pytanie8 02.01.07, 11:00 Czy ktoś się orientuje jaka jest twardość wody wodociągowej na Bródnie? Ewentualnie jak to sprawdzić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tjbazuka Re: twardość wody 02.01.07, 13:11 Ja dokladnie nie wiem ale można ja usunąć bez gotowania wody, wprowadzając do niej roztwór zasadowy (w celu przeprowadzenia HCO3- w CO32-) np. NaOH, Na2CO3, Ca(OH)2 Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 →2CaCO3↓ + 2H2O Gdy woda twarda zawiera również wodorowęglan magnezu, wówczas oprócz CaCO3 strąca się osad wodorotlenku magnezu, który jest trudniej rozpuszczalny niż węglan magnezu MgCO3 czyli: Mg(HCO3)2 + 2Ca(OH)2→2CaCO3 ↓ + Mg(OH)2↓ + 2H2O Twardość trwała jest to twardość, która powstaje podczas gotowania wody o twardości nietrwałej, ponieważ usuwanie twardości trwałej można przeprowadzić przez destylację. No i to tyle jesli moge pomoc w tym temacie. Chyba latwe? Pozdro Odpowiedz Link
mooj Re: twardość wody 02.01.07, 16:15 www.mpwik.com.pl/1/2847.html to co prawda w wodociągu nie w dowolnie wybranym kranie, al ejakies pojęcie daje chyba, ze instalacja w budynku bardzo odbiega od średniej Odpowiedz Link