13.11.05, 18:29
Czy jest na formum ktos kto kuje do egzminu na aplikację radcowską ??? ;) ..
oj cięzki ten los ;)))
Obserwuj wątek
    • anete Re: Egzamin 15.11.05, 23:03
      Życzę powodzenia, będzie dobrze. Ja "kułam" dwa lata temu i się udało...
    • kaska733 Re: Egzamin 16.11.05, 14:11
      Czy masz stare testy, jeśli tak to mi bardzo się przydadzą.
      • anete Re: Egzamin 17.11.05, 09:27
        Niestety nie mam starych testów, oddałam koledze, wiem jednak, że na portalu
        hoga.pl jest kącik aplikanta i tam jest troche testów na różne aplikacje
    • sasanka79 Re: Egzamin 02.12.05, 20:40
      hmm no wlasnie siedze i placze nad KKS ....
      nie wiem co to bedzie, czarne mysli dopadaja..
      pozdrawiam wszystkich ktorzy bede sie tak jak ja meczyc 10.12.2005r.
      • paul_ina Re: Egzamin 02.12.05, 22:15
        Hej, spoks, jesteśmy królikami eksperymentalnymi, więc jakoś musi być. Zawsze można wnioskować z ogólnych zasad prawa :) Jest prawie 60 sekund na każde pytanie, to wieczność... Ja nad KKS będę płakała jutro ;/
        • janedoe Re: Egzamin 04.12.05, 10:05
          no to jest powalające te 'prawie 60 sekund'....
          dzisiaj płaczę nad ksh ....
          pozdrawiam uczących się,
          papa
    • dotka.sz Re: Egzamin 06.12.05, 16:56
      oj pamiętam to kucie... tylko na inną aplikację.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki
      • paul_ina Re: Egzamin 06.12.05, 17:00
        ...uch, dzięki

Obiecałam sobie, że doświadczenia opiszę na forum dla młodszych pokoleń. Zobaczymy...
    • janedoe Re: Egzamin 09.12.05, 10:49
      To już jutro, jak tam wasze nastawienie? bo ja jestem totalnie spanikowana,
      wiem że moje zycie sie nie zawali jak nie zdam, mam dobrą pracę więc wszystko
      jest ok ale jakoś tak mnie dusi jednak ...
      dziewczyny trzymam za was kciuki, nie damy się prawda?
      buziaki
      • anna.januszewna Re: Egzamin 09.12.05, 13:02
        Moze dlatego dusi,ze wypadlas z rytmu egzaminacyjnego..;). Na studiach czlowiek
        nie mial czasu sie zastanawiac, jaki to wlasnie wazny egzamin zdaje, bo zaraz
        za nim czekalo 5 nastepnych..teraz jest tylko ten jeden..ale w sumie, kto ma
        sobie poradzic, jak nie my???? :)
        Proponuje rozpisac w dniu dzisiejszym jeszcze konkurs na jakis okrzyk bojowy
        na jutro :) Co powiecie na uccccccchhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
        • janedoe Re: Egzamin 09.12.05, 14:08
          to na pewno ze wypadlam z rytmu egzaminacyjnego, ciężko było się zebrać do
          nauki i przestawić na sesje nocne ;) całe szczęscie jutro już będzie po
          wszystkim :)
          bardzo fajny pomysł z tym okrzykiem bojowym proponuję coś w
          stylu 'huuuraaaaaaa' i będzie li i wyłącznie Veni Vidi Vici :)
          • paul_ina Re: Egzamin 09.12.05, 15:09
            e tam, mi wystarczy: veni vidi vivi ;)

Co do egzaminu, to listopad i początek grudnia jest fatalny do nauki. Dostałam 3 tygodnie urlopu, a powtórzyłam... 60% materiału. Jak wrócę w poniedziałek do pracy, to padnę do kolan mojemu dyrektorowi i będę mu z łzami w oczach dziękować za wspaniałą pracę: możliwości rozwoju, rodzinną atmosferę, szeroki zakres obowiązków, samodzielność, dużą pensję, płatne nadgodziny, premię świąteczną... Odeśle mnie do domu!! ;)

Siedzenie w domu i uczenie się jest przygnębiające. Kocham prawo, ale nie w takiej ilości i nie całe-na-raz. To był ciężki rok, pełen sukcesów, ale bardzo stresujący.Po prostu mam nadzieję, że jutro nie polegnę...

Ale wiecie dziewczyny, co jest najlepsze?? Że szczerze mogę Wam powiedzieć: TRZYMAM ZA WAS KCIUKI I WIEM, ŻE WY TRZYMACIE ZA MNIE!!

CU!!
            • anna.januszewna Re: Egzamin 09.12.05, 20:01
              Tez sadze,ze to jest genialny skutek tej reformy,ze mozemy sobie to
              powiedziec :) Trzymajcie sie dziewczyny jutro!!! I powodzenia!!! :)
    • janedoe Re: Egzamin 10.12.05, 17:07
      i jak wam dziewczyny poszlo?
      ja sama nie wiem jestem z lekka jeszcze ogłupiała od tego stresu i
      przemęczenia :) w moim okręgu wyniki w poniedziałek,
      teraz wypoczywam :)
      pozdrawiam.
      • paul_ina Re: Egzamin 10.12.05, 17:13
        U nas wyniki we wtorek po 15ej. Skończyłam test po dwóch godzinach. Też na razie ciężko mi pozbierać myśli, pogadamy po wynikach. Na pewno OIRP warszawski fajnie to wszystko zorganizowała i potraktowano nas jak dorosłych ludzi, co mi się spodobało, bo na uniwerku to różnie bywało. Naraska, idę spać :)
        • anna.januszewna Re: Egzamin 10.12.05, 20:36
          W Łodzi maja byc w poniedzialek ..z jednej strony to swietnie,ze tak szybko,
          ale z drugiej czuje pewien niedosyt..:) jak my wszyscy meczylismy sie tak
          bardzo,zeby tego wszytskiego sie nauczyc, to oni powinni tez sie chociaz troche
          pomeczyc ze sprawdzaniem..ale to uczucie pewnie minie mi do poniedzialku..:)

Rzeczywiscie trudno powiedziec jak wlasciwie poszlo, bo obiektywnie patrzac
          test nie byl super trudny, a moze inaczej mowiac, nie byl zlosliwy ( poza
          gronostajem na todze sedziego!! ta zlosliwa bestia mnie zwiodla na manowce..),
          ale ze wzgledu na szeroki zakres materialu mozna bylo wpasc na niektorych
          pytaniach.Od momentu kiedy skoczylam pisac to na zmiane mi sie wydaje ,ze 60
          bledow to duzo i malo..:) Zobaczymy w poniedzialek..jejku jaka ja jestem
          zmeczona teraz..
    • ojejkuniu :))) 12.12.05, 09:38
      dziewczynki, myślę, że wszytskie dostałyście po 250 punktów i już szyją dla Was
      togi- więc spokojnie, wszytsko będzie dobrze- zresztą już niedługo przekonacie
      się o tym same:)
      a jak już odpoczniecie i wycieszycie się, to napiszcie coś i opowiedzcie o
      egzaminie.
      co prawda jestem na II roku aplikacji prokuratorkiej, ale bardzo jestem ciekawa
      jak przebiegał ten nowy egzamin, jakie były pytania itd, a jakoś nikt z
      moich "osobistych" znajomych nie zdawał, więc czekam na wasze relacje:)
    • janedoe Re: Egzamin 12.12.05, 23:36
      w Olsztynie 5 osób na 105 zdających,
      w Bydgoszczy 3 na 83,
      w Koszalnie nikt na 48 osób itd

nie uważacie ze WIELCY RADCY PRAWNI przesadzili ?????????
      • paul_ina Re: Egzamin 12.12.05, 23:47
        Daj spokój, szkoda gadać. Załatwili nas na szaro. Jutro idę pod ścianę płaczu na żytnią sprawdzić siebie. Podobno wywiesili dziś listę o 13ej, ale nam powiedzieli wcześniej, że wyniki będą jutro, więc nikt jeszcze nie sprawdzał ze znajomych. W Warszawie podobno coś koło 180 osób. W Łodzi słyszałam o 15 osobach??
        • selena30 WYNIKI W WARSZAWIE 13.12.05, 10:47
          Są na stronie internetowej! potwierdza się, ze dostało się mało osób. niech w
          przyszlym roku ministerstwo coś z tym zrobi!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pytaniom z prawa
          budowlanego precz!!!!!!!!!
          • mary_crawford Re: WYNIKI W WARSZAWIE 13.12.05, 14:31
            Hej, nie mogę się dostać na stronę www.oirp.waw.pl
            A może macie ten adres przez BIP. Będę wdzięczna.
            Ja już wiem, że się nie dostałam. Dowiedziałam się telefonicznie ale chcę
            zajrzeć na stronę.

Niestety mam tylko 168 punktów - nie mam pojęcia jak mi się udało zebrać 82
            błędy?1? Sprawdzałam sobie odpowiedzi i miałam wrażenie, że nie jest źle.
            Pozdrawiam i serdecznie gratuluję tym, którym się udało.
            M.C.
            • caroline_80 Re: WYNIKI W WARSZAWIE 13.12.05, 15:18
              w Lublinie na ok 120 osób dostało sie 14...

Dlaczego nie zdawałam na adwokacką??? :))
              • ojejkuniu Re: WYNIKI W WARSZAWIE 13.12.05, 16:15
                o kurcze, wy wszytski na radcowską- a podobno (z tego co czytałam na stronach
                róznych) faktyznie na radcowską były trudne pytania:(
    • janedoe Re: Egzamin 13.12.05, 17:18
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051213/prawo/prawo_a_1.html
      wiecie co wypowiedz dziekana z warszawy ze 'słaby poziom' .... SKANDAL

i wiecie co jeszcze ?? ja się zastanowię czy nie iść lepiej na sądową i
      spokojnie bezpłatnie ją skończyć i się wpisać na listę radców i mieć ICH w
      nosie.

pozdrawiam
      • dotka.sz Re: Egzamin 26.12.05, 20:16
        Ja właśnie dlatego zdawałam na sądową.
        Dziewczyny, głowy do góry. Miałyście naprawdę niezłe wyniki.
        A wypowiedź dziekana pozostawiam bez komentarza.

Przypomniały mi się egzaminy do Policji (mąż zdawał)- zdał świetnie test (dwa
        miesiace nad nim stałam:) , podczas ćwiczeń raz przekroczył czas o 1 sek.!!
        potem podobno zgiął rękę podczas brzuszków. Jak później przeczytał wypowiedź
        odnośnie "słabego pozimu" to musiałam go przez cały dzień uspokajać.
    • paul_ina Re: Egzamin 13.12.05, 23:38
      Oczywiście się nie dostałam :( z drugiej strony dostałam aż 188 punktów, co na taką strzelaninę jest dowodem na wysoką inteligencję :) cóż, wnioskowanie z ogólnych zasad prawa nie zawsze wystarcza... zwłaszcza przy taaakich pytaniach jak te z prawa administracyjnego materialnego!

Nie mam pretensji do nikogo oprócz siebie. Do końca roku muszę odpocząć, potem zdać TOLESa, a potem podobno w maju ma być następny termin... Byle do wiosny.

Swoją drogą to głupie myśli o aplikacji sądowej też mnie zaczęły nawiedzać.
    • paul_ina Re: Egzamin 19.12.05, 07:53
      odpowiedzi na radcowską:
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051219/prawo/prawo_a_20.html
      Kocham Rzepę!! :)
      • caroline_80 Re: Egzamin 19.12.05, 13:53
        Prokuratura zbada radców prawnych?

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3073786.html?nltxx=1721542
    • paul_ina Re: Egzamin 20.12.05, 01:07
      Dziewczyny, a zwłaszcza te, którym zabrakło 5 i mniej punktów, do kogo się odwołujecie? Ja napiszę wg starych przepisów i wg nowych, plus od uchwały Komisji Konkursowej.
      Poniżej wątpliwości dot. poszczególnych pytań z forum Hoga/Aplikacje radcowskie. Ja jestem po obejrzeniu swojego testu i mimo że zabrakło mi tylko 2 punktów, balona zrobiono ze mnie co najmniej w 10 przypadkach.
      • paul_ina ...i jeszcze / warto zajrzeć tam do dyskusji 20.12.05, 01:08
        Czytając ten zlepek domysłów, hipotez i pobożnych życzeń można się pogubić. Proponuję (zainteresowanym) ustalić listę
        pytań budzących wątpliwości i odpowiednio ją uzasadnić. Większość zgadza się, że:prawidłowa odpowiedź na pyt. 161 to "B" -
        uzasadnienie:art. 51 KcPrzynalezność - samoistna rzecz ruchoma, która pozostaje w związku z inną rzeczą ruchomą albo
        nieruchomą (rzeczą główną). Związek ten zachodzi, jeżeli występują w nim łącznie następujące elementy:1. właścicelem rzeczy
        głównej i przynalezności jest ta sama osoba (art. 51 par. 2 Kc);2. przynalezność jest potrzebna do korzystania z rzeczy
        głównej zgodnie z jej przeznaczeniem (art. 51 par. 1 Kc);3. przynalęzność jest z rzeczą główną w faktycznym i stałym
        związku odpowiadającym wspomnianemu celowi (art. 51 par. 1 Kc), z tym że przemijające pozbawienie jej faktycznego związku z
        rzeczą główną nie powoduje utraty charakteru przynalezności (art. 51 par. 3 Kc).Za:Z. Radwański, Prawo cywilne cześć
        ogólna, CH Beck, wyd. 8.W świetle powyższego na pyt. 161 w brzmieniu:Przynaleznościami rzeczy gównej są:a) wszelkie rzeczy
        ruchome nalezace do właściciela rzeczy głównej;b) rzeczy ruchome należące do właściciela rzeczy głównej, potrzebne do
        korzystania z tej rzeczy;c) rzeczy ruchome nienależące do właściciela rzeczy głównej, a potzrebe do korzystania z tej rzeczy
        można udzilić prawidłowo tylko od. b, gdyż odp a nie uwzględnia faktu, iż przynalezność musi być potzrebna do korzystania
        z rzeczy głównej zaś odp. c sugeruje, iż dla istnienia stosunku przynaleznośći nie jest konieczna tożasamośc właściciela -
        co nieda pogodzić się z obowiązującym brzmieniem Kodeksu cywilnego.
        zapraszam chętnych do przygotowania innych pytań - takie działanie będzie bardzierj celowe (dla tych, którzy mają realne
        szanse na uwzględnienie odwołania) niż większość zawartych na forum dywagacji.

Warto zwrócić uwagę na pyt. 193 odpowiedź wg klucza to "C", podczas gdy wszystko (a przynajmniej ustawa prawa czekowe)
        wskazuje, że "B". Ma ktoś więdze z czekowego - bo mim zdaniem nie ma wątpliwośći, że czek rozrachunkowy służy wyłącznie do
        rozliczeń bezgotówkowych.PZDR
    • paul_ina weryfikacja 27.12.05, 23:48
      Hej Dziewczyny,
      i jak po weryfikacji?? Ja ciągle czekam na oficjalne info, w Warszawie to trochę potrwa... Ale licząc samodzielnie powinno być 193 :)

Ukuto na taką okazję specjalne powiedzonka:
      reapalikant - aplikant dzięki weryfikacji
      uwierzę jak zobaczę - określające generalny stosunek

Podobno Opole i Kraków już po!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka