Dodaj do ulubionych

Aparat ortodontyczny

10.01.02, 15:30
Zastanawiam się nad założeniem sobie aparatu stałego na zęby, żeby je trochę
wyprostować. Mam jednak pewne oczywiste obawy, m.in. czy jako 31-letnia kobieta
nie będę w nim wyglądać śmiesznie? Wiem, że istnieją aparaty ceramiczne, mniej
widoczne, ale słyszałam, że ponoć zbyt "scalają się" ze szkliwem zębów i można
przy zdejmowaniu takiego aparatu uszkodzić sobie zęby. Aparat metalowy za to
nie wygląda zbyt pięknie i rzuca się w oczy.... Nie chciałabym unieszczęśliwić
się na jakieś 2 - 2,5 roku. Boję się bólu, nieodwracalności sytuacji po
założeniu aparatu i nie wiem, czy jestem w stanie znieść cały ten dyskomfort
związany z aparatem. Z drugiej strony - marzę o pięknym uśmiechu i nie potrafię
przestać o tym myśleć. Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie????
Obserwuj wątek
    • muzaaa Re: Aparat ortodontyczny 10.01.02, 15:56
      Bedziesz wygladac tak samo smiesznie dla swoich rowiesnikow jak
      dziesiecioletnie dziecko. Dla nastolatkow bedziesz naprawde "cool". Niestety
      nie moge Ci nic poradzic, ale widzialam reklamy czegos co sie naklada na zeby,
      jest przezroczyste i dziala w ten sam sposob jak te metalowe sprzety.
    • Gość: vika# Aparat ortodontyczny IP: 194.204.138.* 10.01.02, 16:09
      A ja dzisiaj ide zdjąć moj kochany aparacik po ponad 1.5 roku !
      Mam własnie taki ceramiczny- przezroczysty. Jestem z niego bardzo zadowolona.
      Przezroczysty aparat częsciej się niszczy (łamią się tzw. zamki), jest mnie
      trwały, ale za to świetnie wygląda na zębach. I jest ciut droższy od
      metalowego. Ból po zmianie łuku (co jakiś czas zmienia się ten drucik na
      mocniejszy) nie jest duży.Czujesz po prostu jak zęby się delikatnie przesuwają,
      a uwierz mi to w porównaniu z efektem końcowym to pikuś.
      Jak masz jakieś pytania to napisz. Po takim czasie wiem już chyba wszystko o
      aparatach na zębach :)
      Pozdrawia
      Vika
      • Gość: nunu Re: Aparat ortodontyczny IP: *.twins.pk.edu.pl 10.01.02, 16:34
        Czy mozesz napisac jakie sa orientacyjne ceny aparatu i
        jego 'obslugi' w okresie uzytkowania?
    • Gość: Kati Re: Aparat ortodontyczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 20:24
      ja mam 23 lata i aparat. to podobno tez pozno, bo najlepiej jest go zakladac w
      wieku licealnym. jednak np. ciocia mojej kolezanki miala paradontoze
      spowodowana wada zgryzu i lekarz zalozyl jej aparat gdy miala 50 lat!!! wcale
      nie czuje sie jak ufo, tak jak stwierdzil to ktos w poprzednim poscie. spotykam
      wiele osob starszych ode mnie i noszacych aparat i nie zauwazylam, aby ktos
      traktowal ich inaczej. ale z drugiej strony mieszkam w duzym miescie, gdzie
      takie rzeczy sa chyba bardziej upowszechnione, wiec moze to dlatego.

jesli chodzi o koszty, to ja zaplacilam ok. 3 tys, za sam aparat (metalowy).
      comiesieczne wizyty kosztuja mnie 170 zl. cena zalezy gabinetu, ale z tego, co
      pamietam przed zalozeniem aparatu robilam dokladne rozeznanie cenowe i
      wiekszosc gabinetow miala podobne ceny.

nosze aparat juz 2 lata i potrwa to chyba jeszcze z pol roku. sama jestem sobie
      winna, bo nie chodzilam regularnie na wizyty! jesli chodzi o czas noszenia, to
      bywa roznie. ja mam na przyklad dosc powazna wade zgryzu - zeby mam co prawda
      bardzo proste, ale gora z dolem jest kompletnie niekompatybilna, tak wiec
      trzeba wszystko przestawiac! aparatu nosic nie chcialam, ale pierwsze objawy
      paradontozy (powiklania mojego krzywego zgryzu) szybko przekonaly mnie do
      dzilania. teraz bardzo lubie moj aparat i wydaje mi sie, ze inni tez. jesli
      chodzi o dyskomfort, to jest prawie rowny zeru. tylko na poczatku czujesz obce
      cialo w ustach, pozniej tak sie przyzwyczajasz, ze nie czujesz kompletnie NIC.
      boli tylko po wizyce, kiedy sciskaja ci te druciki. za to czujesz tez, ze
      przesuwaja ci sie zeby i to jest fenomenalne!

a jesli chodzi o dlugosc noszenia aparatu, to bywa roznie. jesli to cos
      powaznego, to rzeczywiscie moze to byc 2,5 roku. ale na przyklad moje
      kolezanka, ktora miala tylko kilka krzywych zebow, nosila aprat przez ok. 6
      miesiecy. teraz ma sliczne zeby!

to chyba wszysto, jesli bedziesz milal jeszcze jakies pytania, to pisz!
      Pozdrawiam,
      K.

PS> naprawde Cie zachecam do tego kroku, bo nawet 2 lata, to obiektywnie krotki
      okres w skali calego zycia, a jak powszechnie wiadomo, polakow poznaje sie na
      swiecie wlasnie po uzebienu, niestety...
    • agappp Re: Aparat ortodontyczny 11.01.02, 00:11
      Ja bym Cię jednak namawiała na aparat metalowy. Moja ortodontka twierdzi, że
      takie aparaty są bardziej trwałe i mniej niszczą szkliwo. Poza tym ja na
      przykład (noszę aparat metalowy) doszłam do wniosku, że nawet jak bym miała
      aparat ceramiczny to i tak będzie go widać. Wolałam raczej żeby wszyscy znajomi
      (i nieznajomi) zauważali go od razu i nie zadawali pytań w stylu "a co to jest,
      to co masz na zębach".
      Napisałaś, że "boisz się nieodwracalności sytuacji po założeniu aparatu", ale
      ja myślę, że właśnie największą zaletą tego aparatu jest to, że nie możesz go
      zdjąć. Ja na początku miałam ogromną chęć aby to zrobić. Ale kiedy zobaczyłam
      pierwsze efekty noszenia aparatu, zaraz mi przeszło.
      Jestem z Krakowa i za aparat zapłaciłam 2800 zl. (1400 za 1 łuk) Za wizytę
      płacę od 100-120 zl (1 raz w miesiącu).
      Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam
      • Gość: soso Re: Aparat ortodontyczny IP: 195.41.66.* 11.01.02, 07:29
        Co za problem? W Danii masa ludzi w roznym wieku ma aparaty i nie przeszkadza
        to im sie szeroko usmiechac. To chyba kwestia opatrzenia sie i ogolnego
        stosunku do prawa do wolnosci i niezaleznosci, w tym takze do uzywania
        wszelkich pomocnych ludziom w zyciu narzedzi. Dotyczy to tak zdrowych jak i
        niepelnosprawnych. Nie przejmuj sie tak soba i szeroko sie usmiechaj! Czasami
        jest trudno byc w awangardzie nowego ale czasy sie zmieniaja i ktos zawsze musi
        byc na czele :-)

Bardzo popieram i nie zwlekaj z decyzja. Aparaty nosza ludzie w naprawde roznym
        wieku. A najbardziej lubie, jak usmiechaja sie do mnie sprzedawczynie z
        aparatami. Czuje od razu do nich wiele sympatii. Sa cool.

soso
      • esther Re: Aparat ortodontyczny 11.01.02, 15:21
        To chyba tak nie jest z tymi aparatami - np w Anglii, gdzie dostalam moj,
        metalowe sie odradza jako nieestetyczne i wcale nie mocniejsze. Przezroczysty
        jest rownie dobry... A jeszcze lepszy, tylko drogi, jest ten co sie wklada od
        wewnatrz na zeby.
      • Gość: melodja Re: Aparat ortodontyczny-Pytanie do AGAPPP:) IP: 213.134.172.* 25.01.02, 19:43

> Jestem z Krakowa i za aparat zapłaciłam 2800 zl. (1400 za 1 łuk) Za wizytę
        > płacę od 100-120 zl (1 raz w miesiącu).
        > Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam
        JA MAM PYTANIA CZY MOGŁABYS PODAC NAMIARY NA SWOJA ORTODONTKE? TELEFON ADRES:) Z
        GORY BARDZO DZIEKUJE
        • Gość: Aga Re: Aparat ortodontyczny-Pytanie do AGAPPP:) IP: 192.168.10.* 25.01.02, 19:49
          Napisz do mnie na agappp@poczta.gazeta.pl
    • Gość: vika# Re: Aparat ortodontyczny IP: 194.204.138.* 11.01.02, 09:08
      Moj aparat nie kosztował tyle co dziewczyn. Nie wiem może inne miasto. A mam
      ten droższy "przezroczysty" I to nie prawda ,że go widać. Nieraz się zadrza,że
      rozmawiam z ludzmi o aparacie a oni do mie "a ty masz aparat ?". Mój kosztował
      1500 za 1 łuk ale wizyta (wymiana gumek i ewentualnie skorygowanie) kosztuje
      mnie 35 zł a wymiana łuku 65 zł. Może to inne ciut mniejsze miasto (300 tys.
      mieszkańców). Metalowy jest 200 zł tańszy natomiast wg mnie wygląda
      nieporównywalnie gorzej. Poza tym praca- kontakt z klientem, garnitur, dokładny
      makijaż i ciemny metal na zębach. Nie, ja osobiscie dziękuję.

Okres noszenia zależy od wady zgryzu, a mogą go nosić osoby w kazdym wieku. Po
      prostu zęby osoby 30-40 letniej są mniej "elastyczne" (wolniej się korygują)
      niż u dojrzewającego licealisty.

Pozdrowionka

P.S Nie zdjeli mi jeszcze wczoraj aparatu. Musze jeszcze ponosić przez 3
      tygodnie. A pożniej tzw. retiner (czyt. retajner) czyli taka wkładka, którą się
      nosi przez noc po zdjęciu aparatu (200 zł) dla podtrzymania
      własciwego "ułożenia" zębów.
      • bukowski27 a jak jest z calowaniem??? 11.01.02, 09:26
        moje pytanie jest calkowite ironii wyzbyte... naprawde z czystej, empirycznej
        ciekawosci...
        • Gość: vika# Re: a jak jest z calowaniem??? IP: 194.204.138.* 11.01.02, 10:18
          Wiele osób mnie o to pytałao :) hahahha
          Nie ma żadnych przeciwwskazań... nie tylko do całowania :)

Pzdr.
          • bukowski27 vikaa twoj partner? 11.01.02, 10:34
            czuje te druty?
            :)
            • agus7 Re: vikaa twoj partner? 11.01.02, 11:29
              Potwierdzam, że nie ma przeciwskazań do NICZEGO!!! tzn. w aparacie można robić
              naprawdę WSZYSTKO!!!

żona zaaparatowanego męża :-)))
            • neona calowanie w drucika.ach 18.02.02, 12:59
              bukowski27 napisał(a):

> czuje te druty?

jedna moja miala druty (i 30 latek na karku) i te gumeczki jej czesto spadaly z
              nakretek pomiedzy 2 a 3

calowanie w drutach jest na miare 21 wieku
              czasem sie kaleczysz gdy wosk zabezpieczajacy schodzi z wystajacych kabelkow - po
              prostu krwawy romeo

• esther Re: a jak jest z calowaniem??? 11.01.02, 15:22
          Potwierdzam ze nie ma problemu - malzonek w ogole nie narzekal:)
          teraz nosze na noc retainer i tez mu nie przeszkadza, tylko smieje sie ze to
          moja sztuczna szczeka:)))
      • telesfor4 Re: Do vika# 11.01.02, 12:57
        Vika#, czy masz nieprzyjemne doświadczenia z uszkodzeniem zamków podczas
        noszenia aparatu ceramicznego, ew. szkliwa, etc.? Czy to drugie raczej może
        okazać się po zdjęciu aparatu?
        • Gość: vika# Do Telesfor 4 ! IP: 194.204.138.* 11.01.02, 16:28
          telesfor4 napisał(a):

> Vika#, czy masz nieprzyjemne doświadczenia z uszkodzeniem zamków podczas
          > noszenia aparatu ceramicznego, ew. szkliwa, etc.? Czy to drugie raczej może
          > okazać się po zdjęciu aparatu?

Fakt, zamki się czasami kruszą (pojedyncze) jeżeli nie pilnujesz się tzn. np
          gryziesz ołówek czy coś twardego, ale to wyłącznie z nieuwagi i masz taki zamek
          od razu zakładany nowy przy wizycie i nie płaciesz za niego dodatkowo.
          Komfort noszenia nieporównywalny z metalowym. Moje osobiste zdanie jest takie,że
          warto założyc przezroczysty (mimo 200 zł różnicy pomiędzy metalowym).
          O ubytkach szkliwa nic mi nie wiadomo. Ja Ci go polecam. Jest niwidoczny i
          praktycznie zapominasz,że masz coś na zębach.

Proponuję Ci, idź z tą wiedzą którą masz i dokładnie zapytaj Pani/Pana doktor o
          te rzeczy. O cene wizyt, aparatu. Tyle już wiesz,że dowiedz się tylko o koszty w
          Twoim mieście. Za 2 lata będziesz miała piękne zęby, a śliczny uśmiech jest
          bezcenny :)))
          Pzdr.
          Będę na forum w poniedziałek.
          • telesfor4 Re: Do Viki#! 14.01.02, 15:47
            Gość portalu: vika# napisał(a):

> telesfor4 napisał(a):
            >
            > > Vika#, czy masz nieprzyjemne doświadczenia z uszkodzeniem zamków podczas
            > > noszenia aparatu ceramicznego, ew. szkliwa, etc.? Czy to drugie raczej moż
            > e
            > > okazać się po zdjęciu aparatu?
            >
            > Fakt, zamki się czasami kruszą (pojedyncze) jeżeli nie pilnujesz się tzn. np
            > gryziesz ołówek czy coś twardego, ale to wyłącznie z nieuwagi i masz taki zamek
            >
            > od razu zakładany nowy przy wizycie i nie płaciesz za niego dodatkowo.
            > Komfort noszenia nieporównywalny z metalowym. Moje osobiste zdanie jest takie,ż
            > e
            > warto założyc przezroczysty (mimo 200 zł różnicy pomiędzy metalowym).
            > O ubytkach szkliwa nic mi nie wiadomo. Ja Ci go polecam. Jest niwidoczny i
            > praktycznie zapominasz,że masz coś na zębach.
            >
            > Proponuję Ci, idź z tą wiedzą którą masz i dokładnie zapytaj Pani/Pana doktor o
            >
            > te rzeczy. O cene wizyt, aparatu. Tyle już wiesz,że dowiedz się tylko o koszty
            > w
            > Twoim mieście. Za 2 lata będziesz miała piękne zęby, a śliczny uśmiech jest
            > bezcenny :)))
            > Pzdr.
            > Będę na forum w poniedziałek.

Wielkie dzięki za duchowe wsparcie i wyczerpujące informacje. Bardzo mnie
            przekonujesz do podjęcia decyzji na "tak" za aparatem ceramicznym. Tylko, ze to
            wszystko strasznie dużo kosztuje (w moim mieście cena jednego łuku przy zamkach
            ceramicznych wynosi ok. 2000 zł). Rozważam rozwiązanie połowiczne (tylko górny
            łuk), pomimo, że dolnym zębom też przydałaby sie lekka korekta). No i ta
            ekstrakcja zdrowego zęba (zębów?!!!) - byłam już pół roku temu na mini-
            konsulatcji... Oczywiście wybiorę się do ortodonty, niech fachowym okiem spojrzy
            i oceni mój stan........
    • Gość: Ulka Re: Aparat ortodontyczny IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 11:30
      Nie masz się co zastanawiać zakladaj aparat jak najszybciej, ja mam 29 lat i
      posiadam aparat dolny metalowy, nie przeszkadza mi on w kontaktach z klientami,
      osobiście wolę patrzeć na osobę z aparatem niż gościa który serwuje mi uśmiech
      krzywymi kłami. Podajecie koszmarnie drogie ceny aparatów, ja chodzę do
      ortodonty w Katowicach i jeden łuk kosztuje ok. 1000 PLN, a wizyta maxymalnie
      50 PLN. A jeżeli chodzi o aparaty ceramiczne to coś za coś jeżeli zakładasz
      aparat ceramiczny to lekarz musi znacznie głębiej przygotować podkład na zębach
      aby porcelanowe zamki lepiej się trzymały, metal jest tutaj konkurencyjny
      ponieważ po zdjęciu aparatu łatwiej odbudować szkliwo w miejscach gdzie są
      zamki.
      • telesfor4 Re: Uszkodzenie szkliwa? 11.01.02, 12:48
        Czy zawsze uszkodzone zostaje szkliwo, skoro musi zostać "odbudowane"? Jak się
        je odbudowuje? I jak to jest z "głębiej przygotowanym podkładem pod zamki
        ceramiczne" - co to znaczy? Skłaniałabym się raczej ku aparatowi ceramicznemu,
        ale trochę mnie straszycie!
        • esther Re: Uszkodzenie szkliwa? 11.01.02, 15:25
          Nie wiem czemu tak niektorzy uwazaja - mi w Anglii rekomendowano ten
          przezroczysty, i glownie ten ludzie nosza.. Nastolatki nosa przezroczyste ale w
          roznych kolorkach. co do szkliwa to zadnych ubytkow nie bylo...
          Spytaj sie o ten co wklada sie na zeby od strony zewnetrznej.
      • Gość: renia Re: Aparat ortodontyczny IP: *.radio.com.pl 26.03.02, 20:13
        Ja rok temu zdjelam aparat i czulam sie dziwnie bez. A w czulam sie - po jakims
        czasie - normalnie. Mialam najnormalniejsze powodzenie u facetow i wlasnie w
        aparacie poznalam milosc mojego zycia. Bylam juz na studiach i stwierdzilam ze
        najwyzszy czas wyprostowac raz na zawsze (8 lat nosilam aparat ruchomy i nic
        kompletnie nie pomagalo). Szczerze - najtrudniej przyzwyczaic sie do tego ze
        nie mozna normalnie jesc, np. z przyjaciolmi bo to wszystko wlzi miedzy druty.
        Trzeba myc zeby tak czesto jak sie da, a to jest akurat pozyteczne. No i co
        jeszcze... Polecam. Po zdjeciu wreszcie mozna spojrzec w lustro. Ale efekt nie
        jest tak piorunujacy. Najszybcie zm,iany widac w pierwszych miesiacach. Potem
        sie zastanawiasz dlaczego jeszcze ci go nie zdjeli skoro juz jest dobrze. A jak
        juz zdejma to musisz chodzic w takim wyjmowanym cholerstwie, ktore utrzymuje
        efekt prostowania. Pod koniec tylko w nim spisz. Pozdrawiam!
    • esther Re: Aparat ortodontyczny 11.01.02, 15:18
      Pewnie ze zakladaj - ja mam 28 lat i tez dopiero niedawno zdjelam. Moj byl z
      drucikiem ale sam aparacik byl przezroczysty. Mozesz sobie tez sprawic taki,
      ktory wklada sie od wewnatrz, tylko jest drozszy. Jedyny minus aparatu to fakt
      ze przy comiesiecznym naciaganiu troche boli..Alie kiedy aparat sciagneli -
      bylo warto!!
      Odwagi!
      • telesfor4 Re: Aparat ortodontyczny 16.01.02, 14:51
        Dziękuję wszystkim za słowa otuchy i wsparcia. Ciągle jednak brakuje mi
        wystarczająco dużo odwagi, aby zdecydować się na aparat. Najgorsze jest to, że
        mam tak pochłoniętą tym problemem głowę, że nie potrafię przestać o nim myśleć.
        Podejrzewam, że nie zaznam spokoju, dopóki nie odważę się na ten krok...
        Zazdroszczę Wam, że macie to poza sobą lub jesteście po podjęciu decyzji i
        właśnie nosicie aparaty... Decyzja nie jest łatwa. Gorąco pozdrawiam wszystkich
        zaaparatowanych lub mających na to ochotę i zachęcam do dialogu!
        • marseille30 Re: Aparat ortodontyczny 16.01.02, 18:36
          Polecam! szczególnie, że po zakończeniu leczenia zamki odrywane( odłupywane są
          z zębów). Nosiłam taki aparat przez 2 lata, nigdy nie powtórzyłabym całej
          zabawy...mimo,że rzeczywiście miałam medyczne, obiektywne wskazania do
          całej "zabawy". Za pzyjemność posiadania jedynek "pod sznureczek " płacisz
          ubytkami w szkliwie, próchnicą. komplkacjami, o których wole tu nie mówić, no
          i ...pustą kieszenią!( takie leczenie to kradzież w biały dzień- wszędzie
          naliczają ogromne pieniądze za byle zmianę drucika, dokrecenie śrubki..)A i
          jeszcze szkopuł- jesli lubicie warzywa np kiszoną kapustkę, marchewkę-
          najedzcie się na czas leczenia.....
          • marseille30 Re: przepraszam za literówki i powtórzenia... 16.01.02, 18:40
            ale temat mnie w dalszym ciągu "emocjonuje", choć całe ustrojstwo zdjęli mi
            już 4 lata temu( ale nie łudżcie się, że technika się zmieniła- mojej
            koleżance zrobili taką samą krzywdę- a zakładała aparat przed rokiem)...
            Wybór, jak zwykle należy do Was! Pozdr
            M.
          • esther Re: Aparat ortodontyczny 16.01.02, 18:41
            Chyba mozesz miec pretensje do swojego ortodonty o ubytki w szkliwie a nie do
            aparatu... jesli kazal ci nosic az dwa lata i nie sprawdzal stanu zebow to
            powinnas miec tylko do niego o to pretensje...
            Ja jadlam wszystko, wlacznie z marchewka. Nawet zulam gume. Nie mam nawet sladu
            ubytkow szkliwa..
            • telesfor4 Re: Aparat ortodontyczny 17.01.02, 09:02
              Obawiałam się takich wypowiedzi, jak Twój post, marseille30... Nie wiem, jakie
              wady pojawiły się u Ciebie, ale i tak szczerze współczuję. Oczywiście czytałam
              i słyszałam o skrajnych przypadkach, kiedy leczenie aparatem stałym oprócz
              pieknego zgryzu przynosiło również negatywne skutki, nawet w postaci poważnych
              zmian w ułożeniu kości czaszki (zatem bardziej zaszkodziło niż pomogło) i takie
              informacje rzeczywiscie są hamujące. Natomiast mnie osobiście wydaje się, że
              takie "szkody", to wynik wyboru niewłaściwego lekarza, laika po jakimś
              skończonym kursie i eksperymentującym na ludziach. Niemniej jednak - faktem
              jest, że pewne ryzyko pozostaje. Jeśli lekarz nie ostrzeże przed negatywnymi
              konsekwencjami - w przypadku ich wystąpienia powstaje typowa sytuacja
              nieprawidłowego przeprowadzenia leczenia i nie wywiązania się z zawartej umowy.
              Coż z tego, ze ew. można zgłosić roszczenie do lekarza czy założyć sprawę w
              sądzie kiedy nie zmniejszy to i nie zlikwiduje rzeczywistego cierpienia,
              ewentualnych ubytków i wad?!!! Mimo wszystko chciałabym mieć proste zęby, nawet
              za 2,5 roku, tylko nie mam pojęcia, jak ustrzec się przed takim horrorem?!!!!!!
          • esther Re: Aparat ortodontyczny 17.01.02, 09:39
            To rzeczywiscie niezbyt przyjemne co ci sie zdarzylo, ale niestety powinnas
            raczej obarczyc wina lekarza.. on powinien byl badac stan twojego szkliwa i
            zebow aby takich niespodzianek nie bylo... Nie da sie juz nic zrobic?
          • vika# Re: Aparat ortodontyczny 24.01.02, 12:41
            Marseille... o co chodzi z tą kapustą? Ja nosze aparat juz ponad 1.5 roku i
            przypominam sobie,żeby sobie czegokolwiek odmawiała ?!
            I powiem Ci,że pierwszy raz słysze o komplikacjach po zdjęciu aparatu...
            Naprawdę jest coś takiego< ja mam ten przezroczysty i lada moment zdejmuję...
            • telesfor4 Re: zaryzykować?????? 25.01.02, 13:12
              Ja też jestem ciekawa, co też takiego strasznego przytrafiło się Marseille, ale
              z drugiej strony..... może lepiej nie wiedzieć??!! Moja kumpelka po zdjęciu
              aparatu (nosiła tylko pół roku i jest 12 lat młodsza) stwierdziła, że gdyby
              wiedziała tyle, co ja na temat aparatów - ze strachu nie zdecydowałaby się.
              A'propos: właśnie umówiłam się na wizytę u ortodonty. I jeszcze jedno: czy
              ktoś nosił aparat podczas własnego ślubu (efekt wizualny - zdjęcia, itp.) lub w
              ciąży (próchnica!!!!)? Na razie nie planuję, ale..... Pozdr.
              • Gość: Aga Re: zaryzykować?????? IP: 192.168.10.* 25.01.02, 20:04
                Myślę, że na pierwszej wizycie lekarz powinien ci wszystko wyjaśnić. A
                ewentualną próchnicą chyba nie masz się co martwić, pod warunkiem, że będziesz
                myła zęby po każdym posiłku. Na początku takie częste mycie zębów wydaje się
                trochę uciążliwe, ale naprawdę warto. Ja przed założeniem aparatu musiałam
                chodzić do dentysty regularnie co pół roku z powodu kamienia nazębnego. Aparat
                ortodontyczny noszę już ponad rok i nie mam żadnych ubytków ani problemów z
                kamieniem nazębnym.
                A co do jedzenia - ja musiałam zrezygnować tylko z moich ulubionych orzeszków
                ziemnych i ostatnio jem trochę mniej czekolady (trochę za bardzo "obkleja" zęby.
                • telesfor4 Po konsultacji 31.01.02, 13:52
                  Dobra, polecona ortodontka zaproponowała mi założenie aparatu KOMPOZYTOWEGO, ze
                  specjalnego tworzywa. Ponoć nie ma ryzyka uszkodzenia szkliwa przy jego
                  zdejmowaniu, polecała mi go jako mocny i jeszcze mniej widoczny niż ceramiczny
                  (ma mniejsze, bardziej płaskie zamki, jest w kolorze zębów). Jest za to dość
                  drogi: 2000 zł za łuk, a muszę mieć 2 łuki. Jeśli się zdecyduję, przed
                  założeniem czeka mnie jeszcze leczenie stomatologiczne i co najmniej 2-3
                  ekstrakcje. Nieco bólu i kasy... Czy ktoś z Was nosi taki aparat?
                  • martucha1 Re: Po konsultacji 31.01.02, 15:58
                    Gdzie byłaś na konsultacji? Jeżeli w Warszawie, to podziel się sprawdzoną
                    ortodontką ;-)
    • Gość: zaaparat Re: Aparat ortodontyczny IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 23:18
      Zalozylem sobie aparacik jakies 2 misiace temu. Jest ceramiczny i cale go nie
      widac na moich zabkach. Mam jeszcze cos takiego do rozszeszania szczeki, bo
      moja wada jest doscyc duza. Uszkodzenia hm raz juz dostalem pilka prosto w
      aparacik i nie bylo to lekkie uderzenie troche mi sie warga od srodka
      porozcinala ale z aparacikiem wszystko w porzadku. Troche zasmucacie mnie tymi
      uszkodzeniami przy zdejmowaniu bede musial porozmawiac o tym z moja ortodontka.
      A i jeszcze jedno tez mialem 2 ekstrakcje to nic nic nie boli jesli zrobicie to
      u chirurga dentystycznego nie u ortodonty. Ja tez sie tego balem ale nic nie
      poczulem NAPRAWDE NIC. Pozdrawiam wszystkich czekajacych na cudowny bialy
      usmiech :-)
      • telesfor4 Re: Aparat ortodontyczny 18.02.02, 12:48
        Małe uzupełnienie: aparat kompozytowy, to inaczej: plastikowy. I sprostowanie:
        zamki są bardziej wypukłe, a nie bardziej płaskie, mniejszą powierzchnią
        przylegają do zębów. Metalowy jest tylko drut, reszta jest biała. Przerażają
        mnie ceny (wizyty kontrolne co 6 tygodni: co najmniej 200 zł, opłaty za ew.
        naprawy zamków, które mogą się łamać, itp., no i sam aparat). Jednak wydaje
        się, że "machina ruszyła". Na razie leczę zęby. Z jednej strony - cieszę się,
        ale z drugiej - wciąż się boję, czy będę w stanie przyzwyczaić się do
        tego "czegoś" w buzi...
        • hiacynta Re: Aparat ortodontyczny 18.02.02, 13:21
          Mi też niedawno zdjęli aparacik i przyznam szczerze, że wcale nie było to takie
          straszne. Ja nosiłam metalowy i nie zdarzyło mi się spotkać z niemiłą reakcją z
          tego powodu, wręcz przeciwnie, wszyscy pytali, gdzie co i jak, a niektórzy sami
          zdecydowali się upiększyć swój uśmiech. Popieram moich przedmówców, którzy
          namawiają Cię do tego, a 2 lata naprawdę zlecą tak szybko, że nawet nie
          zauważysz kiedy będą Ci go zdejmować. Mieszkam w stolicy i tutaj cena
          blaszaczka wynosi: 1300 góra, dół 1100- wizyta jeśli tylko 1 łuk to 120, jeśli
          dwa to po 80zł. Wizyty co 1,5 miesiąca. A tam gdzie chodzi moja siostra aparat
          kosztuje 1200 jeden łuk i wizyta 120 co miesiąc. Obecnie noszę płytkę
          regencyjną i płacę 40 zł. Wizyta 1 na trzy miesiące.
          hiacynta
          • nushka Re: Aparat ortodontyczny 01.03.02, 14:11
            Ja też niedługo będę mieć założony aparat (plastikowy) i już nie mogę się go
            doczekać z uwagi na to, co aktualnie przeżywam (mam na myśli
            zabiegi "poprzedzające", z leczeniem na czele... brrrrr!!!). Mam pytanie: jak
            otoczenie reagowało na Wasze aparaty?
          • Gość: ZaZa Plytka regeneracyjna - do Hiacynty IP: 65.169.47.* 20.03.02, 00:19
            Hiacynto,
            prosze podziel sie ze mna swoimi doswiadczeniami na
            temat plytki regeneracyjnej. Pisalas w ostatnim liscie,
            ze wlasnie zaczynasz ja nosic, a to bylo miesiac temu.:)

Serdecznie pozdrawiam
            Z.
            • nushka Re: Aparat plastikowy 25.03.02, 11:05
              Czy ktoś z Was nosi aparat plastikowy? Czy go widać? Niby jest biały, ale....
              Bardzo proszę o odpowiedzi...
    • Gość: oliwka5 Re: Aparat ortodontyczny IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.02, 14:38
      DO telesfor4
      Mam dosiwadczenie, mam 30 i nosze 2 lata aparat.
      Jesli chesz miec ladny usmiech musisz niestety po cierpiec.
      1)przy zmienach drutow na grubsze
      2)czeste mycie zebow (po kazdym jedzeniu)
      3)piaskowanie zebow co dwa miesiace aby nie bylo prochnicy
      4)nie wolno jesc np. orzeszkow ziemnych
      5)po sciagnieciu aparatu nosi sie jeszcze dodatkowo przezroczyste oslonki aby
      zeby nie wrocily do poprzedniej üpostaci

pozdr.
      Oliwka5
      • telesfor4 Re: Aparat ortodontyczny - do Oliwki 03.04.02, 09:03
        Oliwka, jaki aparat nosisz???
        • telesfor4 Uszkodzenia zębów 02.08.02, 14:27
          Kochani, od kilku miesięcy noszę już aparat. Jest OK. Tylko...

Wczoraj spotkałam znajomą, której siostra nosiła aparat ok. 1 - 1,5 roku
          (ceramiczny albo plastikowy). Przy zdejmowaniu aparatu... poważnie uszkodzono
          jej zęby!!! Miała ogromny kłopot i musiała się potem sporo nacierpieć!
          Szczerze mówiąc - nie słyszałam niczego straszniejszego związanego z aparatami!
          CO WY NA TO?
          Pzdr
          telesfor(ka)
        • telesfor4 Uszkodzenia zębów 02.08.02, 14:29
          Kochani, od kilku miesięcy noszę już aparat. Jest OK. Tylko...

Wczoraj spotkałam znajomą, której siostra nosiła aparat ok. 1 - 1,5 roku
          (ceramiczny albo plastikowy). Przy zdejmowaniu aparatu... poważnie uszkodzono
          jej zęby!!! Miała ogromny kłopot i musiała się potem sporo nacierpieć!
          Szczerze mówiąc - nie słyszałam niczego straszniejszego związanego z aparatami!
          CO WY NA TO?
          Pzdr
          telesfor(ka)
    • Gość: gonia Re: Aparat ortodontyczny IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 19:59
      Witam
      Ja również chciałabym założyć aparat, plastikowy, Jestem z Olsztyna, czy ktoś w
      związku z tym mógłby mi polecić ortodontę w Olsztynie. Interesuje mnie również,
      czy istnieje możliwość ratalnej zapłaty za leczenie.
      • telesfor4 Re: Aparat ortodontyczny 05.08.02, 11:38
        Cóż tak zamilkliście? :-)
        Napiszcie coś o swoich aparatowych doświadczeniach!
        Dziś idę na wizytę kontrolną, znów będę cierpieć po "dokręceniu"....
        Po czterech miesiącach zauważam jednak, małe bo małe, ale zawsze - ZMIANY!!!!!
        • olka28 Re: A Gdańsk? 05.08.02, 18:50
          Przede wszystkim: Telesfor gratulacje!!! Nie przejmuj sie tym co zdarzyło się
          innym- Tobie nie musi!!!Myślę że wybrałaś dobrego ortodontę i masz ogromne
          szanse na zupełne powodzenie!!! Tego życzę!!!
          Innych zas proszę o namiary w Trójmieście, jeśli je macie. I dzięki za
          informacje- rónież skorzystałam b. dużo.
          Pzdr.
        • Gość: J. Re: Aparat ortodontyczny IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 19:25
          Chcialam Wam podziekowac. Mam juz swoje lata (27) i wstydze sie swojego
          uzebienia, ale tez noszenia aparatu. Przeczytalam Wasze wypowiedzi,
          przemyslalam i mam juz umowiona wizyte. Dzieki ze pomogliscie mi podjac decyzje.
          • telesfor4 Re: Aparat ortodontyczny 06.08.02, 12:10
            Gość portalu: J. napisaý(a):

> Chcialam Wam podziekowac. Mam juz swoje lata (27) i wstydze sie swojego
            > uzebienia, ale tez noszenia aparatu. Przeczytalam Wasze wypowiedzi,
            > przemyslalam i mam juz umowiona wizyte. Dzieki ze pomogliscie mi podjac
            decyzje
            > .

Było mi BARDZO miło przeczytać te słowa. Cieszę się, że mój wątek (założony
            nomen-omen - ze strachu i niepewności) - pomógł również innym w podjęciu
            decyzji! Gorąco pozdrawiam a wszystkich niezdecydowanych zachęcam do pytań i
            oczywiście do decyzji na "TAK". W razie wątpliwości - zapraszam na forum! :-))
            (Olka28, pozdrawiam szczególnie ciepło).

Zaaparatowany i zadowolony Telesfor4

P.S.
            Przed chwilą zauważyłam kolejny, ogromny progres w moim "prostowaniu", tak
            zanczny, że jest to wręcz NIEWIARYGODNE!!!
            T
            • Gość: Monika Re: Aparat ortodontyczny IP: *.pol.lublin.pl 20.08.02, 12:57
              Zaprzyjaźniona dentystka (do której chodzę, zresztą; ma leczenie zachowawcze,
              protetyczne i ortodontyczne - tj. zatrudnia dobrych fachowców), twierdzi, że w
              wielu wypadkach nie jest konieczne zakładanie aparatu stałego, że wystarczy
              ruchomy - pod warunkiem, że się go nosi. Że ona zawsze informuje swoich
              pacjentów, który aparat jej zdaniem będzie lepszy. Wielu ortodontów czasami
              poleca aparaty stałe, bo to się łączy z większą kasą. Ja nie miałam wyboru -
              miałam sporą wadę zgryzu, zaczęła się rozwijać parodontoza, a w owych czasach
              aparatów stałych niet. Nosiłam więc ruchomy, a ponieważ b. mi zależało na
              skorygowaniu zgryzu i pięknym uśmiechu - nosiłam szalenie gorliwie. Dało
              efekt, jeszcze jaki. Piszę, co wiem. Nie jestem stomatologiem, powtórzyłam
              opinię pani stomatolog, której ufam. Może faktycznie na pewne wady zgryzu
              lepszy jest stały, na inne ruchomy.
              • Gość: ref Re: Aparat ortodontyczny IP: 195.94.222.* 20.08.02, 15:51
                A ja chciałbym się dowiedzieć, jak długo (po zdjęciu
                aparatu i ile czasu w ciągu doby) trzeba nosić retainer?
                • Gość: r Re: Aparat ortodontyczny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 22:12
                  W moim przypadku jest to jak na razie 12 godzin dziennie, albo "nocnie" przez
                  pół roku, a później na 8 godzin,( ale na jak długo, to jeszcze nie wem :))
    • Gość: Pippi Re: Aparat ortodontyczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 23:22
      Ja noszę już jakiś czas aparat metalowy. Co prawda nie miałam krzywych zębów
      tylko wszystkie razem do przesunięcia. Jest fajnie, osobiście nie mam żadnych
      problemów i polecam wszystkim (tylko dbajcie o siebie i nie żałujcie kasy)
      • Gość: pysia Re: Aparat ortodontyczny IP: *.euv 14.10.02, 18:44
        Czy parodontoza ma zwiazek z krzywymi zebami? Mi ostatnio przy myciu zebow
        krwawia zeby, lekarz nic mi nie zaproponowal, nie wskazal, iz przyczyna moge
        byc krzywe zeby. Czy po wyprostowaniu zebow objawy te mijaja?
        • Gość: pola5 Re: Aparat ortodontyczny IP: *.attu.pl / 192.168.0.* 26.12.02, 21:38
          od tygodnia mam aparat, gora kompozyt, dol pol na pol, bo od czworek zalozono
          mi aparat metalowy (ku mojemu zdziwieniu, bo mial byc rowniez kompozytowy, pani
          doktor stwierdzila jednak, ze tak ma byc). na razie czuje wielki bol,
          dyskomfort, bo aparacik jest dosc wypukly, wiec troszke poranily mi sie dziasla
          od srodka, nie moglam spac, nie bardzo moge jesc :( ale nie poddaje sie, mam
          dosc powazna chorobe zabkow, nalezy je poprzestawiac, wiem, ze to wszystko dla
          mojego dobra. pocieszam sie, bo po przeczytaniu tego, co napisalyscie, jestem
          przerazona: ubytki szkliwa, prochnica, pozniejsze noszenie tego czegos dla
          podtrzymania efektu... no nie wiem, nie wiedzialam o tym, najbardziej boje sie
          zmian zewnetrznych na zabkach (szkliwo), ktore mam dosc odwapnione :((( moje
          zeby sa ladne, choc mocno przebarwione, nie chcialabym, zeby stalo sie jeszcze
          cos niedobrego: czy "naprawa" taka ubytkow jest widoczna??? to znaczy, czy
          bedzie widac, ze cos sie na tym szkliwie stalo? czy to prawda, ze na zabkach,
          po zdjeciu aparatu, sa jakies zgrubienia, trwale slady??? napiszcie, bede
          spokojniejsza... pola
    • Gość: niezdecydowana Re: Aparat ortodontyczny IP: *.acn.pl 28.12.02, 00:42
      Wlasnie od dluzszego czasu mysle o zalozeniu aparatu. Nigdy nie moglam
      zdecydowac sie na ostaeczne Tak z wielu roznych powodow - przede wszystkim
      balam sie zwiazanego z tym bolu oraz z powodow czysto estetycznych - mam prawie
      3-sci lat, powazne stanowisko w duzej firmie itp. Jednak ostecznie
      zdecydowalam, ze zrobie to po nowym roku. Czy mozecie polecic mi naprawde
      sprawdzonego ortodonte - dobry specjalista, mily, rozsadna cena. Mieszkam w W-
      wie, Mokotow-okolice galerii mokotow. Dziekuje za pomoc. I za cale forum, ktore
      pomoglo mi podjac decyzje.
      • Gość: Ania Re: Aparat ortodontyczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 11:47
        Ja nosze aparat od roku. Mam cudownego ortodonte poleconego przez dentyste i
        jestem bardzo zadowolona. Zeby przesuwaja sie bardzo ladnie. Bolalo przesuwanie
        tylko przez pierwsze 3 miesiace - w sumie okolo 10 dni. Teraz przesuwane zeby
        mnie nei bola, ale moze to byc kwestia indywidualna. Moja orodontka przyjmuje
        na Zytniej 15 lok 3. Nazywa sie Ewa Czochrowska - tel. 862 62 66.
        Jest mila, profesjonalna, odpowie na wszystkie pytania i jest bardzo otwarta na
        pacjenta. Poza tym nie jest droga (aparat kosztuje ok 1500pln, wizyta kontrolna
        miedzy 50 a 100 - najczesciej 50). Poza tym gabinetem przyjmuuje w Skandynawii
        co mysle, ze jest dobra rekomendacja.
    • Gość: kaśka Re: Aparat ortodontyczny IP: *.red.retevision.es 28.12.02, 20:18
      a ja za 3 miesiące będę miała zdejmowany aparat!!! dosyć długo nosiłam bo aż
      prawie 3 lata i już nie moge się doczekać kiedy powiem ciao aparato!!;)))
      chociaż tak naprawde bardzo się do niego przywiązałam :))
      a mam 23 lata i polecam każdemu bez względu na wiek:)
      pozdrawiam wszystkie aparatki i aparatów:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka