forumowicz_pospolity 19.03.08, 16:44 zachodnia Grushenka (widać że Dostojewski jest czytany:) czyli u nas z ruskiego Gruszeńka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menk.a Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 16:47 Masakra a Lucyfer z męskich :D Poważniej: w męskich lubię 'r' , a kobiece lubię delikatne choć te Aleksandry, Wiktorie, Izabele, Konstancje, ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
doloresa Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:05 Ja znam jedną Kurtyzankę - serio... Będzie dziewczyna miała przerąbane :) Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:10 boze..serio-serio? tak z ciekawosci, nie wiesz, czym rodzice sie kierowali w wyborze akurat takiego imienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:12 no tak, drzewka znow nie uaktywnilam;( , zapomnialam(sory) to bylo pytanie a propos Kurtyzany Odpowiedz Link Zgłoś
doloresa Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:17 Jak najbardziej serio :) Rodzice na nią z okna wołają: "Kurtyzaaaaanka! Do domu!!!" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:21 trzeba miec niezle ziolo w domu, zeby tak dziecko skrzywdzic Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 19:09 ja znam Capucine z Francji fajne imie dla malej dziewczynki, ale jak dorosnie to ma przerabane Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 21:50 sory, ale nie wierzę w to polskie prawo ma jasno określone zasady nadawania imion urzędnik może odmówic zarejestrowania dziecka pod tym imieniem może tak na nią tylko wołają? Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 16.04.08, 14:42 zgadzam sie czytałam że jakaś parka tak wymysliła ale babka w usc wyjaśniła co to słowo znaczy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
doloresa Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:06 Masakra a Lucyfer z męskich :D A co powiesz na Zgon i Agonia? :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 17:26 ja kiedyś chciałam dać swojej małej na imie Wanilia Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 19.03.08, 19:00 Ale dzieciak będzie miał prze... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity update:) 15.04.08, 15:16 Imogen mmmmmmmmm:) jest tu jakaś Imogen na forum?:) Odpowiedz Link Zgłoś
mysz.koscielna Re: update:) 15.04.08, 15:39 córka koleżanki - Buba - to nie jest zdrobnienie, naprawde tak ma dziewczynka na imię!! koleżanka z liceum - Gizela wygląd miała też stosowny do tego imienia niestety.... kolega z liceum - Artemi mój lekarz okulista - Januariusz sąsiadka mojej babci - Eufemia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: update:) 15.04.08, 16:16 Gizala to nie jest az tak nieznane imie. W dodatku da sie jeszcze je zdrobnic - gdybym tak miala na imie, to prosilabym o wolanie na mnie Iza:-) ale jaki wg Ciebie ma wyglad kobieta o imieniu Gizela, bo nie bardzo rozumiem? mi glownie kojarzy sie z Giselle Bundchen Odpowiedz Link Zgłoś
mysz.koscielna Re: update:) 15.04.08, 16:34 Kiedyś dawno temu w małym miasteczku, nie było to popularne imię:) a dziewczyna była z wyglądu, hmmm.... taka chuda, długa, miała wielkie stopy, kościste dłonie i garbaty nos. No mało delikatna i mało dziewczęca po prostu. Jakoś tak pasowało do niej to imię. Giselle Bundchen to zdecydowanie dzisiejsze czasy i dzisiejsze skojarzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Imogenka 15.04.08, 17:06 koleżanka (Niemka, ojciec dziecka Anglik, mieszkają w Anglii) nadała takie imię córce, właściwie to z inspiracji jej faceta. Imogen to ponoć <taka, jak jej matka>, więc fajne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 15:41 Kiedyś widziałem w MTV program w którym laska miała na imię L`Oreal. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 16:23 Czytalam niedawno artykul o przedziwnych imionach anglojezycznych. O ile Lotta Bear moze i ma swoj urok, tak nie wiem jak mozna corke skrzywdzic imieniem Emma Royd (przeczytane razem daje dosyc dupny efekt po angielsku) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 16:39 znowuwzyciuminiewyszlo napisała: > Emma Royd cuuuudo :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 17:41 Imiona moich kobiet :-). Jakos tak staja sie dla mnie urocze ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Mnie rozwalają wszystkie te 15.04.08, 17:56 Nicolki (nikolki?) zwłaszcza w polaczeniu z nazwiskami: Włosek, MAślanka, Marchewka, Żygadło - po prostu koszmary Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 19:13 a co powiecie na Nadzieja Pociupana? Podobno jest taka rodzina wielodzietna, Pociupani i jak sie urodzilo kolejne dziecko dali jej na imie- Nadzieja z innych polecam jeszcze Leokadia- tak miala na imie daleka ciotka, mowili na nia Lodzia :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 20:21 a ja slyszalam o pani ,która nazywała się :Zofia Filo ..fajnie nie?;) jak sie czyta najpierw nazwisko.. Odpowiedz Link Zgłoś
wawak1 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 21:10 Eufrozyna i Agłaida. Słyszałem,że podobno na wsiach księża kiedyś nadawali nieślubnym dzieciom dziwaczne imiona,może to dlatego? To są już starsze babki. Odpowiedz Link Zgłoś
fanaberia84 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 23:29 wawak1 napisał: > Eufrozyna i Agłaida. Słyszałem,że podobno na wsiach księża kiedyś nadawali > nieślubnym dzieciom dziwaczne imiona,może to dlatego? To są już starsze babki. A może Agłaja? Jak ta Iwanowna Jepanczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
wawak1 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 16.04.08, 11:10 Agłaję można częściej spotkać,oczywiście bardziej na wschodzie (tak oczywiście w Idiocie,ale także i w polskiej literaturze jest "Apokryf Agłai"). Agłaida to imię świętej kościoła prawosławnego. Nie wiem czy ktoś w Polsce jeszcze takie imię nosi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 15.04.08, 21:51 Jest takie jedno imię...fajne imię dla dziewczynki, Tradycja :) Odpowiedz Link Zgłoś
santini25 Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 16.04.08, 11:43 fantazja bo fantazja jest dlatego.... Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 16.04.08, 12:11 Moja prababcia miala na imie Eufrozyna a pradziadek Tymoteusz. Pierwsza corke (moja babcie) nazwali Nadzieja. Kolezanki mojej babci to np. Wiera (wiara), Luba (milosc)... Calkie ladnie, choc malo wspolczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bura.kocica Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 16.04.08, 14:49 Moja znajoma dała córce na imię Dżesika, tak tak, i tak to piszą:D nie bedę wymieniała nazwiska, ale kończy sie na ska.. A jak byłam mała chciałam miec na imię Konsuela:) Osobiscie lubię wszystkie typowo polskie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz.koscielna Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 16.04.08, 15:24 O, przypomniało mi sie! Przyrodnia młodsza siostra mojej koleżanki ze studiów obdarzona została przez swojego ojca przepięknym imieniem Dżamajka:))))))))) Tak własnie pisanym - równie uroczo to brzmiało, jak zwracano się do niej: Dżamajeczko.... W drugiej klasie liceum przybyła do mojej szkoły niejaka Zenobia. Fajna dziewczyna była, zawsze robiła sobie jaja ze swojego imienia, nawzisko też zresztą miała oryginalne:) Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 20.04.08, 19:58 ...Zenobia... ładne ! pamiętam, daaaaawno temu w pudle był program dla dzieci i młodzieży "5-10-15" a w nim wiewiórka Kasia, doktor żąbek i dwie wstrętne bakterie: Hermenegilda i Zenobia (to z cyklu dbania o zęby) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 20.04.08, 16:45 Piroska wegierska forma szerzej znanej Priscilli która podoba mi sie mniej albo nawet wcale:) Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 20.04.08, 16:54 Kasylda - oryginalne, stare imię. Odpowiedz Link Zgłoś
green-lime Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 20.04.08, 17:24 Eleonora Amelia Emilia Zuzanna Weronika Anna Magdalena Maja moje ulubione z damskich Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony Re: z cyklu: urocze imiona kobiece 20.04.08, 19:56 pierwsze rzeczywiście piękne pozostałe - zbyt oklepane obecnie, nuda, Odpowiedz Link Zgłoś