 08:54 nie chcialam sie az tak daleko posuwac... : ) PS ale te ryciny jakies niewyrzne... moze to ryba-mit? ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:56 Nie, pochosdzą od jednego z filipińskich szamanów, żaden mit... Tylko on chyba był... eee... po pierwszej fazie próbowania "czy dobry"... .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:06 "Ekolodzy szacują, że za dziesięć-piętnaście lat Sic! będzie można oglądać wyłącznie w oceanariach." No i klops .Ekolodzy dali ciała. Już ich nie widać, nawet na rycianach się nie zachowały. SIC! Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:11 A tam, ekolodzy. Pomyśl, co się będzie działo na Filipinach... .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 09:12 Ydorius...Ty jakies bliskie kontakty z szmanami z Filipin utrzymujesz. Jestes podejrzany...podejrzany o raczenie sie wnetrznościami (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:19 No właśnie ! Co oni będą teraz ćpać ? Pewnie turystom będą bebechy pruć ! Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:21 Ehhhehehe (nerwowy śmiech)... hehehhe... nie, nie znam żadnego filipińskiego szamana i nie wymieniam się z nim, na zasadzie ja mu absynt on mi sic!_acha... Ja w ogóle nie wiem, jak coś takiego mogło przyjść do głowy... I skąd w ogóle to przetrzebienie tych ryb, hehhhhe... To na pewno przez tankowce i inne świństwa rozbijające się o filipińskie rafy... Na pewno... .y. P.S. Sol, słuchaj, coś mi się po głowie kołacze... Czy Ty miałaś mieć coś wspólnego z Silmarillionem w te wakacje? ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:29 W cale nie o rafy się rozbijają ! to ryby się wnerwiły, zmutowały i teraz szaleja. Rozbijają tankowce bo z naćpanym szamanem lepiej nie zadzierać(sic!_ach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 11:05 ydorius napisał: > P.S. Sol, słuchaj, coś mi się po głowie kołacze... Czy Ty miałaś mieć coś > wspólnego z Silmarillionem w te wakacje? A co mialabym miec wspolnego? Pisac do niego errate? ; )) Nie, Ydorius, nic nie planowalam takiego. Naprawde, porzuć te rybie wątpia bo Twój umysł już ledwo zipie : )) PS A skad Twoje podejrzenia (_ach te podejrzenia : ) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius rybie wątpia... 09.08.02, 11:10 dobrze świadczą o rybie... Znaczy, że nie jest w sobie zadufana... ani nic w ten deseń... Nie, droga Sol, nikogo nie podglądałem... Nie tym razem... Czasem sobie robię przerwę, by potem znów wrócić do podglądania... Wiesz, jestem wojerystą... Czy czymś takim... Wzięło mi sie stąd, że niegdyś napisałem płomienną przemowę w obronie Silmarillionu na książkach i dwie osoby wyraziły wstępną chęć czytania go w wakacje... No i wydawało mi się, że jedną z tych osób byłaś Ty... Ale być może nie, stąd też rzuciłem tylko przypuszczenie, a nie oznajmiłem to niczym łuk triumfalny... .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 11:16 a moze hedonista? rozumiem ze do Silimarilionu zachecasz sercem calym? Mam tylko tydzien wakacji od dzis i nie zdaze. Zabieram ze soba Mary Poppins by przypomniec sobie szczeniece czasy Odpowiedz Link Zgłoś