lena_zet 18.11.05, 10:10 coś się powstrzymać nie mogłam.Jak dla mnie to bokser, mastif, dog, wyżeł niemiecki (brąz, krótka sierść) i pewnie jeszcze kilka by się znalazło.Najbardziej lubię pomarszczone psy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:12 no, ja bym tam wolała weimarskiego, te niebieskie oczka. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:12 Mi sie podobają labradory. Lubię tez owczarki niemieckie i owczarki berneńskie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:13 Wlasnie wczoraj byla mowa o pomarszczonym psie :) Shar-pei on sie nazywa, zdaje sie. I okazalo sie ze on jest pomarszczony tylko w szczeniecych latach :)) A potem robi sie zwykly! Wedlug mnie najpiekniejsze rasy to kokery (nie wiem jak to sie pisze, cocker chyba), setery, labradory i bernardyny. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:16 maialina1 napisał: > Wlasnie wczoraj byla mowa o pomarszczonym psie :) > Shar-pei on sie nazywa, zdaje sie. I okazalo sie ze on jest pomarszczony tylko > w szczeniecych latach :)) A potem robi sie zwykly! baran, który tak powiedział chyba w życiu dorosłego sharpeia nie wiedział, eh.Kolega mojego męża ma dorosłego, piękny :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdas2005 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:23 lena_zet napisała: > maialina1 napisał: > > > Wlasnie wczoraj byla mowa o pomarszczonym psie :) > > Shar-pei on sie nazywa, zdaje sie. I okazalo sie ze on jest pomarszczony > tylko > > w szczeniecych latach :)) A potem robi sie zwykly! kupując szczeniaka tej rasy dobrze mieć jego rodziców przed oczmi > > baran, który tak powiedział chyba w życiu dorosłego sharpeia nie wiedział, > eh.Kolega mojego męża ma dorosłego, piękny :) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:29 > kupując szczeniaka tej rasy dobrze mieć jego rodziców przed oczmi tak, oczywiście i według mnie dorosłe osobniki są pomarszczone.Ale może ja jakaś nienormalna jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdas2005 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:31 są pomarszczone(jak najbardziej).Te fałdy to spory problem(znajoma często gości u weterynarza) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdkaaa Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:13 dla mnie Golden Retriver jest kochaniutki ;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
his_girl Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:15 A ja lubię "słodkie" rasy-yorkie, beagle, golden retriever. Lubię też owczarki belgijskie, a z dzieciństwa mam sentyment do podhalańczyków. :) Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:16 sznaucer sredni pieprz sol, sznaucer olbrzym czarny, briard, terier rosyjski, bouvier de flandres, kerry blue terrier, west highland, scottish terrier, wyzel niemiecki, wyzel weimerski,, bokser, buldog francuski. Chyba tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:17 chyba tyle :) zapomniałam o buldogu, ale francuskim!angielski mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:20 margie napisała: > sznaucer sredni pieprz sol, sznaucer olbrzym czarny, briard, terier rosyjski, > bouvier de flandres, kerry blue terrier, west highland, scottish terrier, wyzel > > niemiecki, wyzel weimerski,, bokser, buldog francuski. Chyba tyle? z tego całego zestawu, to chyba wiem tylko jak wygląda bokser :) swoja drogą, to też mi się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:26 Aguszak musisz, po prostu musisz zobaczyć jak wygląda briard :-) spójrz www.briard.nl/html/fotoos6.html Czy nie jest on extra? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:29 Zoofka, rozwaliłas mnie tymi zdjęciami :) szczególnie ten pierwszy pyszczek :) Trochę wyglądają, jak ten duży stwór z Gwiezdnych Wojen, przyjaciel Hana Solo: Cheebaka, czy jakoś tak się nazywał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dalman Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 14:42 faktycznie,fajniutki. Pomyślcie jak się do niego fajnie przytulić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:17 labrador - a najśliczniejsza na świecie jest nasza słodka suńka oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka_84 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:17 Mój jest śliczny :)) biały w ciapki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdas2005 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:18 owczarek niemiecki(biega po ogrodzie ),jamnior(wygrzewa się w domku),a także:labrador,bernardyn,dog błękitny,doberman Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:18 najpiękniejszy to swój własny, choćby był brzydkim kudłatym niewiadomoco ;))) a jeżeli chodzi o rasowe, to: goldeny, labradory, bigle, bernardyny i setery :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdas2005 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:19 tak tak-setery jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
tibby1 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:21 mam pytanie moja kolezanka mowila mi wczoraj ze labradory i doldeny to jedno i to samo glupoty gadala prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:23 to ta sama "rodzina" ale 2 różne rasy - jedna to labrador retriever a druga - golden retriever. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:24 głupoty, głupoty :) labradory są masywniejsze, większe i mają krótszą sierść :) Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:26 no tu akurat nie ma reguły - labki też bywają mniejsze i większe. nasza suńka jest np. raczej... hm drobna (jeżeli 30 kilowego psa mozna tak nazwać ;-))))), natomiast golden mojej ciotki to prawdziwy smok :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
magdas2005 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:25 goldeny mają długą sierść_psy wymarzone i idealne do domku,w którym są dzieciaczki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:25 glupoty. Inny wyglad i inne charaktery. Swoja droga, tak piejecie z zachwytu nad labami, a ja juz widzialm agresywne okazy. Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:30 też słyszałam takie historie, ale osobiście się z tym nie spotkałam. W każdym razie ja do swojego mam pełnię zaufania, ale obcym na ulicy nigdy nie powiem, że na 100% nic nie zrobi (raczej na 99% ;-)))). No ale w końcu to jest pies. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:30 margie napisała: > glupoty. Inny wyglad i inne charaktery. Swoja droga, tak piejecie z zachwytu > nad labami, a ja juz widzialm agresywne okazy. Jeśli ktoś "wychowuje" labradora wbrew jego naturze, uczy go agresji, to nic dziwnego, że mogą zdarzyć się agresywne okazy. Jakby Cię ktoś uczył kraść, zabijać itd., to też wcale teraz nie byłabyś taką grzeczną dziewczynką. Ale natura labradora jest spokojna, więc nic dziwnego, że piejemy z zachwytu. Jest to jedna z najlepszych ras dla osób, które nie mają doświadczenia z psami, bo są spokojne i łatwo je ułożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:43 Nie, koza, to nie tu jest problem. Akurat labradory maja zakodowany genetycznie brak agresji. Uznawane sa za jedna z najbardziej inteligentnych i pojetnych ras- moga zapamietac i rozpoznawac do 60 roznych slow/komend/polecen. To tradycyjnie najlepsze psy pzrewodniki, wlasnie ze wzgledu na te swoja pojetnosc. Natomiast agresja sie pojawia w sytuacji niewlasciwego prowadzenia hodowli. Poniewaz ta rasa stala sie w Polsce niezwykle popularna, zaczela sie masowa produkcja, dodatkowo ulatwiona zmienionymi przepisami hodowlanymi ( kiedys tylko 6 szczeniakow dostawalo metryke, co pozwalalo na wyeliminowanie z hodowli slabych lub strachliwych egzemplarzy- na calym swiecie taki szceniaki odrzucone z hodowli spzredaje sie jako pety i sie sterylizuje), a teraz ile sie urodzi i ile razy w roku, wszystkie maja metryke. Dodatkowo, poniewaz w Polsce jest wyjatkowo malo importow- znaczy psow kupowanych do reprodukcji z innych linii hodowlanych na swiecie, sila rzeczy dochodzi do niewlasciwego krzyzowania, zbyt bliskiego lub z niewlasciwych linii. A to powoduje ze pojawiaja sie egzemplazre z niewlasciwym materialem genetycznym niosacym miedzy innymi agresje. ta sama zabawa zreszta dotyczy wszystkich nadmiernie popularnych swego czasu ras. Skad np agresja u jamnikow? Pzreciez to nie jest pies kanapowy, tylko norowiec na lisy!!!! A setery? Psy plochacze trzymane w malych mieszkaniach. Skad opinia ze labradory niszcza wszytsko co popadnie do 2 roku zycia? Bo to pies o niewyczerpanej nergii wymagajacy duzej ilosci ruchu ( minimum 15 km dziennie spaceru),a sa trzymane w malych mieszkaniach, zamkniete 8 godzin w domu, same w dodatku.. Oczywiscie to nie jest tak, ze wszytskie sa takie.... Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 11:19 oczywiście nie wiem jak to jest z innymi, ale jako właścicielka labradora powiem, że nasza zniszczyła w epoce rośnięcia ząbków: kapcie damskie, sandały męskie, nadgryzła moje półbuty i "odpruła" zbędny wg niej sznureczek oraz buty mojego lubego - tam z kolei nie podobało jej się wykończenie - ale wszytkie te rzeczy po prostu zapomnieliśmy schować - generalnie b. się pilnowaliśmy żeby nie zostało na dole nic cennego - natomiast na antresolę pies miał od początku zakaz wstępu. kupiliśmy jej natomiast taką kratkę drewnianą do bluszczu - do dowolnego obgryzania - została z niej połowa, kiedy w końcu zdecydowaliśmy się ją wyrzucić, ale fakt jest faktem, że przez kilka pierwszysch miesięcy jej życia praktycznie nie zostawała sama w domu - mój luby pracował w chałupie. teraz ma nienormowany czas pracy i staramy się aby czas, kiedy pies siedzi sam nie przekraczał 8 godzin. Na spacerki chodzi 3 w ciągu dnia i staramy się żeby przynajmniej jeden był dłuższy - na wybieganie za patykiem albo na spacer po polach albo nad wodę w lecie. ale ona też bardzo dużo śpi. nigdy nie mieliśmy z nią problemów wychowawczych ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:31 margie napisała: > glupoty. Inny wyglad i inne charaktery. Swoja droga, tak piejecie z zachwytu > nad labami, a ja juz widzialm agresywne okazy. ja nie, ale nasłuchałam się o nich i dziękuję.W ogóle to takie wieczne szczeniaki, nie chciałabym Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:28 tibby1 napisała: > mam pytanie > moja kolezanka mowila mi wczoraj ze labradory i doldeny to jedno i to samo > glupoty gadala prawda? To rodzina. Różnią się przede wszystkim tym, że Goldeny mają długą sierść, którą trzeba strzyc i która odejmuje temu psu urodę, jak się za bardzo rozrośnie (moim zdaniem), natomiast labradory mają piękną, krótką sierść. Zarówno jednak goldeny jak i labradory mają mordki jak marzenie :). Zobacz sobie moją Bonusię: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=31137554&a=31137554 Zdjęcia robione z telefonu komórkowego, ale i tak widać jaka to ślicznusia słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:32 Bona jest boska! A dlaczego musiałaś ją oddać??? Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:33 też mam czarną labinę - na szczęście nadal z nami i nic nie wskazuje na to, żeby miała się z nami rozstać- ma już przeszło 13 miesięcy. a jako szczeniak wyglądała dokładnie tak jak twoja :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
magdas2005 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:34 dlaczego musiałaś oddać? :(((.Śliczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 koza w rajtuzach 18.11.05, 10:35 Psiak jest po prostu piekny, ale dobrze ze maz nie czyta :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:19 lena_zet napisała: > coś się powstrzymać nie mogłam.Jak dla mnie to bokser, mastif, dog, wyżeł > niemiecki (brąz, krótka sierść) i pewnie jeszcze kilka by się > znalazło.Najbardziej lubię pomarszczone psy. no to masz u mnie przesrane, podobnie jak panie krytykujace rasy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:21 a kto u Ciebie nie ma przesrane? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:23 Generalnie wszyscy, wiec lepiej to olac. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:25 maialina1 napisał: > Generalnie wszyscy, wiec lepiej to olac. mow za siebie, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:25 aguszak napisała: > a kto u Ciebie nie ma przesrane? ;P > pare osob:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_g22 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:25 Menopauzę przechodzisz czy co?! Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:29 ewunia_g22 napisała: > Menopauzę przechodzisz czy co?! nie odpowiadam na chamskie zaczepki Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:30 Najładniejszy jest bullterier obowiązkowo w kolorze białym.Poza tym lubie wszystkie te świniowate i pomarszczone rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:32 Jak dla mnie: 1) Nowofunland 2) Briard 3) Bernardyn 4) Mastiff Neapolitański 5) Shar-Pei Czyli wszystko co duże, włochate lub mające za dużo skóry :-) Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 10:47 shar pei nie jest duzy:)) I zapomialas o paru duzych i wlochatych rasach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 11:11 Masz rację nie jest duży :-) Ale ma cudownie za duzą skórę :-) pasuje do jednego z moich "wymagań". Na pewno zapomniałam o wielu cudownych włochatych, skórzastych lub wieeelkich psiurach, ale o tych podstawowych w moim sercu napisałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 11:24 Ja uwielbiam wszystkie psy, ale najbardziej podobaja mi sie takie w typie mastifa, czyli mastif angielski, mastino neapolitano, fila brasileiro (ktora sama mam - jest cudna) dogue de bordeaux itp, nowofundland tez jest super, labradorki tez no i wogole reszta psiego swiata tez :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 11:40 biorąc pod uwagę tylko odczucia czysto estetyczne to: chart afgański, saluki, borzoj owczarek szkocki colie, groendel, babtail akita inu, samoyed, eurasier Odpowiedz Link Zgłoś
dalman Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 14:39 najpiękniejsza jest moja sunia dalmatynka, a do tego jaka mądra... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 14:44 dalman napisała: > najpiękniejsza jest moja sunia dalmatynka, a do tego jaka mądra... :-) Dalmatyńczyki są obrzydliwe.Taka żałosna podróba doga arlekina. Odpowiedz Link Zgłoś
dalman Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 14:54 to Twoje zdanie, ja mojej nie uważam za podróbę żadnego innego psa. Dla mnie to jest najoryginalniejszy pies na świecie. Z kolei bulteriery sa dla mnie obrzydliwe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Beagle 18.11.05, 14:43 Najpiekniejszy pies to oczywiście beagle pomimo, że ma trudny charakter. Coś za coś, nic w życiu nie ma za darmo ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
natixb Re: najpięknieszy pies 18.11.05, 20:59 ajpiekniejszy pies to oczywiscie MOJ(rasa seter irlandzki) Odpowiedz Link Zgłoś