saramolenda 23.09.07, 14:36 waszym zdaniem po jakim kierunku w przyszłosci z tych trzech bedzie praca?ja juz koncze:-)a moje pytanie jest tak"o" z ciekawości-transport,socjologia,administracja. pozdrawiam sara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patty.diphusa Re: kierunki :-) 23.09.07, 15:34 Transport. Ale tylko jeżeli lubisz kombinować i jesteś przygotowana na trochę ekonometrii, metod analizy input output, optymalizajcę itp. Jak dla mnie super, ale nie każdemu musi się podobać.;) Odpuść sobie socjologię. Kierunek megalomanów. Robią z siebie nie wiadomo co, a potem lądują na bezrobotnym.;) Jeżeli chciałabyś być urzędnikiem to administracja. A szczególnie jeżeli jest to prawo i administracja. Właśnie, bo z tą administracją to wszystko zależy od wydziału. Generalnie pomiędzy transportem a socjologią jest olbrzymia przepaść. Jeden kierunek typowo ścisły, drugi humanistyczny, a wręcz powiedziałabym filozoficzny. Kompletnie inna bajka wymagająca innych umiejętności i predyspozycji. Jeżeli lubisz dużo czytać. Analizować rzeczy oczywiste. To wybierz socjologię.;) Jeżeli lubisz zagadki logiczne...transport.;) Odpowiedz Link Zgłoś
rapsodiagitana Re: kierunki :-) 23.09.07, 16:05 socjologia to jest taki kierunek - zabawa :) Dużo wolnego czasu, masa możliwości poszerzania pasji i zainteresowań, mało konkretów. Nie zgadzam się, że się po tym ląduje na bezrobociu - właśnie kończę socjologię i praktycznie wszyscy moi znajomi na 5 roku mieli już jakąś pracę, a po studiach rozwijają skrzydła. Instytuty badawcze, działy PR, media i okolice, HR, fundacje i urzędy... Można robić coś fajnego, naprawdę. Więcej widzę problemów z pracą u ludzi po prawie (ale bez aplikacji). A z administracją jest chyba jeszcze słabiej. Faktycznie można coś znaleźć w urzędach, ale to praca zazwyczaj słabo płatna i nieciekawa (to tak na podstawie obserwacji przypadków kilku znajomych, może się mylę) O transporcie nic nie wiem - ale zdaje się, że jest duże zapotrzebowanie na ludzi z bardziej technicznym wykształceniem. Więc może to dobry wybór. Ale tak czy siak - nie ma sensu iść na jakiś kierunek tylko z pragmatycznych względów, bez żadnego zainteresowania - bo się cżłowiek całe życie potem męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
patty.diphusa Re: kierunki :-) 23.09.07, 16:13 Po socjologii może i jest praca, ale zarobki po niej są dużo mniejsze niż po transporcie. To tak z materialistycznego punktu widzenia. Nie jestem obiektywna, bo nie przepadam za socjologią, a lubię zagadnienia transportowe. Miałam na studiach dużo do czynienia z jednym i z drugim przez to, że jeden mój fakultet był humanistyczyny, drugi ścisły. Mogę powiedzieć tylko tyle,że studia na ścisłym kierunku wspominam jako zabawę, imprezowanie. Ludzie mieli bardzo luźne podejście do wszystkiego. Wszystko dzięki temu, że tam wystarczy myśleć. Nie trzeba wkuwać. No i nie było tam pozerstwa i rywalizacji. Na kierunku socjologicznym cierpiałam. Mimo, że w LO chodziłam do klasy humanistycznej. To zawsze bardzo indywidualna sprawa i niekoniecznie dobre jest to co wydaje nam się, że kochamy. Na studiach często wygląda to całkiem inaczej. Ja rozwinęłam nowe pasje i zainteresowania dopiero na studiach i szczerze mówiąc zerwałam ze starymi. Ludzie się zmieniają, dojrzewają, ewoluują. Odpowiedz Link Zgłoś
mandolinka.bramborova Re: kierunki :-) 23.09.07, 16:41 na poważnej uczelni nie ma takiego kierunku "prawo i admnistracja", co najwyżej wydział, a na nim dwa takie kierunki. i na poważnej uczelni administracja ma zawsze wiele wspólnego z prawem, wystarczy przejrzeć przedmioty. ja powiem - budownictwo ;) moim zdaniem to kierunek marzeń na dzisiejsze czasy, gdybym była młodsza... nie wiem na czym polega studiowanie transportu, więc nie oddam na niego głosu, a na administrację właśnie. po połączeniu z innym kierunkim robi CIę niezłym specjalista w danej dziedzinie. i wbrew utartej opinii to nie to samo, co oklepane zarządzanie i marketing ;) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: transport n/t 23.09.07, 16:46 własciwie to zaden z nich ..administracja to niby prawo a nie prawo ,transport -straasznie przereklamowany ostatnimi czasy ,socjologia za duzo absolwentow i brak konkretnej wiedzy.Budownictow ? kierunek marzen? te wszystkie wytrzymalosci materialow ,kreski ,żelbety no i dla kobiety nie tak prosto z pracą.Dla mnie kierunek marzen to cos pokrewnego ale przyjemniejszego jak architektura krajobrazu ,architektura .. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: kierunki :-) 23.09.07, 21:34 Po politechnice. Ale poza tym, to kierunek nieważny, ważne aby mieć jakikolwiek tytuł mgr, znać języki obce, mieć doświadczenie i być przebojowym. Odpowiedz Link Zgłoś
saramolenda Re: kierunki :-) 24.09.07, 18:23 to dorzuce teraz inne:-)Bezpieczeństwo i higiena pracy Zarządzanie jakością Zintegrowane systemy zarządzania Zarządzanie Psychologia w biznesie Technologie informatyczne w logistyce Zarządzanie sprzedażą Doradztwo zawodowe Zarządzanie zasobami ludzkimi a z tych;-)? pozdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
saramolenda Re: kierunki :-) 24.09.07, 18:25 ah ja tak z ciekawosci,co teraz na topie wypytuje;-) Odpowiedz Link Zgłoś