Dodaj do ulubionych

jak to jest???????????????????????????????????????

03.08.05, 13:03
że wszystkie zakonnice lub młode adeptki zakonne jakie widziałem w zyciu(a
mieszkam juz 30 lat w miescie wybitnie kościelnym)to,niestety muszę użyć tego
sformuowania,kobiety niezbyt atrakcyjne fizycznie?powołanie powołaniem,ale
czy to tez nie jest tak,ze przy braku zainteresowania meskiej części
społeczeństwa klasztor jest ucieczka od niepowodzeń na polu relacji damsko-
męskich?
nie chce by mnie tu posądzono o szowinizm i płytkość,uwazam,ze kazda
kobieta ,nawet ta obiektywnie mniej atrakcyjna fizycznie jest na swój sposób
piekna,ale naprawdę oprócz kina nie widziałem jeszcze naprawde ładnej
zakonnicy!
Obserwuj wątek
    • pink.girl Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:14
      Wydaje mi się, że jakiś odsetek ludzi duchownych, to na pewno osoby, którzy
      wybrali tą drogę z przyczyn innych niż powołanie, ale tacy na pewno nie
      wytrwają do końca. Prędzej czy później odejdą po ślubach zakonnych.
      Nie zgodzę się z Tobą, że wszystkie zakonnice są nieładne, czy jakoś tak. To
      zbyt duże uogólnienie. Na zkononnice inaczej patrzysz. Po prostu nie są one
      Twoim obiektem zainteresowania. Jestem kobietą, ale też potrafię ocenić inne
      kobiety. Powiem tyle, że wielu siostrom zakonnym, które widziałam, dziwiłam się
      czemu wybraly taką drogę. Na pewno cieszyły się zainteresowaniem płci
      przeciwnej, zanim posżły do zakonu. Czyli jednak było to powołanie.
      • fiftisent Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:20
        Ja nie skreślam kobiety tylko dlatego,ze nosi sobie jakies tam wdzianko.na
        pewno sa wsród zakonnic ladne nie ma co uogólniać-wiadomo,ale dlaczego np.jest
        tak dużo ładnych pielęgniarek?do tego uwazam tez trzeba miec powołanie i to
        cholernie silne.
        • pink.girl Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:32
          No dobra, ale zakonnica to zakonnica. Pielęgniarki poza pracą chodzą normalnie,
          za to zakonnice w swoich "wdziankach". Nie przekonałeś mnie, napinaj dalej..
          • fiftisent Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:35
            no i własnie piguły chcą się podobać mimo swojej cięzkiej pracy.pingwiny nie bo
            i tak wstąpily do klasztoru na zlość facetom którym sie nie podobały;)
    • trzydziecha1 Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:16
      To nie tak... Zakonnice noszą ten swoj welon, którym szczelnie opinają twarz.
      To nie jest twarzowa fryzura, praktycznie efekt jest taki, jakby była łysa. I
      zero makijażu, duzo fizycznej pracy, już koło 30-tki zaczynaja wyglądać
      starszawo :(
      • pink.girl Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:19
        No właśnie w tym tkwi sęk: One się nie malują, nie mają rozpuszczonych włosów,
        a w dodatku noszą niemal wyłacznie przygnebiający czarny kolor ( w zalezności
        od zakonu). No dobra, daję spokój zakonnicom.
      • fiftisent Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:22
        wiele jest kobiet-cywilów ktore sie nie maluja i sa super.to nie w tym rzecz...
        • trzydziecha1 Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:28
          a ogoliły się na łyso?
          i noszą szaty do ziemi?
    • mia17 a ja widzialam, 03.08.05, 13:22
      malo tego: wsrod moich blizszych i dalszych znajomych sa kobiety, ktore w
      oczach "opinii publicznej" moglyby uchodzic za te nieurodziwe - i wcale nie
      wstapily do zakonu.
      • fiftisent chwała im za to! 03.08.05, 13:23

• mia17 hehe - 03.08.05, 13:27
          a poza tym jakbys cale dnie spedzal na modlitwach w zimnych i raczej ciemnych
          klasztornych scianach - to jak moglbys wygladac...?
          • pink.girl Re: hehe - 03.08.05, 13:29
            DOBREEE!
          • fiftisent Re: hehe - 03.08.05, 13:32
            taka młoda co sie dopiero uczy i nie jest jeszcze typowym pingwinem a ponadto
            często wychodzi w rządku na miasto to chyba jeszcze nie ma zepsutego oblicza
            atmosfera kościelną?
            • mia17 ja tam nie wiem, nie wnikam - 03.08.05, 13:36
              a sama kolo Kosciola jakos nieczesto przechodze.
              mnie sie wydaje, ze do klasztoru powinni przyjmowac ludzi od 25 roku zycia.
              wtedy juz mniej wiecej kazdy wie, co go kreci i w ktora strone chce pojsc. a
              jak prosto po szkole leca do tych klasztorow - to co oni o zyciu wiedza...?
              a potem sie slyszy, ze "jeden ksiadz jednej babie to...."
            • tiresias Re: hehe - 03.08.05, 13:38
              taki średniowieczny obraz zakonnicy to sie raczej uchował w kilku krajach.
              znałem zakonnice z usa, które ubierały się 'po cywilnemu', oczywiście bez
              extrawagancji, a niejedna z nich była całkiem apetyczna zakonniczką (i grała na
              gitarze nieźle - 'schody do nieba':))
              • mia17 od każdej 03.08.05, 13:40
                zasady są wyjatki
                • fiftisent Re: od każdej 03.08.05, 13:43
                  ale z tą granica wiekową to dobry pomysł,musze to wprowadzić u siebie
                  parafii :-)))))))))))))))))
                  • mia17 hehehe - no to szczesc Boze ;-) 03.08.05, 13:48
                    i amen
    • grogreg Re: jak to jest?????????????????????????????????? 03.08.05, 13:55
      Nikt nie wymaga od zakonnicy aby byla ladna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka