Dodaj do ulubionych

aparat ortodontyczny

25.11.02, 14:05
Hej
Mam do Was kobitki pytanie - jeżeli na tym forum są osoby, które noszą lub
nosiły aparat wiedzą ile kosztuje taki aparat ortodontyczny. Chciałabym
bardzo nosić taki aparat, ale nie wiem jaka jest cena i na jaki wydatek muszę
się nastawić.
Będę wdzięczna za informacje
pozdrawiam

Szczególnie interesuje mnie aparat porcelanowy lub plastikowy w kolorze zębów
Obserwuj wątek
    • tribeca Re: aparat ortodontyczny 25.11.02, 14:36
      witaj!
      ja nosiłam akurat aparat ruchomy - kosztował 550 zł plus 50 zł za każdą wizytę -
      mniej więcej co 6 tygodni - zarówno ortodontka, jak i moja dentystka zdziwiły
      się, jak szybko pojawiły się efekty - chodziło głównie o przesunięcie jednego
      zęba o kilka mm - po pół roku był już na nowym miejscu - piękny i równy:)

aparaty stałe są droższe - w Warszawie, w zależności od ortodonty - około 1400
      zł za jeden łuk
    • Gość: nnl zalezy co chcesz poprawiac IP: *.devs.futuro.pl 25.11.02, 14:56
      trzeba zaznaczyc ze po pewnym czasei po skonczeniu noszenia efekt jest ,ale
      potem zabki wracja na swoje miejsce ,jesli np wypycha je jezyk itd.
      wiem na wlasnym przykladzie
      4 lata noszenia aparatu ruchomego(mialo byc 3lata ale sama sie zdopingowalam do
      tego zeby dluzje) ,nie nosze go juz od 4 lat i zabki ida do przodu wypychane
      przez jezyk bo sa pod jego ciaglym wplywem.
    • Gość: mariolka Re: aparat ortodontyczny IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 11:02
      nosze aparat staly- porcelanowy na gornym luku i metalowy na dolnym. koszt
      takiej imprezki w Poznaniu wynosil 1500 zl za porcelane i 1300 za metalowy. do
      tego musisz doliczyc koszty przeswietlenia szczeki, wyrywania zebow (jesli to
      konieczne a zazwyczaj niestety tak, ja milam wyrwana 4, 5 i dlutowana 8!!!!) i
      wizyty co jakies 3-4 tygodnie - ja place standardowo zawsze 80 zl ale to zalezy
      od ortodonty i tego co ci wymieniaja. caly proces trwa jakies 2 lata wiec jak
      policzysz koszty to mozna sie niezle przestraszyc.... :-)
      dodatkowo- nastaw sie na kupienie specjalnych szczczoteczek do zebow, mycia
      zebow po kazdym posilku i parodniowej diety plynno-papkowej po kazdej wizycie u
      ortodonty (jak aparat ciagnie zeby to bardzo boli).
      ale ogolnie to bardzo polecam bo przyjemnie sie patrzy na efekty.
      pzdr
    • Gość: rodzyneczka Re: aparat ortodontyczny IP: *.cst.tpsa.pl 26.11.02, 11:12
      Ja nosze od zeszłego piątku aparat stąły metalowy. Koszt jednego łuku to 1200
      zł, a z reguły zakłada się oba łuki czyli 2400. Wizyty co 4-6 tygodni 50-100
      zł. Chodzę do przychodni ortodontycznej przy Akademii Medycznej, którą wybrałam
      po długich poszukiwaniach niedrogiego i solidnego ortodonty. Leczenie w moimm
      przypadku to 2,5 roku, ale myślę, że warto:-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka