Dodaj do ulubionych

Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złotówke

04.03.07, 19:03
chyba jakas motorowke czy cos tego pokroju ? facet na swoje nieszczescie sie
pomylil i zakonczyl aukcje ale nie odwolal jedynej oferty i sprawa byla w
sadzie - baba sie procesowala o to, zeby sprzedajacy oddal jej ta lodke za
złotowke... z jednej strony prawo jako takie bylo po jej stronie no i proces
wygrala, ale z drugiej strony uwazam, ze wyrok byl totalnie niesprawiedliwy a
pinda to na maksa jakas swinia, zeby tak sytuacje wykorzystac... to nie moja
sprawa ale jak pomysle o takich mendach to mnie cos trafia. Co wy o tym
sadzicie?
Obserwuj wątek
    • elkamenelka Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:09
      Może jak ktoś nie umie korzystać z Allegro to nie powinien wystawiać tam na
      aukcjach łódek.
      • mamab26 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:14
        Dokładnie!
        Ludzie nie chcą płacić za cenę minimalną i potem odwołują oferty ,jak nie
        dostaną tylke kaski ,ile się spodziewali...
        Więc bardzo mu tak dobrze!!!
        Jakby nie chciał oszukać ,to wystawiłby z ceną minimalną i nie byłoby
        problemu...
        • normalna.kobieta Dobrze zrobiła 04.03.07, 19:56
          Jak się facet pomylił i zapapomniał dodać ceny minimalnej to jego problem,
          taransakcja bcm jest wiążąca i czy mu się to podoba czy nie musi sprzedać, tzn.
          zdarzają się przypadki ,że sprzedający się dogada z kupującym i ten drugi
          zrezygnuje z kupna np. ja miałam taką sytuację kiedyś sprzedający zrezygnował ze
          sprzedaży... Ale skoro tej kobiecie zależało na tej motorówce, to dobrze ,że
          walczyła o nią!... ORDNUNG MUSS SEIN! hehe
          • simon_r Re: Dobrze zrobiła 05.03.07, 13:44
            Z tego co pamiętam z gazet to kobitka najpierw zadzwoniła do gościa żeby się
            dogadać bo wcale nie chciała być taką "mendą"... ale usłyszała przez telefon, że
            facio ma ją w d.. i wtedy właśnie stwierdziła, że nie ma sensu się cackać z
            chamem...
            ----------------------
            Pomóżcie w projekcie
            • baba67 Re: Dobrze zrobiła 05.03.07, 15:21
              Zgadzam sie-w takim wypadku dobrze zrobila
    • iberia.pl moze troche kultury na dzien dobry 04.03.07, 19:14
      czemu od razu menda?Nie znasz innego okreslenia?Nie potrafisz dyskutowac bez
      obelg?

Wracajac do tematu:miala prawo i z niego skorzystala ot co.Ciekawe czy bedac na
      jej miejscu odpuscilabys?Niestety oszustow na allegor czy e-bayu nie brakuje,
      moze kogos ten przypadek czegos nauczy, ze trzeba patrzec z czego sie zyje i
      ponosic konsekwencje swoich czynow.
      • yavorius Re: moze troche kultury na dzien dobry 05.03.07, 14:29
        Nie potrafi, bo to pewnie jakiś jej znajomy tę motorówkę sprzedał...
    • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:14
      Jak się nie zna prawa to się do obrotu gospodarczego nie przystępuje. Umowa
      kupna-sprzedaży to nie zabawa, nawet w sieci. Ciekawe co byś zrobiła gdyby ci
      panienka w sklepie oświadczyła, że "przepraszam, ale bluzeczka, którą pani
      wybrała kosztuje nie 100 a 1000 zł" ... a tu jeszcze mieliśmy do czynienia z
      licytacją. Trochę pomyśl zamiast głupoty wypisywać. I poczytaj kodeks cywilny.
      • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:15
        ginewra25 napisała:

> Trochę pomyśl zamiast głupoty wypisywać. I poczytaj kodeks cywilny.

po co jak mozna porute na forum zrobic...?I w dodatku sie skompromitowac.
        • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:20
          jasne ze to jest umowa kupna-sprzedazy ale tu wogole nie o to chodzi !! facet
          mial pecha, jego blad ale bedac na moejscu tej mendy (i zdania nie zmienie,
          nawet za nakazem strazniczki kultury, wielkiej iberii) NA PEWNO nie
          procesowalabym sie o to - nie mialabym w sobie na tyle chamstwa, i kultury
          nalezaloby nauczyc ta pania ktora skorzystala z czyjegos potkniecia. Jakby nie
          bylo to jest wielkie chamstwo zeby upominac sie o taka rzecz za jedna, jedyna
          zlotowke ! ta kobieta to swinia i tyle. Wy pewnie postapilybyscie tak samo ?
          jesli tak to gratuluje, kultury.
          • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:25
            Ile ty masz lat? Takie jest niestety życie, za błędy trzeba płacić.
            • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:27
              21. Trzeba, ale ja tak bezczelna jak ta kobieta bym po prostu nie potrafila
              byc... wykorzystala sytuacje i dziwie sie, ze jestescie po jej stronie.
              Jedynym poszkodowanym jest ten pechowy sprzedawca - pewnie gdybyscie bylo na
              jego miejscu, spiewalibyscie inaczej, natomiast ja jestem osoba ktora ma
              odrobine empatii w sobie :]
              • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:34
                Widzisz, ja mam więcej doświadczenia życiowego, jestem prawnikiem ... i na jego
                miejscu łódź, z bólem serca, bym sprzedała za złotówkę. I więcej tak głupiego
                błędu bym nie popełniła. A na jej miejscu swoich praw też bym dochodziła.

Nie mam pojęcia jak w tej sytuacji można było się dogadać. Sytuacja patowa.
                • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:37
                  Jak to nie mozna sie dogadac ?
                  Po prostu zaproponowac uczciwa cene i za nia odkupic lodz.To takie
                  proste-wystarczy nieco uczciwosci, ktorej Ty nie masz.
                  Dochodzilabys praw do bezwzglednego wykorzystania czyjejs glupiej pomylki i
                  obrabowania kogos z cudzej wlasnosci w imieniu prawa.
                  • konrado80 To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 19:47
                    pewien facet wpadl na pomysl zeby sprawdzic ile jest wart jego samochod i
                    wystawil go na aukcji, tylko tak jak ten od lodzi, nie przeczytal dokladnie
                    regulaminu i zapomnial wpisac ceny min.
                    aukcja zakonczyla sie i samochod zostal sprzedany, a ten facet powiedizal ze on
                    nie chcial go sprzedac, chcial tylko zobaczyc ile ludzie dadza za jego samochod
                    sprawa trafila chyba do sadu
                    • annna84 Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 19:58
                      konrado80 z tego co słyszałam to ten facet w ogóle nie miał tego samochodu, po
                      prostu chciał sprawdzić ile by za niego dostał gdyby go miał. Sprawa trafiła do
                      sądu i zdaje się, że ten facet ją przegrał.
                      • konrado80 Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:05
                        nie wiem dokladnie, mowie to co slyszalem
                        a co do lodzi to jak najbardziej dziewczyna zrobila dobrze
                        niech ludzie uwaznie czytaja, a potem walcza o swoje
                        • baba67 Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:06
                          o swoje ?
                          • wytrwala Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:08
                            facet ewidentnie walczyl o swoje, natomiast ta chytruska ... tu mam
                            watpliwosci.
                            • konrado80 Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:13
                              uczciwie kupila i uczciwie tego domagala sie
                              • baba67 Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:17
                                uczciwie kupila,fakt, nie grozila mu nozem, ani nie nasylala Iwanow.
                                • wytrwala Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:18
                                  bardzo uczciwie, za uczciwa cene.
                                  • konrado80 Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:39
                                    miejcie pretensje do goscia ktory nie potrafi czytac regulaminu aukcji ze tak
                                    sprzedal, a nie do niej, wygrala aukcje, wiec nalezy do niej
                                  • yavorius Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 05.03.07, 14:30
                                    DZIECKO, ta motorówka jest warta DOKŁADNIE tyle, za ile ktoś ją zechce kupić,
                                    ani grosza mniej i ani grosza więcej. Zrozum to i przestań pluć tutaj jadem, bo
                                    niczego nie zmienisz.
                      • iberia.pl Re: To teraz opowiem pewna sytuacje 04.03.07, 20:45
                        annna84 napisała:

> konrado80 z tego co słyszałam to ten facet w ogóle nie miał tego samochodu,
                        po prostu chciał sprawdzić ile by za niego dostał gdyby go miał.

dokaldnie tak bylo.

> Sprawa trafiła do sądu i zdaje się, że ten facet ją przegrał.

przgral na pewno, bylo o tym chwile temu glosno.
                  • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:55
                    baba67 napisał:

> Jak to nie mozna sie dogadac ?
                    > Po prostu zaproponowac uczciwa cene i za nia odkupic lodz.To takie
                    > proste-wystarczy nieco uczciwosci, ktorej Ty nie masz.
                    > Dochodzilabys praw do bezwzglednego wykorzystania czyjejs glupiej pomylki i
                    > obrabowania kogos z cudzej wlasnosci w imieniu prawa.

to moze zapytaj zainteresowanych dlaczego sie nie dogadali.
                    • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:57
                      no wlasnie ciekawe... ja sadze ze on by bez problemu jej ta lodke sprzedal za
                      UCZCIWA cene, ale widocznie baba czula ze ma przewage i pewnie jej propozycja
                      byla taka : no to daje pan lodke za 1000zl, lepsze to niz zlotowka, a jak nie
                      to do sadu i lodka bedzie moja, hahahahaha" :P
                    • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:05
                      A po co sie pytac ? Kobieta wykazala sie mentalnoscia drapiezcy,
                      Ja na szczescie znam sporo osob, ktore zaproponowalyby uczciwa cene.Nie
                      wyobrazam sobie jak moglabym sie cieszyc nabytkiem zdobytym w ten sposob.To nie
                      jest zadna szlachetnosc, po prostu nie bylabym w stanie.
            • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:30
              Tak ?
              To znaczy przyznajesz kazdemu prawo, zeby widzac, ze upadla mi portmonetka,
              sobie po prostu ja wzial? Bo nie umiem porzadnie jej wsadzic do kieszeni?
              A cos takiego jak ludzka przyzwoitosc juz dzis nie ma prawa bytu?Ma byc dzungla?
              Dla mnie babka jest bezczelna cwaniaczka.Gdyby na przyklad lodz kodztowala 40
              tys, a ktos wylicytowal ja na 25 a facet sie wycofal to byloby nie w porzadku,
              ale ro co sie stalo, to kradziez w imieniu prawa.
              • wytrwala baba67 - dokladnie o to mi chodzi. 04.03.07, 19:36
                twoja wypowiedz sprawila, ze jeszcze nie przestalam do konca wierzyc w ludzi :P
                • yavorius a teraz opiekuna forum poprosimy 05.03.07, 14:31
                  o sprawdzenie IP wytrwalej i baby67. I o ewentualnego maila do administracji o
                  wycięcie za pacynkowanie...
                  • baba67 Re: a teraz opiekuna forum poprosimy 05.03.07, 15:20
                    Jasne, wyciac wszystkich, ktorzy maja inne zdanie niz Ty, dyskusje beda
                    pasjonujace...
                    Ja nie przypominam sobie zebym wystepowala ew jakim teatrze lalkowym, bo tam
                    zdaje sie sa pacynki...ale wlasciwie oponentow mozna wycinac nawet za uzywanie
                    malych liter zamiast duzych. Co to za roznica za co zreszta?
                    Nie osmieszaj sie...
                    • yavorius Re: a teraz opiekuna forum poprosimy 05.03.07, 15:23
                      Dobrze, mamo.
                      • baba67 Re: a teraz opiekuna forum poprosimy 05.03.07, 20:37
                        dziekuje ,chlopaczku
                        • yavorius Re: a teraz opiekuna forum poprosimy 05.03.07, 20:58
                          <ziew>
              • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:38
                baba67 napisał:

> Tak ?
                > To znaczy przyznajesz kazdemu prawo, zeby widzac, ze upadla mi portmonetka,
                > sobie po prostu ja wzial? Bo nie umiem porzadnie jej wsadzic do kieszeni?

brawo za trafna inaczej analogie....

> A cos takiego jak ludzka przyzwoitosc juz dzis nie ma prawa bytu?Ma byc dzungl
                > a?

facet nie chcial sie dogadac....

> Dla mnie babka jest bezczelna cwaniaczka.Gdyby na przyklad lodz kodztowala 40
                > tys, a ktos wylicytowal ja na 25 a facet sie wycofal to byloby nie w porzadku,
                > ale ro co sie stalo, to kradziez w imieniu prawa.

jasne, glaszczmy wszystkich po glowach i przytakujmy .
                • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:12
                  Tak wykorzystujmy kazda nadarzajaca sie okazje,zeby nabyc cos za grosze, z
                  krzywda dla sprzedajacego.
                  Brawo za empatie i poczucie przyzwoitosci.
                  • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:15
                    Empatia w handlu? Dziecko ...
                    • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:18
                      Nie, w stosunkach miedzyludzkich.
                      a za dziecko dziekuje, milo byc tak nazwana niezaleznie od okolicznosci.
                      • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:23
                        Nie ma za co :) Też bym chciała żeby ludzie byli wobec siebie mili, uczciwi,
                        zachowywali się ok i by nie popełniali błędów. Ale nie żyjemy w świeci idealnym.
                        Niestety za wszystkie swoje błędy musimy zapłacić albo będzie za nie musiał
                        zapłacić ktoś inny. Nie można usprawiedliwiać się głupotą czy bezmyślnością.
                        Jeżeli jesteśmy już dorośli to zachowujmy się jak dorośli.
                        • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:42
                          No pewnie , ale placic za swoje bledy to jedno, a bezwzglednie wykorzystywac
                          cudze bledy to drugie.Nieprzypadkowo twierdza w madrych ksiazkach, ze prawa
                          niewiele sa warte bez dobrych obyczajow.
          • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:26
            wytrwala napisała:

> tej mendy (i zdania nie zmienie,
            > nawet za nakazem strazniczki kultury, wielkiej iberii)

won ode mnie, albo sie dziecko nauczysz kultury albo kohol Cie skasuje-bo
            bedzie miala do tego podstawe.

>NA PEWNO nie procesowalabym sie o to

Twoje prawo, nie masz obowiazku aby sie procesowac.Ale sprobuj ZROZUMIEC druga
            strone.

>- nie mialabym w sobie na tyle chamstwa, i kultury
            > nalezaloby nauczyc ta pania ktora skorzystala z czyjegos potkniecia.

proponuje abys uzupelnila swoje braki w dziedzinie stosowania trudnych dl
            ciebie slow.Dlaczego JEJ wiete prawo nazywasz chamstwem?????

I to najpierw Ciebie trzeba by kultury nauczyc.Czy to taka filozofia dyskutowac
            KULTURALNIE?Od innych kultury wymagasz a sama co prezentujesz jak nie chamstwo
            wlasnie???

>Jakby nie bylo to jest wielkie chamstwo zeby upominac sie o taka rzecz za
            jedna, jedyna zlotowke !

nie to JEJ prawo czy Ci sie to podoba czy nie, poza tym ona probowala sie z
            gosciem dogadac ale on nie byl skory do ugody.

>ta kobieta to swinia i tyle.

wow ale kulturaka....slomka z butkow wytrwala.

>Wy pewnie postapilybyscie tak samo ?

skorzystalabym ze swojego prawa.

> jesli tak to gratuluje, kultury.

a teraz nam wyjasnij LOPATOLOGICZNIE co ma wspolnego prawo z kultura?
            • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:30
              iberia sama won ode mnie, ty jako pierwsza probowalas mnie pouczac a kohol to
              skasuje ciebie, bo ,,won" jest chyba bardziej niekulturalne niz ,,wielka
              strazniczka kultury"?? a moze ty sama ta bezczelna baba jestes, ze sie tak
              miotasz? prawo prawem ale jakies zasady moralne tz powinny byc, a nie wydrzec
              wszystko co sie da i zaslaniac sie prawem.
              • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:37
                wytrwala napisała:

> iberia sama won ode mnie, ty jako pierwsza probowalas mnie pouczac a kohol to
                > skasuje ciebie, bo ,,won" jest chyba bardziej niekulturalne niz ,,wielka
                > strazniczka kultury"??

a idiotka?a swinia...?

a moze ty sama ta bezczelna baba jestes, ze sie tak
                > miotasz? prawo prawem ale jakies zasady moralne tz powinny byc, a nie wydrzec
                > wszystko co sie da i zaslaniac sie prawem.

bez komentarza, nie znize sie do twojego rynsztoka.
                • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:40
                  ponioslo mnie bo nie cierpie takiej bezczelnosci i uwazam ze taka cwaniaczka
                  zasluguje na te okreslenia, czlowiek ktory liczy sie z innymi i ma troche
                  przyzwoitosci w sobie nie wydzieralby drugiemu rzeczy za darmo, jak to
                  okreslila bardzo trafnie baba67 - to byla kradziez w imieniu prawa a ze prawo
                  nie jest doskonale to chyba kazdy wie. Prawo dzungli ... ciekwe jakim ty bys
                  rynsztokiem leciala gdyby to przydarzylo sie tobie, a nie temu pechowemu
                  czlowiekowi ?? jakbys zareagowala, gdybys przez swoj glupi blad musiala oddac
                  droga rzecz za darmo ??
                  • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:46
                    wytrwala napisała:

>
                    >jakbys zareagowala, gdybys przez swoj glupi blad musiala oddac
                    > droga rzecz za darmo ??

za bledy sie placi, niestety.Szczesliwa bym nie byla a pretensje mialabym TYLKO
                    do SIEBIE.
              • mamab26 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:39
                Jeśli poszła za złowówkę ,to aukcja musial byc bez ceny minimalnej...
                Więc należy się oszystowi i sknerze nauczka!
                Na drugi raz zaplaci za nimimalną i nie będzie musiał sprzedawać drogiej rzeczy
                za złotówkę!!!
          • konrado80 Chamstwo i brak kultury to Ty prezentujesz n/t 04.03.07, 19:42

• wytrwala Re: Chamstwo i brak kultury to Ty prezentujesz n/ 04.03.07, 19:43
              a ty popierasz kradziez w imieniu prawa. (dzieki baba67 za okreslenie :P)
              • ginewra25 Re: Chamstwo i brak kultury to Ty prezentujesz n/ 04.03.07, 19:45
                Jaka kradzież ... przestań głupoty opowiadać!
                • wytrwala Re: Chamstwo i brak kultury to Ty prezentujesz n/ 04.03.07, 19:48
                  jesli twoim zdaniem to nie kradziez to jak nazwalabys procesowanie sie o
                  wydanie rzeczy, ktora jest warta z kilkadziesiat tys zlotych, za jedna
                  zlotowke, w wyniku zenujacej pomylki sprzedawcy, w imieniu prawa ??
                  • konrado80 Re: Chamstwo i brak kultury to Ty prezentujesz n/ 04.03.07, 19:52
                    posluchaj, na aukcji jest regulamin jak nalezy postepowac jezeli chce sie
                    wystawic jakis przedmiot na licytacje, do ktorej wiekszosc ludzi jakos potrafi
                    dostosowac sie i dobrze sprzedac towar
                    a jak ktos jest sierota i nie czyta uwaznie tego co jest napisane, to juz jego
                    problem, wystawil przedmiot na aukcji, dziewczyna wylicytowala go za 1, aukcja
                    zakonczyla sie, wiec przedmiot nalezy do niej
                    jezeli nadal nie dociera do Ciebie ze taki jest rynek, to powodzenia, ale
                    daleko nie zajdziesz z takim mysleniem
                    • wytrwala Re: Chamstwo i brak kultury to Ty prezentujesz n/ 04.03.07, 19:54
                      tu sie z toba zgodze - na UCZCIWOSCI niestety na tym swiecie daleko sie
                      zajechac nie da.
    • konrado80 Dziecko, naucz sie kultury i szacunku do innych 04.03.07, 19:40
      czy ta kobieta zwyzywala Cie ze Ty ja wyzywasz??
      po drugie, jak koles nie umie czytac regulaminu aukcji, to jesgo problem,
      dziewczyna przystapila do aukcji i ja wygrala, wiec nalezy sie jej produkt
      ktory wylicytowala
      po trzecie dorosnij, a potem wdawaj sie w dyskusje
      • wytrwala Re: Dziecko, naucz sie kultury i szacunku do inny 04.03.07, 19:42
        kolejny cwaniaczek. Wszystkim krytykantom radze postawic sie na
        miejscu ,,oszusta", a potem udzielac odpowiedzi, hm ?
        • iberia.pl Re: Dziecko, naucz sie kultury i szacunku do inny 04.03.07, 19:47
          wytrwala napisała:

> Wszystkim krytykantom radze postawic sie na
          > miejscu ,,oszusta", a potem udzielac odpowiedzi, hm ?

