Dodaj do ulubionych

Kredyt hipoteczny

20.04.05, 05:21
Mam taka sytuacje. Odziedziczylam po babci mieszkanie, sprawa spadkowa w toku,
mam nadzieje ze nie bedzie problemow, zakladam, ze bedzie moje. Mieszkanie
jest w stanie dosc "niewykonczonym" biorac pod uwage, ze przez trzydziesci lat
nie bylo modernizowane ani remontowane. Chcialabym zrobic porzadny remont, ale
nie stac mnie na to. Moje pytanie dotyczy kredytu hipotecznego. Czy taki
kredyt moze wziac moj maz (ja nie pracuje) wlasnie pod hipoteke tego
mieszkania - oczywiscie wtedy, kiedy juz bedzie moje? Zakladajac, ze wartosc
rynkowa wynosi np 150 tys. zł, ile najwiecej moze wynosic kwota kredytu? Moj
maz zarabia ok 1000zl, wiec kredytu nie dostanie duzo, czy obciazenie
mieszkania z tego tytulu, zwiekszy kwote kredytu? Potrzebujemy niestety
sporo... Bede wdzieczna za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • sagis forum jakby było wyrocznią:-))Idź do banku,a tam 20.04.05, 08:52
      odpowiedzą Ci na Twoje pytania. Wszytko zależy od warunków, jakie bank wymaga
      przy kredytach. Każdy bank ma inne warunki udzielania kredytów i kwotę na jaką
      udzieliłby kredytu.
    • trzydziecha1 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 09:05
      Sagis ma rację, rozejrzyj się po bankach. Ja zaglądałam do kilku i w końcu
      zdecydowałam sie na PKO BP. MOżna mieć wiele zastrzeżeń do tego banku, ale
      akurat kredyty hipoteczne sa OK.
      • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 09:57
        trzydziecha1 napisała:

> Sagis ma rację, rozejrzyj się po bankach. Ja zaglądałam do kilku i w końcu
        > zdecydowałam sie na PKO BP. MOżna mieć wiele zastrzeżeń do tego banku, ale
        > akurat kredyty hipoteczne sa OK.

Teraz to może tak. Ale i tak uważam, że to najbardziej złodziejski bank w
        kraju. W 2000 roku wziąłem 58 tys. PLN kredytu, przez pięć lat spłaciłem jakieś
        35 tys. i tu zagadka: Ile może wynosić moje zadłużenie? Czy jest ktoś ciekaw?
        • trzydziecha1 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 09:58
          A kredyt był walutowany w PLN czy w dewizach?
          • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:03
            PLN. W 1998 kiedy podpisywałem umowę z developerem nie było innych :(
            • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:13
              a na co ty czekasz na boga ojca? bierz kredyt w innym banku, spłać to w pko w
              całości i niech cię cmokną!!!!!
              • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:26
                Przenoszę się do WBK :)
                • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:30
                  czyli widzę że lubisz drogo :)
                  • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:31
                    Dlaczego? Oglądałem pod koniec roku rankingi i WBK jako jedyny w trzech był w
                    pierwszej piątce.
                    • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:33
                      a to ty nie słyszałeś, że rankingi to ostatnia rzecz, jakiej należy wierzyć?
                      • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:39
                        To w co mam qrna wierzyć. Sprawdziłem Wprost, Rzepę i Bankową. Co? Jakiś bank
                        ich sponsoruje? Bo o Expandera wiem że tak.
                        • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:45
                          ja tam wierzę tylko sobie. jak szukałam kredytu to założyłam wygodne buty i
                          przemierzyłam całe miasto, odbyłam szereg rozmów, przewertowałam kilka forów,
                          poczytałam tu i tam. jak na koniec zlądowałam w PKO BP to pan po 5 minutach
                          rozmowy (kierownik kredytów hipotecznych) obraził się, bo stwierdził że jestem
                          z nadzoru bankowego i go sprawdzam i on mi nic więcej nie powie he he he he
                          • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:51
                            To ja tu czegoś nie kumam. Mam kredyt płacę teraz już chyba z osiem paczek i
                            gdzie się nie przejdę (poza przypadkami takimi jak FortisBank), raty nie
                            przekraczają 600 zł bez jakiś zniżek za pierwszy rok. I też na 25 lat. A PKO BP
                            niby najlepszy.
                            • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:55
                              nic nie zrozumiałam z twojego postu :(
                              • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 11:02
                                Robiłem rozeznaie w kilku bankach, prosząc o wydrukowanie harmonogramu spłat.
                                Niektóre banki stosują granty np. przez pierwszy rok naliczają niższe odsetki,
                                albo odraczają o rok spłatę odsetek i spłaca się tylko kapitał. Nie biorąc tych
                                dodatków pod uwagę, tylko wielkość raty po kilku latach, to przy podobnych
                                warunkach spłaty, nie znalazłem banku, który miałby wyższą ratę niż to co płacę
                                teraz, a wprost przeciwnie nawet ponad 200zł mniej. I jak tu PKO BP ma być
                                najlepszy. Tego kompletnie nie kumam.
                                • trzydziecha1 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 11:35
                                  Piotrek, bierz pod uwagę, ze taki harmonogram jest na TERAZ, na DZISIEJSZĄ
                                  stopę I DZISIEJSZY KURS jak stopa będzie zmienna czy kredyt jest walutowany, to
                                  harmonogram możesz o kant d. potłuc. Najwazniejsze przy zmiennej stopie, to:
                                  Jaka jest stopa bazowa i marża powyzej stopy bazowej. Jak naliczane są odsetki
                                  (we jakim okresie zmienne oprocentowanie), czy kredyt jest o równych ratach,
                                  czy malejący. Korzystniej brać malejący.
                                  Sprawdź, czy jest możliwośc przewalutowannia jakby co i czy biorą za to
                                  prowizję. Czy trzeba płacić ubezpieczenie kredytu do momomentu ustanowienia
                                  hipoteki. Czy można bezprowizyjnie spłacić kredyt wczesniej.
                                  • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 11:57
                                    otóż to, te harmonogramy to troche pic na wodę
                                • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 11:56
                                  a czy ja ci powiedziałam, że pko bp jest najlepszY??? nigdy w życiu!!!!!!
                          • sagis Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 11:38
                            lepiej byłaś obcykana z kredytami niż on:-))))
                            • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 21.04.05, 10:41
                              żebyś wiedziała!
                              ignorant! :))
                              • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 21.04.05, 10:47
                                HE... HE... HE... Chyba nie zrozumiałyście (bo niedzwiedzica napewno
                                przeczytała do końca co pisałem) wywodu. Dobrze wiem, że naliczają mi odsetki,
                                ale chodziło mi o to, że sku.rwysyństwem z ich strony jest KAPITALIZOWANIE
                                ODSETEK!!! Paniatno?
                                A poza tym Alicja była obliczona na malejącą stopę, nie większą niż 12,5%, a
                                był czas że naliczali 21,5% ;PPPPPPPPPPPPPPPPP
                                • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 21.04.05, 10:48
                                  to co napisała sagis było o gościu z banku a nie o tobie łosiu! :))
                                  • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 21.04.05, 10:54
                                    Sorki poje.bało mi się, że dopisałaś się do posta aftereight :DDDD
                                • niedzwiedzica_sousie Re: Kredyt hipoteczny 21.04.05, 10:49
                                  ps. odsetki są kapitalizowane zawsze, tylko w różnych bankach z różną
                                  częstotliwością (kwartalnie, rocznie itd.)
                                  • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 21.04.05, 10:57
                                    Tylko że babsko przed podpisaniem umowy kłamała, że różnica będzie księgowana
                                    oddzielnie i nie będziemy od tych różnic płacić odsetek :(
            • trzydziecha1 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:31
              No dobrze, a oprocentowanie? Stałe? Zmienne? musisz to mieć w rozbiciu na
              kapitał i odsetki. Wtedy wiesz, ile z każdej raty idzie na spłate kapitał ile
              na odsetki.
              U mnie poniewaz kwota kred. jest duza, 3/5 to spłata kapitału, 2/5 odsetki. Nie
              daj boze wzrośnie oprocentowanie :(
              • pietrek666 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:36
                Zmienne, 5% ponad stopę NBP. Był czas kiedy Kołodko z Gronkiewiczową się żarli
                o stopy, że było 21,5%. Efekt taki, że ratę miałem 750zł, a odsetki na miesiąc
                1000zł. Różnicę mi fjuty "kapitalizowali" i naliczali od zwiększonej kwoty,
                czyli odsetki od odsetek lichwiarze pier.doleni. W pewnym momencie miałem
                prawie 70 tys. długu, teraz zeszł do 62,5 tys :( Wziąłem 58 tys. mam 62,5 i
                wpłaciłem 35 tys. Już razem prawie dwa razy tyle. :((((
                • trzydziecha1 Re: Kredyt hipoteczny 20.04.05, 10:39
                  No to dobiły cie odsetki :(