Dodaj do ulubionych

bedę mamą

01.06.03, 15:21
Za parę, lub parenaście dni będę mamą. Z czym mam iść do szpitala, oprócz
zestawu obowiazkwoego. Co byście poleciły? jestem powoli przerażona tym
wszystkim, obowiązkami, brakiem pracy dotychczasowej, ale z rugiej strony nie
moge się doczekać. Czy nie da się tego jakośc przyśpieszyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: lolyta Re: bedę mamą IP: *.bct.bellsouth.net 01.06.03, 15:46
      Na pewno oprocz zestawu obowiazkowego zapakuj sobie jednorazowa maszynka do
      golenia - nawet, jesli planujesz sama to zrobic w domu, nigdy nie wiesz, gdzie
      i kiedy Cie "zlapie" poczatek.
      • Gość: doświadczona Re: bedę mamą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 15:56
        i prawdziwe szare mydło (do intymnego mycia się już po urodzeniu - wszystko
        szybciej sie goi)
        i środki przeciwbólowe (mnie nie chcieli dawać gdy skręcałam się z bólu z
        powodów szwów, przy którym ten porodowy to błahostka - nie znaczy, że ciebie
        tez to dopadnie, ale trzeba byc przygotowanym)
        jakies sprytne urządzenie do ściągania pokarmu,
        "instrukcję" masowania piersi
        ewentualnie coś na hemoridy (bo potwry moga się zrobić - potem znikają, ale
        bolą)
        Jesli chcesz szybciej urodzić - to spaceruj, prawidłow oddychaj do ostatniej
        chwili, nawet gdy skurcze sa już co 2-3 min.
        Pmiętaj! Nie daj się zastraszyc, zahukać personelowi. Żądaj rozmowy z lekarzem
        Wypytuj o wszystko
        Obserwuj, czy dziecko nie ma żółtaczki - bardzo ważne, żeby wczesnie rozpoznać!
        Powodzenia
        To piekne przezycie
        Ja płakałam nie z bólu, ale ze szcześcia :-)
    • Gość: Ala Re: bedę mamą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.06.03, 17:09
      To szare mydlo to chyba taki stary zabobon.Podmywaj sie ciepla woda i nie
      uzywaj zadnego mydla na poczatku. Dobrze jest miec sciagacz do pokarmu. Z tym
      ze jezeli wypisza cie na druga dobe po porodzie to nie zdazysz miec z tym
      klopotu. Jesli bedziesz cieta, to jest fantastyczny krem do przyspieszenia
      gojenia; solcoseryl. Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego.
      • Gość: Ala Re: bedę mamą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.06.03, 17:16
        Zapytaj sie o wynik na fenyloketonurie( robi sie to obowiazkowo wszystkim
        noworodkom). Zreszta napewno lekarz sam ci o tym powie. Zoltaczka sie nie
        przejmuj, bo prawie wszystkie noworodki ja maja i znika po 2 tygodniach. Jesli
        bol z powodu szwow jest dla kogos gorszy niz sam porod to znaczy ze chyba ta
        osoba nie wie co to jest bol porodowy. Nie atakuj personelu swoja osoba jak
        ktos tu radzi. Wszystko spokojnie i z kultura. Pozdrawiam
    • Gość: małgosia Re: bedę mamą IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 11:51
      -pieluchy jednorazowe BELLa - nie dla dziecka, a dla Ciebie, na czas
      jaobfitszego krwawienia
      - jednorazowe majtki- są takie w aptece. W razie ubrudzenia nie stresujesz się,
      tylko wyrzucasz. No i lekarze twierdzą, że bardziej przewiewne niz zwykłe
      - woda mineralna w butelce z ustnikiem-do picia nawet w najniewygodniejszych
      pozycjach
    • lilka_1 Re: bedę mamą 02.06.03, 12:12
      rada na temat brania środków przeciwbólowych jest - delikatnie mówiąc -
      niepoważna, jak karmisz noworodka nie wolno brać sobie tabletek wg uznania,
      jasne że nie dostaniesz tabletek bo możesz zatruć swoje dziecko, chyba nie
      trzeba więcej tłumaczyć :) a co do karmienia, zaopatrz się w aptece w wazelinę
      ale bezwonną, do smarowania sutków, może się zdażyć że będzie niewesoło jeżeli
      nie zahartowałaś piersi, jak się "zmacerują" to tylko ta wazelina, szare mydło
      to nie zabobony, ściąga, odkaża a nie uczula i nie podrażnia, zapytasz zresztą
      lekarza, co kolwiek bierzesz (lub smarujesz) sprawdzaj ulotki czy może
      karmiąca, rygor większy niż w ciąży (przynajmniej na początku)
      trzymaj się dzielnie, nie jest tak źle! :))))
      • Gość: małgosia Re: bedę mamą IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 12:15
        Zamiast wazeliny dobrze też robi sudocrem
      • Gość: lolyta Re: bedę mamą IP: *.mia.bellsouth.net 02.06.03, 17:31
        Kiedy ja lezalam w szpitalu po porodzie, niektorym kobietom - np. tym, ktore
        rodzily trzeci raz i chodzily po scianach z bolu kiedy im sie macica obkurczala
        - pielegniarki dawaly jakies srodki, chyba to byla pyralgina. Na pewno nie moga
        to byc pierwsze lepsze, ale jakies sa dopuszczalne. Najlepiej zapytac lekarza
        albo w aptece. Byc moze ok jest Tylenol - amerykanski lekarz ktory prowadzi
        moja ciaze powiedzial ze to jest jedyny srodek ktory pozwala mi brac np. w
        czasie migreny, wiec po porodzie tez na zdrowy rozum powinien byc w porzadku.
        A szare mydlo faktycznie pomaga, choc nie wykluczam, ze sa nowsze, lepsze
        srodki.
    • Gość: anahella Gratuluje:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 17:42
      Jak juz dzidzius bedzie z toba a nie w tobie to napisz o nim co nieco:)
    • domi_nika1 Re: bedę mamą 02.06.03, 18:47
      Chyba wszystkie rady są dobre. Przeżywałam to samo 6 lat temu. 14.06 moja
      córeczka kończy 6 lat. Życzę powodzenia.
      • ofiaralosu Re: bedę mamą 02.06.03, 18:58
        Ja chyba za parę miesięcy będę miała to samo, o nieee!! Ratunku pomocy co
        robić co robić jestem w panice. Gaga trzymaj się i daj znać jak było!!
        • venecja1 Re: bedę mamą 03.06.03, 11:42
          spoko spoko :)
          jak chcesz, to moge podac tobie namiary na cudowna położną
          i świetnią szkołę rodzenia :)))))))))))))))
          jestes z wawy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka