mumin_ek 21.04.04, 10:45 jak w temacie, bardzo prosze znam jedynie 'Aniele Bozy' pozdrawiam, Kasia z Muminkiem i nie tylko Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orvokki Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 10:51 Piosenki Arki Noego. Wiele z nich to piękne, radosne modlitwy, a dziecko może śpiewać w miarę swoich możliwości, albo pokazywać. Odpowiedz Link
wojtek_tata Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 11:29 Super jest modlitwa spontaniczna. Zresztą nie tylko dla maluszka . Jak się modlicie razem, to małe samo usłyszy i prędzej czy później podejmie. ("Dziękuję, że dzisiaj była taka super kałuża!") Nic nie podpowiadam ) Odpowiedz Link
mama_kasia Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 11:39 U nas też dzieci modlą się w ten sposób. "Dziękuję za zabawki i proszę za dziadka, żeby mu dobrze było w niebie". Maciek jak miał 3 i pół spytał, czy dziadek Adam jest już zdrowy. Odpowiedziałam, że nie. Usłyszałam: "Pewenie Pan Bóg nie miał czasu. Albo w tym czasie uzdrowił kogoś innego, może ciocię Dorotę ..." I taka to mniej więcej jest modlitwa. A przed posiłkiem dziękują czasami za wszystko po kolei co jest na stole. A ja głodna czekam z niecierpliwością aż skończą! Kasia Odpowiedz Link
18lipiec Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 11:41 dziecko powinno się bawić a nie modlić, nie ma to jak rodzice chcący wpoić dziecku wiarę i niszczący mu dzieciństwo. W ten własnie sposób wiara nie spływa na człowieka tylko jest mu przekazywana, a to nie fair, dziecko ,a potem dorosły nie ma możliwości wyboru bo już został nastraszony piekłem i niebem i mocno zindoktrynowany. Odpowiedz Link
wojtek_tata Re: modlitwa dla Marty 21.04.04, 12:42 Oj, Marta, wyluzuj Nic nikomu nie chciałem wpoić. Samo wyszło, ku mojemu zdumieniu. Nie da się wiary "przekazać" (jak jakiejś przesyłki zapieczętowanej) - sama jesteś najlepszym dowodem . A jak miałaby "spłynąć"? A poza tym - wybór ma się zawsze. Najlepszy dowód - mężczyzna podpisujący się "o.j." A z tym straszeniem piekłem to... Ja się bałem piekła, kiedy nie wierzyłem w Boga. Teraz nie pamiętam, żebym kogoś nim straszył. A Ty się modliłaś, jak byłaś mała? Z rodzicami? W. PS No i modlitwa nie wyklucza przecież zabawy, tak samo jak nie wyklucza pracy czy nauki. Jeśli mam jeść, to nie znaczy, że nie powinienem oddychać, prawda? Odpowiedz Link
mumin_ek Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 20:10 prosilam o modlitwy, a nie slowa krytyki. swoje dzieci wychowuj jak chcesz i pilnuj ich dziecinstwa, o moje sie martwic nie musisz - dzieki za zbyteczna troske. Odpowiedz Link
isma Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 12:43 Nasze 20-miesieczne dziecie na razie powtarza po nas znak krzyza. Podspiewuje i tanczy z Arka Noego, na razie raczej niezbornie i, jak sadze, raczej z powodu pasji muzycznych. Nie jestem pewna, czy bedziemy ja uczyc dziecinnych modlitw - ja mysle, ze Ojcze nasz jest zrozumiale nawet dla kilkulatka, a jest kapitalna lekcja teologii )). Mamy znajomych rodzicow czetrolatka, i on modli sie super. Zwykle modlitwa Ojcze nasz, a potem DZIEKUJE Bogu za miniony dzien. Rodzice celowo starali sie nie uczyc go proszenia Pan Boga o rozne rzeczy, zeby nie zaszczepic wrazenia, ze Pan Bog to taki dobry wujek, ktory daje cukierki )) (a jak nie da, to mozna sie na Niego obrazic). Odpowiedz Link
carla7 Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 13:19 Ale Jezus mówił "Proście a będzie wam dane", sam też modlił się prosząc. Oczywiście można by powiedzieć, że Bóg zsyła nam to co jest dla nas najlepsze w danej chwili. Więc ta prośba, rzeczywiście powinna dotyczyć możliwości odkrycia tego przez nas, zrozumienia i przyjęcia. Ale to chyba nie dla maluszków. Pozdrawiam Odpowiedz Link
isma Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 13:30 Jasne, to nie chodzi o to, zeby nie prosic w modlitwie w ogole, tylko o to, ze mechanizm kojarzenia przez dziecko prosby z jej rezultatem jest jeszcze troche zbyt prosty )) Tez pozdrawiam, milego popoludnia. Odpowiedz Link
carla7 Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 13:08 Ze swojego dzieciństwa pamiętam taką: Do Ciebie Boże rączki podnoszę o zdrowie mamy i taty proszę i proszę także niech mnie od złego na każdym kroku aniołki strzegą Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 18:27 Wiem,ze wszystie sprawy, chleb, sen i zabawy, mam Boże od Ciebie, mego Ojca w niebie. Odpowiedz Link
mumin_ek Re: modlitwa dla maluszka 21.04.04, 20:14 Dziekuje bardzo wszystkim za propozycje. Muminek jeszcze malutki jest (ma 18 miesiecy), ale lubi robic amen (sam z siebie zaczal), lubi sluchac, wiec chce go oswajac z modlitwami dla maluszkow przez osluchanie. Skoro ma entuzjazm, to nie zaszkodzi go troszke podprowadzic. Nic na sile, mysle, ze Arka Noego mu sie spodoba. Isma, masz racje co do 'Ojcze nasz'. Kasia z Muminkiem i nie tylko Odpowiedz Link
piotrsko Re: modlitwa dla maluszka 22.04.04, 10:04 W maszych wspólnotach ( drogi neokatechumenalnej ) uczymy dzieci modlitwy "Szema"" Słuchaj Izraelu ! Pan jest twoim Bogiem, Bogiem Jedynym. Będziesz miłował Pana Boga swego, z całego swego serca, z całej swojej duszy, ze wszystkich swoich sił, a bliźniego swego jak siebie samego. To czyń, a będziesz żył. Amen. Jest krótka i treściwa i wyraża to co jest sednem wiary. Dzieci uczą się chętnie zwłaszcza gdy mówi się im, że tę samą modlitwę odmawiał codziennie Pan Jezus. Oczywiście uczymy też innych modlitw - złaszcza Ojcze nasz. Ja kiedyś natrafiłem na pewną żydowską modlitwę dla dzieci i ponieważ mi się spodobała nauczyłem mojego Kubę. On też bardzo chętnie ją odmawiał: Po mojej prawicy stoi Michał. Po mojej lewicy stoi Rafał. Przede mną Gabriel, a za mną Uriel, A nad moją głową Obecność Boga. Modlitwa nawiazuje do imion archaniołów w tradycji hebrajskiej. Kubie podobała sie m.in. dlatego, że przypominała mu, że jak idzie spać to nie zostaje sam w pokoju. Piotr. Odpowiedz Link
pysio8 Re: modlitwa dla maluszka 22.04.04, 11:55 Patrzę na moją malutką córkę i mówię < dziękuję Ci Boże za ten cud, za Twoja obecnośc w naszym zyciu, za to, że prowadzisz mnie dzisiaj i błogosławisz całej mojej rodzinie i wszystkim, których kocham> Odpowiedz Link
torma Re: modlitwa dla maluszka 22.04.04, 21:20 Kiedyś trafiłam na taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=576&w=7865517&a=7865517 Może Cię zainteresuje... Odpowiedz Link