Dodaj do ulubionych

czy ktos z was cierpi na zespol jelita

14.10.05, 10:19
drazliwego? ja to mam i przezywam co jais czas horror. chcialabym z kims
pogadac na ten temat, moze sie uspokoje, bo juz mysle ze mam raka jelita
nieraz....
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:20
      a jak to sie objawia,bo jesli puszczaniem baków to ja:DDD
      a do lekarza to nie łaska stuknąć:-)????
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:23
        mmagi napisała:

> a jak to sie objawia,bo jesli puszczaniem baków to ja:DDD
        > a do lekarza to nie łaska stuknąć:-)????

bylam. to jest parodia leczyc sie w przchodni. a prywatnie wydam kilkaset
        zlotych na rozne badania zeby sie dowiedziec, ze nikt mi nie pomoze, bo tego
        sie nie leczy zadnymi lekami. z tym trzeba umiec zyc.
      • 0sram Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:42
        taaa...jakos na forum nie poczulem ;))
        • mmagi zanosze je do domu:P 14.10.05, 11:28

• domina19 Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:20
      kobieto masz jeszcze jakis problem? bo tak pojedynczo to nie udzielam
      porad...:)))
    • grogreg Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:21
      A co to jest?
    • pimpek_sadelko Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:21
      to choroba majaca swoj poczatek w glowach... najczesciej maja ja osoby
      wrazliwe, zestresowane... moj maz tez to ma. przechlapane. generalnie nie
      wiadomo co tak do konca ja powoduje.
      a jak sie boisz o swoje zdrowie to moze zrob kolonoskopie?
      • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:22
        ja to sie objawia,moze ja tez mam:(
        • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:27
          mmagi napisała:

> ja to sie objawia,moze ja tez mam:(

potworne bole brzucha. nie mozesz wtedy chodzic, siedziec, najlepsza pozycja to
          lezaca. w nocy wszystko ustepuje. jednak w ciagu dnia zaczyna sie wszystko an
          nowo i tak przez kilka dni. najbardziej pomaga spokoj i nie denerwowanie sie.
          ale jak to zrobic w tych zwariowanych czasach. a najgorsze sa mysli,ze to rak.
          tak zreszta pisza w internecie o tej chorobie. wpisz w googlach "dolegliwosci
          gastryczne" , a znajdziesz tam dokladny opis.
          • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:29
            kup cos na spokojność:-))
            • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:29
              mmagi napisała:

> kup cos na spokojność:-))

to byloby zbyt proste. nie pomaga.
              • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:30
                jak to nie pomaga,chodzi mi o nerwy a nie o jelita:-)
                • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:40
                  mmagi napisała:

> jak to nie pomaga,chodzi mi o nerwy a nie o jelita:-)

ale ja jestem spokojna! jednak w tej chorobie wystarczy tylko leciutki stres
                  (zdenerwowalam sie w pracy, bo w domu mam od 2 miesiecy spokoj) i juz mnie
                  trachnelo. zagubili w ksiegowosci moje rozliczenie zaliczek i to wystarczylo.
                  • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:49
                    no to niezle i co bedzie???
                    • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:53
                      mmagi napisała:

> no to niezle i co bedzie???

zbieram rachunki ze sklepow. cos takiego nie zdarzylo mi sie przez 16 lat pracy
                      w tej firmie. ale przyszli nowi i takie sa pierwsze efekty ich dzialania.
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:25
        pimpek_sadelko napisała:

> to choroba majaca swoj poczatek w glowach... najczesciej maja ja osoby
        > wrazliwe, zestresowane... moj maz tez to ma. przechlapane. generalnie nie
        > wiadomo co tak do konca ja powoduje.
        > a jak sie boisz o swoje zdrowie to moze zrob kolonoskopie?

a twoj maz robil? ciagle o niej mysle, ale nie mam silnej motywacji , no i ten
        lek przed badaniem.
        • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:26
          a jak robia to badanie???
          • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:28
            mmagi napisała:

> a jak robia to badanie???

a jak myslisz? przez odbyt wprowadzaja dlugi przewod z kamerka. oczywiscie
            wczesniej musisz dokladnie jelito wyczyscic.
            • mmagi Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:29
              no tak,pieknie........znaczy analnie;-)
        • pimpek_sadelko Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:35
          kobieta_na_pasach napisała:
          >
          > a twoj maz robil? ciagle o niej mysle, ale nie mam silnej motywacji , no i
          ten
          > lek przed badaniem.
          moj maz jeszcze nie robil. szewc bez butow chodzi... a pracuje na
          gastrologii....
          • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:41
            pimpek_sadelko napisała:

> kobieta_na_pasach napisała:
            > >
            > > a twoj maz robil? ciagle o niej mysle, ale nie mam silnej motywacji , no
            > i
            > ten
            > > lek przed badaniem.
            > moj maz jeszcze nie robil. szewc bez butow chodzi... a pracuje na
            > gastrologii....
            >
            pewnie jeszcze nie ma takich boli jak ja. podobno ludzie na to chodza nawet na
            zwolnienia lekarskie. zapytaj przy okazji meza, czy to nromalne, ze ciagle sie
            odbija, nawet kiedy jestes na czczo czy pu kilku lykach wody, no i boli mnie w
            lewej czesci podbrzusza.
            • pimpek_sadelko ok/nt 14.10.05, 10:45

• kobieta_na_pasach dzieki:) btxt 14.10.05, 10:54
                pimpek_sadelko napisała:

>
    • b-beagle Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:29
      Objawy tego sa dość nieprzyjemne.... ciągła sraczaka i bóle brzucha na tle
      nerwowym. To chyba to?
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:30
        b-beagle napisała:

> Objawy tego sa dość nieprzyjemne.... ciągła sraczaka i bóle brzucha na tle
        > nerwowym. To chyba to?

nieprawda.
    • pink.girl Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:30
      jakie są objawy?
      • mmagi wyzej napisała:-) 14.10.05, 10:31

• kryzysowa_narzeczona75 ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 10:35

• kobieta_na_pasach Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 10:42
        dieta swoja droga. a jak osiagnac spokoj do konca zycia? chyba tylko poprzez
        przejscie do wiecznosci....
        • kryzysowa_narzeczona75 Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 10:47
          Z tego co piszesz, mozesz miec rowniez nerwice zoladka. Jak zacznie bolec, to
          wyprostowac sie nie mozna. Mi pomogly ziola do picia, na bazie alkoholu (nazwy
          nie pamietam, ale niemieckiej firmy). A na zespol jelita drazliwego pomaga mi
          regularnie pita rano melisa (niestety) i jak zjem cos, co nie za bardzo mi
          odpowiada rumianek. Lekarz przepisal mi tez leki, ale nazwe podam nastepnym
          razem, bo mam je w domu a skleroza juz w tym wieku sie odzywa. No i przede
          wszystkim dieta lekkostrawna. W niektorych przypadkach trzeba stosowac leki
          uspokajajace.
          • kobieta_na_pasach Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 10:57
            tez pomaga mi rumianek. mam nawyk , a wlasciwie musze wypic rano na czczo kawe
            z melekiem, inaczej sie nie obudze.wiem, ze to zly nawyk. biore tez Duspatalin,
            wlasnie wczoraj skonczyl mi sie zapas. ten lek przypisywal lekarz mojej
            znajomej, ktor zmarla pare dni temu na raka jelita. oczywiscie leczyl ja na co
            innego. kiedy sie zorientowal bylo juz za pozno.

ryzysowa_narzeczona75 napisała:

> Z tego co piszesz, mozesz miec rowniez nerwice zoladka. Jak zacznie bolec, to
            > wyprostowac sie nie mozna. Mi pomogly ziola do picia, na bazie alkoholu
            (nazwy
            > nie pamietam, ale niemieckiej firmy). A na zespol jelita drazliwego pomaga mi
            > regularnie pita rano melisa (niestety) i jak zjem cos, co nie za bardzo mi
            > odpowiada rumianek. Lekarz przepisal mi tez leki, ale nazwe podam nastepnym
            > razem, bo mam je w domu a skleroza juz w tym wieku sie odzywa. No i przede
            > wszystkim dieta lekkostrawna. W niektorych przypadkach trzeba stosowac leki
            > uspokajajace.
            • kryzysowa_narzeczona75 Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:03
              podstawa - usg brzucha, pozniej cala analna reszta. Co do kawy na czczo, to ja
              rowniez... jelito moze i drazliwe, ale nie odpuszcze kawy, a rano niecierpie
              jesc.
              • kobieta_na_pasach Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:05
                kryzysowa_narzeczona75 napisała:

> podstawa - usg brzucha, pozniej cala analna reszta. Co do kawy na czczo, to
                ja
                > rowniez... jelito moze i drazliwe, ale nie odpuszcze kawy, a rano niecierpie
                > jesc.

usg robilam, nic nie wykazalo.
                • kryzysowa_narzeczona75 Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:11
                  no to anal. Warto dla swietego spokoju, ze to nic powazniejszego.
                  • kobieta_na_pasach Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:13

> no to anal. Warto dla swietego spokoju, ze to nic powazniejszego.

a jak sie okaze ,ze to cos powaznego to myslisz,ze bede spokojniejsza?:)
                    z tego sie juz nie wychodzi.
                    • kryzysowa_narzeczona75 Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:18
                      www.zdrowie.med.pl/rak_j_gr/rak_j_gr01.html
                      Przeczytaj i zrob sobie ankiete.
                      • kobieta_na_pasach Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:35
                        zdenerwowalam sie tylko od tego czytania, az mi slabo. wyszlo mi "srednio",
                        pierwsza krateczka. ale je nie wierze w takie ankiety. nie mniej dzieki bardzo.
                        • kryzysowa_narzeczona75 Re: ja mam!!! Dieta do konca zycia :( 14.10.05, 11:40
                          Troche jednak uwierz. Rak jelita ma jakas przyczyne. Spojrz na objawy. I idz
                          zrob te cholerne badania, bo od tego stresu to bedziesz miala jazdy.
    • margie Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:52
      tego akurta nie mam, mam co innego:( a kolonoskopie robilam, bez przesady, bol
      zaden, troche dlupio sie wypiac lekarzowi prosto w nos:)) Zrob dla swietego
      spokoju:))
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 10:58
        margie napisała:

> tego akurta nie mam, mam co innego:( a kolonoskopie robilam, bez przesady,
        bol zaden, troche dlupio sie wypiac lekarzowi prosto w nos:)) Zrob dla swietego
        > spokoju:))

a po co robila kolo? cos cie bolao czy profilaktycznie? i jak czyscilas jelito?
    • widokzmarsa Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:07
      a miałaś taką diagnoze? MOże to po prostu strss i jedzenie.
      A na raka to zrob sobie kolonoskopię i się wyjaśni że nie masz.
      Na jelito wrażliwe to dieta moze pomóc ale fakt, że to się nie leczy za bardzo.
      Napewno trzeba odrzucić cukry
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:09
        zrobie sobie, jak mnie ktos zawlecze na badanie:)

widokzmarsa napisał:

> a miałaś taką diagnoze? MOże to po prostu strss i jedzenie.
        > A na raka to zrob sobie kolonoskopię i się wyjaśni że nie masz.
        > Na jelito wrażliwe to dieta moze pomóc ale fakt, że to się nie leczy za
        bardzo.
        >
        > Napewno trzeba odrzucić cukry
        • widokzmarsa Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:13
          i to mówi kobieta z forum na którym anal to ulubione słowo))
      • kryzysowa_narzeczona75 Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:12
        i blonnik. A takze ziarniste pieczywo ciemne. Ewentualnie graham.
        • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:14

> i blonnik. A takze ziarniste pieczywo ciemne. Ewentualnie graham.

a bulgocze ci caly czas w trzewiach? bo dla mnie to jest najbardziej
          niepokojace, szczegolnie jak juz leze w lozku to przlewanie jest okropne.
          • kryzysowa_narzeczona75 Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:21
            taki "gadajacy brzuch"? Mam to od paru juz lat. Nauczylam sie z nim
            rozmawiac :) Glupio troche jak sie jest gdzies wsrod ludzi, jest cicho i nagle
            w brzuchu zaczyna sie mieszac :) Ale po przejsciu na inna diete, odstawieniu
            paru produktow objawy sie oslabily.
            • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:36

> taki "gadajacy brzuch"? Mam to od paru juz lat. Nauczylam sie z nim
              > rozmawiac :) Glupio troche jak sie jest gdzies wsrod ludzi, jest cicho i
              nagle
              > w brzuchu zaczyna sie mieszac :) Ale po przejsciu na inna diete, odstawieniu
              > paru produktow objawy sie oslabily.

ta kolezanka meza, ktora pare dni temu zmarla miala tak przez caly czas. moj
              maz nie pracuje juz z nia ponad trzy lata, ale pamietal, ze bylo slychac to
              bulgotanie. nawet kiedy zjadla w pracy sniadanie.smiechu bylo. a tu sie okazal
              rak okreznicy...
              • kryzysowa_narzeczona75 Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 11:41
                NIe panikuj. Tez mam gadajacy brzuch i nie mam raka. Wg mnie to zadna oznaka
                raka, tylko pracy zoladka przy zlej diecie
    • lena_zet Re: mnie tak lekarze powiedzieli 14.10.05, 11:16
      że mam zespół jelita drażliwego.Oczywiście po przeczytaniu liku lektur w tym
      temacie okazało się, że mam wszytskie objawy.... W ostateczności (poszłam do
      innego lekarza) stwierdzono opadającą nerkę, która jak se opada to boli, a nie
      żaen zespół jeslita drażliwego.O dziwo, objawy ustąpiły.
    • shrift77 Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 12:18
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13008 tu jest takich wiecej jak ty :(
      napewno bedziesz miała z kim pogadać. pozdrawiam
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 12:58
        shrift77 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13008 tu jest takich
        wiecej jak ty :(
        > napewno bedziesz miała z kim pogadać. pozdrawiam

dzieki, bylam tam, ale niczego ponad to, co wiem sama, sie nie dowiedzialam.
        wiekszosc to bardzo mlodzi ludzie, jeszcze bardziej wystraszeni ode mnie:)
        • mimrek Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 13:10
          ja to mam i wczoraj byłem u lekarza ..stwierdzil ze to ze stresu i dal mi
          srodkui uspokajajace!mnie bolałao 2 razy w tygodniu tzn. mialem ataki bólu po
          lewej stronie brzucha!a ty jak czesto masz ataki?
          • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 13:14
            mimrek napisała:

> ja to mam i wczoraj byłem u lekarza ..stwierdzil ze to ze stresu i dal mi
            > srodkui uspokajajace!mnie bolałao 2 razy w tygodniu tzn. mialem ataki bólu po
            > lewej stronie brzucha!a ty jak czesto masz ataki?

nie mialam juz dwa miesiace i nagle wczoraj.pomogl Duspatalin.
            wczesniej mialam bardzo czesto. w sierpniu caly tydzien wymarzonego urlopu w
            gorach skopany. prawie przelezalam w lozku.rodzina nos na kwinte, przeze mnie.
            wiesz, najgorsze jest to, ze znam juz kilka osob z nowotworm jelita. jak sobie
            nabije glowe to kilka dni chodze zdolowana. staram sie nie denerwowac, prawie
            mi sie to udaje,ale zycie jest brutalne i czasami nie ode mnie zalezy tylko moj
            spokoj:)
    • zebra83 ja 14.10.05, 14:42
      ja mialam- nasililo mi sie baaaardzo kilka lat temu, bralam jakies tabletki,
      pozniej jakos samo przeszlo, i w sumie teraz juzem zdrowa :)))))))))
      (odpukac!!!!)
    • vandikia Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 15:18
      ja mam takie cosik, radzę się nie przejmować w ogóle. Przywykłam do tego.
      Lekarka po badaniach w szpitalu, jakieś 5 lat temu, jak wylądowałam z powodu
      odwodnienia i wycienczenia powiedziala, ze zeby nie odczuwac różnych
      dolegliwości z tego powodu powinnam żyć o chlebie i wodzie. Najlepiej zadnych
      przypraw, nic pieczonego, smazonego, ostrego, zero nabialu, frytek, zapiekanek,
      zero soli itd. Przez pierwsze 2 tygodnie jadłam galaretki z kurczaka aż
      stwierdziłam, że to pieprzę. Wiem, ze jak się nażrę bigosu, zapiekanek, łazanek
      i czegokolwiek innego to odpokutuję to w wc, ale na szczęscie juz mi to nie
      przeszkadza. A na ewentualne bóle polecam miętkę w dużych ilosćiach ;)))
      • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 15:21
        vandikia napisała:

> ja mam takie cosik, radzę się nie przejmować w ogóle. Przywykłam do tego.
        > Lekarka po badaniach w szpitalu, jakieś 5 lat temu, jak wylądowałam z powodu
        > odwodnienia i wycienczenia powiedziala, ze zeby nie odczuwac różnych
        > dolegliwości z tego powodu powinnam żyć o chlebie i wodzie. Najlepiej zadnych
        > przypraw, nic pieczonego, smazonego, ostrego, zero nabialu, frytek,
        zapiekanek,
        >
        > zero soli itd. Przez pierwsze 2 tygodnie jadłam galaretki z kurczaka aż
        > stwierdziłam, że to pieprzę. Wiem, ze jak się nażrę bigosu, zapiekanek,
        łazanek
        >
        > i czegokolwiek innego to odpokutuję to w wc, ale na szczęscie juz mi to nie
        > przeszkadza. A na ewentualne bóle polecam miętkę w dużych ilosćiach ;)))

ja jem duzo owocow, lubie winogrona. po tym sie tez zle czuje. a, juz sama nie
        wiem. moze to jeszcze co innego...
        • kobieta_na_pasach z co z twoim guzem Vanda? 14.10.05, 15:22
          k

• vandikia Re: z co z twoim guzem Vanda? 14.10.05, 15:27
            pisalam na dole ;] jest sobie caly czas ten wredny guz, wiem jedynie, ze to
            zaden rak, a poza tym to lekarze mowia, zeby poczekac, bo moze samo zniknie.
            Moze to mi wyroslo z powodu duzego stresu (byl w pracy), albo przeziebienia,
            albo wirusa. Ale ogolnie jest wszystko OK ;]
        • vandikia Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 15:24
          hm.... nt jedzenia owoców nic mi nie wiadomo, czy jakkolwiek wpływają na
          jelito. W każdym razie lekarka powiedziała, że bardzo duzo osób na to cierpi ,
          zaczyna się od stresu, a potem ciężko to wyleczyć i właściwie nie ma skutecznej
          metody. Jak Cie sciska w brzuchu to masuj go zgodnie z kierunkiem zegara, a jak
          masz możliwośc przykładaj ciepłe okłady. Wtedy wszystko Ci sie rozluźnia.
          • kobieta_na_pasach Re: czy ktos z was cierpi na zespol jelita 14.10.05, 15:28
            pol biedy, jesli to sa skurcze. mnie boli caly czas w dwoch miejscach. a moze
            to jajniki?
            • mmagi qrw........a to moze idz do lekarza,co?? a nie tak 14.10.05, 15:32
              moze to a moze tamto,cholera jedna.Srajniki;-),masz w przyszłym tyg walnąc sie
              na fotel u gina i wszystko mu pokazac,moze to wykluczy...............moze to a
              moze tamto...nie wydolę z nią:-))))))
              • kobieta_na_pasach Re: qrw........a to moze idz do lekarza,co?? a ni 14.10.05, 15:34
                mmagi napisała:

> moze to a moze tamto,cholera jedna.Srajniki;-),masz w przyszłym tyg walnąc
                sie
                >
                > na fotel u gina i wszystko mu pokazac,moze to wykluczy...............moze to
                a
                > moze tamto...nie wydolę z nią:-))))))

ktorego mi polecasz? bo w przychodni terminy zajete do konca roku. spoko,
                jeszzce nie umieram, choc sie zegnam:)
                • mmagi Re: qrw........a to moze idz do lekarza,co?? a ni 14.10.05, 15:34
                  to idz do innej:P
    • vandikia acha...co do kolonoskopii 14.10.05, 15:22
      to po tym badaniu powiedziałam sobie, że mogę nawet gnić od środka (tfu tfu), a
      tego badania w życiu nie powtórzę. Wsadzają w tyłek coś co wygląda jak wąż
      ogrodowy, grube i z gumy i głęboko i z bólu się nawet zesr.. nie można, bo
      wcześniej ma się lewatywę. ;]
      • lena_zet Re: vandikio 14.10.05, 15:24
        a ze zdrowiem wszystko w porządku?
        • vandikia Re: vandikio 14.10.05, 15:26
          tak lena, dzięki. prawie w porządku, bo to co mi się pojawiło (jakieś
          guzopodobne) w dalszym ciągu nie zostało zdiagnozowane. Czekam, aż samo
          zniknie. W każdym razie nowotwór to nie jest i całe szczęscie. Zostałam
          przebadana od góry do dołu, wszystkie narządy na swoim miejscu i w dobrej
          kondycji. Jeszcze tylko zęby wyleczę i biorę się za rodzenie dzieci ;]
          • mmagi chyba najpierw za robienie;-))) 14.10.05, 15:29

• vandikia to wszak najprzyjemniejsze ;))) 14.10.05, 15:40

• mmagi chyba bede chora od samego czytania:(((( 14.10.05, 15:29

• lena_zet Re: vandikio 14.10.05, 15:31
            gdzie miałaś tego guza?ja mam na jajniku i przed chwilą odebrałam markery-
            podwyższone (qrwa).
            • mmagi na karku czy jakos tak 14.10.05, 15:32

• mmagi to pewnie jest Lenko torbiel:( 14.10.05, 15:33

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka