18.02.23, 13:35
....działać.

Rząd musi natychmiast wprowadzić parytety płciowe przy przyjmowaniu imigrantów oraz zacząć sprowadzać tutaj masowo kobiety z Filipin, Malezji czy Wenezueli. smile

Już mniejsza o ten rekordowo niski wskaźnik urodzeń (który oczywiście też jest jakimś tam problemem), ważniejsze jest całkowite załamanie rynku matrymonialnego. Przeciętna polska kobieta nie jest zainteresowana przeciętnym polskim mężczyzną, chociaż ten mężczyzna zazwyczaj bardziej dba o siebie, lepiej zarabia i mniej chleje niż pokolenie jego rodziców.

Ukrainki nie rozwiążą tutaj problemu, bo część ma tutaj swoich chłopów (albo na nich czeka) a część niedługo spierdoli na zachód.
Obserwuj wątek
    • aroden Re: Trzeba... 18.02.23, 14:59
      baenzai napisał:
      > Rząd musi natychmiast wprowadzić parytety płciowe przy przyjmowaniu imigrantów
      > oraz zacząć sprowadzać tutaj masowo kobiety z Filipin, Malezji czy Wenezueli. :

chcesz rozwiazywac polskie problemy przez sprowadzanie kobiet z biednych krajow ?
      przeciez tam bezzenni mezczyzni zrobia tam rewolucje i Polska bedzie musiala ich potem przyjmowac
      jako uchodzcow.
      • baenzai Re: Trzeba... 18.02.23, 16:13
        W Wenezueli od dawna jest syf pod względem ekonomicznym i nikt tam rewolucji nie robi. smile Myślisz, że wyjazd jakiegoś tam procenta kobieta coś zmieni?
        • teodor-k Re: Trzeba... 18.02.23, 16:40
          Ukrainki są za cwane i nie dadzą się wykorzystać .Mój znajomy ma żonę z Filipin . Jedno dziecko ona miała drugie wspólne .Poznali się jako Świadkowie Jehowy .
          • tapatik Re: Trzeba... 19.02.23, 19:29
            Jeśli kogoś interesuje normalny związek uczuciowy, to wtedy nie ma mowy o wykorzystywaniu.
    • tomekzgor Re: Trzeba... 18.02.23, 20:15
      Popieram. Szczególnie import z Wenezueli. Piękne kobiety. Ale trzeba uważać, bo 15-latka może wyglądać na 25, a wtedy prokurator.
      • baenzai Re: Trzeba... 18.02.23, 20:58
        tomekzgor napisał:

> Popieram. Szczególnie import z Wenezueli. Piękne kobiety. Ale trzeba uważać, bo
        > 15-latka może wyglądać na 25, a wtedy prokurator.

Jeżeli 15 lat ma ukończone to co ma prokurator do tego? smile
    • tomekzgor Re: Trzeba... 18.02.23, 20:17
      A w kwestii Ukrainek się zupełnie nie zgadzam. Są tu tysiące kobiet samotnych z Ukrainy, które bardzo chętnie by się "zadomowiły". To świetne partnerki a także żony
      • obrotowy istotnie, 18.02.23, 21:39
        tomekzgor napisał:
        > A w kwestii Ukrainek się zupełnie nie zgadzam.
        Są tu tysiące kobiet samotnych z Ukrainy, które bardzo chętnie by się "zadomowiły".
        To świetne partnerki a także żony

Istotnie.
        tylko baenzai zwyczajnie wybrzydza.
      • teodor-k Re: Trzeba... 18.02.23, 23:04
        tomekzgor napisał:

> A w kwestii Ukrainek się zupełnie nie zgadzam. Są tu tysiące kobiet samotnych z
        > Ukrainy, które bardzo chętnie by się "zadomowiły". To świetne partnerki a takż
        > e żony
        Żebyś się nie zdziwił bo one już zagospodarowane i cwane .Takiego Tomka oskubią do cna . Po cholerę jak Polek jest multum ,do tego i wcale się nie trzeba ożenić.
        • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 00:08
          teodor-k napisał:

> Po cholerę jak Polek jest multum ,do tego i wcale się nie trzeba oż
          > enić.

Polki nie są zainteresowane przeciętnymi mężczyznami.
          • teodor-k Re: Trzeba... 19.02.23, 00:56
            O czym Ty gadasz .Tyle jest kobiet ,rozwódek i wdów .W wieku używalności.
            • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 01:26
              teodor-k napisał:

> O czym Ty gadasz .Tyle jest kobiet ,rozwódek i wdów .W wieku używalności.

Mnie interesują kobiety max 35-36 lat a nie wdowy 55+ albo rozwódki z bombelkami.
              • teodor-k Re: Trzeba... 19.02.23, 02:35
                40 to dla ciebie za stara i bez dzieci .Non -stop ktoś się ogłasza w różnym wieku .Ty jak będziesz tak grymasić i siebie obrzydzać to czarno to widzę .Daj sobie buzi ze Staśkiem .Choć on starszy .
                • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 10:34
                  Pisałem do samych przeciętniar.
                  • teodor-k Re: Trzeba... 19.02.23, 12:01
                    Czasami przeciętna jest bardziej kochana i kocha niż modelka z żurnala .Dla ciebie dobre by były te grupy na Fejsie .Musisz je mieć. Jak która wpadnie Ci w oko to pogaduchy na Messa i kamerce .Najłatwiej ,najpewniej .Tylko o fajną laskę trzeba trochę zawalczyć .
                    • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 12:07
                      teodor-k napisał:

> Czasami przeciętna jest bardziej kochana i kocha niż modelka z żurnala .Dla cie
                      > bie dobre by były te grupy na Fejsie .Musisz je mieć. Jak która wpadnie Ci w ok
                      > o to pogaduchy na Messa i kamerce .Najłatwiej ,najpewniej .Tylko o fajną laskę
                      > trzeba trochę zawalczyć .

I czym to się różni od Sympatii albo Badoo? Łatwiej trafić na ogarniętą laskę bez wymagań z kosmosu?
                    • trentino Re: Trzeba... 26.02.23, 13:50
                      teodor-k napisał:

> Tylko o fajną laskę trzeba trochę zawalczyć .

To jest jeden z największych mitów jakie istnieją. Jeśli jesteś bardzo atrakcyjny to nic nie musisz robić.
                      A jeśli nie jesteś? Cóż, musisz się liczyć że będziesz po prostu dostawcą zasobów a i tak przegrasz z tym atrakcyjnym.
                      • obrotowy no wlasnie. 28.02.23, 22:25
                        trentino napisał:
                        > A jeśli nie jesteś? Cóż, musisz się liczyć że będziesz po prostu dostawcą zaso
                        > bów a i tak przegrasz z tym atrakcyjnym.

jasne.
                        ale mozesz w ogole nie walczyc.
                        pojsc na wodke, albo do Agencji.
        • 999karolina Re: Trzeba... 19.02.23, 12:14
          teodor-k napisał:

> Żebyś się nie zdziwił bo one już zagospodarowane i cwane .

Chyba zostałeś skrzywdzony przez jakąś, skoro takie głupoty piszesz.

Ukrainki to fantastyczne dziewczyny. I jakie ładne. Jest ich obecnie w Polsce bardzo dużo. Tysiące z nich straciło facetów, mężów, rodziny, domy.
          Gdybym była facetem, to z pewnością zostałabym muzułmaninem i ożeniła się z kilkoma Ukrainkami smile
          • obrotowy nie Trzeba..., ale mozna... 19.02.23, 14:04
            999karolina napisała:
            > Gdybym była facetem, to z pewnością zostałabym muzułmaninem i ożeniła się z kil
            > koma Ukrainkami smile

Musialabys byc bogatym muzulmaninem.

one na golodupcow nie leca.
            • baenzai Re: nie Trzeba..., ale mozna... 19.02.23, 14:17
              obrotowy napisał:

> one na golodupcow nie leca.

Dokładnie.

One są na tym etapie co polskie kobiety parę lat temu - czyli nadal chcą konserwatywnych przywilejów, ale jednocześnie zachłysnęły się już zachodnią emancypacją.
              • obrotowy Re: nie Trzeba..., ale mozna... 19.02.23, 14:51
                baenzai napisał:
                > One są na tym etapie co polskie kobiety parę lat temu - czyli nadal chcą konserwatywnych przywilejów,
                ale jednocześnie zachłysnęły się już zachodnią emancypacją.

dyplomatycznie to ujales.

ja powiem brutalniej (a poznalem takie - bedace juz w PL).

do lozka sa chetne (owszem, bardziej, niz Polki i nie maja tej polsko-katolickiej "kobiecej krępacji")

- ale twardo domagaja sie, ze zapewnisz im utrzymanie i korzystanie z "zachodnich wygod zycia"...

a mowiac bardziej obrazowo: - to taka "soft-prostytucja" w ladnym ubraniu smile
                • baenzai Re: nie Trzeba..., ale mozna... 19.02.23, 15:06
                  obrotowy napisał:

> - ale twardo domagaja sie, ze zapewnisz im utrzymanie i korzystanie z "zachodni
                  > ch wygod zycia"...

I to w sumie nawet nie chodzi o podejście ,,chłop ma utrzymać rodzinę'' (bo na Ukrainie dzietność jest na poziomie Polski) tylko dosłownie o utrzymanie samej kobiety.

Oczywiście nie dotyczy to wszystkich, bo całkiem sporo chce pracować.
          • teodor-k Re: Trzeba... 19.02.23, 19:41
            999karolina napisała:

> teodor-k napisał:
            >
            > > Żebyś się nie zdziwił bo one już zagospodarowane i cwane .
            >
            > Chyba zostałeś skrzywdzony przez jakąś, skoro takie głupoty piszesz.
            >
            > Ukrainki to fantastyczne dziewczyny. I jakie ładne. Jest ich obecnie w Polsce b
            > ardzo dużo. Tysiące z nich straciło facetów, mężów, rodziny, domy.
            > Gdybym była facetem, to z pewnością zostałabym muzułmaninem i ożeniła się z kil
            > koma Ukrainkami smile
            Chyba nie bo miałem kobiet sporo do wyboru .Ale ja lubię niezależność ,zwiedziłem pół świata i zawsze mnie ciągnie do krajanek .Taki tradycjonalista .Może jesteś durny bo kolega mówi że jestem tym co pociesza kobiety i nic z tego nie ma .Głównie po przejściach ,Może jestem idiota ,ale tak mam .Bo matka mi zmarła gdy miałem 5 lat i to obce kobiety mnie wychowywały .Sorry to nie są bzdury .
    • tapatik Re: Trzeba... 19.02.23, 19:28
      Odpowiem zbiorczo.

Część Ukrainek jest stanu wolnego i chce po zakończeniu wojny zostać w Polsce.
      Na pewno część z nich będzie zainteresowana związkiem z Polakiem.
      Natomiast mój kolega odradza związek z nimi, bo są "dzikie".
      Polecał rozejrzeć się raczej za Białorusinkami.
      Z tym, że Ukrainki są już w Polsce, a Białorusinki nie za bardzo no i na Białoruś teraz raczej nie wjedziemy.
      Obie nacje są zbliżone do nas kulturowo i szybciej nauczą się polskiego.

Filipinki to inny krąg kulturowy. Można znaleźć na YT opowieści Polaków mieszkających na Filipinach i podejściu kobiet do związków. Faktem jest, że dla nich związek z "białasem", to pewna nobilitacja.

Tylko jest jeden problem - wiza dla Filipinki, bardzo trudno jej będzie taką wizę uzyskać.

No i kolejna rzecz, sprawdźcie sobie ile kosztuje bilet na Filipiny albo do Wenezueli.
      • teodor-k Re: Trzeba... 19.02.23, 19:48
        Kuzynka mojej żony ma syna i on ma kobietę z Filipin .Poznał ją na zborze Świadków Jehowy .W jaki sposób nie wiem jak się znalazła Ze związku urodziła się córka i fajnie mówi po polsku .Po starszą pojechali do Filipin i ona na początku miała problemy z aklimatyzacją w Polsce i szkole Ale teraz nie słyszę by miała problemy .Zresztą dziewczynki są cudowne .Niezbadane
        są wyroki Boże ..
      • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 20:37
        tapatik napisał:

> Tylko jest jeden problem - wiza dla Filipinki, bardzo trudno jej będzie taką w
        > izę uzyskać.
        >
        > No i kolejna rzecz, sprawdźcie sobie ile kosztuje bilet na Filipiny albo do Wen
        > ezueli.

W skali polskiego budżetu to są groszowe sprawy.

Skoro naszej władzy tak bardzo zależy na wartościach rodzinnych, dzietności, silnej gospodarce i tak dalej to tego typu inwestycja byłaby idealnym rozwiązaniem.
        • tapatik Re: Trzeba... 19.02.23, 20:55
          Myślałem, że chodzi o prywatny import, a ty chcesz, aby rząd się za to wziął?
          • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 21:24
            tapatik napisał:

> Myślałem, że chodzi o prywatny import, a ty chcesz, aby rząd się za to wziął?

A co niby napisałem we wpisie otwierającym wątek?

Polska przyjmuje Gruzinów, Hindusów, Wietnamczyków i parę innych nacji, ale to są głównie mężczyźni (około 80%). Taka polityka imigracyjna jest idiotyczna.

Trzeba znacznie ograniczyć przyjmowanie imigrantów mężczyzn (poza Ukraińcami oraz ludźmi chcącymi pracować np. w IT albo służbie zdrowia) i sprowadzać tutaj głównie młode kobiety. Rząd ma narzędzia by to zrobić na dużą skalę.
            • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 21:35
              Polska polityka imigracyjna sprowadza się do ściągania taniej siły roboczej dla januszy biznesu, takie są fakty. W krótszej perspektywie jest to korzystne dla gospodarki, ale w dłuższej to jest tragedia dla tego kraju.
              • 999karolina Re: Trzeba... 19.02.23, 22:00
                Ale dlaczego ta pogarda "januszy biznesu"? Nie każdy chce być wyrobnikiem w korpo. Większość Polaków pracuje w małych biznesach i 'janusze biznesu" składają się na połowę budżetu państwa.
                • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 22:30
                  999karolina napisała:

> Ale dlaczego ta pogarda "januszy biznesu"? Nie każdy chce być wyrobnikiem w k
                  > orpo. Większość Polaków pracuje w małych biznesach i 'janusze biznesu" składają
                  > się na połowę budżetu państwa.

Tyle tylko, że u nas biznes nie opierał się na innowacyjności lecz na taniej sile roboczej (z czym wiązał się również powszechny mobbing, olewanie zasad BHP i tak dalej). Gdy otworzyły się granice i mnóstwo Polaków wyjechało na zachód to była szansa żeby rynek pracy się trochę ucywilizował i to w sumie się w jakimś stopniu stało, ale masowy napływ imigrantów ten proces zahamował. No bo po co janusz ma zadbać o poprawę warunków pracy skoro może sobie ściągnąć roboli z Pakistanu i Bangladeszu?
                  • tapatik Re: Trzeba... 19.02.23, 22:53
                    Ja się zgadzam z tym co napisał Baenzai, z jednym zastrzeżeniem. Mobbing dalej istnieje.
                    • baenzai Re: Trzeba... 19.02.23, 23:15
                      tapatik napisał:

> Ja się zgadzam z tym co napisał Baenzai, z jednym zastrzeżeniem. Mobbing dalej
                      > istnieje.

Jasne, ale chodzi o skalę.

20 lat temu były powiaty z 30% bezrobociem i nie tak łatwo było rzucić gównianą pracę. W takich warunkach wiadomo, że pracodawca będzie mniej szanował pracownika niż gdy bezrobocie jest w okolicach 5% i pracę można zmienić niemal z dnia na dzień.
                  • 999karolina Re: Trzeba... 20.02.23, 00:09
                    Baenzai, trochę się mylisz. Albo powtarzasz jakieś obiegowe opinie czyli banały. Małe firmy (takie 1-10 pracowników), a takich jest w PL najwięcej, stosunkowo rzadko zatrudniają cudzoziemców. Wyjątkiem jest może budowlanka z liczną grupą Ukraińców. To z reguły firmy rodzinne, do których pracowników dobiera się skrupulatnie i jeśli ktoś się sprawdza, to ma w nich ok. Bo w jakimś sensie wchodzi do szeroko rozumianej rodziny osób pracujących razem. Z tą innowacyjnością to też jakieś zaklęcie, które nie wiadomo już, co znaczy. Przy takich rozmiarach (i przychodach) firm dużo nie można zwojować. Zresztą są to często małe produkcje, usługi, rzemiosło. Jak masz postawić płot, zreperować auto, uszyć jakąś małą serię ciuchów, przeciągnąć kabel światłowodu przez dwie ulice, upiec chleb, ugotować obiady itp. to wielkiego pola manewru na innowacyjność nie masz. Większość prac musisz wykonać "rękami". I to robią, a ich praca niewiele się różni od pracy podobnej firmy w Niemczech czy Holandii (no może gorszymi samochodami jeżdżą i mają mniej zadbane siedziby, bo po prostu mniej zaraabiają). Ale jest też wiele przykładów małych firm w branżach, w których "innowacyjność" można zastosować i które to z dużym powodzeniem robią.

Ważne jest to, że potrafią zaryzykować, wziąć swoje sprawy w swoje ręce, zakasać rękawy, znaleźć się na rynku, robić coś, na co jest zapotrzebowanie, a nie czekać, czy ktoś w "innowacyjnej" firmie zechce im dać podwyżkę czy może zwolni.
                    Wiem, że niektórych kręci, że wchodzą do pracy przez szklane drzwi, do których mają identyfikator, dostają za frico laptopa i kawę, mają wizytówkę z obcojęzycznym stanowiskiem itp. Ale to jest trochę dziwne.
                    • baenzai Re: Trzeba... 25.02.23, 11:28
                      999karolina napisała:

> Ważne jest to, że potrafią zaryzykować, wziąć swoje sprawy w swoje ręce, zakasa
                      > ć rękawy, znaleźć się na rynku, robić coś, na co jest zapotrzebowanie, a nie cz
                      > ekać, czy ktoś w "innowacyjnej" firmie zechce im dać podwyżkę czy może zwolni.
                      > Wiem, że niektórych kręci, że wchodzą do pracy przez szklane drzwi, do których
                      > mają identyfikator, dostają za frico laptopa i kawę, mają wizytówkę z obcojęzyc
                      > znym stanowiskiem itp. Ale to jest trochę dziwne.

Polscy janusze biznesu po prostu znaleźli się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. To z reguły są dość prości ludzie, którzy zaczynali od sprzedawania na straganie pirackich gier, prowadzenia osiedlowego spożywczaka albo wypożyczalni VHS, ewentualnie dorobili się zbierając szparagi za naszą zachodnią granicą i potem zainwestowali hajs w jakiś gównobiznes w którym zatrudniali ludzi za minimalną albo na śmieciówkach.
                      • tapatik Re: Trzeba... 25.02.23, 19:10
                        baenzai napisał:

> Polscy janusze biznesu po prostu znaleźli się w odpowiednim miejscu
                        > w odpowiednim czasie. To z reguły są dość prości ludzie, którzy zaczynali
                        > od sprzedawania na straganie pirackich gier, prowadzenia osiedlowego spożywczaka
                        > albo wypożyczalni VHS, ewentualnie dorobili się zbierając szparagi za naszą zachodnią
                        > granicą i potem zainwestowali hajs w jakiś gównobiznes w którym zatrudniali ludzi
                        > za minimalną albo na śmieciówkach.

Czy coś z tego powyżej jest ujmą na honorze?
                        Też pojechałem kiedyś na zachód aczkolwiek zbierałem truskawki, a nie szparagi.

Ci ludzie podjęli ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej w warunkach posocjalistycznej Polski.
                        Niektórym się udało, niektórym nie.
                        Ci ludzie dają pracę tym, którym się nie chce ryzykować.
                        Owszem, niektórzy są Januszami biznesu, ale czy wszyscy?

Odnośnie niskich zarobków, to instytucje rządowe, które teoretycznie nie powinny być Januszeksami, też potrafią zatrudniać za grosze:
                        www.dobreprogramy.pl/rzadowa-instytucja-ma-prace-dla-informatyka-za-4500-zl-brutto,6628584564009089a
                        www.dobreprogramy.pl/trzy-stanowiska-w-jednym-i-dostep-do-tajnych-informacji-wyplata-6-tysiecy-brutto,6653023197203392a
                        • baenzai Re: Trzeba... 25.02.23, 19:52
                          tapatik napisał:

> Ci ludzie podjęli ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej w warunkach poso
                          > cjalistycznej Polski.
                          > Niektórym się udało, niektórym nie.
                          > Ci ludzie dają pracę tym, którym się nie chce ryzykować.

Nie wiem czy to można nazwać jakimś większym ryzykiem. W Polsce lat 90-tych praktycznie wszystkiego brakowało więc każdy kto otwierał coś w miarę sensownego szybko się dorabiał. Pamiętajmy, że to był czas słabo działającego państwa więc nikt specjalnie się nie przejmował kodeksem pracy czy prawidłowym rozliczaniem dochodu ze skarbówką. smile
                          • tapatik Re: Trzeba... 25.02.23, 21:23
                            baenzai napisał:

> tapatik napisał:

> Nie wiem czy to można nazwać jakimś większym ryzykiem. W Polsce lat 90-tych
                            > praktycznie wszystkiego brakowało więc każdy kto otwierał coś w miarę sensownego
                            > szybko się dorabiał. Pamiętajmy, że to był czas słabo działającego państwa więc
                            > nikt specjalnie się nie przejmował kodeksem pracy czy prawidłowym rozliczaniem
                            > dochodu ze skarbówką. smile

To dlaczego część osób pchała się na etat?
                            A z tą skarbówką to różnie bywało. Mój kuzyn olał płacenie składek ZUS za swoją pracownicę, to potem musiał długo spłacać, bo wyszły mu spore kwoty.
                            Ów kuzyn miał sklep spożywczy. Musiał go zamknąć, ponieważ w pobliżu zbudowano supermarket.
                            A na samym sklepie też nie miał kokosów.

Jedni się dorabiali inni nie.
                            • baenzai Re: Trzeba... 25.02.23, 21:40
                              tapatik napisał:

> To dlaczego część osób pchała się na etat?

Równie dobrze można zapytać czemu Janusz wolał zajmować się handlem zamiast aplikować na specjalistyczne stanowisko.

Po prostu część ludzi ma lepiej rozwinięte umiejętności miękkie a część umiejętności twarde. Chociaż w przypadku wielu januszów trudno mówić o jakichś umiejętnościach miękkich w zakresie zarządzania zespołem albo traktowania klientów. smile Raczej po prostu dobrze wbili się w gospodarczą koniunkturę.
                              • tapatik Re: Trzeba... 26.02.23, 12:24
                                baenzai napisał:

> Równie dobrze można zapytać czemu Janusz wolał zajmować się handlem zamiast
                                > aplikować na specjalistyczne stanowisko.

Zauważ, że część tych Januszy obecnie zatrudnia tych specjalistów.

> Po prostu część ludzi ma lepiej rozwinięte umiejętności miękkie
                                > a część umiejętności twarde. Chociaż w przypadku wielu januszów
                                > trudno mówić o jakichś umiejętnościach miękkich w zakresie
                                > zarządzania zespołem albo traktowania klientów. smile
                                > Raczej po prostu dobrze wbili się w gospodarczą koniunkturę.

Cały czas w Twoich wypowiedziach widać pogardę dla ludzi przedsiębiorczych.
                                Czasy socjalizmu minęły. Teraz większość firm nie jest państwowa, lecz prywatna.
                                Czasem właścicielem jest przysłowiowy Janusz, ale czasem są to ogromne koncerny zachodnie.
                                Firm państwowych zostało niewiele i na dokładkę nie są za dobrze zarządzane.

Poczytaj o takiej firmie jak JBB. Właściciel zaczynał od małego zakładu masarskiego, obecnie zatrudnia tysiące ludzi, a jego kiełbasy są sprzedawane w całej Polsce.

Są przedsiębiorcy-kombinatorzy i oszuści, ale są też przedsiębiorcy uczciwi i tych drugich jest więcej, ale częściej mówi się o tych pierwszych. Dlaczego? Z tego samego powodu nie mówi się o milionach kierowców, którzy jeżdżą trzeźwi, natomiast chętnie się pisze o złapanych pijakach za kółkiem. W efekcie możesz odnieść wrażenie, że po ulicach jeżdżą tabuny pijaków.
                                Podobnie jest z przedsiębiorcami. Większość z nich ciężko pracuje, aby utrzymać swój biznes przy życiu, ale my słyszymy głównie o tych, którzy coś narozrabiali i odnosimy wrażenie, że kapitaliści to wyzyskiwacze ludzi.
                                • baenzai Re: Trzeba... 26.02.23, 13:01
                                  tapatik napisał:

> baenzai napisał:
                                  >
                                  >
                                  > > Równie dobrze można zapytać czemu Janusz wolał zajmować się handlem zamia
                                  > st
                                  > > aplikować na specjalistyczne stanowisko.
                                  >
                                  > Zauważ, że część tych Januszy obecnie zatrudnia tych specjalistów.

Co nie znaczy, że można tych specjalistów deprecjonować tylko z tego względu, że wolą pracę na etacie a nie na swoim. Motywacje takiego wyboru ścieżki zawodowej mogą być przecież różne.

> Cały czas w Twoich wypowiedziach widać pogardę dla ludzi przedsiębiorczych.

Powtarzam - polski model prowadzenia biznesu opierał się w głównej mierze na niskich płacach, mobbingu i pogardzie dla praw pracownika. Skąd się niby wzięła ta masowa emigracja po wejściu Polski do strefy Schengen? Kto teraz ściąga tabuny imigrantów do pracy?

> Czasy socjalizmu minęły. Teraz większość firm nie jest państwowa, lecz prywatna
                                  > Czasem właścicielem jest przysłowiowy Janusz, ale czasem są to ogromne koncerny
                                  > zachodnie.

Co ta błyskotliwa myśl ma wspólnego z dyskusją?

> Firm państwowych zostało niewiele i na dokładkę nie są za dobrze zarządzane.

Jeżeli chodzi o przychody to w top10 największych firm funkcjonujących na polskim rynku jest 6 firm państwowych i 4 prywatne (ale tylko dwie z polskim kapitałem).

> Poczytaj o takiej firmie jak JBB. Właściciel zaczynał od małego zakładu masarsk
                                  > iego, obecnie zatrudnia tysiące ludzi, a jego kiełbasy są sprzedawane w całej P
                                  > olsce.

Kojarzę typa, bo o porwaniu jego córki było bardzo głośno swego czasu.
                              • teodor-k Re: Trzeba... 26.02.23, 12:42
                                baenzai napisał:

> tapatik napisał:
                                >
                                > > To dlaczego część osób pchała się na etat?
                                >
                                > Równie dobrze można zapytać czemu Janusz wolał zajmować się handlem zamiast apl
                                > ikować na specjalistyczne stanowisko.
                                >
                                > Po prostu część ludzi ma lepiej rozwinięte umiejętności miękkie a część umiejęt
                                > ności twarde. Chociaż w przypadku wielu januszów trudno mówić o jakichś umiejęt
                                > nościach miękkich w zakresie zarządzania zespołem albo traktowania klientów. smile
                                > Raczej po prostu dobrze wbili się w gospodarczą koniunkturę.
                                Nie wiem dlaczego tak pogardliwie piszesz o ludziach .Wcześniejszych latach lepiej było kombinować niż pracować .Teraz pracą uczciwą możesz coś zdobyć .Ludzie mają własne firmy i dają radę,a mało tego na wszystko ich stać .W Polsce jest dużo milionerów i to świeżych .
                                • baenzai Re: Trzeba... 26.02.23, 13:38
                                  teodor-k napisał:

> Nie wiem dlaczego tak pogardliwie piszesz o ludziach .Wcześniejszych latach lep
                                  > iej było kombinować niż pracować .Teraz pracą uczciwą możesz coś zdobyć .Ludzie
                                  > mają własne firmy i dają radę,a mało tego na wszystko ich stać .W Polsce jest
                                  > dużo milionerów i to świeżych .

Niech sobie będą milionerami, ale państwo nie powinno im pomagać poprzez wspieranie masowej imigracji pracowników do Polski. To psuje zarówno rynek pracy jak i rynek matrymonialny.
                                  • obrotowy Panstwo... musi dbac o Interes ogolny. 28.02.23, 22:29
                                    baenzai napisał:

ale państwo nie powinno im pomagać poprzez wspieranie masowej imigracji pracowników do Polski.
                                    To psuje zarówno rynek pracy jak i rynek matrymonialny.

Panstwo... to musi dbac o Interes ogolny.

a nie Twoj konkretny.

o ten - to musisz zadbac Ty sam.
                                    • baenzai Re: Panstwo... musi dbac o Interes ogolny. 28.02.23, 23:43
                                      obrotowy napisał:

> Panstwo... to musi dbac o Interes ogolny.
                                      >
                                      > a nie Twoj konkretny.
                                      >
                                      > o ten - to musisz zadbac Ty sam.

Przecież załamanie rynku matrymonialnego to aktualnie jeden z największych problemów społecznych. Jak więc można pierdolić, że to nie dotyczy interesu ogółu?

Mamy do czynienia z zupełnie nowym zjawiskiem, które praktycznie w ogóle nie dotyczyło pokolenia naszych rodziców czy dziadków.

Nie wiem jaki wpływ na poprawę sytuacji może mieć zmiana polityki imigracyjnej, ale to jest chyba jedyna rzecz, którą rząd może zrobić praktycznie od ręki.
                                      • obrotowy fantasmagorie 01.03.23, 16:11
                                        baenzai napisał:
                                        > Nie wiem jaki wpływ na poprawę sytuacji może mieć zmiana polityki imigracyjnej,
                                        > ale to jest chyba jedyna rzecz, którą rząd może zrobić praktycznie od ręki.

a jaka metoda moglby sprowadzac tylko kobiety ,a nie mezczyzn ?

przeciez to co piszesz - to fantasmagorie.
                                        • baenzai Re: fantasmagorie 01.03.23, 19:39
                                          obrotowy napisał:

> a jaka metoda moglby sprowadzac tylko kobiety ,a nie mezczyzn ?
                                          >
                                          > przeciez to co piszesz - to fantasmagorie.

Po prostu należy wprowadzić parytet płciowy przy przyjmowaniu imigrantów oraz zachęcać kobiety z krajów typu Filipiny czy Wenezuela by osiedlały się w Polsce (jakaś kampania informacyjna, jakieś przywileje i ułatwienia w pierwszych miesiącach pobytu w naszym kraju i tak dalej).
                                          • tapatik Re: fantasmagorie 01.03.23, 22:38
                                            baenzai napisał:

> obrotowy napisał:
                                            >
                                            > > a jaka metoda moglby sprowadzac tylko kobiety ,a nie mezczyzn ?
                                            > >
                                            > > przeciez to co piszesz - to fantasmagorie.
                                            >
                                            > Po prostu należy wprowadzić parytet płciowy przy przyjmowaniu imigrantów
                                            > oraz zachęcać kobiety z krajów typu Filipiny czy Wenezuela by osiedlały się
                                            > w Polsce (jakaś kampania informacyjna, jakieś przywileje i ułatwienia
                                            > w pierwszych miesiącach pobytu w naszym kraju i tak dalej).

Z tego co wiem, to Kanada przyjmuje tylko pary lub samotne kobiety, natomiast nie pozwala na osiedlanie się samotnych mężczyzn, ale nie wiem czy to przejdzie w Polsce.
                                            Z kolei do Polski przyjeżdżają głównie mężczyźni, ponieważ przyjeżdżają głównie imigranci zarobkowi (pomijam Ukrainę), a polski rynek pracy bardziej potrzebuje mężczyzn niż kobiet.

Czyli jedyną metodą na ściągnięcie kobiet byłoby stworzenie miejsc pracy tylko dla kobiet, których nie dałoby radę obsadzić naszymi paniami z Polski.
                                            Tak swoją drogą, to ciekawe, czy jeśli pracodawca składa do urzędu wojewódzkiego prośbę o ściągnięcie pracowników z zagranicy, to czy określa płeć?

I przy okazji, ponieważ ktoś tu wspomniał Wenezuelę, wejdźcie na lataj.pl i sprawdźcie ceny biletów do Caracas.
                                            • baenzai Re: fantasmagorie 01.03.23, 23:02
                                              tapatik napisał:

> Z tego co wiem, to Kanada przyjmuje tylko pary lub samotne kobiety, natomiast n
                                              > ie pozwala na osiedlanie się samotnych mężczyzn, ale nie wiem czy to przejdzie
                                              > w Polsce.

Kanada faktycznie przyjmuje więcej kobiet, ale raczej nie jest tak, że samotnych mężczyzn w ogóle nie wpuszcza. Podejrzewam, że po prostu jest ustalony jakiś odgórny limit i tyle. My powinniśmy iść podobną drogą.

> Z kolei do Polski przyjeżdżają głównie mężczyźni, ponieważ przyjeżdżają głównie
                                              > imigranci zarobkowi (pomijam Ukrainę), a polski rynek pracy bardziej potrzebuj
                                              > e mężczyzn niż kobiet.
                                              >
                                              > Czyli jedyną metodą na ściągnięcie kobiet byłoby stworzenie miejsc pracy tylko
                                              > dla kobiet, których nie dałoby radę obsadzić naszymi paniami z Polski.

To już jest kwestia priorytetów.

Nasza demografia jest w fatalnym stanie, rynek matrymonialny również. To trzeba ratować w pierwszej kolejności. Nasze zakłady pracy jakoś sobie poradzą bez wielkiej rzeszy męskich imigrantów.

Zresztą pamiętajmy, że przyjmowanie zbyt dużej liczby imigrantów płci męskiej w jakimś tam stopniu psuje rynek pracy, bo Janusze zamiast podwyższać wynagrodzenia polskim mężczyznom i zapewnić im lepsze warunki pracy wolą stawiać na tanią siłę roboczą z innych krajów (często obcych nam kulturowo). Ponadto im większa liczba imigrantów tym większa przestępczość.
                                              • tapatik Re: fantasmagorie 01.03.23, 23:40
                                                baenzai napisał:

> To już jest kwestia priorytetów.
                                                >
                                                > Nasza demografia jest w fatalnym stanie, rynek matrymonialny również.
                                                > To trzeba ratować w pierwszej kolejności. Nasze zakłady pracy jakoś sobie
                                                > poradzą bez wielkiej rzeszy męskich imigrantów.

No właśnie sobie nie za bardzo radzą.

> Zresztą pamiętajmy, że przyjmowanie zbyt dużej liczby imigrantów płci
                                                > męskiej w jakimś tam stopniu psuje rynek pracy, bo Janusze zamiast
                                                > podwyższać wynagrodzenia polskim mężczyznom i zapewnić im lepsze
                                                > warunki pracy wolą stawiać na tanią siłę roboczą z innych krajów
                                                > (często obcych nam kulturowo).

Wiesz, w sumie możesz mieć rację.
                                                Mniej chętnych pracowników oznacza, że trzeba więcej zapłacić tym, którzy są.
                                                Pewnie dlatego są takie szaleństwa na rynku pracy w IT, bo jest za mało fachowców.

Napływ tanich pracowników oznacza, że pensje można zamrozić.

> Ponadto im większa liczba imigrantów tym większa przestępczość.

Pewnie zależy których. Ukraińcy mało rozrabiają
                                              • m.a.l.a_syrenka Re: fantasmagorie 04.03.23, 23:36
                                                Wokół siebie nie widzę tej tragedii na ryneczku ludzi w wieku "najwyższy czas" -większość chłopaków jest już w związku, albo zaraz będą. Zostają w grupie "starszaków" jakieś aspołeczne niedobitki i jeszcze z wśród nich się odnajdują "dwie połówki". Reszta się po prostu nie nadaje... a samotnych kobitek jest też jakiś procent, ale przeważnie po przejściach i w słuszniejszyn wieku, więc to nie dziwne. No i jeszcze spora grupa wiecznie w oparach alkoholu - albowiem sporo mężczyzn eliminuje samych siebie (choć i oni w młodości bywają w związkach i te potrafią przetrwać wbrew rozsądkowi trzeźwej strony długie lata).
                                                • baenzai Re: fantasmagorie 05.03.23, 15:03
                                                  m.a.l.a_syrenka napisała:

> Wokół siebie nie widzę tej tragedii na ryneczku ludzi w wieku "najwyższy czas"
                                                  > -większość chłopaków jest już w związku, albo zaraz będą.

Z tego co kojarzę to obracasz się głównie w grupie medyków, a tacy raczej nie są reprezentatywną grupą dla reszty społeczeństwa. smile

Chociaż np. narzekających programistów jest całkiem sporo.
                                                  • tapatik Re: fantasmagorie 05.03.23, 21:01
                                                    baenzai napisał:

> Z tego co kojarzę to obracasz się głównie w grupie medyków,
                                                    > a tacy raczej nie są reprezentatywną grupą dla reszty społeczeństwa. smile
                                                    >
                                                    > Chociaż np. narzekających programistów jest całkiem sporo.

A kto jest reprezentatywną grupą społeczeństwa?
                                                    Większość z nas obraca się w jakiejś grupie.
                                                    Ktoś kto pracuje w szpitalu ma wokół siebie medyków, pracownik szkoły - nauczycieli, fabryki - inżynierów i techników.
                                                    Nie ma osoby, która miałaby kontakt szerokim przekrojem społeczeństwa, piszemy na podstawie własnych obserwacji.
                                                    Tak swoją drogą to w szpitalu pracują nie tylko medycy, jest to także personel pomocniczy, zaopatrzeniowcy, kiedyś byli jeszcze kierowcy karetek, ale musieli przekwalifikować się na ratowników medycznych.
                                                    W mojej poprzedniej pracy byli głównie robotnicy i kadra techniczna, ale były też księgowe, kadrowe, magazynierzy, zaopatrzeniowcy, kierowcy, informatycy i sprzątaczki. Był przekrój społeczeństwa czy nie był?
                                                  • baenzai Re: fantasmagorie 05.03.23, 21:41
                                                    tapatik napisał:

> A kto jest reprezentatywną grupą społeczeństwa?
                                                    > Większość z nas obraca się w jakiejś grupie.
                                                    > Ktoś kto pracuje w szpitalu ma wokół siebie medyków, pracownik szkoły - nauczyc
                                                    > ieli, fabryki - inżynierów i techników.
                                                    > Nie ma osoby, która miałaby kontakt szerokim przekrojem społeczeństwa, piszemy
                                                    > na podstawie własnych obserwacji.

Są takie osoby np. część prawników i dziennikarzy, socjolodzy i tak dalej.

A jak ktoś nie ma dojścia do różnych grup społecznych to może przecież poczytać różne analizy czy statystyki.
                                                    Wyciąganie daleko idących wniosków na podstawie obserwacji jednej grupy społecznej mija się natomiast z celem. To mniej więcej tak jakby Grażyna Kulczyk powiedziała, że nie rozumie o co chodzi o z tym kryzysem na rynku mieszkaniowym, bo ona nie zna nikogo kto ma problemy z kupieniem mieszkania.

Faktem jest, że ilość singli oraz jednoosobowych gospodarstw domowych systematycznie się zwiększa. To jest mocno zauważalna tendencja nie tylko w Polsce, ale również na zachodzie (zwłaszcza w Skandynawii). Mamy też badania pokazujące, że zwiększa się ilość rozwodów oraz ilość mężczyzn aktywnych seksualnie. Do tego dochodzą dość niepokojące dane o poczuciu osamotnienia wśród społeczeństwa (co zapewne wynika nie tylko z braku partnera).
                                                  • artur5501 Re: fantasmagorie 05.03.23, 22:30
                                                    baenzai napisał:

> A jak ktoś nie ma dojścia do różnych grup społecznych to może przecież poczytać
                                                    > różne analizy czy statystyki.

Mój wujek zawsze mówił że jak cię interesuje kobieta to za dużo nie kombinuj tylko jej o tym powiedz.
                                                  • teodor-k Re: fantasmagorie 05.03.23, 23:45
                                                    Twój wujek to mądry facet .Słuchaj wujka .Czasami też jest jak powiesz jej prawdę to się obrazi .Więc względna jest ta teoria .
                                                  • baenzai Re: fantasmagorie 05.03.23, 23:46
                                                    artur5501 napisał:

> Mój wujek zawsze mówił że jak cię interesuje kobieta to za dużo nie kombinuj t
                                                    > ylko jej o tym powiedz.

Chyba co druga osoba ma takiego wujka, który lubi głosić różne życiowe mądrości. wink
                                                  • teodor-k Re: fantasmagorie 05.03.23, 23:54
                                                    Forum rośnie w siłę ,tylko przykre że coraz więcej facetów smuteczek. Inne wolą nie wiedzieć, skąd mężczyzna przynosi pieniądze do domu i za co kupił przysłowiowe norki .
                                                  • tapatik Re: fantasmagorie 05.03.23, 23:43
                                                    Jeżeli masz rację, to ludzie przestają mieć szanse na związek, poza małą grupką.
                                                  • m.a.l.a_syrenka Re: fantasmagorie 07.03.23, 22:49
                                                    Medyków? To jak idę do lekarza chyba... 🙃Oczywiście mam i "siostrę" w rodzinie, i znam paru lekarzy. Wśród moich znajomych przeważają zawody techniczne. Jednak tak jakoś wychodzi, że i artyści się trafiają, i menele, i nauczyciele, i prawnicy, i sprzątaczki, zapaleńcy, hobbyści, kłody na wodzie, błędni rycerze... Biere jak leci do znajomych z reala😜 (do bardziej mi bliskich kolegów i koleżanek jest ostra selekcja).
                                                    ...Bo po prostu żyję i żyję do znudzenia...
                                                  • teodor-k Re: fantasmagorie 07.03.23, 23:42
                                                    To masz wesołe życie .Taki przerób znajomych .Najlepsi błędni rycerze potrafią zaskoczyć królewnę ,reszta się nie liczy smile)
                                                  • baenzai Re: fantasmagorie 07.03.23, 23:46
                                                    m.a.l.a_syrenka napisała:

> Medyków? To jak idę do lekarza chyba... 🙃

Sorry, coś mi się popierdoliło. smile

Nasza forumowa lekarka to sweetsadness_87 a nie syrenka. Jakoś w ogóle was nie odróżniam. wink

Kiedyś myliłem jeszcze Karolinę z Karolivą (teraz już nie mylę, bo ta druga przepadła).
                      • 999karolina Re: Trzeba... 25.02.23, 22:14
                        baenzai napisał:

> Polscy janusze biznesu po prostu znaleźli się w odpowiednim miejscu w odpowiedn
                        > im czasie. To z reguły są dość prości ludzie, którzy zaczynali od sprzedawania
                        > na straganie pirackich gier, prowadzenia osiedlowego spożywczaka albo wypożycza
                        > lni VHS, ewentualnie dorobili się zbierając szparagi za naszą zachodnią granicą
                        > i potem zainwestowali hajs w jakiś gównobiznes w którym zatrudniali ludzi za m
                        > inimalną albo na śmieciówkach.

Rozumiem, że masz na myśli czas lat 90. zeszłego wieku. Być może takich osób było sporo (dziś w większości są na emeryturze lub tuz przed nią).
                        Większość małych firm w Polsce prowadzą ludzie, którzy weszli w wiek produkcyjny po upadku komuny. Sorry Baenzai, ale pieprzysz od rzeczy jakieś banialuki. Znam bardzo dużo małych i średnich firm - większość z nich ma mniej niż 20 lat.

• baenzai Re: Trzeba... 25.02.23, 22:58
                          999karolina napisała:

> Rozumiem, że masz na myśli czas lat 90. zeszłego wieku. Być może takich osób b
                          > yło sporo (dziś w większości są na emeryturze lub tuz przed nią).
                          > Większość małych firm w Polsce prowadzą ludzie, którzy weszli w wiek produkcyjn
                          > y po upadku komuny. Sorry Baenzai, ale pieprzysz od rzeczy jakieś banialuki. Z
                          > nam bardzo dużo małych i średnich firm - większość z nich ma mniej niż 20 lat.

Obecny Janusz 50+ w połowie lat 90-tych miał 20-30 lat.
    • tomekzgor Re: Trzeba... 02.03.23, 01:39
      baenzai napisał:

> Rząd musi natychmiast wprowadzić parytety płciowe przy przyjmowaniu imigrantów
      > oraz zacząć sprowadzać tutaj masowo kobiety z Filipin, Malezji czy Wenezueli. :
      > )

Widzę że zamiast ambitnie zawalczyć o swoje w istniejących warunkach wolałbyś żeby zwabiono tu "niewolnice" z odległych krajów, rozglądające się ze względów materialnych za lokalsami wink Myślisz że Filipinkli czy Malezyjki byłyby dobrym materiałem na jakiś stabilny związek (a o takich poszukiwaniach często tu jest mowa) czy raczej liczysz na większą liczbę "łatwych" lasek (w dodatku egzotycznych)? Jeśli to drugie - to i w obecnych warunkach można bez problemu takie potrzeby niewielkim kosztem zaspokoić

A tak w ogóle to nie sądzę by obcokrajowcy, faceci - imigranci zarobkowi (szczególnie z bliższego lub dalszego wschodu) - byli jakąś znaczącą konkurencją dla Polaków w kwestii związków z Polkami. O ile coraz częściej się słyszy np. o związkach Polaków z Ukrainkami, to jednak odwrotnie chyba nie ma szału - na razie niewiele Polek decyduje się na związek z imigrantami , raczej w ogóle w TEN sposób się nimi nie interesują.

Dla potencjalnych chętnych na Ukrainki jest zresztą teraz świetny czas, bo przecież przyjechały ich tu setki tysięcy - w większości bez facetów. Więc nie ma co czekać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka