Dodaj do ulubionych

Samice alfa, samice beta

06.11.18, 19:42
Na fali ostatniej dyskusji na temat "buntu samców beta",
wypłynął temat bycia alfą, betą lub omegą.
Tam w odniesieniu do facetów - że alfa to zdobywa kobiety bez wysiłku, że becie jest trudniej, a jak mu naprawdę nie idzie, to staje się omegą. A jak się chce wyżalić lub popsioczyć, to się zapisuje do inceli wink

A ja dziś chciałam podpytać kobiety smile
(bo przecież nie tylko mężczyzn da się tak sklasyfikować)
Dziewczyny - jesteście alfa czy beta?

Tu ciekawy artykuł na ten temat:
www.pepsieliot.com/czy-jestes-samica-alfa/
Chłopaki - jakie są Wasze skojarzenia na temat kobiet alfa?

Wkleję fragment z tego artykułu, z którym można podyskutować:

"Wielu mężczyzn uważa samice alfa za intrygujące.Wiele kobiet nienawidzi samic alfa. Uważają, że to suki.
Mężczyzna, który startuje do samicy alfa, musi czuć się mocny i kreatywny, albo naiwny. Gdyż naiwni, nie mają pojęcia, że to samica alfa i się w nieświadomości swej odważają.
A co dziwniejsze, zdarza się, że ona ich przyjmuje rozkrochmalona ich szczerością. Z tego mogą być bardzo dobre związki.
Mężczyzna alfa przy niej czuje się jak mężczyzna. Samiec beta niekoniecznie"

No i co Wy na to?

Obserwuj wątek
    • tomekzgor Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 20:04
      Ja się zgadzam z:
      - twierdzeniem że kobiety (wiele kobiet) nie lubią kobiet-alfa. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ale rzeczywiście uważają je za suki. Może to zazdrość?

- także z twierdzeniem że faceci boją się kobiet-alfa. Tu odpowiedź jest prostsza: kobieta alfa jest bardziej wymgająca, wymaga wiekszego wysiłku by ją "utrzymać" oraz wysiłku by odgonić kręcące się wokół inne samce, by wygrywac z nimi konkurencję. Facet się boi, że będzie musiał być cały czas czujny i że będzie musiał sie wciąż zwycięsko konfrontować z atrakcyjnymi rywalami
      • roman_to_ja Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 20:29
        "Ja się zgadzam z:
        > - twierdzeniem że kobiety (wiele kobiet) nie lubią kobiet-alfa. Nie wiem dlacze
        > go tak się dzieje.

To proste - samice alfa ogniskują uwagę samców, więc stawiają samice beta w niekomfortowej sytuacji.
        • to_ja_pisze Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 20:35
          Z tego artykułu wcale nie wynika, że samice alfa mają dużo samców wokół siebie.
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:00
            Z artykułu wynika tyle, że samice alfa są intrygujące dla mężczyzn - więc w jakiś sposób jednak uwagę skupiają. To wystarczy, by inne kobiety przy takich kobietach poczuły się zagrożone. Więc w sumie bym się z Romkiem zgodziła.

Natomiast na ile to się przekłada na "posiadanie samców wokół siebie"? Tu już faktycznie może być różnie, bo od skupiania uwagi do startowania do takiej kobiety - jest kawałek drogi. Nie każdy wystartuje, choćby był jakoś tam zainteresowany. Ale w sumie - nie jestem facetem, więc mogę się mylić. smile
      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 21:52
        tomekzgor napisał:
        >
        > - także z twierdzeniem że faceci boją się kobiet-alfa. Tu odpowiedź jest prosts
        > za: kobieta alfa jest bardziej wymgająca, wymaga wiekszego wysiłku by ją "utrz
        > ymać"

Co do tego bym się zgodziła. Alfa będzie bardziej wymagająca wysiłku w tym sensie, że nie będzie intensywnie zabiegać o mężczyznę. Jako kobieta pewna siebie będzie przekonana, że ten kto nie dostrzeże jej wartości, nie podzieli z nią życia. I nawet nie chodzi tu o przekonanie "nie doceniasz mnie, to na mnie nie zasługujesz".
        Raczej chodzi o to, że kobieta nie boi się przyjąć postawy: "mogę wybierać, czy chcę być z kimś, komu nie pasuję prawdziwa ja". Myślę, że kobiecie alfa nie zależy na tym, by być zgodną z męskimi oczekiwaniami. To może odstraszać wielu samców, ale - z drugiej strony - są też tacy, którzy właśnie tego poszukują i zdobywanie takiej kobiety nie jest dla nich zbyt trudnym wyzwaniem.

raz wysiłku by odgonić kręcące się wokół inne samce, by wygrywac z nimi
        > konkurencję. Facet się boi, że będzie musiał być cały czas czujny i że będzie m
        > usiał sie wciąż zwycięsko konfrontować z atrakcyjnymi rywalami

Można by się było z tym zgodzić, jeśli założyć, że kobieta alfa jest atrakcyjniejsza dla mężczyzn bardziej niż beta. Ale czy faktycznie? Bo jeśli nie, to tak samo faceci muszą być czujni, by ktoś inny nie sprzątnął im sprzed nosa kobiet beta, które też są atrakcyjne fizycznie, i mają sporo cech osobowościowych atrakcyjnych dla samców. Więc, na nieszczęście (?) dla facetów - tak czy tak: walka wink
    • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 21:00
      Tak sobie patrzę na panie alfa w moim otoczeniu i dochodzę do wniosku, że zazwyczaj wiążą się one z jedną z dwóch skrajności:
      - Samcami alfa, z którymi ciągle drą koty, rozchodzą się, schodzą, itd. To przeważnie osobowości w rodzaju "pani prezes".
      - Samcami beta, lub nawet gamma, którzy sobie cicho siedzą pod miotłą i mają cierpliwość do wysłuchiwania monologów swoich partnerek i niewzruszonego obserwowania ich wybuchów energii. To przeważnie energiczne artystki.

Ktoś ma podobne lub odmienne obserwacje?
      • obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 21:37
        Hd póki co mam obserwacje takie, że podobnie jak w moim zapytaniu skierowanym do kobiet (wątek Same Suki) wypowiadają się faceci.
        Forum chyba chwilowo cierpi na deficyt kobiet alfa, beta a nawet omega...
        wink
        No ale pora jest świeża, no i dopiero mamy wtorek więc przed weekendem pojawiają się wypowiedzi...
        • to_ja_pisze Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 21:47
          a ja to niby co jestem?
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 21:53
            No właśnie Tojka, kim jesteś: alfą czy betą? wink
            • to_ja_pisze Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:02
              a wiesz mam mentalny problem z taką terminologią
              z facetami także...pamiętam jak jakiś czas temu jeden facet o drugim powiedział, że to samiec alfa
              myślałam, że go zabiję śmiechem, ale zacne towarzystwo było z wysokiego szczebla zarządzania, więc musiałam się powstrzymać.
              w swoim już baardzo długim życiu spotkałam dosłownie jednego samca alfę, gość mnie zwalił z nóg dosłownie wszystkim - swoim poruszaniem się, zachowaniem, spokojną pewnością siebie, tym jak mówił, ile osiągnął, nooo magia. Alfa absolutna i nigdy później nie spotkałam nikogo takiego.
              Kobiety- taka która zwala z nóg charyzmą, też może jedna.
              • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:25
                Wiesz, można poobserwować świat zwierząt i zobaczyć, jak tam się naturalnie te różnice manifestują.
                Alfa ma na pewno cechy przywódcze, bo jest w stanie poprowadzić stado. Dlaczego inne zwierzęta liczą się z nim? Na pewno wyczuwają jego zwyżkę hormonalną, ale czy to tylko to? Chodzi też chyba o gotowość do walki, zmysł obserwacji, konsekwencję w działaniu. Ale... każdy alfa jest mocny, dopóki nie znajdzie się mocniejszy.

Z samicami alfa trochę inaczej jest, bo one nie mają tak jak samce testosteronu wysokiego na tyle, by stwarzać okazje do walk i brać w nich udział. Ale potrafią silnie zaznaczać swoją pozycję i atrakcyjność poprzez te cechy wyżej wymienione (u samców). Samice alfa są dość "groźne", choć spokojne; opiekuńcze, choć bywają też surowe dla członków stada. Ale ostatecznie podporządkowują się samcom alfa. I to nie tylko dlatego, że jest silniejszy od nich fizycznie - raczej chodzi o upór w zdobywaniu samicy i pokonywaniu rywali.
                • to_ja_pisze Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:32
                  Pewne aspekty z pewnością można odnieść do ludzi, ale nie wszystkie, zwłaszcza, że dzisiaj może być postrzegany jako alfa informatyk milioner, który jest niedorozwinięty ruchowo, społecznie i emocjonalnie wink
                  U zwierząt alfa musi być silny fizycznie smile
                  • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:35
                    > niedorozwinięty ruchowo, społecznie i emocjonalnie wink

Jak miło że ktoś o mnie myśli wink
                    • to_ja_pisze Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:46
                      O! Mogę teraz zbudować sobie w wyobraźni Twój portret smile)) Jak będę widziała nick: Gujamiś- od raz będę miała tą wizję przed oczami.
                      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:56
                        Wszystko się zgadza oprócz milionera wink
                        • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:05
                          Nie jesteś chyba bezduszną formalistką ? wink
                          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:14
                            Pfff tongue_out
                          • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:25
                            Wahu ktoś patrzy
                            • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:26
                              Ktoś na D czy na M ? Bo że na M to się domyślam, więc pytanie o ktosia na D wink
                              • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:30
                                D jest, w przeciwieństwie do M, patrząca niepraktykująca? wink
                              • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 12:22
                                poczuj zew Wahu heh
                                www.youtube.com/watch?v=3YGm2pPOSI0 wink
                      • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:05
                        Widzisz teraz ile straciłaś, nie przyjeżdżając do okrąglaka ? wink
      • bunt_jest_moim_obowiazkiem Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 09:24
        W żadnym razie samice alfa nie zalewają samców monologami. To kobiety z klasą, na poziomie, które mniej mówią a więcej robią. Bije od nich spokój i pewność siebie, czego się nie dotkną jest ogarnięte.
        Te, którym się buzia nie zamyka, to te słabsze/głupsze - im niższy poziom intelektualny, tym więcej kłapania dziobem.
        Artystki to raczej bety.
        Alfy to kobiety rozsądne i zaradne, odpowiedzialne aż nadto, raczej stąpające obiema nogami na ziemi.
        Takie, które mogłyby "poprowadzić stado" podczas "apokalipsy zombie". Artystki uciekałyby z krzykiem i zostały pożarte jako pierwsze, bo ich naturze sprzyja rys histeryczny, zbyt rozbuchane emocje.
        Kobiety alfy wcale nie muszą być boginiami urody, bety pewnie nie raz wydają się mężczyznom bardziej pociągające, jednak w alfach jest pewna aura, uroda jakby bije od środka.
        Takie są moje odczucia.
    • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 21:58
      Dzięki za artykuł, ale tak jak podobało mi się ich sporo, dotyczących medycyny naturalnej, tak ten budzi we mnie lekką konsternację. Nie chodzi mi nawet o dość brawurową narrację, co o stosunek faktów do fabuły.

Na moje, z faktów jest tam tylko kilka linijek o szympansach bonobo i wzmianka o zmianie poziomu estrogenów. Cała reszta z ponad 8 ekranów tekstu zaś, to swobodna interpretacja Autorki. Starałem się jednak nie być bezdusznym formalistą, aż do poniższego paragrafu:

> Mniej więcej 35% społeczeństwa to samcy, lub samice alfa.
      > Przy czym kobiety alfa stanowią około 10%.

Zakładające udział płci wśród ludzi na tym samym poziomie, z powyższego wynika, że udział samców alfa wśród samców = 60% zaś udział samic alfa wśród samic = 10%

Fakt, że zdaniem Autorki, większość z nas chłopaki, to samce alfa ..

https://imgc.allpostersimages.com/img/print/posters/alf_a-G-9789214-13198925.jpg

.. do tego stopnia mi schlebił, że początkowo chciałem przemilczeć, że tylko 10% Koleżanek to alfy, ale wrodzona podłość i perfidia, wzięły jednak górę:

Samce alfa vs samice alfa = 6:1

Autorka niestety słowa komentarza nie poświęca przyczynom tej chyba dość szokującej dysproporcji.Trzeba jednak przyznać, że umie nam ten brak osłodzić:

> Bo kto tak naprawdę ma ochotę przytulić Angele Merkel, Hillary Clinton, Oprah Winfrey,
      > czy nieżyjącą już Margaret Thatcher? Zgoła nikt.

W rzeczy samej, perspektywa przytulania wdzięków nieboszczki Thatcher, nie wydaje się zbyt pociągająca.

Dalej lecą znowu kolejne swobodne impresje nt cech jakie prezentuje samica alfa. Po czym następuje wieńczące dzieło, zakończenie:

> muszę Drogiej Socjecie wybić to z sagana, gdyż o ile przez pół życia sądziłam,
      > że cierpię na manię wielkości, o tyle obecnie mam jasność, że jestem tylko zwykłą samicą alfa.

Co prawda dzięki okruchowi jakże męskiego środka ekspresji, w oczach czytelniczek, zdanie to winno być aż nadto wystarczającym dowodem alfizmu Autorki, to jednak dla niektórych malkontentów czy niedowiarków płci męskiej, sugerowałbym odrobinę lepsze wyeksponowanie głębokiej wiary Autorki:

'(..) o tyle obecnie mam pewność, że jestem samicą alfa, a kto wątpi - prosi się o wp..l wink
      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:12
        gyubal_wahazar napisał:

> Na moje, z faktów jest tam tylko kilka linijek o szympansach bonobo i wzmianka
        > o zmianie poziomu estrogenów. Cała reszta z ponad 8 ekranów tekstu zaś, to swob
        > odna interpretacja Autorki.

Masz rację, to nie jest artykuł poparty jakąś dużą ilością faktów. Sam temat jednakże interesujący - a wśród różnych artykułów w necie na temat "kobiet alfa" ten artykuł wydał mi się najsensowniejszy.

>
        > Zakładające udział płci wśród ludzi na tym samym poziomie, z powyższego wynika,
        > że udział samców alfa wśród samców = 60% zaś udział samic alfa wśród samic = 1
        > 0%

No, w to akurat nie wierzę, tym bardziej, że - jak wspominasz - dane wzięte są chyba z Kosmosu. Generalnie we wszystkich populacjach zwierzęcych osobniki alfa stanowią mniejszość z tej prostej przyczyny, że dominacja nie może być przeciętnością wink Ale nie wiem, jak to się rozkłada procentowo, i nie wiem też, czy liczba mężczyzn alf jest podobna do liczby kobiet alf.
        >
        >
        > '(..) o tyle obecnie mam pewność, że jestem samicą alfa, a kto wątpi - prosi si
        > ę o wp..l wink

Oj tam, czepiasz się wink Połechtała sobie trochę ego (i pewnie nie tylko sobie wink ), ale... to autorski blog, niech babka pisze, co chce - wierzyć jej nie trzeba wink
        • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:18
          Jak z tego widać, nie ma żadnej definicji alf wśród ludzi. I może i lepiej, bo gdyby była, to by znaczyło, że na jej podstawie można ich selekcjonować dzieląc na lepszych i gorszych.

> Generalnie we wszystkich populacjach zwierzęcych osobniki alfa stanowią mniejszość z tej prostej przyczyny, że dominacja nie może być przeciętnością

Dokładnie, więc na moje, powinno być to góra 10%, a na mojego niucha byłby to 1 czy 2%

> Połechtała sobie trochę ego (i pewnie nie tylko sobie wink ), ale... to autorski blog, niech babka pisze, co chce - wierzyć jej nie trzeba

Jasne, nawet jak trochę szarżuje, to przyjemniej się to czyta, tym bardziej że jest sie do czego przyczepić wink
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:33
            gyubal_wahazar napisał:

> Jak z tego widać, nie ma żadnej definicji alf wśród ludzi. I może i lepiej, bo
            > gdyby była, to by znaczyło, że na jej podstawie można ich selekcjonować dzieląc
            > na lepszych i gorszych.

Nie wieszczyłabym aż tak posępnie. W świecie zwierząt tak jest - jesteś alfa, jesteś lepszy: masz więcej samic i potomstwa i jesz jako pierwszy. Ale w świecie ludzi panują inne zależności ze względu na inne możliwości naszych mózgów. smile

Co do definicji alfowatości u ludzi - chętnie bym się wgłębiła w temat, ale ostatnio nie mam ani czasu ani intelektualnych mocy przerobowych, które byłyby w stanie ogarnąć moją pracę (w której chcąc nie chcąc muszę jeszcze jakoś głową pracować), moje książki, które bardzo wolno się czytają, no i oczywiście: forum wink
            >
            >
            • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:39
              > Nie wieszczyłabym aż tak posępnie

Dlaczego posępnie ? Ja się bardzo cieszę, że nie ma narzędzi do łatwej klasyfikacji ludzi wg ich (jakkolwiek by jej nie rozumieć) wartości. Przecież dość oczywistym kolejnym krokiem, byłoby selekcjonowanie tych lepszych i upośledzanie gorszych.
              • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:53
                Posępnie, bo wieszczysz dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, gdyby....
                Miałam na myśli, że właśnie do tego by nie doszło, bo jednak u ludzi liczy się dużo więcej czynników niż u zwierząt.
                Pewnie jakieś reperkusje ta teoria miałaby - tak jak np. teoria osobowości (ekstrawertycy przez lata czuli się "lepsi" od introwertyków - zresztą, niektórzy dalej tak twierdzą... uncertain) ) Ale żeby selekcjonować i jeszcze upośledzać? Nieeee - w dzisiejszym świecie chyba nie jest już to możliwe.
                • bunt_jest_moim_obowiazkiem Re: Samice alfa, samice beta 08.11.18, 08:14
                  autoteliczna napisała:
                  Ale żeby selekcjonować i jeszcze upośledzać? Nieeee
                  > - w dzisiejszym świecie chyba nie jest już to możliwe.

Ooo kochana Autko, myślę że eugenika ma wielkie rzesze wyznawców i tylko patrzeć jak w jakiejś formie podniesie łeb wink
                  kocham taki film SF "Gattaca - szok przyszłości"... myślę że prędzej czy później jest to przyszłość ludzkości, choć pewnie tez tylko na kawałek naszej drogi...
                  • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 08.11.18, 09:50
                    Muszę kiedyś obejrzeć ten film smile
                    Pomysł ulepszania gatunku ludzkiego nie jest nowy, i zebrał swoje krwawe żniwo uncertain
                    W kulturze to popularny lejtmotiw - ale czy urzeczywistni się?
                    Może jestem naiwna sądząc, że nie. Hmm... Buntosiu - a może...? Za naszych czasów nie, ale za lat 100...? 200..?
                    Któż wie...
          • bunt_jest_moim_obowiazkiem Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 09:31
            hahaha, może to głupie ale ja uważam że alfy naturalnie się "wyłaniają" z populacji w razie potrzeby, obierając jakby naturalne przywództwo w grupie, która na przykład ma przeżyć/wykonać zadanie.
            Ani nieodparty magnetyzm u faceta, ani mądrzenie się pięknie zakonserwowanej pani profesor nie gwarantuje, że mamy do czynienia z takimi osobnikami.
            • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 09:38
              bunt_jest_moim_obowiazkiem napisała:

> hahaha, może to głupie ale ja uważam że alfy naturalnie się "wyłaniają" z popul
              > acji w razie potrzeby, obierając jakby naturalne przywództwo w grupie, która na
              > przykład ma przeżyć/wykonać zadanie.

To przekonanie wcale nie jest głupie smile
              Dokładnie tak jest. Alfy posiadają pewne cechy, które pozwalają im się wyłaniać wink
              Temat przywództwa jest w ogóle bardzo ciekawy smile
            • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 12:57

> Ani nieodparty magnetyzm u faceta, ani mądrzenie się pięknie zakonserwowanej pa
              > ni profesor nie gwarantuje, że mamy do czynienia z takimi osobnikami.

i nigdy tak nie jest heh
              moim skromnym wink
              u ludzi nie chodzi o walkę w stadzie i przetrwanie
              ludzkie alfy nie wychylają się bez potrzeby
              bo i stadni przestaliśmy być
              może tworzymy malutkie utopie
              coś jak gro znajomków lub fora wink
              ale hmmmm
              jest ich coraz mniej
              nawet zwykłe 2+2 się częściej rozpada

ale co tam heh
              łom na plecy
              do roboty wink
      • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:12
        > Mniej więcej 35% społeczeństwa to samcy, lub samice alfa.
        > Przy czym kobiety alfa stanowią około 10%.

Jeśli druga linijka mówi o 10% w całej populacji, a nie w populacji kobiet, jak to wyżej założyłem, to ilośc samców alfa do samic alfa = 50 : 20, czyli 2.5 : 1

Nadal podejrzanie duża dysproporcja, ale nie 6 : 1
    • heniek.8 Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:15
      nie myślałem dotąd o tym zbyt wiele, więc pewne rzeczy mi się dopiero klarują w locie

dla mnie alfa - beta - ... to jest pozycja w stadzie, niezależnie od płci
      tzn, historycznie alfami prawie zawsze byli faceci (tu i tam zdarzyła się jakaś caryca czy królowa) no bo o władzę trza było walczyć również i siłą
      czyli kobiety w większości były betami z natury, nie chcialo im się robić zadymy i dać sobie wybić zęby żeby komuś cokolwiek udowodnić

natomiast takie przeciwstawienie alfa vs. beta jak tutaj omawiamy pewnie dało by się opisać za pomocą cech wielkiej piątki czyli bierzemy babę która ma niską ugodowość i neurotyczność, wysoką konsekwentność i ekstrawersję i mamy alfę w spódnicy smile
      • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:24
        Do mnie lepiej przemawia bardziej egoistyczna klasyfikacja: biorę z łapanki 100 babek 18-45 i liczę ilu z nich dałbym się posiąść cieleśnie. No i opierając się na tym o co otarłem się w życiu, pewnie 5-10%, a Ty Heniu ile orientacyjnie byś posiadł ? wink
        • heniek.8 Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:27
          gyubal_wahazar napisał:

> pewnie 5-10%, a Ty Heniu ile orientacyjnie byś posiadł ? wink

resztę smile
          • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:29
            ZUUUUUUUUUUUCH !! Musimy razem chodzić na baby ! smile
            • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:36
              I nic dla mnie nie zostawicie?
              Samoluby tongue_out
              • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:43
                Bierzemy Cię na wabia. A konkretnie Twoje metr 90. Tylko jakby co, jesteś krawcem. To kobity rozumieją i lecą jak muchy do miodu. Wszystkie bladolice grubo poyzęj metr 80 - Twoje. Are you in ? wink
                • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:51
                  Spoko wink
                  Nie wiedziałem tylko że krawcom się tak powodzi, ale człowiek się uczy całe życie tongue_out
                  • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:55
                    No proszę Cię. A jak cwaniak sie trafi, to taka co tydzień musi do niego latać, by ten dał nurka między jej uda wziąć nową miarę, bo ta sprzed tygodnia już nieaktualna. Stąd na fizykę jądrową startują tylko ci, którzy nie zdali na krawiectwo wink
                    • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:13
                      Wiedziałem że gdzieś popełniłem błąd! Dzięki za uświadomienie, nigdy nie jest za późno.
                      Mam znajomą krawcową, wezmę u niej kilka lekcji.
                      Już mam pomysł na wywołanie zachwytu u klientek - wszelkie obwody będę mierzył miarką wyskalowaną w calach, a wynik będę podawał w centymetrach smile
                      • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:17
                        I to jest Twój konkurencyjny edge ! Damy będą wniebowzięte wink Ale jak która będzie wyszminowana, albo poniżej metr 80, to nie będziesz psem ogrodnika ? wink
                        • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:41
                          Rezerwuję wszystkie niemalujące się! To tak rzadkie okazy, że dla Was i tak zostanie 99%. Ty zaprosisz do tańca 5-10%, a 89-94% zostanie wtedy dla Heńka, nikt nie będzie poszkodowany smile
                      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:19
                        Wiedziałam, że wy w tych centymetrach zawsze oszukujecie wink
                        • tapatik Re: Samice alfa, samice beta 13.11.18, 21:20
                          Możesz sama zmierzyć.
                          Masz centymetr krawiecki?
                          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 13.11.18, 21:50
                            tapatik napisał:

> Możesz sama zmierzyć.
                            > Masz centymetr krawiecki?

Chcesz powiedzieć, że centymetr krawiecki wystarczy, by zmierzyć Twój wzrost? wink

Bo tylko o wzrost mi chodziło - a niby o co? wink

Zawsze sobie dodajecie! wink
                            • tapatik Re: Samice alfa, samice beta 15.11.18, 18:38
                              Oczywiście, że wzrost.
                              Gdybym prosił cię o zmierzenie obwodu to musiała byś posiłkować się geodezyjną taśmą mierniczą.
                              • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 16.11.18, 20:43
                                A teraz to z kolei o obwód brzucha chodzi? wink
                                Tapatik, coraz bardziej mnie intrygujesz, jak też Ty wyglądasz... wink
        • bunt_jest_moim_obowiazkiem Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 09:35
          To tylko jeśli zakładasz, że pociągają cię tylko alfy. A prawda jest taka, że bety mogą być słodsze wizualnie i milsze niż alfy. I będą mężczyzn bardziej pociągały.
          Natomiast do rozrodu aby przedłużyć gatunek - mózg wybierze alfę... ale to może być tylko chwila moment w całym cyklu naszego życia seksualnego.
          • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 10:50

> A prawda jest taka, że b
            > ety mogą być słodsze wizualnie i milsze niż alfy. I będą mężczyzn bardziej poci
            > ągały.

jakoś tego nie łykam heh
            może dlatego że za miłymi słodyczami nie przepadam wink
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 18:43

> To tylko jeśli zakładasz, że pociągają cię tylko alfy. A prawda jest taka, że b
            > ety mogą być słodsze wizualnie i milsze niż alfy. I będą mężczyzn bardziej poci
            > ągały.

Myślę, że typy nie różnią się wizualnie. Jedne mogą być słodsze od drugich i odwrotnie. wink

> Natomiast do rozrodu aby przedłużyć gatunek - mózg wybierze alfę... ale to może
            > być tylko chwila moment w całym cyklu naszego życia seksualnego.

Aby przedłużyć gatunek, mózg samca wybierze samicę, która - przy podobnej atrakcyjności wizualnej - jest lepiej dostępna. Czyli najprawdopodobniej betę, bo bet jest więcej, i są bardziej przystępne osobowościowo.
            Ale jeśli samiec jest alfą, będzie w pierwszej kolejności zainteresowany alfą.

• tapatik Re: Samice alfa, samice beta 15.11.18, 18:42
              autoteliczna napisała:

> Myślę, że typy nie różnią się wizualnie.
              > Jedne mogą być słodsze od drugich i odwrotnie. wink

Mogą różnić się zachowaniem, a to jak się zachowujemy wpływa na naszą postawę.
              Czyli pośrednio na nasz wygląd.

> Aby przedłużyć gatunek, mózg samca wybierze samicę, która - przy podobnej
              > atrakcyjności wizualnej - jest lepiej dostępna. Czyli najprawdopodobniej betę,
              > bo bet jest więcej, i są bardziej przystępne osobowościowo.
              > Ale jeśli samiec jest alfą, będzie w pierwszej kolejności zainteresowany alfą.

Skąd wiemy, że bety są bardziej przystępne osobowościowo?
              • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 15.11.18, 18:51
                tapatik napisał:

> > Aby przedłużyć gatunek, mózg samca wybierze samicę, która - przy podobnej
                > > atrakcyjności wizualnej - jest lepiej dostępna. Czyli najprawdopodobniej
                > betę,
                > > bo bet jest więcej, i są bardziej przystępne osobowościowo.
                > > Ale jeśli samiec jest alfą, będzie w pierwszej kolejności zainteresowany
                > alfą.
                >
                > Skąd wiemy, że bety są bardziej przystępne osobowościowo?

a skąd wiesz że wiesz że jesteś za bardziej przy
                i nie wybierasz w półśrodkach
                umiesz odróżnić hmmmmm
                myślę że nie umiesz i dlatego pytasz
                a to zwyczajnie czuć
              • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 15.11.18, 21:44
                tapatik napisał:

> Mogą różnić się zachowaniem, a to jak się zachowujemy wpływa na naszą postawę.
                > Czyli pośrednio na nasz wygląd.

To jest w sumie słuszna uwaga - bo wygląd to również zachowanie, np. pewność/niepewność w ruchach itp.
                Ale chodziło mi o to, że typ osobowości nie przekłada się na ogólną urodę kobiet i ich wdzięk.
                >

> Skąd wiemy, że bety są bardziej przystępne osobowościowo?
                >
                Samice beta mają mniejsze zdolności przywódcze, często wolą być kierowane, łatwiej dają się prowadzić i dominować nad sobą - to jest cecha, która przyciąga większość samców. Alfa jest bardziej niezależna, bardziej trzeba się o nią starać, przeciętność rzadko ją zadowala.
      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:38
        heniek.8 napisał:

>
        > natomiast takie przeciwstawienie alfa vs. beta jak tutaj omawiamy pewnie dało b
        > y się opisać za pomocą cech wielkiej piątki czyli bierzemy babę która ma niską ugodowość i neuro
        > tyczność, wysoką konsekwentność i ekstrawersję i mamy alfę w spódnicy smile

Czekaj, czekaj, bo nie nadążam wink
        Jako zadanie domowe zapisuję sobie: poczytać o wielkiej piątce, a następnie sprawdzić powyższą kombinację wink
        Jak to się człowiek całe życie uczy - dzięki, Henio smile
    • karolivia Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:41
      autoteliczna napisała:

> A ja dziś chciałam podpytać kobiety smile
      > (bo przecież nie tylko mężczyzn da się tak sklasyfikować)
      > Dziewczyny - jesteście alfa czy beta?
      >

Dziś to ipsylon, bo do omegi mi jeszcze trochę brakuje wink
      • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:45
        Karo, nie kokietuj. Przecież każdy wie, że miażdżysz krasą tak, że Twój aktualny dobiegacz nie chciał ryzykować puszczając Cię do okrąglaka smile
        • karolivia Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 19:52
          gyubal_wahazar napisał:
          Twój aktualn
          > y dobiegacz nie chciał ryzykować puszczając Cię do okrąglaka smile

No i w ten sposób odpowiedź na pytanie jaką samicą jestem wydaje się być oczywista. Zdecydowanie beta, skoro słucham jakiegoś "dobiegacza" wink
    • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:50
      Kto kojarzy scenę z '40-letniego prawiczka', jak we trzech poszli na speed-dating ? Trafili na niezłe harpie, a jeden tak to przeżył, że skuł się piwskiem tak, że wisiał na ramionach kumpli jak stamtąd wychodzili. Od 10 chyba lat temu kiedy to widziałem, marzę, by przeżyć taką scenę ! smile
      • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:52
        Byłem raz na speed-dating, ale trafiłem na bardzo nudne Angielki... uncertain
        • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:02
          Do francji albo hiszpanii trzeba pocisnąć. Może w przyszłe wakacje się uda. Ty robisz za krawca, specjalność: stringi na misiu, a ja za komiwojażera, specjalność: gumiane siusiaki, git ? wink
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:08
            Jeszcze dla Henia coś wymyśl, Gubek.
            Musi być Was trzech. wink
            • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:14
              Gubek, takich trzech jak nas dwóch to nie ma ani jednego! smile
              • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:29
                Nie inaczej smile No dobra, trzeba nurkować w piernatki. Dobranoc smile
                • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:36
                  Mortek postraszył? wink
                  Dobranoc smile
                  • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:41
                    nie tam
                    pokazuje mój skill heh wink
                    • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:59
                      wink
                      www.youtube.com/watch?v=btPJPFnesV4
                      • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 00:22
                        kiss
            • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:20
              Heniu będzie zbiegłym z gujany francuskiej mass-killerem. Pierwowzorem Jeana Reno z Leona Zawodowca. Tylko muszę mu przykrótkie gacie i tą kultową zawijaną czapusie narychtować, bo kałacha się od ruskich pod stadionem kupi wink
              • tapatik Re: Samice alfa, samice beta 15.11.18, 18:43
                O jaki stadion chodzi?
      • to_ja_pisze Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 22:53
        Chcesz być zmiażdżony przez 3 harpie, pić piwsko, czy cofnąć czas i być prawiczkiem?
        • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:00
          Toja, wiesz jaki ładunek dramaturgiczny miała ta scena ? Jaki tragizm ? Jaką beznadzieję ale i majaczącą gdzieś na horyzoncie nadzieję ? I nadzieja ta zaliczała dzwona przy każdym przejściu do stolika z nową damą. Ale jak widowiskowego !
          Za to co ciekawe, nie prawiczek się sponiewierał piwskiem, tylko jeden z jego kumpli, bo mimo że poszedł tylko by podtrzymać na duchu prawiczka, to jednak sam też nie dźwignął ciosów od losu smile

Jak nie widziałaś, to koniecznie smile
      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:06
        Oi oi, to dąż do realizacji tych marzeń czym prędzej, bo ileż można skuwać się na kanapie i wpadać cielskiem w swoje puszki przy próbie wstania? wink
        Kombinuj tych dwóch - przynajmniej raz będziesz skuty w pionie wink
        • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:10
          No właśnie zacząłem. Heniu i Kevin będą skrzydłowymi. Tylko muszę speed-datinga wyczaić i wystroić się na kompletną uszatą cipe, by kosze były spektakularne wink
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:17
            A jaki to jest strój na kompletną uszatą cipę?
            Coś sobie... przyklejasz? wink
            • gyubal_wahazar Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:22
              Sweterek w romby obowiązkowo, kufajka parmalatka jeśli gdzieś upoluję i gil do pasa. A na wejściu będę błagał o pożyczenie stówy na operację prostaty wink
              • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:32
                To tylko jeszcze katar złapać i gotowy na randkę wink
              • kevinjohnmalcolm Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:43
                gyubal_wahazar napisał:
                > Sweterek w romby obowiązkowo

"A historii tego swetra i tak byś nie zrozumiał" wink
    • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 06.11.18, 23:27
      Ci, którzy jeszcze chcą napisać coś merytorycznego w temacie, to bardzo proszę - nadal można smile

Dyskutantami, którzy ten poważny temat sprowadzili na manowce seks-podróży ze skuciem się piwskiem w tle - nie przejmujcie się!
      W końcu krótkotrwały, acz potężny intelektualny wysiłek trzeba jakoś odreagować wink
    • undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 00:19
      co do alfowatości i reszty wśród ludzi
      istnieje i nie da się temu zaprzeczyć
      jak i temu że jest coraz bardziej zwierzęca
      różnica to kolejność
      pozycja kasa i władza heh
      seks już jakby na pobocze zjechał

dlatego kobieta alfa narażona jest na ciągłe ataki inny alf lub bet z aspiracjami
      i teraz kobieta alfa to słowa i czyny przeciwko innej alfie
      bety bardziej przez łózko i dopiero jakieś podszepty wieczorne wink

teraz co do facetów startujących do alf heh
      a poznałem tylko trzy
      3,4,? bo tu jeszcze nie padłem w walce
      a czemu alfy hmmmmmmmmmmmm
      najprościej by było napisać bo tak heh ale...
      mają to zajefajne coś co ciągnie cię do nich
      grają ze sobą całkowicie w audio video i softwarze
      i są totalnym challeng'em wink
      a jak się jest wariatem lubiącym M.I. to nawet jak grozi M.I.A. to idziesz jak w dym
      gra warta każdej świeczki nawet jak zrobisz z siebie idiotę

co do forum heh
      mamy tu wszystkich
      choć proporcje wiadomo wink
      jak to w watasze

śpij Autko heh nie wyjemy dziś do luny wink
      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 09:07
        undead.mortis napisał:
        >
        > dlatego kobieta alfa narażona jest na ciągłe ataki inny alf lub bet z aspiracja
        > mi
        > i teraz kobieta alfa to słowa i czyny przeciwko innej alfie
        > bety bardziej przez łózko i dopiero jakieś podszepty wieczorne wink

No i to jest w sumie dobra uwaga. Bo właśnie kobieta alfa nie stara się za wszelką cenę przypodobać mężczyźnie. Nawet jeśli ma rywalkę, to podejmuje z nią walkę na własnym polu i sama wypracowuje swoją pozycję w konfrontacji z nią, a nie szuka ochrony i poparcia u mężczyzny. Co nie przeszkadza jej korzystać z niego przy okazji, ale tylko wtedy, gdy facet udzieli go z własnej woli.

>
        > teraz co do facetów startujących do alf heh
        > a poznałem tylko trzy
        > 3,4,? bo tu jeszcze nie padłem w walce

Czyli co? procentowo Gubiś może mieć rację, że stosunek 100 do 2-5 jest właściwy? wink

> a jak się jest wariatem lubiącym M.I. to nawet jak grozi M.I.A. to idziesz jak
        > w dym
        > gra warta każdej świeczki nawet jak zrobisz z siebie idiotę

No sorry, ale tego M.I. to nie udało mi się rozszyfrować wink Ale domyślam się, że o jakieś hardkory i skrajności chodzi? wink Jakieś "mental irracjonal" czy co? wink
        Rzuć jednym pomocniczym słowem chociaż, to może zajarzę wink

>
        > co do forum heh
        > mamy tu wszystkich
        > choć proporcje wiadomo wink
        > jak to w watasze

Ohoho nie wchodź na grząski grunt, kto tu alfa, kto tu beta, bo poleje się wirtualna krew, panie Lobo wink

>
        > śpij Autko heh nie wyjemy dziś do luny wink
        >
        Dziś wilczyca spała spokojnie wink

• undead.mortis Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 10:36
          mission impossible heh
          missing in action wink
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 18:29
            undead.mortis napisał:

> mission impossible heh
            > missing in action wink
            >

Ahaaaaa. smile
            Ale w sumie klocki sobie podobnie ułożyłam (bo na to samo wychodzi), więc sens zrozumiałam. Mission impossible czytania Twojego lingo w tamtym poście uważam za zaliczoną w 95 proc. wink
            kiss
    • marcepanka313 Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 21:48

Nie wiem czy słuszne jest moje wrażenie, że część zalet przypisanych alfom,równie dobrze można przypisać betom.
      Mam teorię nigdzie nie publikowaną i podobnie jak u autorki niczym nie popartą, że jednak sporo jest alfa-bet. wink
      • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 21:52
        Myślę, że to jest płynna sprawa smile
        Bo różne są poziomy alfowatości i betowatości: alfy słabsze i mocniejsze, bety z aspiracjami do alf i bety bez żadnych ambicji wink
        • obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 21:57
          No i jest jeszcze Becia....
          tongue_out
          sad
          • autoteliczna Re: Samice alfa, samice beta 07.11.18, 22:01
            Hmmm... Nie jestem w temacie... Kto to Becia?
            Zapytałam wujka G i pokazał mi... O tę Becię chodzi? wink

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_ljB4IaXgSGmYtOStwezcuFWpYY9hIoT9.jpg
        • marcepanka313 Re: Samice alfa, samice beta 08.11.18, 07:18
          autoteliczna napisała:

> Myślę, że to jest płynna sprawa :

Tak wink
          Bo ludzie nie są zerojedynkowi.
          Wszystko zależy od kontekstu.. smile
    • obrotowy alfa w loziu, beta na co dzien. 15.11.18, 19:07
      sprawdzalem.

mozna i odwrotnie - ale wtedy masz pieklo w zyciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka