Dodaj do ulubionych

To jest przerażające

29.05.03, 09:18
Porody nastolatek tylko w 2001 r. stanowiły ponad 7 proc. ogólnej liczby
porodów w naszym kraju.

Oficjalne dane pokazują, że w Polsce w 2001 roku liczba urodzeń żywych przez
dziewczynki w wieku do 15 roku życia wynosiła 349. Z tego aż 55 urodzeń
dotyczyło dziewczynek w wieku 14 lat i mniej, w tym wśród 13-latek odnotowano
siedem urodzeń. Jedno dziecko zostało urodzone przez 12-latkę. Zaś liczba
urodzeń żywych w grupie dziewcząt między 15 a 19 rokiem życia w 2001 roku
wynosiła 25 777.

Wśród przyczyn ciąży młode matki często wymieniają niewiedzę o zabezpieczaniu
się przed niepożądaną ciążą. Według badań, przeszło połowa ankietowanych
młodych kobiet w czasie pierwszego stosunku nie stosowała żadnej formy
antykoncepcji. Jednocześnie - jak pokazują badania CBOS - ponad 77 proc. osób
w wieku od 15 do 19 lat deklaruje, że chce uczyć się w szkole jak zapobiegać
niepożądanej ciąży i chorobom przenoszonym drogą płciową.

(Onet.pl)

porażające i przerażające...

Obserwuj wątek
    • pajdeczka Re: To jest przerażające 29.05.03, 09:28
      Uaaaaaaaaaaa! Ale się przestraszyłam!
      • wiktoria21 Re: 29.05.03, 09:31
        pajdeczka napisała:

> Uaaaaaaaaaaa! Ale się przestraszyłam!

na Twoją głupotę nie ma lekarstwa
        • pajdeczka Re: 29.05.03, 09:44
          wiktoria21 napisała:

> pajdeczka napisała:
          >
          > > Uaaaaaaaaaaa! Ale się przestraszyłam!
          >
          > na Twoją głupotę nie ma lekarstwa

Ciesz się, że przynajmniej jedna osoba odpowiedziała na twój histeryczny wątek.
          Jesteś źle wychowaną,rozwydrzoną pannicą, wokół której musi kręcić się świat.
          Za chwilę cię oleję i będzie ci przykro.
          • wiktoria21 Re: 29.05.03, 09:49
            pajdeczka napisała:

> wiktoria21 napisała:
            >
            > > pajdeczka napisała:
            > >
            > > > Uaaaaaaaaaaa! Ale się przestraszyłam!
            > >
            > > na Twoją głupotę nie ma lekarstwa
            >
            >
            > Ciesz się, że przynajmniej jedna osoba odpowiedziała na twój histeryczny
            wątek.
            > Jesteś źle wychowaną,rozwydrzoną pannicą, wokół której musi kręcić się świat.
            > Za chwilę cię oleję i będzie ci przykro.

Z której strony ten wątek jest histeryczny?Ty jesteś wspaniale wychowana-to
            trzeba przyznac - ,mój wątek nie kręci się wokół mnie,ale mniejsza o to.Spadaj
            stąd póki jeszcze nie straciłam cierpliwości.
            • pajdeczka Re: 29.05.03, 09:51
              >
              > Z której strony ten wątek jest histeryczny?Ty jesteś wspaniale wychowana-to
              > trzeba przyznac - ,mój wątek nie kręci się wokół mnie,ale mniejsza o
              to.Spadaj
              > stąd póki jeszcze nie straciłam cierpliwości.

Buhaaaaahaaaaaaaaa!
          • Gość: obs Re: IP: *.acn.pl 29.05.03, 09:52
            pajdeczka napisała:

> wiktoria21 napisała:
            > Jesteś źle wychowaną,rozwydrzoną pannicą, wokół której musi kręcić się świat.

To Ty myślisz, że wokół Ciebie kręci się świat. Za chwile ją olejesz- o
            rzeczywiście, to po prostu straszne. Prawda jest taka, że prócz kilku
            forumowych frustratów, nikogo nie obchodzisz, w normalnym życiu jest zapewne
            jeszcze gorzej, skoro tu tak starasz się zaistnieć. Współczuję Twojemu mężowi i
            dziecku, że trafiła im się żona/matka idiotka.
            • pajdeczka Re: 29.05.03, 10:01
              Gość portalu: Obsrywator napisał(a):

>
              > To Ty myślisz, że wokół Ciebie kręci się świat. Za chwile ją olejesz- o
              > rzeczywiście, to po prostu straszne. Prawda jest taka, że prócz kilku
              > forumowych frustratów, nikogo nie obchodzisz, w normalnym życiu jest zapewne
              > jeszcze gorzej, skoro tu tak starasz się zaistnieć. Współczuję Twojemu mężowi
              i dziecku, że trafiła im się żona/matka idiotka.
              • Gość: obs Re: IP: *.acn.pl 29.05.03, 10:05
                pajdeczka napisała:

> Gość portalu: Obsrywator napisał(a):

Cóż za poziom, brawo pani sekretarko. Prawda w oczy kole? Czyżby mój opis był
                aż tak bardzo zgodny z prawdą...
          • ydorius podejrzewam, 29.05.03, 09:56

że Wiktoria zemdlała ze strachu, że możesz ją olać...

m,
            .y.

----------------------------------
            What is home without Plumtree's Potted Meat?
            Incomplete.
            • julla coraz więcej zawodników na ringu:)) n/t, 29.05.03, 09:59

• pajdeczka Re: coraz więcej zawodników na ringu:)) n/t, 29.05.03, 10:02
                julla napisała:

>

Tylko,że ja z dzieci się nie biję.
                • wiktoria21 Re: coraz więcej zawodników na ringu:)) n/t, 29.05.03, 10:06
                  pajdeczka napisała:

> julla napisała:
                  >
                  > >
                  >
                  > Tylko,że ja z dzieci się nie biję.
                  >
                  a ja z idiotkami,buehehe
            • wiktoria21 Re: podejrzewam, 29.05.03, 09:59
              ydorius napisał:

>
              > że Wiktoria zemdlała ze strachu, że możesz ją olać...
              >
              > m,
              > .y.

już zaczynam płakac bo jakaś podstarzała czterdziestka mnie oleje,buuu
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re:w kwestii formalnej- do Wiktorii21 29.05.03, 18:52
                wiktoria21 napisała:

> już zaczynam płakac bo jakaś podstarzała czterdziestka mnie oleje,buuu
                >Czterdziestka< jest zawsze >podstarzała< . Znam przypadki skrajnie
                podstarzałych dwudziestek, a WY ??
                -----------------
                SO WHAT ?
          • moniorek1 Re: 29.05.03, 18:15
            pajdeczka napisała:

> Ciesz się, że przynajmniej jedna osoba odpowiedziała na twój histeryczny
            wątek.
            > Jesteś źle wychowaną,rozwydrzoną pannicą, wokół której musi kręcić się
            świat.

Ty za to jestes zle wychowana,rozwydrzona stara rura,wokol ktorej musi krecic
            sie cale to forum.
            Ona jest jeszcze mloda i "glupia" jej mozna wybaczyc!Ale ty? Pora zaczac
            leczyc sie na nogi bo na glowe juz za pozno.

• Gość: mario To jest naprawdę przerażające!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 21:58

pajdę bzykano jak miała siedem lat!!!!!!!
    • wiktoria21 Re: nie przeraża was to? 29.05.03, 12:38
      nie przeraża was to,że dzieci mają dzieci?
    • aguszak Przeraża, czytałam już na Onecie... 29.05.03, 12:45
      ... ale z Tobą nie chce mi się dyskutować na żadne tematy, ot co!
      Pozdrawiam...
      • wiktoria21 Re: aguszak 30.05.03, 07:31
        aguszak napisała:

> ... ale z Tobą nie chce mi się dyskutować na żadne tematy, ot co!
        > Pozdrawiam...
        >

nie musisz mnie pozdrawiać,jeżeli nie masz ochoty dyskutować to nie pisz do
        mnie nowych wątków,ok??
    • Gość: lufka Re: To jest przerażające IP: *.pkp.com.pl 29.05.03, 15:05
      Dla mnie tez jest to przerażające. Przyczyna tkwi głównie w wychowaniu. Wielu
      rodziców stara sie zapewnić swoim dzieciom byt materialny na wysokim poziomie,
      a kwestie wychowania i wpajania wartosci zwala na szkołę. Szkoła
      odpowiedzialność za kształtowanie człowieka pozostawia rodzinie. Błędne koło,
      które prowadzi do opisanej powyżej sytuacji. Dzieci same edukuja się
      korzystając głównie z powszechnie dostępnych kolorowych czasopism, których
      brukowy poziom jest dowodem na to, iż wydawcy takowej "literatury" kierują się
      jedynie względami komercyjnymi. Nastoletni rodzice nie są w stanie zapewnić
      bytu i należycie wychowac dziecko bez pomocy dorosłych. Często ciąża jest
      powodem zawarcia małżeństwa, bo co ludzie powiedzą (chore podejście!!!). Potem
      statystyki straszą liczbą rozwodów, zdrad. Młody człowiek czuje sie uwięziony
      przez wlasne dziecko, nie moze korzystac z przywilejow swojego wieku, dusi sie,
      nie wytrzymuje, krzywdzi dziecko i najbliższych. To nie jest normalne, ja nie
      chce takiego świata. Prosze o głosy tych, ktorzy zgadzaja sie ze mna.
      • wiktoria21 Re: 30.05.03, 07:33
        ja się zgadzam w zupełności,szkoda tylko,że takie zdarzenia mają miejsce,że
        dzieci mają dzieci.
    • atlantis75 Przerażające jest... 29.05.03, 15:16
      ... to że ty i pajdeczka potraficie sobie skakać do oczu przy byle okazji,
      obrzucać się błotem, wymieniać obraźliwymi postami, udowadniać, która jest głupsza, a która
      mądrzejsza. TO jest przerażające, na szczęście ja mdleję tylko na widok krwi... a na to chyba
      przyjdzie mi trochę poczekać (?).

Atlantis
    • Gość: EWOK Dlaczego...? IP: *.acn.waw.pl 29.05.03, 18:34
      ten wątek zszedł na jakieś boczne tory, skoro ostatecznie sprawa dotyczy nas
      wszystkich? My z naszych podatków opłacamy idiotycznie działające szkolnictwo,
      w tym również silnie zideologizowane lekcje wychowania seksualnego (czy tam do
      zycia w rodzinie, wsio rawno), ponadto z naszych podatków finansujemy też
      pomoc społeczną, zasiłki dla bezrobotnych oraz domy dziecka. Jakoś mi się to
      wszystko łączy w logiczną całośc, dziwię się, że Wam nie. Tak się składa, że
      moja praca zawodowa wymaga czytania, a przynajmniej przeglądania większości
      czasopism, jakie się w Polsce ukazują. Przeraża mnie to jak wiele dziewcząt
      jest przekonanych, że a/ wiek 13 - 14lat jest akurat odpowiedni na rozpoczęcie
      życia seksualnego, b/ że w czasie pierwszego stosunku nie można zajśc w ciążę,
      co znajduje odbicie w listach nadsyłanych do redakcji małolackich pism takich
      jak Bravo czy Bravo Girl. Zastanawia też częsta postawa : z rodzicami nie mogę
      o tym porozmawiać, a do ginekologa boję się iść. W Wielkiej Brytanii
      nastoletnie ciąże są uznawane za problem społeczny i podejmowane są próby
      zaradzenia temu - poprzez edukację, darmowe prezerwatywy itd. U nas jak zwykle
      zamiata się śmieci pod dywan, a jeśli ktoś śmie twierdzić, że to jest
      problem, dowiaduje się, że jest rozwydrzony. To takie swojskie...
      • Gość: J.S. Re: Dlaczego...? IP: *.hemocleanse.com 29.05.03, 18:58
        To nie jest tylko polski problem. Wlasnie przeczytalem ze najlepszy od wielu
        lat serial dla starszych dzieci i mlodziezy "Reading Rainbow" w Stanach
        prawdopodobnie zakonczy kariere pomimo zdobycia az siedmiokrotnie nagrody Emmy
        w swojej kategorii. Dlaczego? Bo jest produktem publicznej stacji (PBS), ktora
        ma ambicje emitowania programow na wzglednie dobrym poziomie. Poniewaz
        przecietny "klient" woli glupoty, mordobicie, strzelanine, krew i sex wiec
        stacja utrzymuje sie z dobrowolnych datkow grupoy fanow, o ktorych co to pisac
        coraz trudniej. Natomiast programy mlodziezowe ktore mozna zobaczyc na Fox lub
        podobnych "super stacjach" po prostu przerazaja poziomem i porazaja
        frekwencja.
        J.S.
    • pieskuba Re: To jest przerażające a ludzie mądrzy inaczej 29.05.03, 18:45
      Rzeczywiście straszne. Edukacja w tej dziedzinie jest na żadnym poziomie a
      temat jest wałkowany od bardzo dawna. Chodziłam do szkoły średniej w latach
      osiemdziesiątych i to wtedy powstał całkiem sensowny podręcznik, który
      natychmiast został wycofany, jako zbyt "instruktażowy". Teraz wszystko jest za
      mało "katolickie", albo tak katolickie, że spośród poetyckich opisów trudno
      wyłowić jakieś sensowne informacje. Pozostaje Bravo Girl..

I jeszcze jedno. Pajda, dorośnij, albo idź na Pajdokrację i już tam zostań. To
      jest forum "Kobieta", a nie "Wieczna Dziewczynka z Kokardkami i w
      Podkolanówkach z Aparatem na Zębach i Lizakiem"

pieskuba

"A idiotom zimno..."
      [Lech Janerka]
      • Gość: J.S. Re: To jest przerażające a ludzie mądrzy inaczej IP: *.hemocleanse.com 29.05.03, 19:06
        pieskuba napisała:

> Rzeczywiście straszne. Edukacja w tej dziedzinie jest na żadnym poziomie a
        > temat jest wałkowany od bardzo dawna. Chodziłam do szkoły średniej w latach
        > osiemdziesiątych i to wtedy powstał całkiem sensowny podręcznik, który
        > natychmiast został wycofany, jako zbyt "instruktażowy". Teraz wszystko jest
        za
        > mało "katolickie", albo tak katolickie, że spośród poetyckich opisów trudno
        > wyłowić jakieś sensowne informacje. Pozostaje Bravo Girl..
        >
        > I jeszcze jedno. Pajda, dorośnij, albo idź na Pajdokrację i już tam zostań.
        To
        > jest forum "Kobieta", a nie "Wieczna Dziewczynka z Kokardkami i w
        > Podkolanówkach z Aparatem na Zębach i Lizakiem"
        >
        >
        > pieskuba
        >
        >
        > "A idiotom zimno..."
        > [Lech Janerka]
        Oczywiscie jak 2x2 = 5 ze wszystkiemu jest winien Kosciol. Dziwilem sie ze
        Wiktoria tego nie napisala w pierwszym poscie.
        A czy ty juz nie nosisz Kokardek i Podkolanowek? Szkoda.
        J.S.

• pieskuba Re: To jest przerażające a ludzie mądrzy inaczej 29.05.03, 19:24
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> A czy ty juz nie nosisz Kokardek i Podkolanowek? Szkoda.
          >

Skoro do szkoły średniej chodziłam w latach osiemdziesiątych to już mi nie
          wypada, nieprawdaż? I wcale nie piszę, że winny jest Kościół. Bo wcale tak nie
          uważam.

pieskuba
          >
        • wiktoria21 Re: J.S. 30.05.03, 07:38
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Oczywiscie jak 2x2 = 5 ze wszystkiemu jest winien Kosciol. Dziwilem sie ze
          > Wiktoria tego nie napisala w pierwszym poscie.
          > A czy ty juz nie nosisz Kokardek i Podkolanowek? Szkoda.
          > J.S.
          >

Nie,Kosciol nie jest wszystkiemu winien,ale w sprawy antykoncepcji i aborcji
          nie powinien ingerować a niestety robi to
    • Gość: Aisza ani przerażające, ani dziwne... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 19:03
      Mnie to nie dziwi i nie przeraża - to zwykła konsekwencja zycia w takim świecie
      jak nasz.
      1. Około 14-15 roku zycia gwłatownie wzrasta zainteresowanie seksem - to
      normalne uwarunkowanie fizjologiczne

2. To sie wiąże z podwyzszeniem wrazliwości na bodźce o znaczeniu seksualnym -
      a tego jest zatrzęsienie (reklama np. tel. komórkowych, które już funkcjonują
      prawie jak symbole faliczne; videoklipy - wirujące, spocone , ekstatyczne
      ciała, gesty itd; filmy - codzienne, i z żóltym i z czerwonym znaczkiem
      dostarczaja stymulacji do aktywności seksualnej; oraz Walentynki, moda,
      lansowanie wizerunku kobiety aktywnej, zdobywającej, wyzwolonej)

3. Zachodnia hierarchia wartości: człowiek cool to taki, który żyje na wysokich
      obrotach i potrafi czerpac przyjemności z życia (a przeciez seks to jedna z
      wielkich przyjemności, na dodatek ... niedroga i dostepna)

Nastolatki czerpią więc z życia wszystko to, co uważamy za wartościowe i fajne.
      A, że mimo takiej rzeczywistości w szkołach oplata się bzdurki o szkodliwości
      antykoncepcji (bo wykonana ze sztucznych materiałów!!!), o wstrzemięźliwości
      przed i pozamałżeńskiej (choć wiadomo, że mamy zdradzaja tatusiów, a tatusie
      skaczą na boki jak żabki). Jako dorośli jestesmy w oczach nastolatków: głupi i
      niewiarygodni, a na dodatek nieudolni, bo nie zauważamy, że nastoletnia córka
      kipi od marzen o "swoim pierwszym razie", a syn zalicza pijane panienki na
      imprezach (bo imponuje mu image typu macho)

Tak więc ciąże u nastolatek to ...zwykły skutek naszej (dorosłych)
      niekompetencji ;-)
      • pieskuba Re: ani przerażające, ani dziwne... 29.05.03, 19:30
        Gość portalu: Aisza napisał(a):

> Mnie to nie dziwi i nie przeraża - to zwykła konsekwencja zycia w takim > Tak
        więc ciąże u nastolatek to ...zwykły skutek naszej (dorosłych)
        > niekompetencji ;-)

Racja. Ale pomyśl jak przerażona jest dwunastolatka, której przychodzi urodzić
        dzidziusia.

pieskuba
        • Gość: Aisza Re: ani przerażające, ani dziwne... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 19:49
          12-latka była jedna w 2001 r - to nie reguła - to patologia i sprawa dla
          prokuratora (gwałt, uwiedzenie)

Ja pisałam o problemie społecznym - o zwiększaniu się z roku na rok liczby
          nastolatek rozpoczynających DOBROWOLNIE zycie seksualne w coraz młodszym wieku

PS. Przerażenie własną ciążą dopada w Polsce nie tylko nastolatki ale i całkiem
          dorosłe kobiety. Nic dziwnego, jesli najpopularniejszymi pseudometodami
          antykoncepcyjnymi w naszym kraju sa stosunek przerywany i kalendarzyk małżeński
          • pieskuba Re: ani przerażające, ani dziwne... 29.05.03, 19:59

> Ja pisałam o problemie społecznym - o zwiększaniu się z roku na rok liczby
            > nastolatek rozpoczynających DOBROWOLNIE zycie seksualne w coraz młodszym wieku
            >

Oj, wiem o czym piszesz - mój mąż właśnie kończy doktorat między innymi na ten
            temat. Robił badania na studentach, a to przecież szczególna grupa, bardziej
            świadoma... Totalna beztroska, brak elementarnego zabezpieczenia i głęboka
            niewiedza.

pieskuba
            • Gość: Aisza w sumie..cieszmy się IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 21:11
              bo...wymarcie gatunku nam nie grozi :-)
              • julla Re: w sumie..cieszmy się 29.05.03, 22:21

> bo...wymarcie gatunku nam nie grozi :-)
                Nooo, w sumie można tak na to spojrzeć;)
                Jakby tak wszyscy strasznie kalkulalowali i w napięciu czekali "aż dojrzeją",
                to pewnie byłaby nas 1/5 tego co jest...:)
                Ja np. jestem "skutkiem" takiej studenckiej niefrasobliwości, co mój tato
                wyznał mi kiedyś w formie świetnego kawału. Moim rodzicom akurat nie złamało
                to życiorysu. Ale bywa też inaczej.
                • Gość: Aisza Re: w sumie..cieszmy się IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 22:22
                  ja też jestem "owocem" seksu spontanicznego :-)
                • wiktoria21 Re: w sumie..cieszmy się 30.05.03, 07:46
                  julla napisała:

> Nooo, w sumie można tak na to spojrzeć;)
                  > Jakby tak wszyscy strasznie kalkulalowali i w napięciu czekali "aż dojrzeją",
                  > to pewnie byłaby nas 1/5 tego co jest...:)
                  > Ja np. jestem "skutkiem" takiej studenckiej niefrasobliwości, co mój tato
                  > wyznał mi kiedyś w formie świetnego kawału. Moim rodzicom akurat nie złamało
                  > to życiorysu. Ale bywa też inaczej.

Ale nie mówimy tu o dzieciach studentów,którzy maja po 20,25 lat ale o 12 czy
                  13 latkach,dla mnie to nie jest normalne,że 12letnie dziecko bedzie mialo swoje
                  dziecko
            • Gość: miłka Re: ani przerażające, ani dziwne... IP: *.chello.pl 30.05.03, 09:02
              pieskuba napisała:

Robił badania na studentach, a to przecież szczególna grupa, bardziej
              > świadoma... Totalna beztroska, brak elementarnego zabezpieczenia i głęboka
              > niewiedza.
              >
              > pieskuba
              To jest też przerażajace!
      • wiktoria21 Re: Aisza 30.05.03, 07:42

> Tak więc ciąże u nastolatek to ...zwykły skutek naszej (dorosłych)
        > niekompetencji ;-)

i właśnie to jest najbardziej przerażające,swoją drogą ciekawe czy byś tak pisał
        (a)gdyby chodziło o twoje dziecko 12 czy 13 letnie,które będzie za jakiś czas
        miało dziecko
    • moniorek1 Re: To jest przerażające 29.05.03, 20:29
      Pewnego razu na innym forum zostalam zbluzgana przez malolatow,bo
      stwierdzialam ,ze jak sie chce rozpoczac zycie seksualne ,to powinno sie miec
      chociaz nikle pojecie o antykoncepcji i budowie anatomicznej narzadow
      pluciowych.
      • julla Re: To jest przerażające 29.05.03, 20:56
        Bo małolaty są zawsze najmądrzejsze:)) I zawsze żyją w przekonaniu, że komu jak
        komu, ale IM to się nic złego nie przytrafi. To prawie reguła.
        Mnie się wydaje, że na taką przypadkowość kontaktów seksualnych młodych
        dziewcząt głównie ma wpływ ich sytuacja w domu rodzinnym, gdzie nikomu nie są
        potrzebne i nikt nie ma dla nich dobrego słowa. Albo mają jakiś koszmar
        rodzinny typu ojciec alkoholik. Takie dziewczynki lgną wtedy do każdego, kto
        tylko okaże im cień zainteresowania. Są ufne i uległe, nie potrafią rozeznać
        się w intencjach innych ludzi.
        Do tego mają głowę nabita jakimiś bzdetami z Bravo i Cosmopolitan, a nie ma
        koło nich nikogo dorosłego, dojrzałego kto potrafiłby wykrzesać z siebie trochę
        zainteresowania tym, co dzieje się z ich życiem.
        Samotność niektórych młodych, dopiero wchodzących w życie ludzi jest
        przerażająca.
    • wiktoria21 Re: kolejny artykuł 20.06.03, 10:22
      Przeczytałam dzisiaj w 'Superexpresie'artykuł na temat młodych mam(13,14
      letnich),aż się wierzyć nie chce,ze u 14letniej dziewczyny dopiero po zbadaniu
      okazało się,że jest już w 9 m-cu ciąży i przez te 9 m-cy nikt tego nie
      zauważył,szok!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka