kitek_maly 13.08.07, 13:37 czy ktoś z Was interesuje się może audytem wenwętrznym? bo ja właśnie czytam sobie o tym i nie mogę do końca niektórych rzeczy zaczaić :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwroclawianka Re: audyt. 13.08.07, 15:08 kitek_maly napisała: > czy ktoś z Was interesuje się może audytem wenwętrznym? > bo ja właśnie czytam sobie o tym i nie mogę do końca niektórych > rzeczy zaczaić :) Mnie to kompletnie nie interesuje ;) ale trochę się znam,rozumiem ból i jeśli krótkie pytanie może mogę pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
lolitka.w.trabancie Re: audyt. 13.08.07, 17:09 kitek_maly napisała: > czy ktoś z Was interesuje się może audytem wenwętrznym? > bo ja właśnie czytam sobie o tym i nie mogę do końca niektórych > rzeczy zaczaić :) Jak chcesz to odezwij się na priv, najlepiej z kilkoma konkretnymi pytaniami. Conieco wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkaaa Re: audyt. 13.08.07, 19:57 a ja bym chciala iść na studia podyplomowe z tego zakresu tylko nie wiem co potem jeszcze musze zrobić, aby zostać wspianą na listę ministerialną audytorów. Czy jest koniecznośc zdawania dodatkowych gezaminów i/lub wykazania się doświadczeniem zawodowym w tej branży?? Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: audyt. 13.08.07, 20:06 kitek_maly napisała: > czy ktoś z Was interesuje się może audytem wenwętrznym? > bo ja właśnie czytam sobie o tym i nie mogę do końca niektórych > rzeczy zaczaić :) hej, jestem auditorem wewnętrznym...jesli moge w czymś pomóc - wal :) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Kwalifikacje zawodowe na audytora wewn. 13.08.07, 20:11 W dniu 29 grudnia 2006 r. weszła w życie ustawa o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 249, poz. 1832), która wprowadziła istotne zmiany w zakresie kwalifikacji zawodowych wymaganych od osób zatrudnianych na stanowisku audytora wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych. W świetlne nowych regulacji prawnych audytorem wewnętrznym może być osoba, która posiada następujące kwalifikacje zawodowe do przeprowadzania audytu wewnętrznego: a) certyfikaty: Certified Internal Auditor (CIA), Certified Government Auditing Professional (CGAP), Certified Information Systems Auditor (CISA), Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), Certified Fraud Examiner (CFE), Certification in Control Self-Assessment (CCSA), Certified Financial Services Auditor (CFSA) lub Chartered Financial Analyst (CFA), lub, b) ukończyła aplikację kontrolerską i złożyła egzamin kontrolerski z wynikiem pozytywnym przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Prezesa Najwyższej Izby Kontroli lub, c) złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin kwalifikacyjny na stanowisko inspektora kontroli skarbowej, lub d) uprawnienia biegłego rewidenta. Przed zmianą przepisów zdawało się egzamin w MF. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkaaa Re: Kwalifikacje zawodowe na audytora wewn. 13.08.07, 21:16 Dziękuję Aniu za odpowiedz - to właśnie wiem, że zmieniły się przepisy tylko czy aby otrzymac certyfikat CIA muszę przed przystąpieniem do niego (wiem, że to bodajże 4 osobne egzaminy a koszt ok 11tys pln) wykazać się 2-letnim doświadczeniem? Bo niestety jestem póki co z całkowicie innej branży :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter znalazłam coś takiego: 13.08.07, 21:21 www.ey.com/global/content.nsf/WebPrint/F0EB26B8FA5DF95C8525729E004B81C3?openDocument& Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkaaa Re: znalazłam coś takiego: 13.08.07, 21:27 Dzięki !! Wreszcie mi sie rozjaśniło co i jak :) A na marginesie, Jestes audytorem? ;o)) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: znalazłam coś takiego: 13.08.07, 21:30 iskierkaaa napisała: > Dzięki !! > Wreszcie mi sie rozjaśniło co i jak :) > > A na marginesie, Jestes audytorem? ;o)) Nie, ale znam kilkudziesięciu audytorów i pracuję w instytucji, która do niedawna przeprowadzała te nieszczęsne egzaminy:P. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkaaa Re: znalazłam coś takiego: 13.08.07, 21:42 Baaardzo mi pomogłas :-) Dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: znalazłam coś takiego: 13.08.07, 23:00 ooo dzięki wielkie :) fajny i rzeczowy artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
robaczek-parszywek A co znalazł sie w końcu 13.08.07, 23:02 chętny co ci audyt wewnętrzny zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: A co znalazł sie w końcu 13.08.07, 23:04 hehe :) tak i chcę wiedzieć czego mogę się spodziewać :P Odpowiedz Link Zgłoś