Dodaj do ulubionych

Kampania/katalog - O CO CHODZI ???

09.01.05, 12:22
Czytam czwarty raz artykuł w gazetce konsultantki.
Albo jestem analfabetką niefunkcjonalną, albo mój debilizm przekroczył wszelkie dopuszczalne normy, ale JA NIE ROZUMIEM, o co w tym wszystkim chodzi???

Jak to teraz będzie liczone?
Czy to znaczy, że mimo zamawiania z katalogu 03, będę jeszcze pracować na 02 albo już na 04? Jak to wpłynie na liczenie kwoty do upustu?
I najważniejsze: GDZIE JEST HACZYK I NA CZYM POLEGA?
Bo nie wierzę, że zrobili to po to, "by było mi łatwiej sprzedawać", a jak czytam, że to dla mojej wygody, to mnie pusty śmiech ogarnia...
Obserwuj wątek
    • nea2 Re: Kampania/katalog - O CO CHODZI ??? 09.01.05, 12:55
      Przecztałam to pobieżnie.Chyba chodzi o to,że na zakupy w katalogu 3 masz upust
      wypracowany w katalogu 2,ale kwota zakupu z katalogu 3 bedzie naliczona według
      nowego upustu,czyli w 4 katalogu już masz nowy upust (ten wypracowany w
      3).trochę namieszałam,ale myslę,że mnie rozumiesz
      • minula Re: Kampania/katalog - O CO CHODZI ??? 09.01.05, 17:26
        Chyba nie o to chodzi.
        Teraz zależnie od czasu w którym robisz zakupy jest naliczany upust. A czas ten
        nie pokrywa sie z katalogiem. Teraz chyba okresem w którym naliczany jest upust
        jest zależny od dnia wysyłkowego. Ale nie jestem pewna co do tego.
        Pozdrawiam
    • amarga Up - przeczytajcie ! 10.01.05, 22:48
      Zadałam sobie nieco trudu i poświęciłam sporo czasu na rozgryzienie tego, co kryje się pod płaszczykiem nowych zmian. Nie będę ukrywać, że nie jest to absolutnie nic pozytywnego, dlatego radzę każdej z Was przeczytać poniższe wynurzenia nieco zszokowanej końcowym wnioskiem Amargi, bo dotyczy to każdej z nas w mniejszym lub większym stopniu.
      A ? i proszę o wyrozumiałość, jeśli pojawią się uogólnienia. Chodzi o przestawienie wizji, koncepcji, a nie wnikanie w szczegóły.

Jak było do tej pory?

System był prosty. Kampania pokrywała się z katalogiem. Oznaczało to, że wszystkie zakupy dokonane z danego katalogu stanowiły podstawę do naliczenia należnych nam przywilejów, czyli opustu na następną kampanię, kwoty kwalifikacyjnej do KR, etc., etc.

Jak będzie teraz?

Teraz następuje przesunięcie. Kampania będzie rozpoczynać się przed wejściem w życie nowego katalogu. Oznacza to, że w jednej kampanii liczyć się będzie de facto kwota II-ego zamówienia z katalogu A i I-ego zamówienia z katalogu B.

Jakie ma to konsekwencje praktyczne, czyli gdzie tkwi haczyk?

Haczyk tkwi, drogie Panie, w tym, że zmiany następują w rzeczywistości nie od wejścia w życie katalogu 03/2005, tylko od II-ego zamówienia z katalogu 02/2005, w którym zaczynacie pracować na opust w 04/2005. Prościej: w następnym katalogu, 03/2005 dostaniecie taki rabat, jaki wypracujecie sobie w pierwszym zamówieniu z 02 oraz pozostałych ?dokładkowych? zakupach (np. w COKach) do dnia II-ego zamówienia. II zamówienie z 02 będzie już się liczyło do nowej kampanii 03.
      Mam nadzieję, że piszę w miarę zrozumiale.

Jest to o tyle bulwersujące, że godzi niesamowicie we wszystkie dziewczyny, które składają regularne zamówienia z regularną dostawą do domu. Co się bowiem okazuje? Otóż gdybym złożyła I zamówienie w normalnym dla siebie terminie (dzień H), to paczkę otrzymałabym 20.01.2005r. Drugie zamówienie przypada mi na 28 stycznia. Oznacza to, że gdybym miała zamiar walczyć o wyższy opust, od momentu otrzymania paczki do momentu zakończenia formalnego naliczania upustu zostałby mi tydzień. Nie mogłabym tym samym liczyć na podwyższenie bazy, chyba że dokonałabym zakupów w sklepie. Jednak przyjmując, że spore rzesze konsultantek nie mają dostępu do COKów, zostają one zwyczajnie wyrolowane i pozostawione na lodzie. Szczególnie gdy liczyły, że drugie zamówienie znacząco wpłynie na ich rabat. Być może tak, ale... dopiero za 2 katalogi.

Dalej: jeśli któraś z nich nie wypracowała swoich 350 zł na prezent SPA i nie zrobi tego przed drugim terminem ? jej strata. W drugim bowiem jest już nowa kampania, gdzie prezent w postaci zestawu nie obowiązuje. Ha ha ha! Fajnie, nie? Tylko czy ktoś przypadkiem nie powinien powiedzieć nam o tym wcześniej?

Do tego dodajcie sobie wszystkie pozostałe prezenty w postaci likwidacji klubu róży, podwyższenia kwot bazowych na upusty (czyli zwykłej podwyżki), zmniejszenia ilości produktów wliczających się do podwyższania tych baz, odpłatne zakupy w sklepie i... co nam wychodzi???

Zastanawia mnie jednak, jaki jest w tym cel Avonu i ni cholery nie mogę zrozumieć, dlaczego wspaniale rozwijająca się firma nagle postanawia zrezygnować z tak ciężko wypracowanej pozycji. Przecież miejsce, które zajmuje na rynku, nie wzięło się ot tak z powietrza, tylko dzięki naprawdę wielkiemu wysiłkowi całych rzesz ludzi. Dziwi mnie, że Avon postanowił za friko oddać to konkurencji...
      Macie jakies pomysły, dlaczego?
      • sister52 Re: Up - przeczytajcie ! 10.01.05, 23:06
        Amarga, napisz, proszę maila do Avonu i zapytaj ich czy Twoje podjerzenia są
        słuszne. Po przeczytaniu tego co napisałaś dochodze do wniosku, że masz sporo
        racji i że rzeczywiście to może być prawda. Ja swoją drogą do nich napiszę i
        poczekam co mi odpowiedzą. Bo to jest dość istatna sprawa. Może nie dla mnie,
        ale dla większości konsultantek - szczególnie tych, ktore korzystają tylko z
        dostawy regularnej. Inne dziewczyny też proszę o skrobnięcie maila do Avonu.
        A wracając do tej zmiany to najśmieszniejsze jest to, że Avon pisze zarówno o
        tej zmianie, jak i o zmianie opustów, że są "bardziej przejrzyste". Aż kiszki
        się skręcają, jak człowiek to czyta. Ja bardzo nie lubię jak ktoś mi takie
        bzdury w żywe oczy wciska a te dwie rzeczy są bzdurami. Ani to, ani to nie jest
        bardziej przejrzyste - co więcej, jest komplikowane i służy tylko i wyłącznie
        interesom firmy, która naszym kosztem chce więcej zarobić. Kolejne cięcie
        kosztów. To my się mamy do tego dostosować - zamiast oni do nas. Zamiast wyjść
        na przeciw naszym oczekiwaniom. No ale po co? Skoro można utrudnić.
        • alice76 Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 00:02
          Wiecie co dziewczyny? Tak czytam ze zdziwieniem (bo ostatnio jakos nie mialam
          glowy do zamowien i szczegolowej lektury Panoramy, Forum, tudziez analizowania
          wlasnej sprzedazy i progow opustow)....i mysle sobie, ze te paranoje (bo
          inaczej tego, o czy piszecie, to raczej nazwac sie nie da) nalezy
          najzwyczajniej w swiecie.....przeczekac. Szkoda wielka zaangazowanych OKSek,
          ktore naprawde kochaly to, co robia. Ale jesli chodzi o mnie na przyklad, to
          coz...Najwyzej dogadam sie z kolezanka, ze raz na katalog bedziemy skladaly
          wspolne zamowienie, aby miec jakikolwiek opust. I ... MOGA MNIE CMOKNAC W
          POMPKE wink

Elena i inne racjonalizatorskie pomysly przemina, a ja i tak spokojnie bede
          sobie maseczki kupowac wink tyle ze bez zadnych zludzen /kolejnych porzuconych w
          realiach naszego chorego kraju ;-/
        • amarga Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 08:19
          Nie muszę pisać. Przy okazji wczorajszej swojej wizyty w COKu zapytałam w dziale obsługi klienta, czy tak właśnie należy interpretować wprowadzane zmiany i otrzymałam potwierdzenie. II zamówienie z 02 będzie już należało do nowej kampanii, a wszystko będzie odpowiednio przesunięte w czasie dla każdego dnia wysyłkowego.

Na moje pytanie, ile jeszcze podobnych "udogodnień" planuje firma Pani tylko smutnie się uśmiechnęła i cicho stwierdziła, że właściwie to ona nie wie, czy w przyszłym miesiącu będzie jeszcze tu pracować...
          • treselle Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 09:18
            a ja mam takie małe pytanko: skoro do podstawy upustu nie wliczają się braki,
            to w takim razie jeśli powiedzmy ktoś zamówi na 170zł, a braki będą na 30 zł
            czyli wychodzi że zamówienie wyniesie 140 zł czyli poniżej tych wymaganych 150
            zł to co wtedy doliczą te 15 zł za spakowanie małej paczki???? Bo z tego co
            piszą to tak wychodzi!! A to już jest totalny debilizm uncertain
            • justa_79 Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 09:52
              naprawdę braki już nie będą się wliczać do podstawy upustu?
              • rygel1 Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 10:16
                Do podstawy opustu wliczamy:
                 Produkty kosmetyczne i niekosmetyczne z oferty katalogowej,
                 artykuły pomocne w sprzedaży (katalogi, próbki, zestaw próbek dla nowych
                Konsultantek, zestaw próbek dla Klubowiczek Róży, książki zamówień, torebki
                papierowe)
                 Produkty z logo,
                 Produkty zamówione i nie dostarczone z powodu braków magazynowych (braki)
                • justa_79 Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 11:00
                  czyli braki się wliczają. nie wlicza się tylko oferta netto i internetowa?
                  • sister52 Re: nowe opusty 11.01.05, 11:23
                    Do podstawy opustu NIE wliczamy:
                    · Produktów z oferty netto,
                    · Produkty "Różowa wstążeczka",
                    · Opłaty za szkolenia,
                    · Braków z poprzednich zamówień, dosłanych w ramach bieżącej kampanii,
                    · Opłaty transportowej,
                    · Kosztów realizacji małego zamówienia,
                    · Prezenty z programu Twój Pewny Start.
                    • justa_79 Re: nowe opusty 11.01.05, 11:41
                      no to nadal nie wiem, bo na tej liście oferta internetowa nie jest wymieniona z
                      nazwy, a wcześniej ktoś pisał, że internetowa jest teraz traktowana jak oferta
                      netto smile
                      • sister52 Re: nowe opusty 11.01.05, 23:58
                        Justa, oferta internetowa to oferta netto. Nie będzie się więc wliczała do bazy
                        budującej upust.
                        • justa_79 Re: nowe opusty 12.01.05, 10:09
                          no to już wszystko jasne. chyba muszę sobie poszukać konsultantki wink
      • malwaaa Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 13:20
        Ja sobie tak myślę, że cel się nie zmienił. Tylko pani Starkova zapomniała, że
        tu jest Polska a nie Rosja. A Polacy to butny naród. Nie dasz, nie dostaniesz.
        Wydaje się jej chyba, że jak zabierze, to my z przyzwyczajenia dopasujemy się,
        jak dawniej bywało. Ale to już nie te czasy. Metody poprzedniego reżimu czas
        schować do lamusa.

Znam firmę od początku istnienia w Polsce. Takiego bagna jeszcze nie było.
        Zaczęli od produktów, a kończą na organizacji pracy. Chyba można im tylko
        życzyć, aby w tym pędzie w dół nie połamali sobie karków.
        • biba46 Re: Up - przeczytajcie ! 11.01.05, 17:08
          próbowałam zasięgnąć języka we wrocławskim COK i okazuje się, że jego szefowa
          jedzie na trzydniowe szkolenie do Warszawy w sprawie zmian katalog - kampania.
          Do tego czasu ma nie odpowiadać na pytania w tej sprawie, zaprasza w przyszłym
          tygodniu. Ulżyło mi, bo myślałam że mam za mało ukończonych fakultetów i
          dlatego nie kumam co napisali w Gazecie Konsultantki.
          Jedyne co się dowiedziałam, to że zamówienia składane po naszym dniu
          (np. "B", "H" itd.) dla II terminu regularnego (patrzcie na odpowiedź do
          pytania ze str 5 w tejże gazetce) do COK lub dostarczane przez kuriera, będą
          zaliczane do sprzedaży (czytaj opustu) w kolejnym katalogu, a nie całe z II
          terminu, jak ktoś w tym watku pisał.
          Troche to zawikłałam, ale może nie aż tak bardzo.
          • nea2 przeczytajcie ! 11.01.05, 19:27
            Ja składam zamówienia przez internet z odbiorem w COK.Nie trzymam się terminów
            wyznaczonych.Najczęściej składam na tydzień przed tym terminem.Jak oni mi to
            będą liczyć?Chodzi mi o kampanię (termin)1,na 2 nie składam.Niby jasne zasady,a
            nikt nic nie wie tongue_out.No przynajmniej ja nie wiem.
            • biba46 Re: przeczytajcie ! 12.01.05, 13:20
              na moje pytanie:
              "czy, jeśli złożyłam moje pierwsze zamówienie z K03 z dostawą do COK,
              przed I terminem regularnym, to wypracowany opust wlicza się do
              poprzedniego (K02) czy bieżącego (K03) katalogu (mam na myśli nowe zasady,
              które będą obowiązywały)?"

dostałam poniższą odpowiedź:
              "Opust wypracowany w Katalogu 02/2005 będzie opustem gwarantowanym w
              kampanii 03/2005. Jeśli natomiast zamówienie z kampanii 03 uzyska wartość
              kwalifikującą do wyższego progu opustowego -zostanie on przyznany. W
              dalszym ciągu obowiązuje zasada LEPSZY Z DWÓCH"

Co jak zwykle jest totalną bzdurą, którą znasz z innych wątków, że o specjalnym
              z ich odpowiedziami nie wspomnę
              • nea2 Re: przeczytajcie ! 12.01.05, 18:06
                dzieki Biba,dalej nic nie wiadomo.Nasuwa mi się podobne pytanie co będzie
                jezeli złożę zamówienie w katalogu 3 w drugim terminie.Nie dostanę upustu na
                k3,a to co zamówiłam zbuduje bazę upustu dla katalogu 4?Poczekam na oficjalne
                przyjście ulotki z paczką,a potem zasypię ich pytaniami.Nie omieszkam napisać
                też o jasnościach tych zasad.
    • olik1980 Czy dostanę upust za zakupy w 2 term. 02/2005??? 12.01.05, 13:25
      W tej chwili nie wypracowałam upustu, bo nie zamawiałam ostatnio kosmetyków,
      więc na ten miesiąc mam 0%.
      Czy jeśli za tydzień wyślę zamówienie w drugim terminie z katalogu 02/2005 na
      sumę powyżej 161 zł, to dostanę kosmetyki z 23% upustem, czy w związku ze
      zmianami będzie to wyglądało inaczej ??

• biba46 Re: Czy dostanę upust za zakupy w 2 term. 02/2005 12.01.05, 13:42
        czytając ich odpowiedź, należy tak przypuszczać, ale jak poprosiłam o podanie
        terminów kampanii dla mojego dnia, to porównując z gazetką, wychodzi jeszcze
        większy mętlik.
        Cierpliwie czekam, na powrót ze szkolenia w tej sprawie, szefowej mojego COK i
        jak tylko uda mi się, w przyszłym tygodniu napiszę.
    • patysia81 Re: Kampania/katalog - O CO CHODZI ??? 12.01.05, 18:42
      Nie mam czasu wczytywac sie dokladnie w to co piszecie (sesja i te sprawy) ale
      ja jestem z okregu trandsetter (czy jak to sie tam pisze) i w sumie za tydzien
      skladam zamowienie z katalogu nr 3 i jeszcze nie dostalam zadnej ulotki ani nic
      o nowych zmianach- jedynie wyczytalam na forum. Ciekawe co by bylo jakbym nie
      miala internetu??? Ostatni raz skladalam zamowienie w polowie grudnia z
      katalogu nr 2 Hmm mam nadzieje ze nie okaze sie ze mam 0%opustu? I tak mam
      zamiar za jakies dwa kalatogi zrezygnowac ale wlasnie chcialam zrobic sobie
      zapasy z opustem wiec mam nadzieje ze załapie sie jeszcze na 23%.
      • nea2 Re: Kampania/katalog - O CO CHODZI ??? 12.01.05, 19:03
        myślę,że u trendujących zacznie wszystko obowiązywać od katalogu 4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka