Dodaj do ulubionych

Finanse Kosciola Kat.

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 17:58
Co jakis czas przewija sie ten temat na Forum. Dziedzina to mroczna, a temat
traktowany jest przez panstwo jak tabu. Dlaczego nikt nie jest w stanie
uregulowac tej kwestii? Wprawdzie Materek cos tam jeczal, ze ksieza placa
podatek, ale ja nie jestem tego az tak bardzo pewien. A skoro juz placa, to
dlaczego nie pelne stawki, jak kazdy zwylky smiertelnik?
Czy odprowadzane sa do fiskusa pieniadze za wszystkie poslugi oferowane przez
czarnych swoim owieczkom takie jak: chrzest, pogrzeb, komunia, slub? Czy
czarni oddaja cos fiskusowi z koledy? Nie- to jest szmal nieopodatkowany!
Za to cieplutka raczka siega KK po finanse publiczne. To z pieniedzy
podatnika utrzymuje sie uczelnie katolickie, czy wydzialy teologiczne na
swieckich uniwersytetach. To z kasy panstwowej sa oplacani czarni uczacy w
szkolach ( w 99% nie przygotowani pedagogicznie do pracy z dziecmi i
mlodzieza)

Dlaczego nie wprowadzic czytelnych zasad: kazdy wierzacy opodatkowuje sie na
rzecz kosciola, ktorego jest wiernym. Czarni byliby oplacani wlasnie z tych
podatkow, sami prowadzac ksiegowosc i rozliczajac sie z fiskusem z szmalu,
ktory przeplywa przez kancelarie parafialne. Utopia? Tak! Ale tylko w Polsce!
W Europie taki system funkcjonuje i wszyscy sa z niego zadowoleni!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pietro Re: Pedale odwal się od Kościoła! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 21:44
      Lewacki zbóju ,"MORDA" cię łajdaku nie boli od tego kłapania?
      • Gość: mario2 Re: Pedale odwal się od Kościoła! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 21:56
        Dziekuje, za okazane mi milosierdzie chrzescijanskie :o)
    • Gość: Lena Re: Finanse Kosciola Kat. IP: 213.216.82.* 08.09.02, 22:17
      A ja dla odmiany zgadzam się z mario. Mieszkałam kiedyś w Toronto i podobała mi
      się przejrzystość finansów tamtejszego kościoła /w radzie parafialnej jednego z
      katolickich kościołów zasiada ktoś z mojej rodziny/. Tam parafianin zapisuje
      się do kościoła, dostaje kopertki z własnym imieniem i nazwiskiem, do nich
      wrzuca pieniądze "na tacę" i kopertę rzuca na tacę. Koścół daje wtedy po
      zakończeniu roku zaświadczenie do odliczenia od podatku. Rada parafialna ma
      wgląd w finanse i o wielu sprawach decyduje /żeby nie powiedzieć o wszystkich
      finansowych/. Dla polskiego księdza w "polskim" kościele w Kanadzie jest to
      oczywiste więc nie rozumiem dlaczego dla polskiego księdza w polskim kościele w
      Polsce ma to być oburzające. A jest.Niestety.
      • sloneczko_ Re: Finanse Kosciola Kat. 09.09.02, 08:50
        W Niemczech sa to tez bardzo czeste praktyki. Rada parafialna ma pelna kontrole
        nad finansami parafii, a ksiadz jest oplacany z podatkow placonych przez
        wiernych na swoj Kosciol!
      • kini Re: Finanse Kosciola Kat. 09.09.02, 09:42
        Ja też się zgadzam. Każdy, kto uzyskuje dochody, powinien byc opodatkowany na
        takich samych zasadach, jak reszta społeczeństwa.
        • Gość: mario2 Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 10:05
          Tak, tak... wszyscy sie zgadzaja, tylko kurde jak to zrobic, by wyplenic te
          zaraze z naszego spoleczenstwa. Nie zrozumcie mnie zle, nie chce czarnych
          zagnac na szafot, chociaz Robespiere i Napoleon wlasnie w ten sposob wyleczyli
          czarnych we Francji i Francja ma do dzis spokoj. Chodzi mi o to, jak zrobic, by
          w naszym kraju nie bylo w koncu rownych i zrownywanych!
          • kini Re: Finanse Kosciola Kat. 09.09.02, 10:07
            Musiałbyś założyć partię, dostać się do Sejmu...
            • Gość: mario2 Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 10:13
              Bez poparcia biskupa, ani Rydzyka nie dostane sie ... :o)
              • kini Re: Finanse Kosciola Kat. 09.09.02, 10:16
                Jeśli jesteś tak bardzo zdeterminowany, to możesz próbować...
                • Gość: mario2 Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 10:21
                  W tym kraju uwazam to za niemozliwe. Z kilku wzgledow. Najwazniejszy jest
                  jednak ten, ze spoleczenstwo nic na swych czarnuchow powiedziec nie da! Boje
                  sie pikiet dewotek pod moim domem :o)
                  • sloneczko_ Re: Finanse Kosciola Kat. 09.09.02, 13:08
                    Takie wlasnie spoleczenstwo mamy! Bez wlasnego zdania, dajace sie okradac w
                    imie czczenia jedynego boga! Kilku pasozytow niezle sie przy tym oblowilo!
                    • Gość: mario2 Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 14:41
                      Niestety, problem jak juz pisalem, jest traktowany tak, jakby go nie bylo.
                      Obawiam sie, ze odbywa sie to na zasadzie- nie ruszaj gowna, bo bedzie smrod.
                      Tylko jak dlugo to jeszcze potrwa i do czego doprowadzi?
    • niedzwiedziczka Re: Finanse Kosciola Kat. 09.09.02, 14:54
      Nie miałabym nic przeciwko podatkowi na Kościół. Chętnie
      płaciłabym określony procent od zarobków. Może ten pomysł
      z partią z mario na czele nie jest taki zły? :)
    • Gość: Lena Re: Finanse Kosciola Kat. IP: 213.216.82.* 09.09.02, 15:27
      Myślę,że w Polsce może to potrwać dość długo. W którymś z wątków /chyba o
      katofeminiźmie/ ktoś napisał, że kościół nie potrzebuje reform z zewnątrz,
      kościół reformuje się od wewnątrz. Co jest ewidentną nieprwdą. Reformy w
      kościele wymusza albo polityka /ograniczanie wpływów/ albo zbyt duży rozdźwięk
      koścół - społeczeństwo. Na zachodzie Europy i w Ameryce /USA, Kanada/
      kościół /rozumiany jako urząd, administracja/ zachowuje się tak by być
      przejrzystym. Jedno - inne religie już to praktykowały a drugie - niewiarygodny
      ksiądz obniża autorytet kościoła a ludzie przyzwyczajeni są do demiokracji i po
      prostu do kościoła nie przyjdą. Nawet zmiana kościoła/religii/ jest czymś
      naturalnym - w końcu jest jeden Bóg.
      W Polsce kościół bazuje jeszcze na autorytecie i zaufaniu, które zyskał i przez
      lata niewoli i okupacji sowieckiej. Wielu ludzi szczególnie starszych nie
      wierzy w nieuczciwe interesy niektórych księży /wiadomo prasa kłamie/, wielu
      jest przyzwyczajonych do tego,że "każdy kombinuje" więc jeśli nawet w kościele
      ktoś to robi to "dla dobra". Polski kościól nie musi się reformować i nie musi
      reformować swoich finansów. Jakiekolwiek próby zrobienia tego przez cywilną
      władzę /sejm/ odbierane będzie jako atak na kościół ?walka komuny z kościołem/.
      • Gość: mario2 Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 18:39
        Tu wystarczy jeden zapis: rozdzial panstwa od kosciola. Wystarczy!
        • Gość: Pietro Re: Frajerze, czy jest inaczej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.02, 19:49
          Rozdział Koscioła od "wadzy" świeckiej jest faktem! Jesteś "kolezko"
          nieukiem!!!
          • Gość: mario2 Re: Frajerze, czy jest inaczej? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 20:22
            Widze, ze nie opuszcza Cie chrzescijanskie milosierdzie, o poczuciu humoru nie
            wspominajac... :o)
    • Gość: Sam Bushard Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 22:38
      Mario napisała m.in.
      a) A skoro juz placa, to dlaczego nie pelne stawki, jak kazdy zwylky
      smiertelnik?

- Wprowadzić podatki dla chłopów - cała twa rodzina zaczęła by wreszczie płacić
      wg stawek, a nie gruntu (pewnie IV klasy).
      - Zlikwidować ryczałt, kartę podatkową - ekspert podatkowy, super mario chce
      sprawiedliwości.
      - znieść ulgi za darowizny dla fundacji itp. - tam się roi od oszustwa

b) w 99% nie przygotowani pedagogicznie do pracy z dziecmi i mlodzieza

może 99,47% - zdradź tajemnicę jak to robisz, że jesteś w rachunkach taka
      skrupulatna, dokładna i nieomylna

c) daj sobie spokój z powtarzaniem o chrześcijańskim miłosierdziu - jestem
      żydem ( swoją drogą jednak papieska pielgrzymka zapadła w pamięci - gratuluję -
      gdzie zasiano będzie żniwo)

d) ciebie nie wolno wyzywać, a ty możesz obrażac wszystkich i wszystko (
      vide "kremówa") - na "pedała" musiałabyś zasłużyć ,

a więć spadaj żałosna prowokatorko

Sam

• niedzwiedziczka Maryś jest facetem, może niedowartościowanym, ale 09.09.02, 22:40
        jednak facetem.
        • Gość: Sam Bushard Re: Maryś jest facetem, może niedowartościowanym, IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 22:51
          To przepraszam - na pewne wyzwiska i tak trzeba sobie zasłużyć
          pzdr
          SB ( nomen omen)
        • Gość: Vika Maryss!Pieronie!Ty szukasz guza!:-)A ja z Toba.... IP: *.ewave.at 09.09.02, 23:00
          No bo jak kazemy sie opodatkowac jak ten wujek Adi w Austri zafundowal
          katolikom podatek...to im sie nazizm odwidzial.....-) i katolicyzm zreszta tysz.
          Marys!ty sie popraw:-))))))))Jo tyz sie poprowia:-)
          Damy po kolendzie jak zwykle a poznij pudziem do faroza po rozgrzyszynie....

Ty!Na marginesie mi powiedz... Hungaria na Francuskiej dziola???
      • Gość: mario2 SB! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 07:27
        W wielopolu sa grunty klasy IV?
        Nie wiem, bo do dzis nie slyszalem jeszcze o taliej metropolii!
      • lyche1 Re: Mam propozycję,która może rozstrzygnie ten spó 10.09.02, 07:45
        Proszę by każdy, w miarę posiadanych informacji napisał ile i co kosztuje w
        jego parafii.
        Zacznę może. W parafii u mojej babci pogrzeb kosztuje 1000,00zł co jak oceniły
        parafianki jest b. tanio ( reforma nowego proboszcza). W koszt pogrzebu
        wliczone jest : organista, kościelny i posługa księżowska. Nie będę się w tym
        momencie spierać ale chyba również miejsce na cmentarzu.
        Dodam, że parafia jest na wsi.
        • sraczek Re: Mam propozycję,która może rozstrzygnie ten sp 10.09.02, 08:12
          Na poczatek przyklad z parafii malej (2000 dusz) na Slasku.

Pogrzeb- 2500 PLN
          miejsce na cmentarzu - 50000PLN
          Chrzest- 1000 PLN
          Slub- 5000 PLN
          Dodam, ze parafia sklada sie w duzej mierze z emerytow i rencistow. Stary
          probosz emeryt jezdzi Golfem 4, TD kupionym, 2 mies. temu. Wczesniej jezdzil
          takim samym golfem (w tym samym kolorze) ale zmienil. Tylko po tabl.
          rejestracyjnej mozna poznac, ze to nie jest tamto- stare auto!
          Nowy probosz- jezdzi Astra 1,8.

A kosciol od 25 lat nie malowany, co na Slasku daje efekt jakby odprawialo sie
          modly w kopalnianej kaplicy. Brod i syf!
          • lyche1 Re: Mam propozycję,która może rozstrzygnie ten sp 10.09.02, 08:16
            Wiesz co? To naprawdę w takim układzie zgroza. U mojej babci na wsi takiego
            proboszcza wywieźliby na taczkach. Wierzyć się nie chce.( Co nie znaczy że Ci
            nie wierzę)
        • Gość: mario2 Re: Mam propozycję,która może rozstrzygnie ten sp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 08:16
          Stawki sa rozne, w zaleznosci od pazernosci proboszczow! Najwazniejsze jest
          jednak to, ze nie sa od tych pieniedzy odprowadzane podatki! Moge podac
          przyklad z rodzinnej parafii
          Chrzest 2000, komunia 2000, Slub 5000, pogrzeb 5000.
          Do tego taca, koleda, wypominki, zalecki, oplaty za msze... itd, itp!
          • lyche1 Re: Ja na Waszym miejscu dawno 10.09.02, 08:27
            zmieniłabym parafię. To że ludzie zgadzają się na takie stawki napędza całą tę
            machinę. Niestety ja na swoim podwórku mam wręcz odwrotne przykłady. Czyżbym
            była wyjątkiem? Nie myślcie, że chcę w ten sposób bronić księży ale mimo
            wszystko po prostu przeraża mnie to co piszecie.
            • Gość: mario2 Re: Ja na Waszym miejscu dawno IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 08:33
              Ja nie partycypuje w pasieniu brzucha klechom. Juz dawno dosyc rozstalen sie z
              ta instytucja. Niestety jest tak, ze pasibrzuch wykorzystuje pozycje
              monopolisty i zeruje na zaufaniu do kosciola u znacznej czesci spoleczenstwa. A
              moze to nie zaufanie, tylko tradycja, bo przeciez wypada chodzic do kosciola?!
          • niedzwiedziczka Coś drogo u Was!!! 10.09.02, 15:19
            mnie ślub kosztował 200 + 50(organista) + 20(zakonnica
            ubierająca kobierzec kwiatami). Cherzest - 200. Pogrzeb,
            nie wiem, jeszcze nikt bliski mi nie umarł. Ale spotkałam
            się z pytaniem w czasie kolędy, czy "koperta" nie
            uszczupli nam za bardzo budżetu (nikt do niej nie zaglądał).
    • Gość: Lena Re: Finanse Kosciola Kat. IP: 213.25.39.* 10.09.02, 08:22
      Podsumowanie!
      Nie opłaca się umierać. Trzeba zyć, najlepiej bez ślubu.
      • Gość: mario2 Re: Finanse Kosciola Kat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 08:34
        a co z dziecmi?
        • Gość: Lena Re: Finanse Kosciola Kat. IP: 213.216.82.* 11.09.02, 17:23
          Gość portalu: mario2 napisał(a):

> a co z dziecmi?

Nie chrzcić. Odpadnie komunia, bierzmowanie.

A tak poważnie, księża to są niestety ludzie a nie anioły. Część nieuczciwa
          psuje opinię innym. Gdyby kontrolowano wydatki kościelne nie do pomyślenia
          byłyby praktyki stosowane nieraz w małych miasteczkach i wsiach, że ksiądz
          jeździ super-samochodem a pieniądze na ogrzewanie kościoła, nawet drobne
          naprawy wymusza na parafianach czytając z ambony ile kto dał lub puszczając
          obiegiem po domach listę na których parafianie mają zdeklarować się ile dadzą.
          Znam takie wypadki i uważam, że to powinno być zabronione. Rzucam na tacę
          niemałe pieniądze i właściwie powinnam móc to odliczyć od podatków a nie
          mogę.Mam nadzieję, że w jakiś cywilizowany sposób będzie to kiedyś rozwiązane.
    • pamela_anderson Re: Taki mały "kwiatuszek" 10.09.02, 08:54
      Koło mojej działki księżulo kupił swoim rodzicom "domek letniskowy" za jedyne
      250tys. zł.
      A ostatnio przyjechał na 2 tygodnie na wypoczynek ze swoim kochasiem
      dziennikarzem.A jak klęli! Musiałam dziecku uszy wacikami zatykać.
      • Gość: Vika pamela! IP: *.ewave.at 11.09.02, 16:40
        pamela_anderson napisała:

> Koło mojej działki księżulo kupił swoim rodzicom "domek letniskowy" za jedyne
        > 250tys. zł.
        > A ostatnio przyjechał na 2 tygodnie na wypoczynek ze swoim kochasiem
        > dziennikarzem.A jak klęli! Musiałam dziecku uszy wacikami zatykać.

Ty nie doceniasz cennego wkladu ksiedza i jego kochasia w wychowanie
        spoleczenstwa.Oni dawali innym przyklad,ktory juz nasladuje wielu katolikow i
        niekatolikow.
        A swoja droga jakie wyrazy serwowali spoleczenstwu najczesciej?:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka