bestyjaa
02.01.09, 10:35
niestety, w domu wychowano mnie po częsci tak, ze teraz bardzo mi tej asertywności brakuje. Mam jakby 2 osobowości. Czasem potrafię być silna , postawić na swoim przywołać do porządku ludzi, którzy pozwalają sobie za duzo(to moje własne osiągnięcie, niesety jeszcze bardzo ulotne).
Ale przez większosć czasu jestem.. kopciuszkiem :(
Próbuję z tym walczyc ale to tkwi we mnie, niestety(ta uległosc jest silnie zakrzeniona chyba własnie przez to, jak zostalam wyhowana)..
ludzie z reguły "wchodzą mi na głowę" widząc, jaka jestem. a ja nie wiem, jak to zmienić!
Kiedy jestem sama, mogę sobie myśleć co chcę, natomiast przy ludziach - klapa:/
Niestety, mam wokoł siebie co najmniej kilku ludzi, którzy mówią mi jak mam żyć, negują moje zasady, włażą mi z butami w życie. Nie potrafię się od nich opędzic, zerwac kontaktu też nie mogę- bo jest ich zbyt wielu, poza tym często są tom osoby silnie zwiazane z moim srodowiskiem, np studia,rodzina :
Podam przykład: ostatnio odwiedziła mnie moja przyjaciółka ze swoim facetem. Ugościlam ich najlepiej jak mogam, a on
1.zaczął wysmiewać to, co mam w komputerze (mam tam wasny porządek, który mi odpowiada), że według nigo to jest bałagan, ze beznadziejnie itp.
2.dogryzał mi na kazdym kroku, starał się mnie peszyc poprzez swoje złośliwe docinki.
3. uogólniając- robił wszystko, by zrobic ze mnie totalna idiotke-w moim wlasnym domu!! Wyszedł zadowolony z siebie, za zostalam niemalze z załamaniam, prawie się poryczałam bo było mi przykro.
Wiem ze inna, asertywna dziewczyna, znająca swoją wartosc, nie pozwoliłaby na takie docinki.Mam jedną bardzo pewną siebie znajomą i wiem, ze ona wybrnęłaby z tego w 3 sekundy.. A to tylko jeden z przykładów, na co dzień jest ich wiele...
Prosze o wszelkie, nawet pozornie banalne porady. O jakis poradnik w pdf'ie. cokolwiek.
Aha- tylko nie polecajcie mi proszę, psychoterapeuty. po pierwsze, chcę zacząć od czegoś lżejszego, po drugie nia mam czasu ani pieniędy na zadną terapię, przynajmniej narazie. Po trzecie, wierzę, ze przydarzy mi się cud przemienienia i z kopciuszka zmienię się w księżniczkę. jak w filmach ;P