grzeszny-aniol 19.03.07, 22:04 Pisze prace maturalna na temat "Kobiety w dzielach Szekspira", niby temat prosty, ale nie moge sie za niego wziac... Nie ma ktoras ochoty jakos pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alienxxx Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 00:03 z checia pomoge kobiety znam Szekspira tylko nie kumam :) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 00:12 no to chociazby lady Makbet co za postac... ,Julia ,Ofelia Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 10:15 Dlaczego ja nie miałam takich fajnych tematów na maturze ? Dorzuciłabym jeszcze kilka postaci komediowych – np. Rozalindę z 'Jak Wam się podoba', Violę z 'Wieczoru trzech króli', Kasieńskę z 'Poskromnienia złośnicy', może nawet Beatrice z 'Wiele hałasu o nic'. Zresztą możliwości są prawie nieograniczone. Jeżeli chodzi o Ofelię, to proponuję obejrzeć dwie adaptacje 'Hamleta'– z Jean Simmons z 1948 (rez. Lawrence Olivier) i z Heleną Bonhan – Carter z 1990 (reż. Mel Gibson) – zupełnie różne interpretacje tej samej postaci. Do roboty ! Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 15:46 Postacie z ksiazek mam ale potrzebuje jeszcze jakies ambitne opracowania i z tym jest maly problem.. Bo typowy slownik postaci literackich itp to za malo:/ Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 21:48 A może by tak zamiast "ambitnie" czytać opracowania zabrać się za lekturę Szekspira? Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 21:51 ehhh... lekture Szekspira przerobilam. Z tym ze na nowej maturze wystepuje takie cos jak "literatura podmiotu" i tam wpisuje wszytskie ksiazki o ktorych mowie (no w moim przypadku Powiedzmy Romeo i Julia, Makbet itd) oraz opracowania, odniesienia do pisarzy ktorzy analizuja Szekspira. Nie chodzi o zwykle opracowanie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 21:52 I te opracowania to "literatura przedmiotu" i o to wlasnie pytam. nie potrzebuje suchych opracowan jakich pelno w necie Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 21.03.07, 11:56 dziekuje :) Ty rowniez sprawdz poczte Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 12:42 alienxxx napisał: > z checia pomoge > kobiety znam > Szekspira tylko nie kumam :) hahahahah:D Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 07:45 Weź się do roboty, leniu. Zwłaszcza, że temat łatwy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 15:49 leniem to ja nie jestem ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 12:56 O rety dziewczyno też Ci się zachciało Szekspira męczyć:) Przepraszam wszystkie miłośniczki z góry ale nie cierpię Jego twróczości no może z wyjątkiem "Makbeta":) W tym Ci nie pomogę niestety. Za to swojemu bratu (też w tym roku zdaje maturę) pomagam pisać prezentację z Fausta, Mistrza i Małgorzaty i Raju Utraconego:) I to jest to!;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 15:48 No to moglam pisac z czego innego to moze byc pomogla, ale ja lubie Szekspira:)) rozumiem ze brat juz ma wszytsko dopiete na ostatni guzik? Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 23:39 A ja go właśnie lubię za dramaty historyczne. Niby tragedie, a momentami można się popłakać ze śmiechu z komizmu w dialogach. A, i w ogóle jestem oryginalna, bo nie Barańczak, nie Paszkowski, tylko maciej Słomczyński - i nie dlatego, że Maciej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ten.typ.tak.ma Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 14:23 Zwróć się do organizacji feministycznych. Szekspir został wyklęty i uznany za skostniałego seksistę. Jego prace zostały wycofane z wielu uniwersytetów, nawet z wydziałów literatury angielskiej. Podobno w orginale było bić albo nie bić, i to chodziło nie o istnienie ale o za słoną zupę Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 15:45 dobrze ze nie "pic albo nie pic":)) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarrka1 Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 22:14 Ja miałam rok temu maturkę na szczęście. Szekspira nie lubię, więc nie pomogę:) Ja na szczęście miałam temat trochę innego rodzaju, a mianowicie język sprawozdań sportowych, na szczęście dobrze mi to wyszło, egzaminatorom się bardzo spodobał bo rzadko spotykany i dostałam maksik:) Mieli ubaw przy nagranych śmiesznych, przekręconych komentarzach Szpaczka, który jest dobry w śmiesznych komentach:) Odpowiedz Link Zgłoś
kroplla Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 22:14 Wydziel sobie jakies grupy tematyczne i sprobuj dopasowac do nich odpowiednie postaci. (np. kobieta wladcza, kobieta ulegla). I potem, szukajac opracowan, koncentruj sie nie tylko na literaturze dotyczacej Szekspira, ale i takiej, ktora koncentruje sie na danym motywie. Powodzenia!:) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 22:20 Jak ja zdawałam maturę to takie rzeczy były w specjalnych dodatkach Cogito. Kupowałam takie o poszczególnych epokach w literaturze i o motywach literackich. Na pewno był tam szeroko omówiony motyw kobiety i z pewnością też bohaterki Shekspira. Najprościej jest przeczytać jednak komedie i dramaty szekspira i samemu dojść do czegoś oryginalnego. Te opracowaniowe wnioski są już bardzo oklepane. Shekspir kochał chyba kobiety bo czynił je najbardziej wyrazistymi bohaterkami swoich utworów, nieśmiertelnymi bohaterkami. Złośliwa Katarzyna, okrutna Lady Makbet czy obłąkana Ofelia są tak wielowymiarowe, że pisać można i pisać. Musisz się tylko do tego pozytywnie nastawić. A poza tym poszuykaj w bibliotece...w większości książek Shekspira są dołączone opracowania, które są świetne i bardzo rzeczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
madeinussa Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 22:21 Myślałam, że masz conajmniej 25 lat :P A na serio - sciaga.pl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 21.03.07, 11:57 łeee no taka "stara" to ja nie jestem :)) Zreszta juz gdzies pisalam ze mam 19 lat Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 23:37 Książka jest taka "Szekspir współczesny", autorem jeśli się nie mylę jest Kott. Jest też książka "Od Shakespeara do Szekpira" pod red. Ciechowicza, Majchrowskiego. Ale tę pierwszą polecam. A temat wdzięczny i fajny. Napisałabym, ale już dwie matury tworzę. Chociaż temat jest tak fajny, że mnie kusi... Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 21.03.07, 11:52 łee no eluch_a jak Cie kusi to mozesz pomoc;) Zwlaszcza ze nas jedna rzecz do siebie upodabnia a mianowicie miejsce zamieszakania:D Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 21.03.07, 12:04 W sumie to jak bys mogla to podrzuc mi kilka tytulow ksiazek na temat Szekspira i jakas ksiazke w ktorej byloby o kobieta w literaturze (i tam bylby Szekspir) Prosze Prosze Prosze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a No, dobra... 22.03.07, 11:36 Jest jeszcze ksiązka "Arka Szekspira" - jest on tam analizowany motywami. Ja tej książki nie widziałam, mój dobry duch mnie poinformował, że jest i jest fajna. Pomóc mam ochotę. Konsultacja na kawce w "Ptasim radiu" jes nieodpłatna. Napisanie pracy jest odpłatne, a kwota zależy od tego, czy ma być to gotowe przed świętami, czy po świętach i jak bardzo przed świętami lub po świętach ;) Jeśli jesteś zainteresowana, daj znać na maila gazetowego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: No, dobra... 22.03.07, 11:46 Zawsze tak robię. Jak mi się temat podoba, to choćbym miała nawał roboty, to ja go biorę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: No, dobra... 22.03.07, 12:16 Moja ambicja nie pozwala mi na to aby ktos napisal za mnie cala prace:) ale z ciekawosci, ile bys wziela za takie napisanie ? Mi chodzi bardziej o pomoc w stylu wlasnie ksiazki z interpretacjami, wiec dziekuje za podrzucenie tytulu:) Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: No, dobra... 22.03.07, 12:28 Hmm, to jest w ogóle przestępstwo... Ale niech tam... Podobno u mnie jest bardzo tanio, tak jak rozmawiam ze znajomymi. Jeżeli to jest praca w tempie szybkim, tzn. mam mniej niż 2 tygodnie to biorę 150 zł. Jeżeli mam więcej to 100. Poza tym jedna konsultacja wliczona w cenę pracy, pozostałe po 20 zł za godzinę zegarową. Jeżeli mam już gotową bibliografię i chodzi tylko o konspekt i pracę - 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: No, dobra... 22.03.07, 12:34 Wiem wiem ze przestepstwo:) Ja mam ambicje wiec napisze sama, zreszta mam juz coraz wiecej tytulow do bibliografii.. W mojej szkole by mnie skatowali chyba za prace napisana przez kogos;P Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Do Polonistek itd ! 20.03.07, 23:45 A to będzie ta prezentacja co to się ją opowiada przed komisją na egzaminie ustnym? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: Do Polonistek itd ! 21.03.07, 09:42 Wspaniały temat, szkoda, że jak ja byłam w szkole nie było prezentacji maturalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
grzeszny-aniol Re: Do Polonistek itd ! 21.03.07, 22:16 Nie wiem czy chcialabys sie cofnac do tych czasow;)) Odpowiedz Link Zgłoś