24.07.07, 12:31
czy jest raczej negatywnym określeniem czy pozytywnym?
Obserwuj wątek
    • 77misia1 Re: Snob 24.07.07, 12:34
      no oczywiscie ze negatywnym i to bardzo
      • anglistkaa Re: Snob 24.07.07, 12:35
        możesz to wyjaśnić?
        • lupus76 Re: Snob 24.07.07, 13:01
          anglistkaa napisała:

> możesz to wyjaśnić?

Mogę.
          Określeni snob pochodzi od łacińskiego Sine nobilitate, czyli "bez pochodzenia"
          Tak landlordowie określali nowopowstałąw Anglii klasę przemysłową, ktora
          nabywała tytuły szlacheckie, ale nie znmała reguł poruszania się w sferach
          wyższych. Innymi słowy - był to bogaty prostak. Fracuskim odpowiednikiem
          był "Nouveau riche" - stąd nasz nuworysz. W prostej linii od tego określenia
          znajduje się również nowyj russkij :)
    • butterflymk Re: Snob 24.07.07, 12:55
      dla osoby wyzywającej jest to określenie negatywne
      bo oznacza to że nie ma kasy...
      dla osoby wyzywanej jest to pozytywne określenie
      ponieważ oznacza że ma dużo kasy ;D
      • mazria Re: Snob 24.07.07, 12:58
        brawo!! Też tak myślę.
      • qw994 Re: Snob 24.07.07, 13:00
        A nie znasz snobów bez kasy?
        • lupus76 Re: Snob 24.07.07, 13:02
          qw994 napisała:

> A nie znasz snobów bez kasy?

Z założenia niemożliwe, jeśli potraktować"snoba" literalnie. (popatrz na mój
          wpis powyżej) :)
          • qw994 Re: Snob 24.07.07, 13:05
            Z założenia niemożliwe, w praktyce - ja poznałam :) Drogie gusta przy braku
            funduszy skończyły się niestety długami.
            • butterflymk Re: Snob 24.07.07, 13:06
              to nie snob, to oszołom :D
            • lupus76 Re: Snob 24.07.07, 13:06
              qw994 napisała:

> Z założenia niemożliwe, w praktyce - ja poznałam :) Drogie gusta przy braku
              > funduszy skończyły się niestety długami.

To raczej wyglądało na szlachtębez ziemi, czyli gołotę :). Hołotę - jak to
              pięknie określił nasz premier :)
      • figgin1 Ale snobizm nie musi byc na kasę 24.07.07, 18:56
        Może być snobizm na jakąś książkę, język, styl bycia...
    • anglistkaa Re: Snob 24.07.07, 13:32
      Mnie chodzi właśnie o te 'gusta'
      Często mówimy że bywanie w pewnych miejscach, kupowanie ubrań markowych określa
      się jako snobistyczne.
      • butterflymk Re: Snob 24.07.07, 13:35
        nie zgadzam się
        jak mi się podoba coś danej firmy znanej to kupuję to
        jak mi się podoba cos w second handzie kupuję to...
        dla mnie...
        snob raczej obnosi się tym co ma, za ile, że najlepsze gada wszytskim truje nad
        głową, a jak przychodzi co do czego to nawet nie poczęstuje wodą w upały :D
        • lupus76 Re: Snob 24.07.07, 13:39
          butterflymk napisała:

> nie zgadzam się
          > jak mi się podoba coś danej firmy znanej to kupuję to
          > jak mi się podoba cos w second handzie kupuję to...
          > dla mnie...
          > snob raczej obnosi się tym co ma, za ile, że najlepsze gada wszytskim truje
          nad
          >
          > głową, a jak przychodzi co do czego to nawet nie poczęstuje wodą w upały :D

Niezupełnie. Snob - nie będąc elitą - chce do tej elity należeć, więc stara
          siędo niej upodobnić. Według mnie takie jest wytłumaczenie snobizmu. Inna
          rzecz, że trudno dziś sklasyfikować elity :)
      • qw994 Re: Snob 24.07.07, 13:39
        Nie tyle bywanie i kupowanie, co napawanie się tym bywaniem i kupowaniem.
        • lupus76 Re: Snob 24.07.07, 13:40
          qw994 napisała:

> Nie tyle bywanie i kupowanie, co napawanie się tym bywaniem i kupowaniem.
          Ekzakli :D
      • menk.a Re: Snob 24.07.07, 13:47
        anglistkaa napisała:
        > Mnie chodzi właśnie o te 'gusta'
        > Często mówimy że bywanie w pewnych miejscach, kupowanie ubrań markowych
        określa
        >
        > się jako snobistyczne.

A nie uważasz, że chodzi o CEL kupowania i bywania? Jeśli robi się tylko coś po
        to, bo postrzegane jt to jako wyznacznik statusu majątkowego, jako bycie
        członkiem jakiejś waskiej grupy 'wybrańców', drogi ciuch, zegarek, bywanie w
        pewnych klubach, ...., to chyba można to zakwalifikować jako snobizm.
    • obca1 Re: Snob 24.07.07, 13:45
      dla mnie snob to ktoś kto ocenia ludzi po markowych ciuchach i zawartości portfela..po tym gdzie ktoś jeżdzi na wakacje czy gdzie mieszka :)

sam fakt, że ktoś lubi drogo i dobrze nie czyni z niego snoba (w moich oczkach) ale oczekiwanie, że inni też powinni i jeśli tego nie robią są gorsi - to już snobizm ;)
      • lupus76 Re: Snob 24.07.07, 13:48
        obca1 napisała:

> dla mnie snob to ktoś kto ocenia ludzi po markowych ciuchach i zawartości
        portf
        > ela..po tym gdzie ktoś jeżdzi na wakacje czy gdzie mieszka :)

Eeeeee, to materialista-parweniusz. Snob chce być dzięki tym wczasom w centrum
        zainteresowania :)
        >
        > sam fakt, że ktoś lubi drogo i dobrze nie czyni z niego snoba (w moich
        oczkach)
        > ale oczekiwanie, że inni też powinni i jeśli tego nie robią są gorsi - to
        już
        > snobizm ;)
        Snobizm to według mnie raczej jeżdżenie gdzieś wbrew sobie, za sporąkasę, ale
        inni tam byli.
        Doskonałą ilustracją snobizmu jest według mnie "Mieszczanin szlachcicem"
        • obca1 Re: Snob 24.07.07, 13:55
          > Eeeeee, to materialista-parweniusz. Snob chce być dzięki tym wczasom w centrum
          > zainteresowania :)
          > Snobizm to według mnie raczej jeżdżenie gdzieś wbrew sobie, za sporąkasę, ale
          > inni tam byli.

na jedno wychodzi :) powiedzmy, że wczasy tylko w modnych miejscach, najlepiej drogich..
          czy koniecznie musi być w centrum zainteresowania? nie wiem.. na pewno te wszystkie dobra i pozory uważa za coś świetnego i ważnego..
          • p.s.j Re: Snob 24.07.07, 14:12
            > czy koniecznie musi być w centrum zainteresowania? nie wiem.. na pewno te wszy
            > stkie dobra i pozory uważa za coś świetnego i ważnego..

No to koleżanka ci tłumaczy niczem krowie na rowie, że taka osoba, która nie
            chce być w centrum zainteresowania, a dobra materialne uważa za najbardziej
            istotne, to nie snob, ale materialista. Też pejoratywne.
            • lupus76 W kwestii formalnej 24.07.07, 14:27
              p.s.j napisał:

> No to koleżanka ci tłumaczy >

W kwestii formalnej - kolega, nie koleżanka :)
              • anglistkaa Re: W kwestii formalnej 24.07.07, 14:51
                Na przykład golf, tenis, narty ,windurfing uchodzą za sporty dość
                snobistyczne.I to mnie właśnie ciekawi bo tzw nowobogaccy którzy się dorobili
                trochę kasy uwielbiają patrzeć na ludzi z góry.Wydaje, mi się że tutaj widać
                klasę człowieka.Jasne że tzw lans dla samgo lansu jest negatywnym zjawiskim.
            • obca1 Re: Snob 24.07.07, 19:01
              > No to koleżanka ci tłumaczy niczem krowie na rowie, że taka osoba, która nie
              > chce być w centrum zainteresowania, a dobra materialne uważa za najbardziej
              > istotne, to nie snob, ale materialist

nie pisałam o dobrach materialnych jako takich..tylko o odpowiednich markach..odpowiednich domach w odpowiedniej dzielnicy..odpowiednich autach itd

dobra materialne uważa za najbardziej
              > istotne, to nie snob, ale materialista

myślę, że jedno z drugim często idzie w parze
              • lupus76 Re: Snob 25.07.07, 07:34
                obca1 napisała:

> > No to koleżanka ci tłumaczy niczem krowie na rowie, że taka osoba, która
                > nie
                > > chce być w centrum zainteresowania, a dobra materialne uważa za najbardzi
                > ej
                > > istotne, to nie snob, ale materialist
                >
                > nie pisałam o dobrach materialnych jako takich..tylko o odpowiednich
                markach..o
                > dpowiednich domach w odpowiedniej dzielnicy..odpowiednich autach itd

Właśnie!
                >
                > dobra materialne uważa za najbardziej
                > > istotne, to nie snob, ale materialista
                >
                > myślę, że jedno z drugim często idzie w parze

Ale niekoniecznie musi. Snob może niektóre dobra nabywaćwręcz wbrew sobie, bo
                tak wypada...
            • obca1 Re: Snob 24.07.07, 19:24
              > No to koleżanka ci tłumaczy niczem krowie na rowie, że taka osoba, która nie
              > chce być w centrum zainteresowania

powiedz w jakim centrum zainteresowania jest taka parka gdy ich znajomych na takie wakacje nie stać i są tam wśród obcych ludzi? kilka zdjęć z wakacji zaspokaja ich potrzebę bycia w centrum? albo to takie super powiedzieć "w weekenduy gramy w golfa, miesięczne opłaty to 7 tysięcy"..i po to grają w golfa, żeby móc wypowiedzieć takie zdanie? przecież w takich miejscach są ludzie, na których nie robi to absolutnie żadnego wrażenia.. jest czymś normalnym :)

według mnie oni po prostu czują świetnie z takim stylem życia..nosząc takie a nie inne ciuchy..bywając tylko w modnych miejscach czy co tam jeszcze chcą - może podziw i zazdrość jest tu celem..ale pewnie robiliby to samo nawet gdyby nie mieli komu się pochwalić i "imponować"..to taki gatunek człowieka..

• lupus76 Re: Snob 25.07.07, 07:36
                obca1 napisała:

> > No to koleżanka ci tłumaczy niczem krowie na rowie, że taka osoba, która
                > nie
                > > chce być w centrum zainteresowania
                >
                > powiedz w jakim centrum zainteresowania jest taka parka gdy ich znajomych na
                ta
                > kie wakacje nie stać i są tam wśród obcych ludzi? kilka zdjęć z wakacji
                zaspoka
                > ja ich potrzebę bycia w centrum? albo to takie super powiedzieć "w weekenduy
                gr
                > amy w golfa, miesięczne opłaty to 7 tysięcy"..i po to grają w golfa, żeby móc
                w
                > ypowiedzieć takie zdanie? przecież w takich miejscach są ludzie, na których
                nie
                > robi to absolutnie żadnego wrażenia.. jest czymś normalnym :)
                >
                > według mnie oni po prostu czują świetnie z takim stylem życia..nosząc takie a
                n
                > ie inne ciuchy..bywając tylko w modnych miejscach czy co tam jeszcze chcą -
                moż
                > e podziw i zazdrość jest tu celem..ale pewnie robiliby to samo nawet gdyby
                nie
                > mieli komu się pochwalić i "imponować"..to taki gatunek człowieka..
                >
                To raczej szpaner, albo lanser. Snob obraca się w środowisku ludzi, dla których
                gra w golfa jest czymś naturalnym, bo tak robił jego ojciec, dziadek i
                pradziadek - więc nasz snob aspirujący do elity towarzyskiej też MUSI.
                • anglistkaa Re: Snob 25.07.07, 09:46
                  Ja myślę że nie jest to negatywna cecha,po prostu snob obraca się w towarzyswie
                  osób mu podobnych, o podobnych zainteresowaniach.
                  Jeżeli chce kupować markowe ciuchy to dlaczego nie,jego sprawa.
                  Przestańmy wreszcie udawać że pasujemy do każdej grypy społecznej i ze
                  wszystkimi możemy sie przyjaźnić, świetnie czujemy się we własnym
                  może 'snobistycznym' środowisku.
                  • obca1 Re: Snob 25.07.07, 11:08
                    > Jeżeli chce kupować markowe ciuchy to dlaczego nie,jego sprawa.

przecież zupełnie nie o to chodzi.. każdy w końcu kupuje co chce i robi to co chce..

> Przestańmy wreszcie udawać że pasujemy do każdej grypy społecznej i ze
                    > wszystkimi możemy sie przyjaźnić

nie każda osoba z kasą kupująca markowe ciuchy jest snobem :) ten wyraz ma zdecydowanie negatywne znaczenie
                • obca1 Re: Snob 25.07.07, 11:05
                  Snob obraca się w środowisku ludzi, dla których
                  >
                  > gra w golfa jest czymś naturalnym, bo tak robił jego ojciec, dziadek i
                  > pradziadek - więc nasz snob aspirujący do elity towarzyskiej też MUSI.

więc w jakim centrum uwagi chce ów snob być? jeśli chce się wpasować w inną "klasę" to i tak nikomu nie zaimponuje..bo czym :)
                  • lupus76 Re: Snob 25.07.07, 11:16
                    obca1 napisała:

> Snob obraca się w środowisku ludzi, dla których
                    > >
                    > > gra w golfa jest czymś naturalnym, bo tak robił jego ojciec, dziadek i
                    > > pradziadek - więc nasz snob aspirujący do elity towarzyskiej też MUSI.
                    >
                    > więc w jakim centrum uwagi chce ów snob być? jeśli chce się wpasować w
                    inną "kl
                    > asę" to i tak nikomu nie zaimponuje..bo czym :)

Bo według mnie snob nie chce imponować, tylko przynależeć. Nawet wbrew sobie.
      • echtom Re: Snob 24.07.07, 21:13
        obca1 napisała:

> dla mnie snob to ktoś kto ocenia ludzi po markowych ciuchach i zawartości
        portf
        > ela..po tym gdzie ktoś jeżdzi na wakacje czy gdzie mieszka :)

To nie snob, to gajowy.
    • ala276 Re: Snob 24.07.07, 14:01
      I tak i tak Zalezy w jakiej sytuacji:):)P
      ozdrawiam
      • alanis11 Re: Snob 24.07.07, 17:33
        Ja tam wychodze z załozenia że są ludzie którzy mają bardziej wyrafinowane
        gusta i tyle , ja osobiscie lubie i kupuję dobre markowe rzeczy a np bazarowe
        uwazam za tandetne bo tak wyglądają na pierwszy rzut oka ,fakt ze istnieje tez
        droga tandeta ( np kolekcje Ewy Minge)ale wszystko zalezy od gustu ,zazwyczaj
        markowe ubrania są lepsze jakosciowo lepiej sie prezentują bez dwóch zdan ,
        tanie masowe produkcje maja zazwyczaj cienkie wykonczenie , są z nienajlepszych
        materiałów.Dodam ze nigdy nie mówie co np mam na sobie i za ile ba! gdy ktos
        zachwyca sie moim płaszczem pyta o miejsce gdzie go nabyłam o cene jest mi
        wrecz niezrecznie co ciekawe gdy ta osoba zaspokoi swoją ciekawosc usłyszy
        marke od razu wrzuca mnie do wora z napisem snob.I jestem wtedy blee.
    • thelma3333 Re: Snob 24.07.07, 17:40
      za słownikiem j.polskiego:
      snob «człowiek pozujący na znawcę jakiejś dziedziny lub bezkrytycznie
      naśladujący sposób bycia, gusty lub poglądy»

dla mnie negatywne zachowanie
      ale są pewnie i tacy, dla których to zaleta, dziś się wszystko znajdzie na rynku
    • figgin1 Re: Snob 24.07.07, 18:54
      Absolutnie negatywnym!
    • andreas3233 Re: Snob 24.07.07, 20:54
      negatywnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka