mamik3 26.08.08, 18:27 zapisałam małego do zerówki do przedszkola ale zastanawiam się czy nie przepisać go do szkoły. Podzielcie się opiniami o zerówce w szkole. szczególnie interesuje mnie rejon żuromińska, wyszogrodzka, rembielińska Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka733 Re: zerówka- co z 6-latkiem, co sądzicie 27.08.08, 17:22 Z mojego doświadczenia wynika,że jednak w szkole jest trochę wyższy poziom i dzieci są lepiej przygotowane do pierwszej klasy. Ponadto jest to juz namiastka szkoły tzn. siedzą w ławkach, słyszą dzwonki jest trochę większa dyscyplina, trzeba sie dostosować do rytmu szkolnego. Ale z drugiej strony takie sześciolatka traktuje sie już troche jak ucznia szczególnie jeżeli chodzi na świetlice. Niby te salki są wydzielone i zerówki są oddzielnie ale dzieci sie mieszają i nikt na to nie zwraca uwagi. Poza tym w przedszkolu na cały dzień jest jakiś plan, rytm dnia, opieka, posiłki. W szkole tego brak. Na świetlicy samowolka obiad trzeba sobie samemu przynieść do stolika i jakoś radzić z twardym kotletem. Ale najwiekszy mankament dla pracujących rodziców to wolne w szkole. Jeżeli jakies święta przypada w czwartek to w piątek szkoła jest nieczynna i już. Amen. Dyżurów nie ma. Święta Wielkanocne , Boże Narodzenie czy 1 i 3 maja to zawsze wolne na kilka dni przed i troche po świetach. Trudno znależć opieke dla dziecka. A przedszkola albo pracują albo przynajmniej jakiś dyżur. Odpowiedz Link
mamik3 Re: olinka mam pytanko 28.08.08, 09:52 nie wiesz jak wyglądają opłaty. czy w zwykłym przedszkolu też się płaci Odpowiedz Link
paulina.ryska Re: olinka mam pytanko 28.08.08, 11:47 tak płaci się w przedszkolu. Opłata mniej wiecej około 300 paru złotych miesięcznie. Odpowiedz Link
olinka733 Re: olinka mam pytanko 28.08.08, 17:53 Tak to prawda. ok 300zł. w szkole świetlica ok 200zł na rok + obiady zupa 1-2zł, drugie 6-7zł/dzień ponadto przeczkola likwidują zerówki. wiec trzeba sie wczesniej zorientować czy wybrane przez ciebie przedszkole prowadzi nabór 6 latków Odpowiedz Link
magoo_king Re: zerówka- co z 6-latkiem, co sądzicie 29.08.08, 16:35 a ja się zastanawiam, w którym przedszkolu udało Ci się zapisać dzieciaka do grupy zerowej. od dwóch lat trąbią, że wszystkie przedszkola na targówku nie mają grup zero. z mojego doświadczenia polecam jednak szkołę, jeśli chodzi o świetlicę, są wydzielone, ale to same dzieciaki nalegają na mieszanie się z grupami starszymi. Odpowiedz Link
paulina.ryska magoo 29.08.08, 18:32 trąbić to se mogą. Zapewniam Cie ze są przedszkola które mają grupy zerowe. Odpowiedz Link
pieskuba Re: magoo 29.08.08, 21:44 Na Bolivara niemiły babon odmówił przyjęcia ankiety, znalazła miejce dla młodego z zerówce na Bielanach. Zajęcia w zerówce trwają chwilę a w świetlicy nic się nie dzieje. W przedszkolu sześciolatka nie stratuje bezrozumny trzynastolatek, bo go tam po prostu nie będzie. Szkoda tylko, że na moim ukochanym Bródnie potraktowano mnie z buta już kolejny rok z rzędu i Młody będzie musiał się włóczyć ze mną na Bielany. Odpowiedz Link
magoo_king Re: magoo 29.08.08, 23:10 pieskuba napisała: > W przedszkolu sześciolatka nie stratuje bezrozumny trzynastolatek, > bo go tam po prostu nie będzie. W szkole też nie, a przynajmniej nie w tej : trzynastolatek to już gimnazjalista Za Wiki : Gimnazja w Polsce Gimnazjum to drugi, obowiązkowy poziom kształcenia w Polsce. Uczęszcza do niego młodzież w wieku 13-16 lat. Nauka w nim trwa 3 lata i kończy się ogólnopolskim egzaminem, od którego wyników w dużej mierze zależy wybór kolejnej szkoły. Odpowiedz Link
pieskuba Re: magoo 01.09.08, 09:15 A ci urodzeni od stycznia do czerwca są według Ciebie usuwani ze szkoły podstawowej w dniu trzynastych urodzin czy już po? Bo jakoś nie zauważyłam tego procederu :o) Odpowiedz Link
magoo_king Re: magoo 01.09.08, 09:19 pieskuba napisała: > A ci urodzeni od stycznia do czerwca są według Ciebie usuwani ze > szkoły podstawowej w dniu trzynastych urodzin czy już po? Bo jakoś > nie zauważyłam tego procederu :o) Ja natomiast nie zauważyłem na świetlicy szóstoklasistów, chyba tam nie przychodzą. W sumie mają rację nie będą się bawić z sześciolatkami pzdr Odpowiedz Link
pieskuba Re: magoo 01.09.08, 09:26 Do świetlicy mogą chodzić dzieci z klas 1 - 3 i zerówka. Ale zostają jeszcze korytarze, toalety, szatnie, boisko na którym rozpędzone wyrostki bez śladu myśli na twarzy tratują, co się da. Wiem, bo widziałam, mam dwoje dzieci z całkiem sporą różnicą wieku. Odpowiedz Link
lilith76 Re: magoo 01.09.08, 13:29 Całe życie będziesz go tak pod kloszem chować? Samochody na ulicach, ci straszni panowie w dresach, psy bez kagańców. Odpowiedz Link
pieskuba Re: magoo 01.09.08, 13:56 Skąd ten idiotyczny wniosek o trzymaniu pod kloszem? Odpowiedz Link
telimena30 Re: magoo 01.09.08, 15:16 w szkołach szerzy się bandytyzm i tyle, im później dziecko poślesz do tego piekła tym lepiej, i najlepiej przed posłać małego na jakieś karate czy inne judo... Odpowiedz Link