wiarusik 28.08.08, 16:57 co łączy przywudce powstania Inkuw w peru w XVIII w,tupaca amaru II,z polska? prosze o precyzyjna odpowiedz na zwyciezce czeka nagroda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bertrada Re: zagadka 28.08.08, 16:58 A co będzie nagrodą? Bo nie wiem, czy mi się opłaca zgadywać. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: zagadka 28.08.08, 17:00 niespodziewajka:) gdybym napisal co,to same moglybyscie to poszukac i zobaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_monika Re: zagadka 28.08.08, 17:02 szyfr w Nidzicy, supełki - kiedyś było ba rdzo głośno - rozwiązałeś szyfr uciekinierów ? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: zagadka 28.08.08, 17:03 nic nie wiem o supelkach z nidzicy,wyrazaj sie precyzyjnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: zagadka 28.08.08, 17:06 pelna zgoda:) jestes tak blisko wygranej,ale sprzeniewierzysz to przez swoje niedbalstwo Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_monika Re: zagadka 28.08.08, 17:07 kurde w pracy jestem i zamykamy miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_monika Re: zagadka 28.08.08, 17:05 dużo łączy i można pół netu przepisać to net podaje: W 1781 r. wybuchło wielkie powstanie przeciwko hiszpańskim najeźdźcom, a Umina wyszła za mąż za jednego z jego przywódców - inkaskiego księcia Tupac Amaru. Po upadku twierdzy Cuzco Umina wraz z mężem, teściem Sebastianem oraz częścią rodzinnego majątku, uciekła do bezpiecznych Włoch. Gdy Tupac Amaru został zasztyletowany, Sebastian postanowił przenieść synową i nowo narodzonego wnuka do zamku w Niedzicy, który odkupiono za część inkaskiego złota. Jednak żądni krwi hiszpańscy konkwistadorzy dotarli i tutaj i brutalnie zamordowali peruwiańską księżniczkę - ciało Uminy spoczęło w niedzickiej krypcie. Przerażony Sebastian postanowił za wszelką cenę ratować rocznego wnuka Antonia Tupac Amaru. W tym celu zawezwał na zamek swojego bratanka Wacława Benesz-Berzevicsy, który w obecności Rady Emisariuszy Inków oficjalnie adoptował syna Uminy. Kolejne pokolenia Beneszów vel Tupac Amarów przekazywało sobie przestrogę o nieszczęściu ciążącym nad rodzinnym majątkiem. Dlatego właśnie potomkom nie ujawniano aneksu testamentu Uminy, w którym znajdowały się informacje o zatopionym w jeziorze Titicaca wielkim skarbie. Ten został odkryty dopiero w XX w. przez praprawnuka Antonia - Andrzeja. Rzemienne kipu miało właśnie zawierać informacje o dokładnym położeniu inkaskiego złota, jednak ślad po unikalnej mapie zaginął po tym, jak odesłano je do Peru do archeologicznej analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: zagadka 28.08.08, 17:09 wlasnie,niEdzicy oto nagroda: www.youtube.com/watch?v=VZ3TmZslLQ8 z najnowszej plyty;) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: zagadka 28.08.08, 17:01 no,ze był Słońcem Peru a my tez mamy jednego? Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_monika Re: Nidzica? 28.08.08, 17:03 pytam czy rozwiązałeś szyfr uciekinierów testament Uminy Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Nidzica? 28.08.08, 17:05 jakis szyfr byl,tylko ze on ma swoja nazwe i na pewno nie znaleziono go w krzyzackim zamku w nidzicy :P Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_monika Re: Nidzica? 28.08.08, 17:06 supełki miał - utkane z rzemieni, peruwiańskie kipu Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zagadka 28.08.08, 17:07 Na jego cześć nazwano 2Paca, który coś nagrał ze Snoopem, który ostatnio był w PL na koncercie? ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zagadka 28.08.08, 17:15 cóż... przynajmniej wymyśliłam z głowy, a nie wyguglałam ;P doceń to! Odpowiedz Link Zgłoś