Dodaj do ulubionych

ciekawostka

12.06.06, 09:48
wynkiki badań naukowych:

kobieta w ciągu całego dnia wypowiada około 8-9 tysięcy słów. Mężczyzna w tym
samym czasie wypowiada 2-3 tysiące słów

ciekawe nie sądzicie? do tego nie trzeba było badań, bo to każdy facet od
zawsze wiedział :)
Obserwuj wątek
    • ania.downar Re: ciekawostka 12.06.06, 09:50
      Ja na pewno nie wypowiadam tylu slow w ciagu dnia. Wiec wiesz... :-p
    • aska-wro Re: ciekawostka 12.06.06, 09:53
      oo nie prawda mój wypowida wiecej ok 4 tysiecy....
      • nutopia Re: ciekawostka 12.06.06, 10:10
        aska-wro napisała:

> oo nie prawda mój wypowida wiecej ok 4 tysiecy....

a to gaduła!;)
    • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 10:06
      jace_k00 napisał:

> ciekawe nie sądzicie? do tego nie trzeba było badań, bo to każdy facet od
      > zawsze wiedział :)

Kazdy? Od zawsze? Niekoniecznie :)
      Fakt, że stereotypy głoszą, że kobiety mają większe zdolności werbalne, zasób
      słownictwa itd.
      Mowa to spore osiągnięcie osobników rodzaju homo. Szkoda, że nie wszyscy to
      doceniają.
      • jace_k00 Re: ciekawostka 12.06.06, 10:13
        każdy facet od dziecka wie, że kobiety tarabanią jak najęte :-)
        juz mamusia go o tym przekonuje, później dziewczyna, narzeczona, żona, kochanka
        itd... :D

> Fakt, że stereotypy głoszą, że kobiety mają większe zdolności werbalne, zasób
        > słownictwa itd.

to nie stereotyp, tak jest, kobiet mówią więcej (co nie koniecznie oznacza
        mądrzej) :-)
        • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 10:37
          jace_k00 napisał:

> każdy facet od dziecka wie, że kobiety tarabanią jak najęte :-)

Pewnie, bo tak głosi stereotyp :)
          Wg niego KAŻDA nawet najmniej mówiąca kobieta gada i tak więcej niż JAKIKOLWIEK
          nawet najbardziej gadatliwy mężczyzna :)

> to nie stereotyp, tak jest, kobiet mówią więcej (co nie koniecznie oznacza
          > mądrzej) :-)

Niekoniecznie też oznacza, że głupiej.
          A jest to stereotyp - uogólnienie, które pozwala Ci porządkować świat.

"For millions of years mankind lived just like the animals. Then something
          happened which unleashed the power of our imagination - we learned to talk."
          • jace_k00 Re: ciekawostka 12.06.06, 10:52
            no jasne ze wyjątki się zdarzają, ale to są wyjątki! w większości przypadków to
            kobiety gadają jak najęte, chociaz czasami i te gadule mniewają 'ciche dni' :)

to jest jak z himalaistami. powszechnie uważa się że himalaistami są mężczyźni,
            co nie oznacza że kobieta nigdy nie była na Evereście (prawie 3000 wejśc, z
            czego ponad 100 to kobiety) Dość barwny przykład ale dobrze oddaje rzeczywistość.
            • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 11:10
              Stereotypy płciowe są bardziej krzywdzące i wartościujące (vide: "kobiet mówią
              więcej (co nie koniecznie oznacza mądrzej)" - niekoniecznie też oznacza, że
              mniej wyraźnie, głośniej czy z dłuższymi przerwami między słowami, więc po co o
              tym pisać?).

Zresztą wydaje mi się, że wypowiadam dziennie więcej niż 8-9 tys. słów. Chyba
              że liczymy bez powtórzeń :D
              • jace_k00 Re: ciekawostka 12.06.06, 11:45
                > Stereotypy płciowe są bardziej krzywdzące i wartościujące (vide: "kobiet mówią
                > więcej (co nie koniecznie oznacza mądrzej)" - niekoniecznie też oznacza, że
                > mniej wyraźnie, głośniej czy z dłuższymi przerwami między słowami, więc po co o
                > tym pisać?).

jasne, że niektóre stereotypy są krzywdzące, ale czy chcesz czy nie to Ty
                również oceniasz ludzi na ich podstawie (nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę)
                jak widzisz jakies łysego gościa w dresie, z kapturem na głowie i łańcuchami na
                szyi to co sobie myslisz?
                bo ja bez namysłu stawiam diagnozę: dres, kibol, blokers, bandzior itd..., co
                nie oznacza że to musi być prawdą, bo facet może być kulturalym dzentelmenem,
                który lubi luźny styl ubierania się :D To jest prawie, ze niemożliwe ale jednak,
                jest jakas szansa, że tak jest.

>> "kobiet mówią więcej (co nie koniecznie oznacza mądrzej)"
                nie napisałem też że głupiej, ale dla mnie oczywiste jest że jak komus się usta
                nie zamykają to samych madrości mówić nie może, bo nawet chwili na zastanowienie
                sie nie ma.
                Jeżeli na pytanie: jak było w pracy/na uczelni/wyjeździe ... ktoś odpowiada:
                dobrze, to chyba znaczy że dobrze i nie ma ochoty na rozmowę o pracy, a tutaj
                grad pytań jak na przesłuchaniu: a czy twój szf to, a tamto, a kolega a ten
                głupi Janek znów to i tamto. Możesz się kłócić ale taka jest WIĘKSZOŚĆ kobiet.

Co do mówienia mniej wyraźnie, to ja z kolei słyszałem że to panowie bardziej
                bełkoczą :)

>> Zresztą wydaje mi się, że wypowiadam dziennie więcej niż 8-9 tys. słów. Chyba
                >> że liczymy bez powtórzeń :D
                liczy się wszystko :D zresztą sama widzisz, ja z kolei nie sadzę abym
                przekraczał 2000 słów przy normalnym humorze, jak mam podły humor to 500 nie
                przekraczam :)
                • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 12:14
                  Skłaniem się raczej ku temu, by zdawać sobie sprawę z istnienia stereotypu, być
                  otwartym na modyfikacje i starać się, by ewentualnie wyrażając go - nie
                  krzywdzić nikogo :)

Widzisz, dla Ciebie jest to oczywiste, że jak ktoś dużo mówi, to samych
                  mądrości mówic nie może - dla mnie oczywiste to nie jest. Podobnie jak nie jest
                  oczywista odwrotność, że jak ktoś mówi mało, to na pewno dużo myśli :)

Ale naturalnie nie moge wykluczyć, że w życiu spotykałeś wyłącznie kobiety,
                  które mówią 14h/dobę i zarazem są głupie.

Dla Ciebie jest to kłócenie się? E, przesada :D Dyskusja to chyba normalna
                  sprawa, forum jest dyskusyjne, to nie blog :)

To myślę, że wypowiadam więcej niż 9 tys. słów. Wnioski wyciągaj, jakie chcesz,
                  zresztą już napisałeś, co sądzisz o osobach, które dużo mówią.

W wielokrotnie krytykowanej "Płci mózgu" zdaje się, że było o tym, że mózg
                  kobiet pracuje bardziej, hm, "równolegle" - czyli że mogą robić wiele rzeczy
                  naraz i skupiać się na paru sprawach jednocześnie, podczas gdy mózg mężczyzn
                  pracuje bardziej "szeregowo". Może stąd nie możesz zrozumieć, że można mówić i
                  myśleć jednocześnie, bo po prostu coś takiego jest dla Ciebie fizyczną
                  niemożliwością?
                  :)
                  • jace_k00 Re: ciekawostka 12.06.06, 12:32
                    > Widzisz, dla Ciebie jest to oczywiste, że jak ktoś dużo mówi, to samych
                    > mądrości mówic nie może - dla mnie oczywiste to nie jest.

Tak jest z reguły, nie mówię ze wszyscy tak mają. Mozna mówić mądrze, głupio,
                    albo mówić dla samego mówienia, wydaję mi się więc że ktoś kto non stop nawija,
                    to nawet jezeli nie mówi głupio, to nie oznacza ze mówi madrze. Po prostu mówi,
                    i tyle :)

> Podobnie jak nie jest oczywista odwrotność, że jak ktoś mówi mało, to na pewno
                    dużo myśli :)

Jasne, ze nie, ale ja wyznaje zasdę: jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to
                    lepiej milcz.

Nie znosze osób które non stop coś mówią i w większosci przypadków same nie
                    wiedzą co.

> Może stąd nie możesz zrozumieć, że można mówić i
                    > myśleć jednocześnie, bo po prostu coś takiego jest dla Ciebie fizyczną
                    > niemożliwością?

Źle się wyraziłem. Myślenie jest oczywiście mozliwe, ale juz jakies głębsze i
                    sensowniejsze przemyslenia NIE. I mysle ze tyczy sie to tak samo kobiet jak i
                    męzczyzn.
                    • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 12:51
                      jace_k00 napisał:

> Tak jest z reguły, nie mówię ze wszyscy tak mają. Mozna mówić mądrze, głupio,
                      > albo mówić dla samego mówienia, wydaję mi się więc że ktoś kto non stop
                      > nawija, to nawet jezeli nie mówi głupio, to nie oznacza ze mówi madrze. Po
                      > prostu mówi, i tyle :)

Rozumiem, tak Ci się wydaje i już. Okej.

> Jasne, ze nie, ale ja wyznaje zasdę: jak nie masz nic mądrego do powiedzenia
                      > to lepiej milcz.

A ja jedynie - jeśli lepiej by było, żebyś milczał, to milcz, a jeśli lepiej by
                      było, byś coś powiedział, to mów :)

> > Może stąd nie możesz zrozumieć, że można mówić i
                      > > myśleć jednocześnie, bo po prostu coś takiego jest dla Ciebie fizyczną
                      > > niemożliwością?
                      >
                      > Źle się wyraziłem. Myślenie jest oczywiście mozliwe, ale juz jakies głębsze i
                      > sensowniejsze przemyslenia NIE. I mysle ze tyczy sie to tak samo kobiet jak i
                      > męzczyzn.

To nieostotne. Nie wykluczaj po prostu przypadku, że ktoś jednocześnie może
                      mówić i jednocześnie prowadzić jakieś głębsze i sensowniejsze przemyślenia, bo
                      możliwe własnie, że jest to związane z możliwościami procesów mózgowych - tak,
                      jak pisałam.
    • iwonek11 Re: ciekawostka 12.06.06, 10:54
      tylko 8-9 tyś?
    • kowianeczka Re: ciekawostka 12.06.06, 10:59
      Nie zgadzam sie, ale dlatego, ze ja znam inne kobiety (liczba mnoga).

k.
      • iwonek11 Re: ciekawostka 12.06.06, 11:02
        są też takie dla których 4 tyś. dziennie to dużo...
    • aiczka Re: ciekawostka 12.06.06, 11:29
      A co ma zrobić, jak facet ciągle prosi: "Mów do mnie. Dlaczego się nie odzywasz?
      Już nie chcesz ze mną rozmawiać? Nic się w pracy nie działo?"
      A, zapomniałeś napisać "statystyczna" przy "kobieta" i "statystyczny" przy
      "mężczyzna".
      • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 11:34
        Oj nie nie "statystyczna".
        "Każda" i "każdy" ;D
        • jace_k00 Re: ciekawostka 12.06.06, 11:48
          nie każdy i nie każda, oczywiście to srednia. ale statystyka to ponoć
          najbardziej przekłamana nauka. to jak z kowalskim i nowakiem. kowalski ma 4
          dzieci nowak nie ma dzieci, statystycznie rzecz biorac maja po 2 dzieci :)
          • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 12:04
            Heh :D Teraz to się mogę pokłócić :D
            Statystyka nie jest przekłamana :D
            Nie opiera się na samych średnich :D
            • marian-marian Re: ciekawostka 12.06.06, 12:06

jak baba za duzo gada to sa sposoby by ja uciszyć
            • aiczka Re: ciekawostka 12.06.06, 12:29
              > Statystyka nie jest przekłamana :D
              > Nie opiera się na samych średnich :D
              Owszem. Ale (jak w widocznym powyżej przykładzie) ludzie często podają tylko
              wynik średniej (arytmetycznej czy ważonej) i żadnych następnych momentów.
            • jace_k00 Re: ciekawostka 12.06.06, 12:35
              może nie opiera się na samych średnich ale 100% prawdy nigdy nie oddaje. Np
              inteligencja narodów (widział jakies, statystyki, ponoc jesteśmy na 2 miejscu :)
              Czy skoro jeden IQ ma 70, inny 140 to znaczy że poziom ich inteligencji wynosi
              105? Tak dla ciekwaości, jeżeli dobrze pamietam to w Polsce to było 106,5
              • kohol Re: ciekawostka 12.06.06, 12:47
                Z inteligencją to jest tak, że w zasadzie powinna być "równana do średniej" i
                średnią dla populacji zawsze powinno być 100. Dlatego nie mam zielonego
                pojęcia, jak jest liczona "średnia inteligencja narodów" i sądzę, że jest tu
                gdzies jakieś przekłamanie, uproszczenie.
                A żeby podać dane tak naprawde dobrze, to powinno się podać średnią,
                odchylenie, próbę, można też skośność, modalną... To już nam trochę więcej
                powie o wynikach badania niż sama średnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka