trzydziecha1 25.08.05, 09:28 skąd to sie cholrestwo bierze???? Siedzi pod prawą łopatką, promieniuje do szyi i nie da żyć.... Jakiś masaż by mi się przydał... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala07 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:33 mam tak 2 razy w roku i umieram wtedy z bolu - tlko ze ja mam skolioze i te bole to od tego - tez prawa strona Odpowiedz Link Zgłoś
prix_gentil Re: Kręcz... 25.08.05, 09:36 Kręcz szyi zaliczamy do wad narządu ruchu. Ujawnia się po urodzeniu w miarę narastania dysproporcji między wzrostem zdrowych tkanek a nie zmieniającą się długością mięśnia zbliznowaconego. W przypadku nieleczenia dochodzi do wyraźnej asymetrii twarzy. Objawia się on przymusowym ustawieniem głowy w pochyleniu w bok i skręceniu, którego przyczyną jest zazwyczaj przykurcz i zbliznowacenie jednego z mięśni mostkowo- obojczykowo- sutkowych. Kręcz szyi nabyty Jego przyczyny mogą mieć różną etiologię: - urazową- w wyniku podwichnięcia górnych kręgów szyjnych, oparzenia - zapalną- w przebiegu gruźlicy, ropnego zapalenia szyi i okolicy nosowo- gardłowej -układową - w wyniku choroby Racklinghausena odcinka szyjnego kręgosłupa - spowodowaną wadami wzroku i słuchu - neurogenną - spowodowane spastycznym napięciem mięśni szyi, jednostronnym porażeniem wiotkim, niedowładem szyi - reumatoidalną - nagłe, bolesne, przymusowe ustawienie ustawianie głowy i szyi pojawiające się u osób dorosłych. Kręcz szyi wrodzony mięśniopochodny Jego przyczyną jest zbliznowacenie i zwółoknienie mięśnia mostkowo- obojczykowo- sutkowego spowodowane urazem okołoporodowym lub artrogrypozą. Objawy: - pochylenie głowy w strone przykurczonego mięśnia - odwrócenie twarzy w strone przeciwną do przykurczu - pogrubienie i stwardnienie mięśnia przykurczonego Przy braku odpowiedniego leczenie dochodzić może do zniekształcenia twarzy, zmian w kręgosłupie, odkształceń kości czaszki, wad zgryzu. LECZENIE - należy rozpocząc zaraz po zdiagnozowaniu wady - masaż, redresyjne ułożenie głowy, łagodne ruchy redresujące, zabiegi fizykalne zmniejszające napięcie i działające rozluźniająco, kołnierze ortopedyczne - leczenie operacyjne- jeśli brak poprawy po leczeniu zachowawczym. Kręcz szyi wrodzony mięśniopochodny Może być spowodowany asymetrycznym ukształtowaniem kręgów szyjnych (krąg klinowy, mnogie zaburzenia kręgów, zespół Klippla-Feila). Początkowo nie obserwuje się zmian mięśniach szyi i karku. W miarę rozwoju dziecka dochodzi do zmian wtórnych- asymetrii twarzy i przykurczu mięśnia jak w obrazie kręczu mięśniopochodnego. Badaniem diagnostycznym jest zdjęcie rentgenowskie. LECZENIE Bardzo rzadko ten typ kręczu szyi nadaje się do leczenie operacyjnego, stosuje się leczenie przyczynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:45 Dzięki, ale ja to mam b. rzadko szczerze mówiac myslałam, że mnie przewiało???? Odpowiedz Link Zgłoś
mala07 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:55 mogło cie przwiac - np od wiatraka czy klimy itp Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:36 Jest on spowodowany zbyt krótkim mięśniem mostkowo-obojczykowo-sutkowym. Kręcz leczy się znakomicie odpowiednimi masażami. Zalecałbym rehabilitację i konsultację u neurologa. Jeśli objaw będzie się utrzymywać, warto zrobić zdjęcie rentgenowskie kręgosłupa szyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
prix_gentil Re: Kręcz... 25.08.05, 09:43 nie wiem co cie tak raozśmieszyło, ale podstawa to wykonanie rezonansu magnetycznego i określenie przyczyny bólu, jeżeli mówimy w ogóle o kręczu Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:45 zastanow sie- KTO ZA TO ZAPLACI? Wiesz jak dlugo czeka sie na rezonans w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
prix_gentil Re: Kręcz... 25.08.05, 09:49 niestety wiem, ale przy przewlekłym bólu nie liczy się pieniedzy. Mam kręcz karku od około 3lat :( Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:50 uwazam, ze najpierw konieczna jest konsultacja ze specjalista. On powinien zadecydowac o metodzie diagnozowania. Kiedy bedzie konieczny rezonans wtedy cos pokombinujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:54 nie jestem przekonany, ale taka mozliwosc istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:02 trzydziecha1 napisała: > ruchu, ruchu mi trzeba wiecej! to przestań koty drzeć :)))) taki "ruch" jest najlepszy, a że ostatnio go nie masz, to i Cię pogieło :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:07 i jtala sie dla mnie jasna etymologia slowa "ru..ie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:09 hehehe no way, dzisiaj M brnie dalej.... zobaczymy tylko gdzie zabrnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:26 trzydziecha1 napisała: > eh, długo by pisać :( długo, niedługo wal.... ulzy... Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:09 he he he..... jak to wszystko sobie można ładnie wytłumaczyć :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:10 pomysl sama- "ruch" - a jego pochodna to...? No wlasnie, bo niby skad taka nazwa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:11 bingo :))) trzeba teraz drogiej koleżance dać odpowiednie zalecenia, musi się więcej ruch...ć :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:26 mario2 napisał: > dla niej tez korepetycje? :) popieram, ja się nawet dołączę, jako korepetytorka, oczywiście, jak już będę po Twoim wykładzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:28 no dobra, o praktyce nie mówiliśmy, praktycznie to Ty się z Pytonem umawiałeś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:31 mario2 napisał: > nooo mam go zaprowadzic do Agencji :) ech Wy podli...:) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:21 dzięki, znacie dowicip o dwóch kumplach z podstawówki? Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Dowcip 25.08.05, 10:30 a propos waszych dobrych rad: spotyka sie dwóch kumpli z podstawówki po 30 latach, jeden, ten krótemu sie powiodło, opowiada: P: Wiesz, zepsuł mi się nowy merc, pojechał na gwarcji do niemiec i musze jeździć bmw zony, h.jowy urlop miałem, za gorąco na tych seszelach, a jak wróciliśmy okazałom się że mielismy włamanie do willi ...z ubezpieczenia nam zwrócą dopiero za miesiąc... a co u ciebie: Ten, któremu się nie powiodło, mówi: N: a wiesz... od dwóch dni nic nie jadłem... Na to P: No to chłopie, Ty się zmuś!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:33 hmmmm kiedys 3 semestry uczylem sie masazu. Mam popraktykowac? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:49 zrob jednak zdjecie RTG odcinka szyjnego kregoslupa Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:51 myślę, że to przez brak gimnastyki:(( wezme sie za siebie i przejdzie:D Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:54 jaka gimnastyke masz na mysli? Aerobic pod pierzynka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:32 ??? ja pisze naprawde o aerobicu :DDDDD Gumy sa też różne, bardziej rozciagliwe i twardsze, dla zaawansowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:37 Jeszcze twarda gume chce mi wmowic. Sama se tak rob :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:38 mario2 napisał: > Jeszcze twarda gume chce mi wmowic. Sama se tak rob :) Ona już bredzi, ruchu Jej brakuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Kręcz... 25.08.05, 10:41 jak nie, jak tak.... aż strach się bać :)) a tam, dokąd wysyłasz nie da rady.... chłopa w pracy mam :( Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:49 mięścia obojczykowo-sutkowego czy jakoś tak :DD Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Kręcz... 25.08.05, 09:50 a to się trudno dosięga...? trzeba być Brucem? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:52 Musisz się zamachnać nogą do tej wysokosci :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Kręcz... 25.08.05, 09:46 To moze od razu zmarszczki załątwie ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Kręcz... 25.08.05, 09:35 swoją drogą wiem, co to znaczy bolący kręgosłup, oj wiem! i współczuję bardzo :( Odpowiedz Link Zgłoś