Dodaj do ulubionych

Przestań być miły

24.03.24, 21:05
Lubię czasem posłuchać przemyśleń Magdy:

W skrócie:
Ludzie mili są często wykorzystywani.
Przyczyna tkwi w naszej głowie, mamy w podświadomości program, że trzeba pomagać innym nawet kosztem siebie, bo wtedy ludzie będą nas akceptować. Ta strategia działa w dzieciństwie, w życiu dorosłym nie sprawdza się.
Obserwuj wątek
    • obrotowy nawet mi sie nie sni - przestac. 25.03.24, 02:26
      juz nie bede pisal, ze bycie milym - to jeden z elementow kultury...

ale samo bycie "milym" jest przyjemne - bez oczekiwania na rewanz.

ten moze nastapic - albo i nie.
    • baenzai Re: Przestań być miły 27.03.24, 20:18
      Najlepiej być po prostu neutralnym.

Miłym można być jedynie dla jakiegoś niewielkiego grona najbliższych osób.

Pomijam oczywiście jakieś mało istotne gesty w stylu przepuszczania przy kasie człowieka z jednym czy dwoma produktami.
      • tapatik Re: Przestań być miły 27.03.24, 22:54
        Rzecz w tym, że ja mam zaszyty program pt. "bądź miły", tylko że on się nie sprawdza.
        • permet Re: Przestań być miły 27.03.24, 23:04
          moge ci udzielic kilku darmowych lekcji jak nie byc milym, bo mnie wlasnie tak zaprogramowano. wyjatkiem sa oczywiscie osoby mi bliskie, ludzie na ktorych mi zalezy, albo przypadkowy ktos, kto obudzil we mnie człowieka. cała reszta jest po prostu reszta swiata i tyle, nie mam misji bycia dla nich dobra i mila.
          tak na marginesie, latwiej się zyje z moim podejsciem.
          • tapatik Re: Przestań być miły 28.03.24, 13:30
            Teorię to ja znam. Gorzej z praktyką.
            • flirting.shadow Re: Przestań być miły 30.03.24, 19:12
              tapatik napisał:
              > Teorię to ja znam. Gorzej z praktyką.

No to zajecia praktyczne. Szczegolnie, ze o ile sie nie myle, to nie macie daleko do siebie.
              • baenzai Re: Przestań być miły 30.03.24, 20:06
                A nie można tego zrobić w formie zdalnej?
                • flirting.shadow Re: Przestań być miły 30.03.24, 20:28
                  baenzai napisał:
                  > A nie można tego zrobić w formie zdalnej?

Tapatik szuka wymowki big_grin
              • tapatik Re: Przestań być miły 30.03.24, 22:55
                A skąd ty wiesz, gdzie my mieszkamy?
                • flirting.shadow Re: Przestań być miły 30.03.24, 23:02
                  tapatik napisał:
                  > A skąd ty wiesz, gdzie my mieszkamy?

Pamiec moze mnie zawodzic, wiedza geograficzna moze mnie zawodzic (dlatego napisalem "chyba"), ale mam jakies wyobrazenie.
                  • flirting.shadow Re: Przestań być miły 30.03.24, 23:03
                    > Pamiec moze mnie zawodzic, wiedza geograficzna moze mnie zawodzic (dlatego napi
                    > salem "chyba"), ale mam jakies wyobrazenie.

W zasadzie napisalem "o ile sie nie myle", co jest najlepszym dowodem na to, ze pamiec moze mnie zawodzic big_grin
                • permet Re: Przestań być miły 31.03.24, 11:32
                  zapewne na podstawie danych statystycznych.
                  statystyka królowa nauk dla niektorych 😆
    • stasi1 Re: Przestań być miły 28.03.24, 09:05
      To tak jak ja. Ja bym każdemu świata przychylił. Może poza pisowcami
    • 999karolina Re: Przestań być miły 02.04.24, 00:20
      Nie wiem, czy nie mylicie "bycia miłym" z byciem asertywnym.
      To różnica.
      Można nie dawać sobie wchodzić na głowę, ale komunikować to w cywilizowany sposób. Dobrze jest lubić ludzi i to im okazywać.
      Bycia miłym nie należy mylić z nadskakiwaniem czy staraniami, żeby za wszelką cenę wszyscy nas lubili.
      Dobra jest zasada: bądź na dobrej stopie ze wszystkimi, jeśli jest to możliwe bez wyrzekania się siebie (cytat - może niedosłowny - z piosenki)
      • tapatik Re: Przestań być miły 02.04.24, 17:30
        Być miłym nie równa się asertywności. Miły pozwala sobie wchodzić na głowę, bo zależy mu na tym, aby inni go lubili. Asertywny nie pozwala sobie wchodzić na głowę.
        Nie zawsze da radę być kulturalnym w każdych warunkach. Miałem takiego szefa, który na każdego podwładnego darł mordę. Wobec dyrektorów był oczywiście miły.
      • baenzai Re: Przestań być miły 03.04.24, 00:04
        999karolina napisała:

> Nie wiem, czy nie mylicie "bycia miłym" z byciem asertywnym.
        > To różnica.

Chyba miałaś na myśli mylenie miłego z nieasertywnym. Bo to co napisałaś jakoś dziwnie zabrzmiało. smile
      • tomekzgor Re: Przestań być miły 03.04.24, 16:39
        Ja się trzymam podobnej zasady. Matka mi coś podobnego powtarzała. I to się raczej sprawdza.
      • aetnim Re: Przestań być miły 18.04.24, 13:11
        W punkt. Mily jest czlowiek, ktory, stojac do kasy z pelnym wozkiem, oglada sie za siebe, czy nie ma za nim kogos, kogo mozna by przepuscic z jedna rzecza, czy tam trzema. Mila jestem ja, kiedy po amerykansku przytrzymuje drzwi takze mezczyznom. Mili sa ludzie, ktorzy zatrzymywali sie przed przejsciem dla pieszych, kiedy jeszcze nie wymagaly tego przepisy. Itedeitepe.
    • morojka Re: Przestań być miły 07.04.24, 18:38
      Przede wszystkim trzeba dbać o własne interesy, bo.jak sam o siebie nie zadbasz to nikt nie zrobi tego za Ciebie. Jeśli chodzi o poświęcenie własnym kosztem to tylko dla osoby najbliższej aczkolwiek nasuwa się pytanie, jak wiele znaczysz dla tej osoby skoro oczekuje Jeśli nie wymaga, od Ciebie takich poświęceń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka