Dodaj do ulubionych

Jakie ubranie

24.08.02, 16:04
Jakie ubranie pokazuje, że nie jestem dobrą ofiarą? Najczęściej ubieram się
tak: dżinsy, do tego bluzka. Buty mokasyny obcas 5cm. Mam 173 wzrostu. Na
chłody kurtka czarna. Od wczesnej jesieni do maja mam zawsze czarne skórzane
rękawiczki (ochrona przed brudem w autobusie), zwykłe 5 palców.
Jakie elementy odstraszą napastnika?
Obserwuj wątek
    • pawel.drozdziak Re: Jakie ubranie 24.08.02, 18:37
      grazynaa napisała:

> Jakie ubranie pokazuje, że nie jestem dobrą ofiarą? Najczęściej ubieram się
      > tak: dżinsy, do tego bluzka. Buty mokasyny obcas 5cm. Mam 173 wzrostu. Na
      > chłody kurtka czarna. Od wczesnej jesieni do maja mam zawsze czarne skórzane
      > rękawiczki (ochrona przed brudem w autobusie), zwykłe 5 palców.
      > Jakie elementy odstraszą napastnika?

ciezko sie codziennie ubierac w jakis specjalny sposob z mysla o tym, ze moglby
      Cie ktos napasc. Nawet gdybys zdecydowala sie na to, to w efekcie mozesz czuc
      sie jeszcze bardziej zagrozona, bo powstaje wrazenie, jakby ten napad byl
      prawie pewny kazdego dnia. Poki co az tak zle chyba nie jest.

Ale rzeczywiscie istnieje kilka szczegolow ubioru na ktore pewni ludzie bywaja
      wrazliwi. Zakladajac, ze chodzi o taki napad rabunkowy z pobiciem podczas
      wychodzenia z autobusu na Twoja niekorzysc moga zadzialac takie elementy
      garderoby, ktore same w sobie sa cenne albo sugeruja, ze jestes osoba bardzo
      bogata. Jesli ktos ma np. duzo bizuterii albo bardzo drogi zegarek to musi sie
      liczyc z tym, ze sa na ulicy ludzie ktorzy zwroca na to uwage i ktorzy potrafia
      wycenic Cie jednym rzutem oka. Na Twoja korzysc moze dzialac to wszystko co
      sugeruje wysportowanie, sprawnosc i pewna zadziornosc. Na przyklad czapka
      bejzbolowka, bojowki, skora ramoneska, sportowa torba itp. To sa rzeczy ktore
      kojarza sie z osoba sprawna i zdecydowana. Dodaja ostrosci, wiec zniechecaja
      potencjalnego napastnika. Prawdopodobienstwo napadu bardzo znacznie zwieksza
      walkman na uszach.

Istnieje tez taka specyficzna forma ulicznej agresji jak zaczepki slowne, rozne
      wulgarne uwagi itd. glownie ze strony grupek mlodziezy.
      Takie rzeczy rzadko sa wstepem do fizycznego napadu, ale sa nieprzyjemne.
      Zwykle obiektem takich slownych napasci sa osoby ktore w jakis sposob znacznie
      sie wyrozniaja. Ubrane nietypowo, o nietypowym wzroscie, tuszy lub rysach
      twarzy. Jesli lubisz ubierac sie bardzo nietypowo lub wyrozniasz sie
      w jakis inny sposob, to raczej nie ma sposobu zeby calkiem sie ustrzec takich
      atrakcji i pozostaje tylko nauczyc sie na nie reagowac kiedy juz sie pojawia.
      Wspomnialem o tym troche w watku o granicy miedzy obrona i atakiem.

Istnieje jeszcze inny typ ulicznych napasci, mianowicie napasci subkulturowe.
      Na przyklad skinheadzi czesto napadaja mlodych ludzi, ale raczej tylko z ich
      grupy docelowej. Takich ludzi, ktorych ubranie wskazuje, ze jest jakis wspolny
      kod kulturowy. Ludzi ubranych zwyczajnie oni omijaja, skupiajac sie na
      subkulturach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka