gujdka 20.07.05, 16:32 doradźcie proszę, co rodzice chrzestni mogą kupić dziecku na chrzest? są jakieś wytyczne w tej kwestii? ubranko do chrztu już maleństwo ma, więc nie wiem już co...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziwnym.nie.jest Re: chrzest - pomocy!!!!:) 20.07.05, 16:37 jest podobno taka tradycja że na chrzest dziecku się kupuje łyżeczkę - np. srebrną, do tego możecie dokupić aniołka do powieszenia na ściane nad łóżeczkiem np. takiego z ciasta, jest spory wybór - i prezent gotowy. jak nie to może coś z biżuterii (lepiej nie krzyżyk - podobno się nie daje, jakiś przesąd o krzyży na całe życie a nie wiadomo jakie poglądy mają rodzice dziecka) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: chrzest - pomocy!!!!:) 20.07.05, 16:42 łancuszek z medalikiem,teraz sa duze przeceny na złoto:-) Odpowiedz Link Zgłoś
majka800 Re: chrzest - pomocy!!!!:) 20.07.05, 17:03 ja jestem matką chrzestną. Więc powiem Ci co ja kupowałam swojej chrześnicy. Oczywiście jakąś ładną pamiątkę w formie albumu czy jakiejś książeczki, gdzie matka dziecka wpisuje różne informacje i ciekawostki na temat dziecka, gdzie może wklejac zdjęcia. Do tego kwiaty. Tyle z drobiazgów. Z konkretnych prezentów podarowałam mojej chrześnicy złote kolczyki (taka panuje na Śląsku tradycja, że dziewczynce ofiaruje się coś ze złotej biżuterii, kolczyki są najlepsze, bo można je założyć już kilkumiesięcznemu dziecku) do tego dałam w kopercie 400 złoty (3 lata temu). Odpowiedz Link Zgłoś