ok,zrobilam to kilka psotow wyzej, a teraz TY sie postaw na miejscu tej
          kobiety, ktora wylicytowala te lodke i...?
          • wytrwala Re: Dziecko, naucz sie kultury i szacunku do inny 04.03.07, 19:53
            i kontaktuje sie ze mna sprzedawca ktory mowi, ze zakonczyl aukcje i przez
            niedopatrzenie/cokolwiek nie wycofal mojej oferty w wyniku czego rzecz poszla
            za marne grosze, ja go rozumiem bo kto by sprzedawal lodke za 1 zlotowke,
            rozumiem i rezygnuje jakby nic sie nie stalo, a nie na chama ide do sadu
            wydzierac mu to co ma za psie pieniadze. Zreszta, mialam w rodzinie podobna
            sytuacje - jakas chlopaczyna kupila od wujka przez pomylke Hammera na aukcji -
            chlopak nacisnal ,,kup teraz" (!!!!) a potem sie tlumaczyl, ze zrobil to
            totalnie przez pomylke a wogole to on i tak takiej kasy na takie auto nie ma !
            i co - do allegro o zwrot prowizji, wyjasnienie sytuacji adminom i problem z
            glowy, a nie zatruwac komus zycie i chodzic po sadach ..
            • ginewra25 Dura lex sed lex 04.03.07, 20:00
              • wytrwala a pamietacie sprawe studenta, ktory podrobil 04.03.07, 20:03
                twarde prawo to niestety nie zawsze uczciwe prawo, a tego od prawa nalezaloby
                wymagac w pierwszej kolejnosci, zreszta czego sie spodziewac po takim prawie
                kiedy - pamietacie taka sprawe - biedny student podrobil cos w legitymacji aby
                moc taniej pojechac pociagiem i przesiedzial za to wakacje w ciupie - podczas
                gdy tyle brudow politykow i znanych ludzi wychodzi na wierzch, a nikt im nic
                nie robi ...
                • ginewra25 Re: a pamietacie sprawe studenta, ktory podrobil 04.03.07, 20:06
                  Inną rzeczą jest by wymagać przestrzegania prawa od wszystkich, a zwłaszcza od
                  tych co prawo tworzą. Ale to temat na inny wątek.
                • iberia.pl Re: a pamietacie sprawe studenta, ktory podrobil 04.03.07, 20:13
                  wytrwala napisała:

> > kiedy - pamietacie taka sprawe - biedny student podrobil cos w legitymacji
                  aby moc taniej pojechac pociagiem i przesiedzial za to wakacje w ciupie -
                  podczas gdy tyle brudow politykow i znanych ludzi wychodzi na wierzch, a nikt
                  im nic nie robi ...

to juz inna para kaloszy i tu sie z Toba zgadzam.
    • annna84 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 19:52
      Nie wiem czy ten facet naprawdę się pomylił czy ta aukcja to był jakiś żart,
      ale nie postąpiłabym jak ta kobieta. Co prawda miała prawo tak zrobić, ale to
      jakieś takie obrzydliwe;/
      • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:36
        popieram . też uwazam ze to menda. wykorzystala pomylke faceta i miala do tego
        prawo ale nie miala PRZYZWOITOSCI. jezeli bylabym na jej miejscu i facet
        zakonczylby aukcje nawet by mi do glowy nie przyszlo klocic sie o to i wydzierac
        komus jego wlasnosc za marne grosze.

moi rodzice sprzedawali ostatnio na allegro mieszkanie za baardzo duze
        pieniadze. tata nie jest specem komputerowym i wiem ze tez moglaby mu sie
        przytrafic taka pomylka. po waszych wypowiedziach widze ze nie byloby co liczyc
        na ludzka uczciwosc .wyszarpaliby mu mieszkanie za 1 zl . okropne
        • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:38
          Poczytaj ciut ustawy a się dowiesz, że z nieruchomością nie byłoby to możliwe.
          Zamiast pisać bzdury radzę lekturę.
          • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:41
            ok poczytam . bije poklony
            • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:44
              Na całe szczęście jeszcze nie można kupić nieruchomości za 1 zł :) A lektura
              prawa bardzo się na co dzień przydaje ... niestety ... Szkoda tylko, że bez
              przerwy tworzone są knoty prawne, które 100 razy rocznie zmieniają.
            • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:46
              no wlasnie, a dlaczego nie ma takiego zapisu w stosunku do lodzi i samochodow ?
              Czy to nie powinno byc zalezne od realnej wartosci?
              Czy prawo nie jest tu dziurawe?
              • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:47
                To może wybierajmy do takiego sejmu i senatu ludzi, którzy choć w przybliżeniu
                stworzą prawo sprawiedliwe?
              • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:49
                Choć z drugiej strony mogło by się okazać, że życie jest aż za bardzo spenalizowane.
          • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:43
            daj spokoj, czlowiek uczciwie kupil przedmiot wylicytowany na aukcji, a ludzie
            zaraz zlinczuja i zwyzywaja tylko za to ze domagala sie swojego
    • kalina.tt Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:39
      Wiesz, nie wiemy o wszystkim. Mogło byc tak, że miły Pan wystawił tę łódkę, baba
      zachłanna ja zgarnęła. Ja bym tak nie potrafiła, nie wzięłabym tej łodzi.
      Ale.....jeśli ten pan wcale nie był miły? Polska to taki kraj gdzie ludzie
      bogatsi nie szanują innych, właściciel łódki mógłby być takim typowym
      biznesmenem-chamkiem-burakiem , wiesz o jaki typ człowieka mi chodzi?
      Zadzwonił do niej, potraktował fatalnie ....nie odpuściłabym w takim przypadku,
      a Ty? Dałabyś się?

• baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:49
        Jesli kobieta zaproponowalaby by uczciwa cene, nawet jesli troche nizsza od
        wystawiona, a facetowi by sie taka cena nie spodobala i upieralby sie przy
        wlasnej, to rzeczywiscie moglabym ja zrozumiec, ze poszla do sadu. Ale najpierw
        musialby wykazac te dobra wole.
        • silic Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:43
          Ale co to jest uczciwa cena ? Towar jest wart tyle, ile ktoś jest chętny za
          niego zapłacić. On chciał złotówkę, ona ja dała.
          Mógł wystawić za 100000. A tak - słowo się rzekło, kobyłka u płota.
          • yorryk Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 11:35
            Przeciez to jest taka konwencja. na angielskich aukcjach antyki sie wystawia
            nieraz od 5 funtow a osiagaja cene kilkuset.Oczywiscie zawsze jest ta cena
            minimalna,
            Facet zrobil duzy blad, zupelnie nie rozumiem jak mozna tak beztrosko
            postepowac, mial jeszcze na dodatek cholernego pecha-lodka to nie kryminal ma
            specyficzny rynek.
            Prawo jest po stronie baby, ale prawo jest niekonsekwentne. Dlaczego nie mozna
            w ten sposob oblowic sie nabywajac mieszkanie, a lodke mozna ?
            Druga sprawa jest bezwzgledne wykorzystywanie cudzych potkniec.
            Prosze Cie , nazwij mnie naiwna idiotka , ale ja sie tym brzydze.
            Woler byc naiwna idiotka bez lodki niz cwana baba z lodka.
    • ania.silenter nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 20:42

• iw82 Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 20:49
        szkodzi i to bardzo a szczegolnie w Polsce

nie wazne ze czlowiek jest tylko czlowiekiem i moze sie pomylic.
        mieszkam za granica i ostatnio popelnilam duuuza pomylke przy wypelnianiu
        pewnych papierow . zadzwonila do mnie mila pani zeby to wyjasnic . wytlumaczylam
        ze jestem tu krotko i czasami mam problemy ze zrozumieniem jezyka . pomogla mi
        naprawic pomylke , wytlumaczyla co i jak na przyszlosc i sprawa zakonczona .

gdybym trafila na kogos takiego jak supermadrzy prawnicy z tego forum to bylabym
        dzisiaj w wielkich tarapatach . urzedniczy ton i NIE MA ZMILUJ jak prawa nie
        znasz :/
        • ania.silenter Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 20:56
          iw82 napisała:

> szkodzi i to bardzo a szczegolnie w Polsce

to stara rzymska zasada - obowiązuje już od ponad 2000 lat i to nie tylko w
          Polsce.
          • iw82 Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 20:58
            ale nie wszedzie jest tak bezwzglednie wykorzystywana
        • konrado80 Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 20:59
          to zyj tam gdzie jestes jak nie podoba sie Tobie w kraju

a co masz do dziewczyny ktora powidziala ze jest prawniczka??
          ze co ma teraz Tobie recytowac przepisy?? ze powiedizala Tobie zebys poczytala
          sobie troche o nich??
          nastepna madra sie znalazla, co tylko krytykuje
          • iw82 Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 21:05
            uwierz mi ze nie musisz mnie przekonywac zebym zostala tu gdzie jestem :)

nie mam nic przeciwko dziewczynie , po prostu nie lubie jak ludzie wala formulki
            i sa tacy "ę ą" . mam w sobie duzo empatii , nie chcialabym nigdy nikomu
            wyrzadzic krzywdy swiadomie .
            super ze dziewczyna jest prawniczka , gratuluje.
            po prostu apeluje o troche empatii

pozdrawiam :)
            • konrado80 Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 21:16
              wiesz czego najbardziej nie lubie w ludziach, wlasnie tego co sama
              reprezentujesz, przeczytaj co napisalas w swoim pierwszym poscie na temat
              dziewczyny ktora kupila ta lodz, a potem ta na ktora wlasnie odpisalem
              zastanow sie co piszesz, a potem wypowiadaj sie, raz tak, a za chwile ze Ty to
              takie niewiniatko, tylko reszta jest be
              CO ZA NAROD
        • mar.was Re: nieznajomość prawa szkodzi i tyle n/t 04.03.07, 21:12
          Supermądrzy prawnicy niestety mówią prawdę, poza tym jak się za coś zabieram po
          raz pierwszy (a tak było w przypadku naszego bohatera) to czytam instrukcję i
          wszelkie umowy inaczej można popełnić błąd. Facet tego nie zrobił (sam to
          przyznał) i srogo się zdziwił; z czysto ludzkiej strony żal mi faceta, ale
          trzeba czytać i respektowac swoje zobowiązania. Wniosek na przyszłość: Czytajcie
          umowy, które zawieracie bo konsekwencje nieznajomości mogą okazać się bolesne.
          Inną sprawą jest postępowanie tej Pani tzn. czy jej czyn jest etyczny czy
          też nie; niech każdy rozsądzi we własnym sumieniu - natomiast z punktu widzenia
          kodeksu Pani ma prawo dochodzic swoich roszczeń w sądzie i z tego korzysta jak
          każdy obywatel.
          ---
          I umieć nie spaść, kiedy piersi pęd rozpiera
          A spadłszy, szepnąć jeszcze — equus polonus sum!
    • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 20:56
      W sumie to jest to po prostu kwestia moralnosci kazdego czlowieka . prawo mozna
      wykorzystac zawsze. od czlowieka zalezy czy wykorzysta je jezeli moze komus
      zaszkodzic ( nie mowie tutaj o kryminalistach i zlych ludziach , tylko o
      szkodzeniu przecietnym ludziom , ktorzy tak naprawde niczym poza swoja NIEWIEDZA
      nie zawinili )
      • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:01
        Marną masz opinię o "przeciętnym" człowieku. Nieznajomość prawa szkodzi, ale nie
        zwalnia z obowiązku jego przestrzegania.
        • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:09
          tak wiem :) zrozum ze ja to wiem ! sedzia w sprawie wydal wyrok sluszny !i
          mezczyzna poniosl odpowiedzialnosc za nieznajomosc prawa !!!! ale kobieta nie
          byla ok w momencie kiedy nie uznala pomylki i zaciagnela go do sadu . tutaj to
          juz kwestia jej moralnosci
          • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:15
            dokladnie-sedzia jest od tego, zeby prawa bronil, my tu nie rozmawiamy o
            sedzim, tylko o poczuciu przyzwoitosci i ewentualnie dziurawym prawie(bo
            dlaczego broni nieruchomosci a lodki juz nie?)
            • trypel Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:20
              Po to włażę na allegro żeby nieraz znaleźć jakąś okazję - to była własnie
              okazja. Jak ktoś nie przeczyta zasad i regulaminu to jest sobie sam winien. Nie
              miałbym żadnych wyrzutów i kupiłbym za złotówkę :) poczucia przyzwoitosci nie
              mają ci co stają na miejscach dla niepełnosprawnych na parkingach albo do kasy
              "do 10 sztuk" idą z 12 :)
              • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:22
                w pelni sie zgadzam, to jest aukcja, ktora polega wlasnie na takim kupowaniu
                wiec nie ma tutaj zadnego powodu zeby miec jakies wyrzuty bo sprzedajacy sie
                pomylil...
            • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:29
              no wlasnie:) i "wytrwala" zaczynajac watek tez mowila o tej kobiecie i o tym czy
              zachowala sie porzadnie
              • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:32
                iw82 napisała:

> no wlasnie:) i "wytrwala" zaczynajac watek tez mowila o tej kobiecie i o tym
                czy zachowala sie porzadnie

szkoda, ze autorka watku na dzien dobry miesem rzucala....jakos to Ci nie
                przeszkadzalo....to czego sie wymaga od innych najpierw nalezy egzekwowac od
                SIEBIE.
                • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:39
                  nie przeszkadza mi to bo tez uwazam ze ta kobieta to menda ! i to straszna

tutaj widocznie moja kultura kuleje spoko :) mozesz mi teraz dowalic :)nie
                  jestem idealna
                  • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:52
                    czyli jak kalemu ukrasc to ludzie sa be, ale jak kali ukrasc to juz ok?
                    • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:01
                      nabyla lodke za zlotowke , umowa kupno sprzedaz gratulacje . byla to juz jej
                      wlasnosc . tylko ja bym sie nie czula wlascicielka lodki w tym przypadku tym
                      sie roznimy .
                      • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:15
                        nie, Wy sie roznicie tym ze ona Ciebie nie zwyzywala, a Ty ja tak
                        tylko dlatego ze kupila lodke za zlotowke
                        i Ty piszesz wyzej o empati i masz pretensje do innych a sama kim jestes, co
                        sama soba pokazujesz??
                        • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:17
                          zwyzywam wszystkich ktorzy kupia lodki za mniej niz 1000 zl ;)
                          • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:20
                            ech, normalnie zalosc bierze co Ty soba reprezentujesz...
                        • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:20
                          napisalam czym sie roznie od Iberii a ty mi napisales czym sie roznie od babki
                          kupujacej lodke :) tak a propos

bo Iberi nie zwyzywalam za to ze lodke kupila:)
                          • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:25
                            jak przeczytasz swoja poprzednia wypowiedz, to zauwazysz ze nie ma konkretnie
                            do kogo jest kierowane to co napisalas, wiec standardowo wnioskuje sie ze do
                            kobiety ktora nabyla lodke
                            naucz sie pisac poprawnie, to wtedy nie bedziesz miala pretensji do
                            odpowiadajacych na Twoje wypowiedzi
    • xtrin Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:23
      wytrwala napisała:
      > uwazam, ze wyrok byl totalnie niesprawiedliwy

Wyrok był zgodny z prawem. Prawo nie jest od tego, by oceniać kulturę czy empatię.
      Oczywiście, kobieta mogła odpuścić i można negatywnie oceniać jej postawę. To
      tak, jak każdy uczciwy człowiek zwróci w sklepie źle wydaną resztę. Ale też i
      nie znasz całości historii. Może facet pierwszy zachował się chamsko i po prostu
      mu się należało?
      • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:33
        dokladnie, jak sie nie myle to wlasnie wytrwala tu watek o oszukaniu w sklepie
        zakladala i wielka afere z tego zrobila...za bledy sie placi-czy to tak trudno
        zrozumiec?
        • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:47
          iberia zrozum jedno - kazdy wie ze za bledy sie placi ale nie kazdy jest w
          stanie zachowac sie przyzwoicie, i ci, ktorzy tego nie potrafia wlasnie bardzo
          czesto na usprawiedliwienie swojego podlego zachowania uzywaja tej swietej
          formulki, ktora nam tu dzielnie przytaczasz - ,,za bledy sie placi". W tym
          watku nie chodzi mi o to, jakie jest prawo, ale jacy ludzie sa bezwzgledni i
          gdy ja uslyszalam o tym przypadku to krew mi sie zagotowala, jak mozna tak
          jędzowato postąpic. Juz pisalam, ze ja bym tak nie postapila, po prostu bym nie
          mogla, czulabym sie jak zlodziejka - co z tego, ze aukcja przebiegla zgodnie z
          regulaminem - nie potrafilabym wydrzec komus na sile rzeczy za darmo, w tej
          sprawie byla duza szkodliwosc czynu - tyle, ze tej szkodliwosci doznal
          sprzedajacy i to od wyroku sedziego. Juz pisalam na przykladzie wujka, ktory
          sprzedal rowniez zgodnie z regulaminem Hammera, a potem chlopak sie tlumaczyl
          ze on nie ma pieniedzy i nacisnal lup traz przez pomylke - jesli twoim zdaniem
          ciaganie biedaka po sadach byloby ok... kupil i niech daje kase, tez mogloby
          wujka nie obchodzic ze on tej kasy nie ma - kupil - jak nie ma niech idzie
          siedziec albo odda dom a sam niech idzie pod most... coz ...
          • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:50
            ktos tam pisal ze jest prawnikiem - coz mooj ojciec rowniez i jest tego samego
            zdania, co ja, ale to na marginesie; mam pytanie - dlaczego w tej sprawie nie
            mozna bylo skorzystac z opinii rzeczoznawcow??
            • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:52
              wytrwala napisała:

> mam pytanie - dlaczego w tej sprawie nie mozna bylo skorzystac z opinii
              rzeczoznawcow??

skad wiesz, ze nie skorzystano?Tego nie wiemy.
              • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:58
                w zasadzie kazdy glupi moglby byc tam rzeczoznawca bo chyba kazdy widzial, ze
                lodz byla warta ,,nieco" wiecej niz zlotowke. Prawo jest nieugiete (chociaz
                wlasnie - jesli dotyczy znanych osob/politykow to jest naginane i to bardzo...)
                i facet sie przejechal na wlasnym bledzie. Jeszcze co do tego ze jest oszustem
                bo nie podal ceny minimalnej - jakim oszustem ? powolujecie sie na regulamin, a
                skoro da sie wystawic rzecz bez tej ceny, to chyba nie jest to obowiazek, wiec
                facet zadnym oszustem nie byl, mial prawo nie podawac ceny minimalnej a ze
                chcial uniknac wysokiej prowizji - ludzka rzecz ! wykorzystal swoje prawo, tak
                samo, jak ta bezwzgledna spryciura ktora wykorzystala czyjes potkniecie.
                • trypel Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:00
                  wytrwala napisała:

> mial prawo nie podawac ceny minimalnej a ze
                  > chcial uniknac wysokiej prowizji - ludzka rzecz !

Oczywiście że mial prawo - ryzykował tylko sprzedaż znacznie ponizej wartosci co
                  sie własnie stało. :) na drugi raz jednak pewnie da tę cene minimalną...
          • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 21:55
            wytrwala napisała:

> iberia zrozum jedno - kazdy wie ze za bledy sie placi ale nie kazdy jest w
            > stanie zachowac sie przyzwoicie, i ci, ktorzy tego nie potrafia wlasnie
            bardzo czesto na usprawiedliwienie swojego podlego zachowania uzywaja tej
            swietej formulki, ktora nam tu dzielnie przytaczasz - ,,za bledy sie placi".

dlaczego stawiasz znak = pomiedzy dochodzeniem praw i byciem wrednym?

>W tym watku nie chodzi mi o to, jakie jest prawo, ale jacy ludzie sa
            bezwzgledni

bo takie jest zycie, bedziesz starsza to zrozumiesz.

>i gdy ja uslyszalam o tym przypadku to krew mi sie zagotowala, jak mozna tak
            > jędzowato postąpic.

a we mnie sie zagotowalo, na okolicznosc tego, ze ktos z transakcji kupna-
            sprzedazy robi sobie jaja.Nie znam sie to albo sie za to nie biore, albo pytam
            madrzejszych albo..place frycowe.
            • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:02
              nie wiemy czy facet sie nie znal, czesto mozemy sie na czyms bardzo dobrze znac
              a gafe mozemy popelnic, facet sie zagapil bo jego prawem rowniez byla mozliwosc
              wczesniejszego zakonczenia aukcji i zrobil to prawidlowo tyle, ze wczesniej
              powinien jeszcze odwolac oferty, ale tego juz nie zrobil.
            • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:11
              zapytalam na gg kolegi prawnika o zdanie powiedzial ze babka wygrala slusznie ,
              ze gosciu sam sobie winny
              zapytalam co sadzi prywatnie o tym ze wykorzystala sytuacje i poszla do sadu .
              napisal no coz twarda suka . ja bym nie poszedl

widzisz ludzie sa rozni :)

• konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:19
                iw82 napisała:

> widzisz ludzie sa rozni :)
                ales szczesliwa ze Twoj kolega podzielil Twoje zdanie
                brak slow...
                • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:22
                  no pewnie ze szczesliwa ze nie wszyscy prawnicy tacy bezwzgledni :)

ps. konrado wyluzuj policz do 10...

jak Ci slow zabraknie kto mnie objedzie nastepnym razem ;)
                  • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:28
                    nie boj, jestem wyluzowany, tylko zygac mi sie chce jak widze jacy sa polacy
                    zwlaszcza taka jedna reprezentuje nasz kraj za granica...
                    • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:33
                      "rzygac" nie "zygac"

no popatrz nie mieszkam w Polsce a lepiej od Ciebie znam polski jezyk

pozdrawiam
                      • konrado80 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:42
                        to ze zjadlem literke, nie znaczy ze nie znam polskiego
                        i musze Cie zmartwic, ale nie mieszkam w Polsce

PS. nie podniecaj sie tak, bo to nic Ci nie da
                        • dziewczynaartura Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 31.03.07, 17:46
                          lo boze pie.. pokazala pazurki hehe.
                          czlowieku to ze szlifujesz londynskie bruki to jeszcze nie znaczy ze pozjadales
                          rozumy.
                          moze zmien okularki na mniej dopasowane to krew doplynie ci do mozgu i
                          przestanesz bredzic.
                      • yavorius Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 14:33
                        Tak, szczególnie interpunkcję <rotfl>...
              • iberia.pl Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:27
                iw82 napisała:

> >
                > widzisz ludzie sa rozni :)

to, ze ktos postepuje zgodnie z prawem ale inaczej niz my nie znaczy, ze jest
                gorszy.
    • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:00
      Wiecie ... jeden megapozytyw dla obu stron barykady ... w końcu rozmawiamy o
      czymś innym niż użalanie się nad sobą.
      • wytrwala Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:06
        no czasem zdarza mi sie zalozyc temat ktory prowokuje do dyskusji, natomiast
        nie wiem dlaczego zawsze sie na mnie najezdza, nawet wtedy gdy wychodzi ze mnie
        empatia i walka o moralna sprawiedliwosc :P
        • ginewra25 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:09
          Nie przesadzaj z tym najeżdżaniem :) Jak się porusza ciężkie tematy to trzeba
          się liczyć z różnymi reakcjami. Mam odmienne zdanie od ciebie, ale cieszę się,
          że są osoby takie jak ty ... inaczej nie miałabym się z kim wymieniać racjami :)
          • iw82 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:15
            wiem ze sie na Ciebie czesto najezdza , niejednokrotnie poprawilas mi humor
            swoimi watkami :)) jezeli jednak zgadzam sie z Toba potrafie to powiedziec.

ale musisz sie przygotowac na to ze teraz jak napiszesz ze niebo jest niebieskie
            to ludzie na Ciebie najada ze nieprawda bo sinokoperkowe:)

pozdrawiam
        • trypel Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 04.03.07, 22:13
          wytrwala napisała:

> nawet wtedy gdy wychodzi ze mnie
          > empatia i walka o moralna sprawiedliwosc :P

Empatia jest w dzisiejszych czasach bardzo ważna... równie ważna jak asertywność
          - dlatego napiszę: rozumiem problem tego pana (empatia) ale mam go w d*pie
          (asertywność) :) cholera ze też ja nie kupiłem tej łódki...
          • iberia.pl off topic-do trypla 04.03.07, 22:28
            fajna masz sygnaturke :-)
            • trypel Re: off topic-do trypla 04.03.07, 22:35
              Dzieki :) a jaką prawdziwą....
    • ewagerman Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 10:17
      A może sprzedający to pierdoła?
    • reniatoja Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 10:35
      Kiedys moj znajomy sprzedal dzialke z domem za 40 tys zlotych - mniej wiecej
      1/5 wartosci tej nieruchomosci, bo potrzebowal pieniedzy na fajny samochod.
      Ojciec tego chlopaka po pierwszym szoku udal sie do osoby ktora od gowniarza
      kupila tak tanio te dzialke i poprosil ja o odkręcenie całej transakcji.
      Uczciwy nabywca zgodził się, bo jak sam przyznał, czuł, ze cos dziwnie tanio to
      kupił, ale młody był prawnym włąścicielem i miał prawo tak sprzedac. Tyle że
      był głupi i nieodpowiedzialny, na szczescie nie trafił na tę babke, bo na pewno
      by nie oddała majątku.

Z jednej strony miała prawo, ale człowiekiem też trzeba umieć być.
      • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 11:42
        absolutnie, czlowiekiem trzeba umiec byc, o to chodzi zalozycielce watku.
      • bitch.with.a.brain Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 06.03.07, 12:41
        No cóz,ja bym nie oddała.Powiedzmy,że trafia mi się taka okazja. Oglądam,
        wszystko jest ok. Na szybko kombinuję 40 tysięcy,żeby podpisac umowę. i potem
        co?Tyle wysiłku na nic, strata czasu. Jezeli ktoś chce coś sprzedać za mniej niż
        jest warte to ma do tego prawo.Po jednej takiej sytuacji może nauczy się myślec.
    • anulex Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 11:29
      Jakiś czas temu kupowałam na Allegro książkę. Wygrałam aukcję, cena była
      sensowna, może nawet wysoka. A sprzedająca nie chciała mi tej książki oddać -
      napisała, że już ją wcześniej sprzedała. Przeglądałam jej komentarze i wynikało
      z nich, że postępowała w podobny sposób niejednokrotnie. Takie praktyki są na
      Allegro często spotykane - ludzie wystawiają przedmiot i otrzymują cenę dla
      siebie niesatysfakcjonującą lub niższą niż z innego źródła i po zakończeniu
      aukcji mówią, że oferta jest już nieaktualna. To nieuczciwe i niewygodne dla
      kupujących, więc uważam, że należy z takim zjawiskiem walczyć.

Oddaję pieniądze, jeśli ktoś wyda mi za dużo reszty; gdybym znalazła portfel,
      nawet z dużą sumą w środku, to bym oddała. Co innego, jeśli widzę, że ktoś
      zwyczajnie przecwaniakował np. oszczędzając na wprowadzeniu ceny minimalnej.
      Zdawał sobie sprawę z tego, że ponosi ryzyko i bardzo z jego strony niefajnie,
      jeśli teraz stara się od konsekwencji swojego postępowania wykręcić dodatkowo
      jeszcze sprawiając innym kłopot.

---
      Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427
      • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 11:46
        facet jest pie.., inaczej sie tego nie da okreslic. Nie sadze, zeby zdawal
        sobie sprawe zeby jakas cene minimalna ustalic. Najlepszy dowod, ze nie odwolal
        oferty kiedy jeszcze mogl.Wykorzystywanie sierot (i wdow) to jest kopanie lezacego.
        • anulex Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 12:21
          Zajrzałam na Allegro, żeby zobaczyć, jak to jest, kiedy dodaje się przedmiot.
          Wydaje mi się, że człowiek potrafiący czytać i nie cierpiący na upośledzenie
          umysłowe nie może nie zrozumieć, co tam jest napisane. Trzeba po kolei
          wypełniać różne okienka, a przy każdym jest jasno wyjaśnienie o co biega.

Facet pewnie rzeczywiście jest pier*, ale nie wydaje mi się, żeby było możliwe,
          że nie zrobił ceny minimalnej z niewiedzy. Widział na pewno, że istnieje taka
          opcja (nie da się tego przegapić) i że trzeba za nią zapłacić. Czy należy
          akceptować jego zachowanie tylko dlatego, że, oprócz tego, że cwaniackie, jest
          jeszcze nieudolne?

---
          • baba67 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 12:35
            nawet jesli facet chcial przecwanic to nie bylabym w stanie nabyc tej lodzi za
            zlotowke. Po obejrzeniu obiektu zaproponowalabym uczciwa cene.
            Nie chce sie zarazic cwaniactwem.
            Jesli natomist o ugodzie nie byloby mowy, nie poszlabym do sadu, odpuscilabym.
            Jedynie obrazliwe zachowanie sprawiloby, zebym tam poszla.
            • anulex Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 12:44
              Też bym chyba nie poszła, bo kiepsko bym się czuła w takiej sytuacji poza tym
              zwyczajnie by mi się nie chciało po sądach włóczyć, ale wcale nie jestem
              przekonana, że takie zachowanie jest słuszne. Bo w ten sposób jakby popieramy
              cwaniactwo, pozwalamy mu rosnąć w siłę.

Jeśli chodzi o obraźliwe zachowanie, to w pełni się zgadzam. Niejednokrotnie w
              czasie buszowania po internecie zdarza mi się być w bardzo niegrzeczny sposób
              zaczepiana przez zupełnie obcych mi ludzi. To bardzo nieprzyjemne a oni
              pozostaja zupełnie bezkarni. Chociaż jedna osoba ma za swoje.

---
    • dirgone Ale chamstwo! 05.03.07, 11:49
      No po prostu ręce mi opadły! Menda, wsza, wstrętne babsko i tak dalej! Pięknie,
      po prostu przeuroczo.
      Sytuacja zapewne wyglądała tak: Kobieta chodziła sobie po aukcjach. Zobaczyła
      łódź. Dała złotówkę, nie mając najprawdopodobniej zamiaru kupienia łodzi -
      wystawcie coś droższego, to zobaczycie, że pierwsze oferty będą takie :1zł,
      1,25, 2zł, 5 zł i dopiero wtedy ktoś da powiedzmy 200 zł. Sama tak czasami
      robię, z nudów rozpoczynam aukcję. No więc kobieta dała 1 zł. Koleś się wtedy
      kapnął, że zniknęła mu funkcja "kup teraz" i postanowił ZAKOŃCZYĆ aukcję przed
      czasem. Nie odwołać - wtedy podałby jakikolwiek powód i byłoby po sprawie, ale
      ZAKOŃCZYŁ, przez co do kobiety przyszedł mail z wiadomością, że kupiła łódź za 1
      zł. Nieźle się musiała uśmiać. Koleś nic jej nie napisał, o niczym nie
      powiadomił, po prostu olał sprawę (gdyby napisał od razu i wyjaśnił, co się
      stało, nie byłoby żadnego procesu). Kobieta napisała do niego, możliwe że w
      tonie żartobliwym, że fajnie jest wygrać łódź za złotówkę i na jakie konto ma
      wpłacić pieniądze (wtedy najprawdopodobniej jeszcze się z tego śmiała), a on
      wtedy odpowiedział jej samymi inwektywami, typu ".. ku.., wsadź sobie w
      swoją pie..ną dupę tę złotówkę i spie..j". Heh, fajnie się wykropkuje.

Kobieta, gdy dostała taką odpowiedź (a z tego co pamiętam, to była ona b.
      obraźliwa, tak przynajmniej pisały o tym gazety), poczuła się bardzo urażona.
      Nie tym, że facet odmawia jej prawa do łodzi, tylko właśnie tym, że nie
      zamierzał niczego wyjaśniać ani przepraszać, a jeszcze zbluzgał. Sama na jej
      miejscu w tym momencie nie odpuściłabym chamowi. I tyle w tym temacie.
      Nie wiem, czy wyglądało to dokładnie tak, jak to opisałam, ale z tego co wiem,
      to podobnie. A niektóre z was nazywają ją mendą i to jest właśnie żałosne i
      godne potępienia
      • baba67 Re: Ale chamstwo! 05.03.07, 11:57
        Jak napisalam wczesniej-jesli byly proby za;atwienia sprawy ugodowo a sensownie
        ze strony kupujacego, a strona sprzedajaca nie chciala o nich slyszec. to tez
        bym poszla do sadu
        • dirgone Re: Ale chamstwo! 05.03.07, 12:04
          NO właśnie były próby ze strony kupującego, na co dowodem są maile. Tak pisały o
          tym gazety. A sprzedający okazał się po prostu strasznym chamidłem. Świadczyła o
          tym również postawa dziewczyny (bo ona młoda jest) względem gazet - powiedziała
          wyraźnie, że nie robiłaby hecy, gdyby nie została w ten sposób potraktowana.
          • baba67 Re: Ale chamstwo! 05.03.07, 12:07
            no to jest w porzadku-tez bym tak zrobila
            Niemniej dyskusja byla interesujaca.
    • hholy Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 05.03.07, 22:39
      zgadzam sie z Toba wytrwala!
      nie znam szczegolow tej sprawy,ale to chyba jakas pomylka byla,ktora ta chciwa
      swinka wykorzystala
      ale wiesz co zlo,ktore wysylamy w swiat wraca do nas z podwojna sila,wiec zeby
      tej pani samochodu nie ukradli :)
      • wytrwala w takim razie menda jest sprzedajacy :P 05.03.07, 23:06
        jesli to prawda co piszesz, ze to sprzedajacy byl totalnym chamidlem to
        rozumiem taka sytuacje.
      • xvqqvx Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 06.03.07, 08:08
        Przeczytaj dokładniej co tu padło o szczegółach sprawy - faciu przecwaniakował
        a potem był chamski i za to zapłacił. :-)
    • kadfael Oburzające 06.03.07, 11:52
      Jestem naprawdę zbulwerowana tym stekiem wyzwisk wylanych przez forumowiczkę.
      Uroku Ci t nie przydaje.
      • wytrwala Re: Oburzające 06.03.07, 16:54
        i nie ma ,,przydawac".
        • kadfael Re: Oburzające 06.03.07, 17:09
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33407,3957981.html
          • wytrwala Re: Oburzające 06.03.07, 18:19
            komus sie chyba delikatnie miesza.
    • freduch Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 31.03.07, 16:31
      Nie
    • jowita771 Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 31.03.07, 19:02
      a ja nie wierzę w takie "pomyłki". myslę, że ludzie celowo wystawiają coś bez
      ceny minimalnej, żeby mniej zapłacić i liczą, że osiągną wyższą cenę. myslę, że
      dlatego przy aukcjach są dopiski w stylu "zastrzegam mozliwość zakończenia
      aukcji przed czasem ze względu na...". to zwykłe cwaniactwo sprzedawców. w tym
      wypadku kupująca okazała się sprytniejsza niż sprzedawca. i dobrze, może się
      nauczą sprzedawać na allegro.
      • vijet Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 03.04.07, 00:56
        Jestem zdegustowany tym , jak wiele osób chciałoby wykorzystać taką sytuację.
        Byle żeby tylko coś zyskać , wykorzystać błąd popełniony przez kogoś innego.
        Prawo prawem , ale z moralnością to jest u Was wyjątkowo kiepsko. Aż cisną mi
        się na usta mocniejsze słowa...
    • grogreg Re: Slyszeliście o tej mendzie, co kupila za złot 03.04.07, 01:33
      Wystawilem kiedys, w sumie unikalny zastaw modelarski.
      Poszedk moze za cwierc wartosci. Ale slowo sie rzeklo.

Swoja droga koles od motorowki tez zachowal sie niewlasciwie. Pomijam fakt
      robienia sobie jaj z kupujacych. Mogl przerwac aukcje w kazdej chwili.
      Generalnie typ nieodpowiedzialny.

A ty, piczac "menda" o osobie ktorej nawet nie znasz wykazujesz sie brakiem
      jakiegokolwie poczucia przyzwoitosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka