Dodaj do ulubionych

Mam 2 pytania-prosze p pomoc

15.09.06, 22:18
Czy ktoś wie, co mogą zrobić dzieci, lub co mozna zrobic dla nich (jesli nie
sa pelnoletnie), aby nie dziedziczyly dlugow po rodzicach? Malzenstwo moze
zawrzec rozdzielnosc majatkowa, a co z dziecmi? Co moga zrobic dzieci, aby
uchronic sie przed takim "spadkiem"? A czy może jakoś ratować je ojciec przed
długami mamy, lub sama mama?

Drugie pytanie: czy jest jakas choroba psychiczna (powaznie pytam), ktora
sprawia, ze ktos notorycznie wydaje cudze pieniadze, fantazjuje, mami, i
popada w dlugi, a nawet pakuje w dlugi innych? Gdzie szukac pomocy?

Obserwuj wątek
    • tracja4 Re: Mam 2 pytania-prosze p pomoc 23.09.06, 20:51
      dzieci mogą po prostu nie przyjąć spadku.
      • myszka190 Re: Mam 2 pytania-prosze p pomoc 23.09.06, 22:42

Obojętnie czy to jest choroba czy nie to Ty napewno nie musisz sie godzic na
        takie coś skoro to sprawia ci ból i ci ktos zabiera pieniądze to raczej
        przestepstwo.Na prawie sie nie znam ale wiem że nikt nikogo tak nie może
        traktwoać jak Ty tu piszesz . Czy Ty byś potrafiła tak komus zrobić , bo niby z
        jakiej racji przeciez to krzywdzace dla ludzi tak kogos traktować.
        Nie daj sobie nie pozwól na takie traktowanie tak nie można robic obojetnie czy
        to choroba czy przestepstwo
        • aaagatkaaa Re: Mam 2 pytania-prosze p pomoc 26.10.06, 13:52

Wiesz za malo wiem z tego opisu, ale wygląda to na manie(samodzielnie występuje
          niezwykle rzadko).
          Możesz napisać coś więcej o nim, czy to jest tylko wydawanie pieniędzy> na
          czym polegają te fantazje, czy ta osoba wpada czasem w depresje,a czasem w
          euforie, ile ma lat, od kiedy zaczeły się te objawy? Czy w jego chorobie były
          choroby psychiczne, jestem tylko studentką psychologii, ale może pomogę.

• horpyna4 Re: Mam 2 pytania-prosze p pomoc 26.10.06, 18:11
        To się nazywa odrzucenie spadku. Można również przyjąć spadek z dobrodziejstwem
        inwentarza, wtedy jest ograniczona odpowiedzialność za długi. Jedno i drugie
        musi nastąpić w ciągu pół roku od dowiedzenia się o spadku, w przypadku bliskiej
        rodziny jest to praktycznie od dnia śmierci spadkodawcy. Warto dowiedzieć się
        więcej na ten temat, żeby w razie konieczności zadecydować o właściwej opcji.
    • raggety Re: Mam 2 pytania-prosze p pomoc 24.11.06, 00:13
      Jest coś takiego jak kompulsywne zakupowanie - niektórzy potrafią zadłużyć się
      na miliony dolarów, oszukać aby zdobyć jeszcze więcej kasy na swoje zakupy, a
      generalnie kupują zupełnie niepotrzebne im rzeczy, bo nie potrafią nie kupować.
      Ale o ile mi wiadomo, to nie jest (formalnie) uznane jako zaburzenie:
      www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=22065: Compulsive
      shopping: An obsession with shopping that significantly interferes with the
      functioning of the individual. The signs are a preoccupation with shopping;
      anxiety when not shopping; a constant need for a shopping "fix"; shopping to
      excess that results in debt and family or marital discord; and the frequent
      purchase of items that go unused. Although there is debate as to whether
      compulsive shopping is a mental disorder, there is evidence that use of an
      antidepressant medication tends to lessen anxiety and decrease or stop
      compulsive shopping.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka