Dodaj do ulubionych

KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH

IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.04.01, 23:03
Chciałabym tu porozmawiać o przypadłości, nazywanej syndromem (albo zespołem)
nadwrażliwego jelita. Głównie kobiety to miewają. Objawia się ciągłymi bólami
brzucha, rożnymi problemami trawiennymi i podobnymi, no i b. przykrym poczuciem
pelności. A przyczyny są ponoć bardziej psychiczne. Kiedyś niedawno Gazeta o
tym pisała (chyba w w. obcasach) Nie chcę głupich pogawędek, bo to poważny
problem. Myślę o wzajemnym pomaganiu sobie. Każdy ma na pewno własne sposoby na
radzenie sobie z tym (każdy chory, oczywiście).
Proszę, nie bójcie się! Przecież możemy sobie o tym porozmawiać. Sama już długo
się z tym męczę. Rutynowe badania nic nie wykazują, wiec najpierw byłam
posądzana o hipochondrię albo inne jakieś udawactwo. Bardzo przykre przeżycia!
Dopiero znajomy lekarz, zupelnie prywatnie, przy piwie, powiedział mi, że
istnieje w ogóle taka "jednostka chorobowa". Ale już zdążyłam stracić zaufanie
do służby zdrowia, i teraz próbuję radzić sobie sama. Ale nie wiem, czy nie
zmienię zdania, bo ciągle mnie boli. Pomocy! Co wy robicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH IP: *.sasknet.sk.ca 16.04.01, 05:15
      Napisz jakie choroby wykluczono i co zbadano.
      • Gość: madzia Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 16.04.01, 21:43
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Napisz jakie choroby wykluczono i co zbadano.

Badania - usg brzucha, sondy z obu stron, krew milion razy na różne okoliczności
        (w tym się już gubię) i coś tam jeszcze. stwierdzono bolesność odcinka jelita
        grubego przy dotyku (tak zwyczajnie, gdy lekarz obmacuje pacjenta na kozetce). No
        i właściwie tyle. Raka chyba byłoby widać w usg, to mozna uznać za wykluczony.
        Ponieważ widzę duży związek z jedzeniem, ostatnio zaczynam unikać posiłków. Ale
        to pomaga tylko częściowo. Wiem też, że są powiązania ze stresem, ale tu nestety
        niewiele mogę - jestem normalną, zalataną babą z masą klopotow.
        Mary z Danii dzięki za linki. Bardzo miło z twojej strony. madzia
        • Gość: Artur Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH IP: *.sasknet.sk.ca 17.04.01, 06:11
          Gość portalu: madzia napisał(a):

> Gość portalu: Artur napisał(a):
          >
          > > Napisz jakie choroby wykluczono i co zbadano.
          >
          > Badania - usg brzucha, sondy z obu stron, krew milion razy na różne okolicznośc
          > i
          > (w tym się już gubię) i coś tam jeszcze. stwierdzono bolesność odcinka jelita
          > grubego przy dotyku (tak zwyczajnie, gdy lekarz obmacuje pacjenta na kozetce).
          > No
          > i właściwie tyle. Raka chyba byłoby widać w usg, to mozna uznać za wykluczony.
          > Ponieważ widzę duży związek z jedzeniem, ostatnio zaczynam unikać posiłków. Ale
          >
          > to pomaga tylko częściowo. Wiem też, że są powiązania ze stresem, ale tu nestet
          > y
          > niewiele mogę - jestem normalną, zalataną babą z masą klopotow.
          > Mary z Danii dzięki za linki. Bardzo miło z twojej strony. madzia
          Madziu,
          Troche za malo danych by cos wymyslec. W te psychogenne przyczyny to tak
          najlepiej nie wierzyc za szybko- to rozpoznanie na ostatecznosc. Czesto to jest
          to rozpoznanie typu "nie wiem co to jest, wiec powiem, ze psychogenne". Mam
          wrazenie, ze mozna zrobic wiecej badan i moze mozna w koncu cos znalezc. Sprobuj
          wziasc wszystkie wyniki jakie masz i idz do jeszcze innego lekarza. Niech
          przejrzy i sprawdzi czy nic nie pominieto. Jezeli choroba sie nie posuwa to
          pewnie jest nic groznego - tyle, ze niewygodne i bolesne. Wiele jest takich
          chorob, ktore sa bardzo przykre i bolesne a nikt sie nimi nie przejmuje bo nie
          powoduja inwalidztwa i nie skracaja zycia (inny przyklad: zapalnie prostaty).
          Agencje nie chca placic za badania naukowe w tych dziedzinach i tyle.

W miedzy czasie sprobuj, jezeli chcesz, leczenia podstawowymi kwasami
          tluszczowymi przez 2 lub 3 miesiace. Olej lniany -1 lyzeczka dziennie, olej z
          wiesiolka 1-2 g dziennie. Kilka razy obserwowalem dramatyczna poprawe skory i
          srodblonkow, w tym w obrebie ukladu pokarmowego. Oleje te redukuja rozne
          przewlekle stany zapalne i kontroluja Helicobacter pylori (taka niezbyt zdrowa
          bakteria ktora niekiedy zyje w naszym ukladzie pokarmowym i miedzy innym powoduje
          powstawanie wrzodow).
          Niczego nie gwarantuje, ale moze pomoc. Olej lniany po otwarciu koniecznie
          trzymac w lodowce - dobry przez dwa tygodnie. Wieksza ilosc mozna zamrozic w
          zamrazalniku i po trochu przekladac do lodowki na dol w porcjach np na tydzien.

• mary_z_danii Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH 16.04.01, 14:29
      Witam :)
      Masz racje, jest to scisle od paru lat zdefiniowana jednostka chorobowa zarowno
      na Zachodzie Europy jak i w USA.

Nie potrafie Ci pomoc z ta dolegliwoscia, ale moge Ci podac pare linkow, gdzie
      znajdziesz wiecej informacji.

http://www.poradnikmedyczny.pl/ - niezly portal z informacja medyczna, nie
      wiem, czy maja informacje akurat o tym , ale warto spojrzec.
      Znalazlam troche i tutaj, ale bardzo ogolnie:
      http://www.polska.com.pl/?table=504001&kid=15&rrr=0&iid=62309&r=987422834

Jesli znasz dobrze angielski, polecam nastepujace websites, gdzie mozesz szukac
      pod Irritable Bowel Syndrom (Zespol Jelita Drazliwego):
      http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/irritablecolon.htm
      (najbardziej konkretna informacja)
      http://my.webmd.com/
      www.intelihealth.com
      www.onhealth.com

Mam nwet strone po niemiecku, ale nie wiem jak to sie po niemiecku nazywa, wiec
      musisz sama wybrac ze spisu alfabetycznego chorob.

Zdobycie informacji przez samego pacjenta jest zawsze bardzo wazne, bo wielu
      lekarzy, by ukryc swa niewiedze zrzuca wine na pacjentow, traktujac ich jak w
      najlepszym wypadku hipochondrykow, a w najgorszym - jak przypadki
      psychiatryczne.
      Zycz powodzenia w ustaleniu diagnozy i szybkiego powrotu do zdrowia :)
      Pozdrawiam
    • Gość: DOROTA Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH IP: 192.168.35.* / *.ntyneside.ac.uk 27.04.01, 15:31
      DROGA MADZIU
      CIERPIE NA TO SAMO JUZ OD ROKU.RZECZYWISCIE LEKARZE ZALAMUJA RECE.JA PORUSZYLAM
      TEN PROBLEM NA FORUM ZDROWIA.DOSTALAM OPDPOWIEDZ OD PANI EWY JAN KTOREJ UDALO
      SIE ZWALCZYC TE DOLEGLIWOSC,GLOWNIE DIETA.JEJ RADY MI POMAGAJA.JEZELI JESTES
      ZAINTERESOWANA TO WEJDZ NA FORUM ZDROWIA GAZETY WYBORCZEJ,JEST TAM TEMAT ZESPOL
      JELITA DRAZLIWEGO,JEST TAM ROWNIEZ JEJ ADRES.
      WIEM ZE JEST TO TRUDNE,MNIE TAZ POSADZONO O UDAWANIE .
      POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA
      • Gość: Ped Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH IP: 212.191.70.* 27.04.01, 19:11
        A moze sa to dolegliwosci na podlozu depresyjnym .?
        Przeczytalem niedawno gdzies, ze przy niedoborze
        neuroprzekaznika serotoniny moga wystapic dolegliwosci
        ze strony ukladu pokarmowego.
        • Gość: dorota Re: KIEDY CIĄGLE BOLI BRZUCH IP: 172.22.6.* / *.ntyneside.ac.uk 08.05.01, 19:15
          Gość portalu: Ped napisał(a):

> A moze sa to dolegliwosci na podlozu depresyjnym .?
          > Przeczytalem niedawno gdzies, ze przy niedoborze
          > neuroprzekaznika serotoniny moga wystapic dolegliwosci
          > ze strony ukladu pokarmowego.

czy moglbys napisac skad zaczerpnalles tych
          informacjii ,lub podac odpowiednie linki,bylabym
          wdzieczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka