hotally 02.06.09, 23:34 Można typować 3! Ja stawiam na Disneya: "Piekna i Bestia", "Kopciuszek" i "Król Lew" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanilinowa Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 02.06.09, 23:37 dziwne, przecież w królu lwie nie było żadnej królewny. ja lubiłam smerfy i zawsze wkurzało mnie że tak krótko trwały. to dlatego taka nerwowa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
wdeszczurosne Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 02.06.09, 23:37 :) To chyba z innej dekady jestesmy, bo Kopciuszek nie kojarzy mi sie z Disneyem. Stawiam na Andersena, do dzis uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 02.06.09, 23:46 Ja uwielbiam Disneya, az dziwne, ze jeszcze nie byłam w Disneylandzie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
zamalomi Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 10:31 ja tez jakos bardziej Kopciuszka z Andersenem kojarze a Krola Lwa w moim dziecinstwie nie bylo wcale :) zreszta raczej czytalam - nie ogladalam.. ale mialam bajke do sluchania, ktorej nie zapomne i moje dziecie juz tez zdazylo ja polubic : " Dar rzeki Fly" M. Kruger. Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 02.06.09, 23:43 Najbardziej mi utkwiły w pamięci "Sceny z życia smoków" czytane przez mamę jak leżałam w szpitalu (chociaż umiałam czytać ;) ), słuchana na kasetach w kółko bajka o Okruszku w krainie baśni i zjechane wideo z Królikiem Bugsem :) Multimedialna byłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
liliana_17 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:32 2szarozielone napisała: słuchana na kasetach w kółko bajka o Okruszku w krainie baśni Dziękuję za przypomnienie:) Dwie kasety katowane niemal co wieczór...Zapomniałam o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 02.06.09, 23:48 "Momo" Michaela Ende - mam tę książkę i dziś, i do dziś uważam ją za jedną z najlepszych książek dla dzieci. "Niekończąca się historia" autora jak wyżej - to chyba każdy zna w wydaniu, niestety, filmowym. Wszystkie części Mary Poppins - uwielbiałam je. Odpowiedz Link Zgłoś
i.see.you.baby Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 02.06.09, 23:59 Kubuś Puchatek - w wersji telewizyjnej i książkowej Muminki Smerfy Gumisie Odpowiedz Link Zgłoś
wawak1 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 09:19 Oj nie lubiło się zaglądać do książeczek, ciężko było literki składać, fajniejsze było wideo, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:27 ale to nie jest wątek o książeczkach, proponuję nie wysnuwać zbyt daleko posuniętych fantazji Odpowiedz Link Zgłoś
just-for-fun Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 09:29 Kubuś Puchatek - książka i bajka:). Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 09:35 o tak, kopciuszek, piekna i bestia. z tv - muminki, gumisie,smerfy, czarodziejka z ksiezyca. moze to smiesznie zabrzmi ale zaczelam CzK ogladac na youtubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
estrakt Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 10:36 A ja pamiętam najbardziej "Czerwonego Kapturka" gdzie wilk miał straszliwe zęby.. tak się go bałam... I jeszcze Smerfy.. Bałam się Gargamela.. I pamiętam, że dzieci się ze mnie śmiały jak w przedszkolu bluzeczkę ze smerfami założyłam na lewą stronę. Miałam chyba 4 lata, a pamiętam jak dziś jaka byłam zawstydzona tym faktem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
k2i Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 04.06.09, 07:00 aaa i moja przyszła profesja chyba sie objawiła "kapitan przyroda":D czy jakoś tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 10:44 "Pan Kleks" Jana Brzechwy, oczywiście książka, nie ten chłam nakręcony w latach 80-tych. Do dziś mam piękne wydanie z rysunkami Jana Marcina Szancera. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 10:59 Mnie nudzily filmy o krolewnach, ogladalam serial o jakis walkach w kosmosie i byl tam moj idol Szkieletor - ale nie pamietam, co to za bajka :)) Potem oglodallam Zorro i jeszcze Yattamana - gdzie byly walki robotow. Aha jeszcze bajka o czterech wspanialych, ktorzy ratowali swiat, ci mieli magiczne moce. Jeszcze byli tacy, ktorzy ratowali swiat przy pomocy mocy z magicznych pierscieni :)))) Ksiezkiczki mnie zdecydowanie nudzily, z mniej brutalnych bajek ogladalam Pomyslowego Dobromira :D Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 20:02 > byl tam moj idol Szkieletor He-Man! Też lubiłam tę bajkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimose Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 12:37 Muminki, Smerfy, Krecik i Reksio :-) Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 12:38 "Miś uszatek" "Reksio" "Bolek i Lolek" "Pszczółka Maja" Odpowiedz Link Zgłoś
pomarancza.z.pustej.szklanki Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 14:20 Z książek uwielbiałam "Przygody pirata Rabarbara". Miałam też piękne wydanie baśni Andersena, trochę sie ich bałam, ale wciągały mnie bardzo. W telewizji uwielbiałam Misia Uszatka. W liceum zapałałam miłością (jak sie potem okazało jak pół mojej klasy) bajka o super-śwince - dziewczynce ktora ratowałą świat pod postacią świnki ("ogonek i ryjek są moim orężem" :-D), ot taką miałam drobną słabośc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:52 "Smurfów" zapomniałaś dopisać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szalony.motocyklista Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 17:55 Bolek i Lolek, Smerfy Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:13 a bajka mlodziencza to power rangers. na portalu akcyjnym mozna znalezc takie lateksowe kostiumy na cale cialo w roznych kolorach od bieli,srebro przez czerwienie, zolcie zielenie, zlocienie, az po czern hehehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:20 Miś Uszatek potem długo długo nic potem, Smerfy, Gumisie, Kaczor Donald, Królik Bugs Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:28 jak mogłam zapomnieć o Kreciku :( Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:29 w tv: Pszczółka Maja - wszystko w tej bajce uwielbiałam, a jak wpadła w rosiczkę (chyba to rosiczka była?) to spazmów dostałam Miś Uszatek - lubiłam jak kładł sie do łóżeczka i przykrywał kołderką która miala na środku romb :) Reksio - bo mial fajnie wyposazona bude (widać w odcinku w którym przygarnął Pana Świerszcza) i fajna muzyczke :) poza tym byly tam kury a ja kochałam kiedyś kury... z opowiadanych przez babcie: Jaś i Małgosia, Czerwony Kapturek z nagrań: Lisek Urwisek, Kwiat paproci, Wyprawa na Szklaną Górę i dodam jeszcze ze Bolka i Lolka nie czailam - te ich popiskiwania i dziwne podskoki... a juz najgorsza bajka jaka mogla istnieć to: MIŚ KORALGOL - kto to w ogole wymyslił? Odpowiedz Link Zgłoś
kiecha3 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 20:15 > MIŚ KORALGOL - kto to w ogole wymyslił? a bo to był mis KOLABOR :D ja pamiętam Wróbelka Elemelka, kota Filemona.. a z czytanych to miałam dwie cegły - baśnie braci Grimm do czytania.. długo potem była czarodziejka z księżyca, yattaman i ulubiony Giggi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 21:59 z opowiadanych przez babcię o Złotej Rybce i Dobrym Rybaku (chyba się poryczę) Kopciuszek i Czerwony Kapturek Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 22:00 koralgola nie znosiłam, jakiś taki wyblakły, brzydki miś za to przypomniał mi się jeszcze Rumcjas :) był w porządku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liliana_17 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 19:36 Trzy to za mało;) Reksio, Smerfy, Miś Uszatek. Z książek pamiętam Kocią Mamę czy jakoś tak, Calineczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 20:08 "4 pancerni i pies" piękna bajka całkowicie rozmijająca się z prawdę historyczną. Dzieci się buntowały, że rodzice zabraniają oglądać tego bolszewickiego prania mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_234 Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 21:26 Musze to rozbić na 3 strefy czasowe. Całkiem młody -Gumisie -Smery -Reksio Wiek dorastania -Kapitan Daimos -Yataman -Tygrysia Maska Nie tak daleka przeszlość :P -Naruto -Bleach -Dragon Ball Odpowiedz Link Zgłoś
pajda-chleba Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 22:51 a wydawac by sie moglo,ze wychowywalas sie czasach,kiedy to przebojem wsrod wieczorynek byl Pan Kracy.To jak to jest hotally?a moze to sa twoje ulubione bajki z nastoletnich lat? Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 03.06.09, 23:53 z dziecinstwa i tylko trzy? jedna papierowa- o zagubionym pieniazku. taaaaaaaaka sobie byla ze jedno zwierzatko znalazlo pieniazek i chcialo znalesc jego wlasciciela, mial pokusy, ktos mu chcial go zabrac itd a na koniec znalazl wlascicielke zaplakana i jej oddal i wrocila do domu a on jej pomachal :) i mam ja do dzis dnia :D madra bajka i chyba mi na zyciu sie odbila troche :D takze czytajcie madre bajki dzieciom to na ludzi wyrosna z ogladanych, to chyba zaczarowany olowek i pomyslowy dobromil. jedne z najlepszych bajek jakie byly puszczane w polskiej tv za czasow kiedy ani to wesolo ani smutno bylo. dzis juz takich bajek nie robia i dzieci jakies takie niedorobione z 'adhd' rosna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k2i Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 04.06.09, 06:58 tygrysia maska - leciała na polonii 1 i bajka animowana o krzysztofie kolumbie, żadnej części nie opuściłem!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mayenna Re: Nasze ulubione bajki z dzieciństwa 04.06.09, 09:20 Bardzo lubiłam oglądać, oprócz tego co wymieniliście, baśnie rosyjskie. Miały niezwykły klimat. Potem była "Arabela". A dobre bajki oglądam i czytam do dziś... Odpowiedz Link Zgłoś