Dodaj do ulubionych

co znaczy: (sic) ?? (n/t)

IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 24.06.02, 15:21
Obserwuj wątek
    • kwik Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 24.06.02, 15:23
      Gość portalu: renia napisał(a):

po angielsku, czytane jako sik: chory
      :)))
      • rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 01:53
        kwik napisał(a):

> Gość portalu: renia napisał(a):
        >
        >
        > po angielsku, czytane jako sik: chory
        > :)))

(sic)
    • muszek0 Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 24.06.02, 15:24
      pytasz się co znaczy sic! i dajesz wstawkę n/t?
      czy dajesz wstawkę sic! i pytasz się co znaczy n/t?
    • Gość: frisky2 Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: 62.233.139.* 24.06.02, 15:24
      "tak"
      • Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.06.02, 15:29
        "tak"-uwaga, ktora umieszczasz czytajac jakikolwiek tekst i chcesz wyrazic swoj
        ironiczny stosunek do jakiegos fragmentu (ew oburzenie, ja pisze "sic"
        zamiast "bzdura" : )). W tekstach drukowanych oznacza to, ze dany fragment tak
        wlasnie wygladal w oryginale i nie jest wina wydawcy, ze brzmi bzdurnie, glupio
        lub ma bledy : )))
        • Gość: renia Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 24.06.02, 15:34
          Gość portalu: Sol napisał(a):

> "tak"-uwaga, ktora umieszczasz czytajac jakikolwiek tekst i chcesz wyrazic swoj
          >
          > ironiczny stosunek do jakiegos fragmentu (ew oburzenie, ja pisze "sic"
          > zamiast "bzdura" : )). W tekstach drukowanych oznacza to, ze dany fragment tak
          > wlasnie wygladal w oryginale i nie jest wina wydawcy, ze brzmi bzdurnie, glupio
          >
          > lub ma bledy : )))

Brawa dla tej Pani/ tego Pana, oto pelna odpowiedz na zadane pytanie, warto by
          opublikowac w formie jakiejs tablicy informacyjnej przy wejsciu na forum. Dzieki
          serdeczne,r
    • Gość: renia Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.net.gr / *.ath.spark.net.gr 24.06.02, 15:26
      Wiec: Pytam czy wiecie, co znaczy ten czesto stosowany tutaj motyw "(sic)"
      Pytam nie dlatego, ze nie wiem, tylko dlatego, ze mam wrazenie, ze niektorzy
      stosuja go majac o nim tyle pojecia co osoba, ktora napisala, ze sic znaczy
      chory, pzdrw, r
      • muszek0 Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 24.06.02, 15:28
        to i tak dobrze, bo mnie się kojarzy z oddawaniem moczu, albo żniwami. :))))
    • forty Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:18
      dodam, że słowo pochodzi z łaciny.
    • ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:30

Sic (właściwa pisownia sic!, przy czym należy zaznaczyć, że wykrzyknik na
      końcu oznacza akcent położony na ostatnią literę) to ryba endemicznie
      występująca u wybrzeży Filipin. Samce osiągają długość 60 centymetrów i
      charakteryzują się pstrokatym ubarwieniem (patrz: ryc_1a.), samice, nieco
      mniejsze (dł. ok. 55 cm) są w odcieniach bardziej stonowanych (patrz:
      ryc_1b.). Sic! jest rybą trującą, jednak z jej wnętrzności filipińscy szamani
      od wieków produkują narkotyk zwany sic!_achem. Przyzwyczajenie tubylców do sic!
      _achu (tak wielkie, że każda próba zakazania używania narkotyku kończyła się
      rebelią) oraz zanieczyszczenie środowiska sprawiły, że obecnie Sic! jest jedną
      z najrzadziej występujących ryb słonowodnych świata. Ekolodzy szacują, że za
      dziesięć-piętnaście lat Sic! będzie można oglądać wyłącznie w oceanariach.
      (Za: NIE-WIEM, 1999, Anet.pl)

.y.

----------------------------------
      What is home without Plumtree's Potted Meat?
      Incomplete.
      • rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:33
        ydorius napisał:

>
        > Sic (właściwa pisownia sic!, przy czym należy zaznaczyć, że wykrzyknik na
        > końcu oznacza akcent położony na ostatnią literę) to ryba endemicznie
        > występująca u wybrzeży Filipin. Samce osiągają długość 60 centymetrów i
        > charakteryzują się pstrokatym ubarwieniem (patrz: ryc_1a.), samice, nieco
        > mniejsze (dł. ok. 55 cm) są w odcieniach bardziej stonowanych (patrz:
        > ryc_1b.). Sic! jest rybą trującą, jednak z jej wnętrzności filipińscy szamani
        > od wieków produkują narkotyk zwany sic!_achem. Przyzwyczajenie tubylców do
        sic!
        > _achu (tak wielkie, że każda próba zakazania używania narkotyku kończyła się
        > rebelią) oraz zanieczyszczenie środowiska sprawiły, że obecnie Sic! jest
        jedną
        > z najrzadziej występujących ryb słonowodnych świata. Ekolodzy szacują, że za
        > dziesięć-piętnaście lat Sic! będzie można oglądać wyłącznie w oceanariach.
        > (Za: NIE-WIEM, 1999, Anet.pl)
        >
        > .y.
        >
        > ----------------------------------
        > What is home without Plumtree's Potted Meat?
        > Incomplete.

No ! wreszcie wszystko wiadomo.
        I na zdjęciach, czy rycinach widać... :-)
        • Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 08:39
          czy z tego wynika, ze Renia jest ekologiem martwiacym sie o zagrozony
          gatunek? : )
          • ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:43

Najwyraźniej.
            Druga hipoteza jest taka, że jest jedną z filipińskich narkomanek :-)))

.y.

Incomplete.
            • Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 08:54
              nie chcialam sie az tak daleko posuwac... : )

PS ale te ryciny jakies niewyrzne... moze to ryba-mit? ; )
              • ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 08:56

Nie, pochosdzą od jednego z filipińskich szamanów, żaden mit... Tylko on chyba
                był... eee... po pierwszej fazie próbowania "czy dobry"...

.y.

Incomplete.
                • rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:06
                  "Ekolodzy szacują, że za
                  dziesięć-piętnaście lat Sic! będzie można oglądać wyłącznie w
                  oceanariach."
                  No i klops .Ekolodzy dali ciała.
                  Już ich nie widać, nawet na rycianach się nie zachowały. SIC!
                  • ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:11

A tam, ekolodzy. Pomyśl, co się będzie działo na Filipinach...

.y.

Incomplete.
                  • Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 09:12
                    Ydorius...Ty jakies bliskie kontakty z szmanami z Filipin utrzymujesz. Jestes
                    podejrzany...podejrzany o raczenie sie wnetrznościami (sic!)
                    • rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:19
                      No właśnie !
                      Co oni będą teraz ćpać ?
                      Pewnie turystom będą bebechy pruć !
                    • ydorius Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:21

Ehhhehehe (nerwowy śmiech)... hehehhe...
                      nie, nie znam żadnego filipińskiego szamana i nie wymieniam się z nim, na
                      zasadzie ja mu absynt on mi sic!_acha... Ja w ogóle nie wiem, jak coś takiego
                      mogło przyjść do głowy... I skąd w ogóle to przetrzebienie tych ryb,
                      hehhhhe... To na pewno przez tankowce i inne świństwa rozbijające się o
                      filipińskie rafy... Na pewno...

.y.

P.S. Sol, słuchaj, coś mi się po głowie kołacze... Czy Ty miałaś mieć coś
                      wspólnego z Silmarillionem w te wakacje?

Incomplete.
                      • rzulw Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) 09.08.02, 09:29
                        W cale nie o rafy się rozbijają !
                        to ryby się wnerwiły, zmutowały i teraz szaleja. Rozbijają tankowce bo z
                        naćpanym szamanem lepiej nie zadzierać(sic!_ach)
                      • Gość: Sol Re: co znaczy: (sic) ?? (n/t) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 11:05
                        ydorius napisał:
                        > P.S. Sol, słuchaj, coś mi się po głowie kołacze... Czy Ty miałaś mieć coś
                        > wspólnego z Silmarillionem w te wakacje?

A co mialabym miec wspolnego? Pisac do niego errate? ; )) Nie, Ydorius, nic nie
                        planowalam takiego. Naprawde, porzuć te rybie wątpia bo Twój umysł już ledwo
                        zipie : ))

PS A skad Twoje podejrzenia (_ach te podejrzenia : )
                        • ydorius rybie wątpia... 09.08.02, 11:10

dobrze świadczą o rybie... Znaczy, że nie jest w sobie zadufana... ani nic w
                          ten deseń...

Nie, droga Sol, nikogo nie podglądałem... Nie tym razem... Czasem sobie robię
                          przerwę, by potem znów wrócić do podglądania... Wiesz, jestem wojerystą... Czy
                          czymś takim...

Wzięło mi sie stąd, że niegdyś napisałem płomienną przemowę w obronie
                          Silmarillionu na książkach i dwie osoby wyraziły wstępną chęć czytania go w
                          wakacje... No i wydawało mi się, że jedną z tych osób byłaś Ty... Ale być może
                          nie, stąd też rzuciłem tylko przypuszczenie, a nie oznajmiłem to niczym łuk
                          triumfalny...

.y.

Incomplete.
                          • Gość: Sol ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 11:16
                            a moze hedonista?
                            rozumiem ze do Silimarilionu zachecasz sercem calym? Mam tylko tydzien wakacji
                            od dzis i nie zdaze. Zabieram ze soba Mary Poppins by przypomniec sobie
                            szczeniece czasy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka