Dodaj do ulubionych

Noworoczne postanowienia 2026

13.12.25, 21:24
Czy robicie noworoczne postanowienia?
Obserwuj wątek
    • po-ranna-kawa Re: Noworoczne postanowienia 2026 13.12.25, 21:44
      Ja zawsze robię.
      Ale one działają tylko do Trzech Króli.
      • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 13.12.25, 22:43
        3 lata temu zacząłem chodzić na siłownię. Co prawda w tym tygodniu byłem tylko raz, ale byłem. Jak dobrze pójdzie, to w przyszłym roku też będę chodzić. Tylko, że to za mało.
        Mój trener powiedział kiedyś, że ok.90% ludzi zaczynających chodzić od Nowego Roku wytrzymuje maksymalnie 1 miesiąc.
      • karolivia Re: Noworoczne postanowienia 2026 14.12.25, 09:06
        Witaj w klubie wink
      • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 14.12.25, 14:22
        Takie postanowienie musi być:

a) konkretne
        b) realne
        c) określone w czasie
        d) jego realizacja powinna być podzielona na mniejsze etapy (chociaż to zależy od specyfiki danego celu)

Postanowienie typu ,,schudnę'' jest chujowe, bo jest mało konkretne. Postanowienie typu ,,schudnę 20 kilo przez cztery miesiące'' również jest chujowe, bo jest mało realne.
        • permet Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 18:39
          "Postanowienie typu ,,schudnę 20 kilo przez cztery miesiące'' również jest chujowe, bo jest mało realne"

jest jak najbardziej realne, nie jest natomiast "zdrowe".
      • stasi1 Re: Noworoczne postanowienia 2026 09.01.26, 11:17
        Może w tym roku trwały dłużej? Ale część się sprawdziło?
    • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 14.12.25, 00:16
      W tym roku zrobiłem jedną korektę estetyczną. Kolejną planuję w lutym albo w marcu.

No i chyba czeka mnie zakup nowego laptopa. W sumie dość rzadko go wymieniam, bo dotychczas kupowałem laptopy w 2008, 2013 i 2019 roku (ale skoro działały to po co częściej).
      • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 14.12.25, 20:03
        baenzai napisał:

> W tym roku zrobiłem jedną korektę estetyczną. Kolejną planuję w lutym albo w ma
        > rcu.

A co zrobiłeś i co planujesz?
        Ja zbieram na deep plane.
        • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 18:01
          Zrobiłem korektę nosa.

Planuję jakiś lifting twarzy albo plastykę powiek. W sumie to chyba zrobię oba te zabiegi tylko zastanawiam się nad ich kolejnością.
          • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 18:46
            W życiu bym nie zgadła, że możesz myśleć o tych zabiegach. A jaki lifting twarzy planujesz?
            • obrotowy no to spytam niegrzecznie :) 19.12.25, 19:01
              okruchlodu napisała:
              > W życiu bym nie zgadła, że możesz myśleć o tych zabiegach.
              A jaki lifting twarzy planujesz?

no to spytam niegrzecznie smile

... niektorzy powiadaja, ze :: - "mezczyzna powinien byc jedynie ladniejszy od diabla"...

czy uwazasz , ze baenzaiowi - te zabiegi sa niezbedne ?

- czy tez chce sie zrobic na obraz i podobienstwo Adonisa ? smile
            • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 19:16
              Na pewno podniesienie policzków. I ogólnie poprawienie wyglądu twarzy.

Ciężko mi to tak dokładnie sprecyzować. Chyba najlepiej byłoby po prostu przejść się do trzech różnych chirurgów na konsultację i wypytać co by polecali. smile
              • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 19:26
                baenzai napisał:

> Na pewno podniesienie policzków. I ogólnie poprawienie wyglądu twarzy.

Bo dobry lifting czyli deep plane to kosztuje z 50tyś+ a innych nie warto robić.😉

Jeśli chodzi o blefaroplastyke to moja przyjaciółka robiła w tym roku za 3000 (dolnej powieki ale górna kosztuje podobnie). Mam namiary na super specjalistkę ale trzeba czekać ok 3 lat na termin.
                • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 19:56
                  Ja miałem operację nosa po trzech tygodniach od konsultacji. Operował profesor nauk medycznych. Może te terminy zależą od miasta.

A zwykły lifting nie daje zbyt widocznych efektów?
                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 21:10
                    Sporo opinii w internecie, że zwykły lifting to wywalanie kasy w błoto. Działa na krótko.
                    • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.12.25, 21:37
                      Dwa lata to nie tak krótko.
                    • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 13:10
                      Pomyślę nad obiema opcjami przez okres świąteczny.

Za face lifting mogę zapłacić od ręki a do kliniki mam 5 przystanków tramwajem. W przypadku deep plane musiałbym ratować się jakimś kredytem plus nie mogę zrobić tego blisko domu. Ale trwałość efektu faktycznie kusi.
                      • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 14:33
                        baenzai napisał:

> Pomyślę nad obiema opcjami przez okres świąteczny.
                        >
                        > Za face lifting mogę zapłacić od ręki a do kliniki mam 5 przystanków tramwajem.
                        > W przypadku deep plane musiałbym ratować się jakimś kredytem plus nie mogę zro
                        > bić tego blisko domu. Ale trwałość efektu faktycznie kusi.

A jaki to facelifting? Niciami? Powierzchniowy?
                        • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 15:00
                          Aż tak się nie wgłębiałem w to zagadnienie.

Na stronie tej ,,mojej'' kliniki opis zabiegu jest dość ogólnikowy.

Ale szczerze mówiąc to jak patrzę na zdjęcia ,,przed'' i ,,po'' to nie widzę specjalnej różnicy.
                          • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 15:04
                            A tak w ogóle to bardzo niesprawiedliwe, że kobieta to nawet asymetryczne wargi sromowe może sobie dość łatwo poprawić a u mężczyzn są takie szpecące wady z którymi praktycznie nic się nie da zrobić (np. niski wzrost, wysokie czoło, łysienie, mały członek).
                            • obrotowy masz zal ? 20.12.25, 15:46
                              baenzai napisał:

> A tak w ogóle to bardzo niesprawiedliwe, że kobieta to nawet asymetryczne wargi
                              > sromowe może sobie dość łatwo poprawić a u mężczyzn są takie szpecące wady z k
                              > tórymi praktycznie nic się nie da zrobić (np. niski wzrost, wysokie czoło, łysi
                              > enie, mały członek).

masz zal, ze nie urodziles sie kobieta ?

Kobieta - tylko w jednej sprawie ma latwiej od mezczyzny.

we wszystkich pozostalych - latwiej ma mezczyzna...

• baenzai Re: masz zal ? 20.12.25, 16:13
                                Nie kojarzę żadnego bonusu z bycia mężczyzną w obecnych czasach w Polsce (może poza brakiem okresu).

Siła fizyczna trochę się przydaje jak mieszkasz w środku lasu albo uprawiasz zawodowo niektóre sporty.
                                Smykałkę do nauk technicznych nie każdy facet posiada a jak już posiada to dość często idzie to w parze z brakami w socjal skillach albo wyglądzie (wiele osób pewnie kojarzy podśmiechujki z wygląda programistów Google).
                                • obrotowy przyklady: 20.12.25, 16:37
                                  baenzai napisał:
                                  > Nie kojarzę żadnego bonusu z bycia mężczyzną w obecnych czasach w Polsce
                                  (może poza brakiem okresu).

Ty jako mezczyzna - jestes prawie wszedzie wolny.

Pobiegac wieczorem wokol domu - mozesz bez problemu

chcesz napic sie piwa - to wchodzsz do knajpy.

Kobiecie wieczorem - nawet w spokojnej okolicy - obie te zachcianki - odradzam...

pomijam juz wieksze i lepsze oferty pracy dla mezczyzn - bo to oczywiste.
                                  • baenzai Re: przyklady: 20.12.25, 16:56
                                    obrotowy napisał:

>
                                    > Ty jako mezczyzna - jestes prawie wszedzie wolny.
                                    >
                                    > Pobiegac wieczorem wokol domu - mozesz bez problemu
                                    >
                                    > chcesz napic sie piwa - to wchodzsz do knajpy.
                                    >
                                    >
                                    > Kobiecie wieczorem - nawet w spokojnej okolicy - obie te zachcianki - odradzam.
                                    > ..

Polska jest akurat jednym z bezpieczniejszych krajów na świecie.

Zresztą w sąsiednim wątku jakoś nie widziałeś problemu by 18-latka brała metaamfetaminę w towarzystwie 40-letniego chłopa. smile
                                    • obrotowy wekslujesz temat 20.12.25, 17:27
                                      baenzai napisał:
                                      > Zresztą w sąsiednim wątku jakoś nie widziałeś problemu by 18-latka brała metaamfetaminę
                                      w towarzystwie 40-letniego chłopa. smile

wekslujesz temat.

- jak ma 18 lat - to jej wolno. i jemu tez.

a w oceny moralne na tym foro sie nie wdaje. nie jestem moralista.
                                      • baenzai Re: wekslujesz temat 20.12.25, 17:49
                                        Gdybym miał córkę to nie widziałbym problemu w tym, że sobie biega blisko domu. Może w przypadku wieczornego joggingu poleciłbym jej jakieś środki ostrożności.

Dużo bardziej zmartwiłaby mnie informacja, że bierze metę gdzieś na mieście z dużo starszych mężczyzną.
                            • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 17:18
                              baenzai napisał:

> A tak w ogóle to bardzo niesprawiedliwe, że kobieta to nawet asymetryczne wargi
                              > sromowe może sobie dość łatwo poprawić a u mężczyzn są takie szpecące wady z k
                              > tórymi praktycznie nic się nie da zrobić (np. niski wzrost, wysokie czoło, łysi
                              > enie, mały członek).

Nie ma popytu, nie ma podaży. Przecież na rynku są dostępne zabiegi przeszczepu włosów, wydłużanie nóg, operacje powiększania członka. Po prostu nie są popularne, nie ma chętnych.
                              • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 17:27
                                okruchlodu napisała:

>
                                > Nie ma popytu, nie ma podaży. Przecież na rynku są dostępne zabiegi przeszczepu
                                > włosów, wydłużanie nóg, operacje powiększania członka. Po prostu nie są popula
                                > rne, nie ma chętnych.

Wydłużanie nóg to nie takie hop siup jak powiększanie cycków.

Zabieg jest kosztowny, z cenami zaczynającymi się od kilkuset tysięcy złotych.
                                Ryzyko komplikacji rośnie wraz z długością wydłużenia. Wydłużenie do 5 cm uważa się za nisko ryzykowne, powyżej 8 cm – wysokiego ryzyka.

Przeszczepy włosów nie zawsze się przyjmują (np. Stanowskiemu nie wyszło).
                                • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 19:36

> Zabieg jest kosztowny, z cenami zaczynającymi się od kilkuset tysięcy złotyc
                                  > h.
                                  > Ryzyko komplikacji rośnie wraz z długością wydłużenia. Wydłużenie do 5 cm uważa
                                  > się za nisko ryzykowne, powyżej 8 cm – wysokiego ryzyka.

>
                                  > Przeszczepy włosów nie zawsze się przyjmują (np. Stanowskiemu nie wyszło).

Powikłania mogą zdarzyć się po każdym zabiegu. Zabiegi generalnie są kosztowne.
                                  Zresztą większość zabiegów jest unisex. Poza cyckami czy operacjami warg sromowych, które znacząco atrakcyjności nie zwiększają. Mężczyźni są w mniejszości jeśli chodzi o grupę docelową branży beauty. Raz, że kobiety są mniej wymagające, dwa panowie mają inne podejście.

Poza urodą mężczyzna ma dużo możliwości podniesienia swojej atrakcyjności w oczach kobiet ale raczej średnio chce im się z tego korzystać.
                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 20:07
                                    okruchlodu napisała:

>
                                    > Powikłania mogą zdarzyć się po każdym zabiegu. Zabiegi generalnie są kosztowne.
                                    >
                                    > Zresztą większość zabiegów jest unisex. Poza cyckami czy operacjami warg sromow
                                    > ych, które znacząco atrakcyjności nie zwiększają.

Widziałem parę przykładów jak z obwisłych, asymetrycznych i niezbyt kształtnych piersi powstawały piękne jędrne cycuszki. smile

>Mężczyźni są w mniejszości je
                                    > śli chodzi o grupę docelową branży beauty. Raz, że kobiety są mniej wymagające,
                                    > dwa panowie mają inne podejście.
                                    >

To się chyba powoli zmienia. Zwłaszcza, że wygląd u mężczyzn ma teraz podobne znaczenie co wygląd u kobiet.
                                    • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 20:26

> Widziałem parę przykładów jak z obwisłych, asymetrycznych i niezbyt kształtnych
                                      > piersi powstawały piękne jędrne cycuszki. smile

I często zdarza Ci się zaczynać znajomość od oglądania cycków czy warg sromowych?

> To się chyba powoli zmienia. Zwłaszcza, że wygląd u mężczyzn ma teraz podobne z
                                      > naczenie co wygląd u kobiet.

Zmienia się ale powoli. No i kobiety nie są jednorodną grupą, mają różne oczekiwania. Trudniej znaleźć faceta mało atrakcyjnej fizycznie kobiecie, niż partnerkę mało atrakcyjnemu fizycznie mężczyźnie.
                                      • obrotowy veto. 20.12.25, 20:34
                                        okruchlodu napisała:
                                        Trudniej znaleźć faceta mało atrakcyjnej fizycznie kobiecie,
                                        niż partnerkę mało atrakcyjnemu fizycznie mężczyźnie.

baenzai Ci tej uwadze zaprzeczy.
                                      • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 20:40
                                        okruchlodu napisała:

>
                                        > > Widziałem parę przykładów jak z obwisłych, asymetrycznych i niezbyt kszta
                                        > łtnych
                                        > > piersi powstawały piękne jędrne cycuszki. smile
                                        >
                                        > I często zdarza Ci się zaczynać znajomość od oglądania cycków czy warg sromowyc
                                        > h?

Jak pani w Żabce ma duży dekolt to zawsze proszę o podanie papierosów leżących na samym dole. wink

>
                                        > Zmienia się ale powoli. No i kobiety nie są jednorodną grupą, mają różne oczeki
                                        > wania. Trudniej znaleźć faceta mało atrakcyjnej fizycznie kobiecie, niż partner
                                        > kę mało atrakcyjnemu fizycznie mężczyźnie.

Chyba odwrotnie.

Faceci teraz biorą co się nawinie i nie mają praktycznie żadnych standardów.
                                        • obrotowy calkowicie sluszna postawa. 21.12.25, 00:20
                                          baenzai napisał:
                                          > Faceci teraz biorą co się nawinie i nie mają praktycznie żadnych standardów.

calkowicie sluszna postawa.

a jak to cos DOBRZE lezy w lozku - zatrzymuja to cos na dluzej.
                                        • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 21.12.25, 07:24

> Jak pani w Żabce ma duży dekolt to zawsze proszę o podanie papierosów leżących
                                          > na samym dole. wink

Pani w Żabce obsługuje bez biustonosza?

> Chyba odwrotnie.

Nieatrakcyjny fizycznie facet może nadrobić na różne sposoby, brzydkiej kobiecie nie pomoże status społeczny/ finansowy, poczucie humoru czy ciekawa osobowość.

> Faceci teraz biorą co się nawinie i nie mają praktycznie żadnych standardów.

Mężczyźni mają taką umiejętność widzenia jedynie kobiet, które spełniają ich oczekiwania. Pozostałe są poza ich radarem.

Czasami jestem ciekawa czy panowie, którzy tak narzekają na wymagania kobiet, sami polecieliby na siebie. Gdyby trafiła im się kobieta podobna do nich (wiek, uroda, wykształcenie, status finansowy, podejście do życia, sposób komunikacji itd.) ilu z was byłoby nią zainteresowanych...

• baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 21.12.25, 14:45
                                            okruchlodu napisała:

>
                                            > > Jak pani w Żabce ma duży dekolt to zawsze proszę o podanie papierosów leż
                                            > ących
                                            > > na samym dole. wink
                                            >
                                            > Pani w Żabce obsługuje bez biustonosza?
                                            >

Wystarczy dość luźny biustonosz i przy schylaniu się naprawdę dużo widać. Do tego latem nie każda nosi stanik.

> > Chyba odwrotnie.
                                            >
                                            > Nieatrakcyjny fizycznie facet może nadrobić na różne sposoby, brzydkiej kobieci
                                            > e nie pomoże status społeczny/ finansowy, poczucie humoru czy ciekawa osobowość
                                            > .

Na forum brzydkich to chyba tylko dwie kobiety nie miały powodzenia. big_grin Chociaż widziałem, że ta najbardziej narzekająca po jakimś czasie doczekała się dwóch adoratorów.

Kaja ze ,,ŚoPW'' brzydka jak noc ale pierwszy związek już w liceum a potem był jeszcze co najmniej jeden dłuższy.

Baśka z ostatniego ,,Rolnika'' też brzydka ale trafiła na trzech chłopów powyżej jej poziomu.
                                            Ok, jeden przylazł dla atencji ale pozostali dwaj faktycznie byli zainteresowani.

Te z mojej pracy (byłej i obecnej) to już chyba kiedyś opisywałem (jedna szerokie bary, druga 138 cm wzrostu i brak cycków, trzecia radiowa twarz i męski głos).

>
                                            > Mężczyźni mają taką umiejętność widzenia jedynie kobiet, które spełniają ich oc
                                            > zekiwania. Pozostałe są poza ich radarem.
                                            >
                                            > Czasami jestem ciekawa czy panowie, którzy tak narzekają na wymagania kobiet, s
                                            > ami polecieliby na siebie. Gdyby trafiła im się kobieta podobna do nich (wiek,
                                            > uroda, wykształcenie, status finansowy, podejście do życia, sposób komunikacji
                                            > itd.) ilu z was byłoby nią zainteresowanych...
                                            >

Część mężczyzn pajacuje również do tych mało atrakcyjnych (mając nadzieję chociaż na zaruchanie) a i tak skuteczność dość marna. smile

Generalnie jest tak, że zdecydowana większość kobiet ma całkiem spore powodzenie. Jedyną cechą dyskwalifikującą jest otyłość, bo otyłe kobiety podobają się jedynie feedersom.

Natomiast żeby mężczyzna miał powodzenie musi mieć coś ekstra. To znaczy nie wystarczy samo ogólne zadbanie, zarabianie powyżej średniej krajowej i posiadanie poczucia humoru. Oczywiście najlepiej mieć po prostu dobrą mordę ale całkiem spoko jest też połączenie typu przeciętna morda + wzrost 190 cm + dynamizm. Czasem kobieta wybaczy brak dynamizmu gdy jest wysoki status.
                                            • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 23.12.25, 09:41

> Wystarczy dość luźny biustonosz i przy schylaniu się naprawdę dużo widać. Do te
                                              > go latem nie każda nosi stanik.

I te z większym biustem niż mały nie noszą? Czy poza twoimi fantazjami często zdarza ci się takie panie spotykać?

> Na forum brzydkich to chyba tylko dwie kobiety nie miały powodzenia. big_grin Chociaż
                                              > widziałem, że ta najbardziej narzekająca po jakimś czasie doczekała się dwóch
                                              > adoratorów.
                                              >
                                              > Kaja ze ,,ŚoPW'' brzydka jak noc ale pierwszy związek już w liceum a potem był
                                              > jeszcze co najmniej jeden dłuższy.

Uważasz, że Kaja i Baśka wyznacza dolną granicę atrakcyjności? Znam dużo brzydszych mężczyzn...

> Część mężczyzn pajacuje również do tych mało atrakcyjnych (mając nadzieję choci
                                              > aż na zaruchanie) a i tak skuteczność dość marna. smile

Tak jak i kobietom zdarza się pajqcować przed brzydalami mi bo liczą na jakieś korzyści.

> Generalnie jest tak, że zdecydowana większość kobiet ma całkiem spore powodzeni
                                              > e. Jedyną cechą dyskwalifikującą jest otyłość, bo otyłe kobiety podobają się je
                                              > dynie feedersom.

A wiesz, że tylko 40% kobiet ma prawidłową wagę ciała?

> Natomiast żeby mężczyzna miał powodzenie musi mieć coś ekstra.

Musi mieć coś ekstra jeśli chce czegoś ekstra u kobiety.

To znaczy nie wy
                                              > starczy samo ogólne zadbanie, zarabianie powyżej średniej krajowej i posiadanie
                                              > poczucia humoru. Oczywiście najlepiej mieć po prostu dobrą mordę ale całkiem s
                                              > poko jest też połączenie typu przeciętna morda + wzrost 190 cm + dynamizm. Czas
                                              > em kobieta wybaczy brak dynamizmu gdy jest wysoki status.

Wszystko zależy od grupy docelowej tego pana. Nawet chłopaki do wzięcia znajdują partnerki... na swoim poziomie.
                                              • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 24.12.25, 00:21
                                                I w ten sposób dyskusja o postanowieniach noworocznych zeszła na biusty i staniki.

Postanowienie na 2026 - znaleźć pannę, która dla mnie zdejmie stanik.
                                                • obrotowy szczesciarzem - chcialbys byc... 24.12.25, 18:22
                                                  tapatik napisał:.
                                                  > > Postanowienie na 2026 - znaleźć pannę, która dla mnie zdejmie stanik.

- bo mnie sie to nigdy nie przytrafilo.

zawsze to k... sam musialem robic.

najczesciej z (udawanymi) oporami.

• baenzai Re: szczesciarzem - chcialbys byc... 25.12.25, 01:49
                                                    Chyba tylko obrotowy tytułuje swoje wpisy. smile
                                                  • obrotowy tia... 25.12.25, 16:00
                                                    baenzai napisał:
                                                    > Chyba tylko obrotowy tytułuje swoje wpisy. smile

od dawna wiem, ze czyni to niewielu.

ale dla mnie tytul wpisu jest integralna czescia calosci i musi wspolgrac z (jego) tekstem
                                                • karolivia Re: Noworoczne postanowienia 2026 26.12.25, 14:39
                                                  Mnie się to podoba bardziej, niż to poprzednie, w którym chcesz walczyć z naturą wszechświata (A ja chcę wziąć się za swój bebech.)

Jest...radośniejsze? smile
                                                • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 27.12.25, 02:06
                                                  tapatik napisał:

>
                                                  > Postanowienie na 2026 - znaleźć pannę, która dla mnie zdejmie stanik.
                                                  >
                                                  Ile ty już takiej szukasz? 15 lat? smile I nadal wypierasz fakt, że mężczyznom spoza topki jest ciężko?
                                                  • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 11:38
                                                    baenzai napisał:

> tapatik napisał:

> I nadal wypierasz fakt, że mężczyznom spoza topki jest ciężko?

Pytanie co jest topką, bo możemy mieć różne definicje tejże topki smile
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 12:34
                                                    Niezależnie od definicji to nie ulega wątpliwości, że w tej topce jednak nie jesteś. smile
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 15:14
                                                    baenzai napisał:

> Niezależnie od definicji to nie ulega wątpliwości, że w tej topce jednak nie je
                                                    > steś. smile

Wytłumaczysz mi, jak to jest, że nawet osobniki z poziomu 'chłopaków do wzięcia' znajdują dziewczyny? Jak to się ma do Twojej teorii?
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 15:32
                                                    No to tym bardziej dziwne, że tapatik przez tak długi okres nikogo nie znalazł.
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 16:33
                                                    baenzai napisał:

> No to tym bardziej dziwne, że tapatik przez tak długi okres nikogo nie znalazł.

I uważasz, że jedyny powód jest taki, że jest się za mało atrakcyjnym?
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 17:06
                                                    No raczej nie szuka idealnej miłości ani nie uderza do samych studentek.
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 17:12
                                                    baenzai napisał:

> No raczej nie szuka idealnej miłości ani nie uderza do samych studentek.

I myślisz, że tylko to może być innym powodem braku partnerki?
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 17:27
                                                    A jakie mogą być inne? Zakładając, że ktoś aktywnie szuka, trochę tych kobiet spotyka i jest nastawiony na stały związek.
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 18:05
                                                    baenzai napisał:

> A jakie mogą być inne? Zakładając, że ktoś aktywnie szuka, trochę tych kobiet s
                                                    > potyka i jest nastawiony na stały związek.

Poza nie byciem w topce i uderzaniem do studentek 35 lat młodszych jest jeszcze wiele możliwości.

Swoją drogą, rozumiem, że z tym uderzaniem do studentek to sugerujesz za duże wymagania?
                                                    Kobieta (według tego forum) ma za duże wymagania, gdy oczekuje, że facet będzie miał wykształcenie wyższe (czyli takie jak ona), będzie miał włosy lub nie będzie za stary. Facet ma za duże wymagania wtedy, gdy uderza do kilkadziesiąt lat młodszych studentek. 🤣🤣🤣

To ja już rozumiem dlaczego wy biedacy jesteście tacy sfrustrowani, jeśli takie macie wyobrażenie o tym jak powinien wyglądać rynek matrymonialny. 😉
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 18:27
                                                    Fetysz wyższego wykształcenia miał sens może z 20 lat temu. A takiego dziennikarstwa czy informatyki to nawet nie opłaca się za bardzo studiować (zwłaszcza dziennie) i lepiej zaczynać od gównostaży w branży i chłonąć wiedzę w praktyce. Zresztą z tego co wiem to akurat tapatik ma studia, dobrą pracę, samochód i własne mieszkanie więc albo chodzi o ten nieszczęsny wygląd albo musi mieć baaaardzo ciężki charakter. smile
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 19:43
                                                    baenzai napisał:

> Fetysz wyższego wykształcenia miał sens może z 20 lat temu.

Ten "fetysz" ma uzasadnienie poparte statystykami:

Osoby z wykształceniem wyższym zarabiają średnio 54% więcej niż osoby z wykształceniem średnim.
                                                    Stopa bezrobocia wśród absolwentów studiów jest nawet 2–3 razy niższa niż wśród osób bez studiów.
                                                    Statystycznie osoby z wyższym wykształceniem żyją o 5–7 lat dłużej.
                                                    Osoby z wyższym wykształceniem częściej deklarują zadowolenie z życia i poczucie bezpieczeństwa finansowego.

A takiego dziennika
                                                    > rstwa czy informatyki to nawet nie opłaca się za bardzo studiować (zwłaszcza dz
                                                    > iennie) i lepiej zaczynać od gównostaży w branży i chłonąć wiedzę w praktyce.

A myślisz, że tak od ręki znajdziesz staż bez studiowania i bez wiedzy? Poza tym wiele miejsc pracy (np. w budżetówce) wymaga wykształcenia, reszta wiedzy praktycznej. Nikt nie będzie Cię uczył programowania.

> Zresztą z tego co wiem to akurat ta
                                                    > patik ma studia, dobrą pracę, samochód i własne mieszkanie więc albo chodzi o t
                                                    > en nieszczęsny wygląd albo musi mieć baaaardzo ciężki charakter. smile

Ale ja nie biję tu do Tapatika (zresztą myślę, że wiadomo jaki jest problem). Piszę o pretensjach do kobiet, które wylewają się praktycznie w każdym wątku, gdy jest mowa o ich potrzebach.
                                                    A facet jest za bardzo wymagający dopiero, gdy uderza do kilkadziesiąt lat młodszej studentki? Śmiechłam...
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 20:28
                                                    okruchlodu napisała:

>
                                                    > Ten "fetysz" ma uzasadnienie poparte statystykami:
                                                    >
                                                    > Osoby z wykształceniem wyższym zarabiają średnio 54% więcej niż osoby z wykszta
                                                    > łceniem średnim.
                                                    Ale jak już porównamy absolwenta dobrego technikum z absolwentem Europeistyki na Collegium Tumanum to pewnie wyniki będą trochę inne. smile
                                                    >
                                                    >
                                                    > A myślisz, że tak od ręki znajdziesz staż bez studiowania i bez wiedzy? Poza ty
                                                    > m wiele miejsc pracy (np. w budżetówce) wymaga wykształcenia, reszta wiedzy pra
                                                    > ktycznej. Nikt nie będzie Cię uczył programowania.
                                                    >
                                                    Jednak faktem jest, że w IT i dziennikarstwie jest sporo ludzi bez studiów.

>
                                                    > Ale ja nie biję tu do Tapatika (zresztą myślę, że wiadomo jaki jest problem).
                                                    Jaki? smile
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 21:23
                                                    baenzai napisał:

> Ale jak już porównamy absolwenta dobrego technikum z absolwentem Europeistyki n
                                                    > a Collegium Tumanum to pewnie wyniki będą trochę inne. smile

Ale kto Was zmusza do studiowania europeistyki na prywatnej uczelni? Możecie studiować kierunki medyczne, techniczne na uczelniach państwowych. Uniwersytety państwowe też mają szeroki wachlarz propozycji.

Może tej dziewczynie po europeistyce wystarczy chłopak po filozofii na tej samej uczelni?

Zresztą od kiedy uważasz, że powinniśmy wymagać tylko tyle ile sami jesteśmy w stanie zaproponować? Ilu z was ma takie podejście do swoich oczekiwań względem kobiet?

> Jednak faktem jest, że w IT i dziennikarstwie jest sporo ludzi bez studiów.

Rok temu na ten temat z moim bratem (po studiach informatycznych/ pracujący jako programista). Uważa, że można się nauczyć programować na własną rękę i gdyby miał jeszcze raz zaczynać karierę w tej branży, zamiast iść na studia, poświęciłby pół roku na naukę programowania. Jednak... w jego firmie (o b. dobrej renomie) nie ma ani jednego informatyka bez studiów. U eksa podobnie (inna branża techniczna ale zatrudniają sporo informatyków). U mojego kumpla, jest kilku chłopaków po technikum ale wszyscy studiują zaocznie (informatykę lub pokrewne kierunki) i jest to firma, w której mniej się zarabia. Mój bardzo dobry kumpel, szalenie inteligentny facet, zna kilka języków programowania ale nie ma studiów. Nie jest mu wcale łatwo znaleźć pracę jako programista a jak mu się to uda, zarabia mniejh. Oczywiście informatykiem będzie też sprzętowiec w sklepie / koleś z helpdesku i od nich pewnie nikt nie będzie wymagał WW.

> > Ale ja nie biję tu do Tapatika (zresztą myślę, że wiadomo jaki jest probl
                                                    > em).
                                                    > Jaki? smile

Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi. Zresztą już o tym pisałam.
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 22:08
                                                    okruchlodu napisała:

>
                                                    > Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi. Zresztą już o tym pisałam.
                                                    Szuka dużo młodszej? No ale jak nie miał powodzenia u 30 latek będąc w wieku powiedzmy 40 lat to tym bardziej nie będzie miał takiego powodzenia teraz.
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 23:15
                                                    > Szuka dużo młodszej? No ale jak nie miał powodzenia u 30 latek będąc w wieku po
                                                    > wiedzmy 40 lat to tym bardziej nie będzie miał takiego powodzenia teraz.

A to coś zmienia? Zresztą nie znasz przecież oczekiwań, które miał w wieku 30/40 lat. Ty też byłeś kiedyś młodszy... I dalej jesteś singlem. Tez więc nie wyciągnąłeś wniosków. 😉

Wydaje mi się, że jeśli ktoś tak długo jest singlem to po prostu ten stan mu odpowiada. U Ciebie podejrzewam, że jest jest podobnie tylko masz inne potrzeby niż Tapatik. Każdy z Was musiałby mieć silną motywację, żeby chcieć ten stan zmienić. Czytaj musiałaby się wam trafić laska odpowiednio atrakcyjna a taką faktycznie niełatwo wyrwać.

I ogólnie nie ma w tym nic złego. Przecież nie ma obowiązku wchodzenia w związki. Bez sensu, żebyście obniżali wymagania i unieszczęśliwiali jakaś kobietę i samych siebie.

Wkurza mnie jednak strasznie, to niesprawiedliwe ocenianie kobiet i mężczyzn. To ciągle zarzucanie kobietom roszczeniowości/ materializmu /powierzchowności a przy tym traktowanie waszych potrzeb jako czegoś naturalnego, czegoś co się wam należy.
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 23:41
                                                    Tyle tylko, że gdyby był atrakcyjny to by tą sporo młodszą laskę jednak znalazł. Przystojni i zadbani kolesie 50plus mają całkiem spore powodzenie u babeczek 30plus. Jeżeli nie masz tych cech to nie uganiasz sie za sporo młodszymi, bo to trochę żałosne. Dokładnie tak samo jak mało atrakcyjne kobiety szukające tych mitycznych Chadów.
                                                  • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 12:20
                                                    baenzai napisał:

> Tyle tylko, że gdyby był atrakcyjny to by tą sporo młodszą laskę jednak
                                                    > znalazł. Przystojni i zadbani kolesie 50plus mają całkiem spore
                                                    > powodzenie u babeczek 30plus. Jeżeli nie masz tych cech to nie
                                                    > uganiasz sie za sporo młodszymi, bo to trochę żałosne.
                                                    > Dokładnie tak samo jak mało atrakcyjne kobiety szukające tych
                                                    > mitycznych Chadów.

Jak to dobrze, że Wy jesteście na tym forum. Bez Was nie wiedziałbym dlaczego jestem sam tongue_out
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 12:57
                                                    tapatik napisał:

>
                                                    > Jak to dobrze, że Wy jesteście na tym forum. Bez Was nie wiedziałbym dlaczego j
                                                    > estem sam tongue_out
                                                    >
                                                    Od kiedy tu jestem (jakieś 15 lat) ty cały czas SZUKASZ. I z tego co wiem to jest to szukanie dość aktywne (od portali randkowych po zagadywanie na ulicy). Musi być zatem jakaś konkretną przyczyna tak długiego okresu niepowodzeń. U takiego Kevina było combo miejsce zamieszkania+specyficzne wymagania+specyficzna osobowość jego samego. U ciebie jest trochę inny miks.
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 12:27
                                                    baenzai napisał:

> Tyle tylko, że gdyby był atrakcyjny to by tą sporo młodszą laskę jednak znalazł
                                                    > . Przystojni i zadbani kolesie 50plus mają całkiem spore powodzenie u babeczek
                                                    > 30plus.
                                                    baenzai napisał:

Oczywiście, że taki Ryan Gosling mógłby przebierać wśród atrakcyjnych(!) 20 latek. Elon Musk też na brak zainteresowania nie narzeka. Normalni, przeciętni mężczyźni muszą obniżać wymagania w innych kwestiach, zadbać o własną atrakcyjność lub zacząć umawiać się ze starymi babami w swoim wieku...

Jeżeli nie masz tych cech to nie uganiasz sie za sporo młodszymi, bo to
                                                    > trochę żałosne.
                                                    Dokładnie tak samo jak mało atrakcyjne kobiety szukające tych
                                                    > mitycznych Chadów.

Dwa problemy.
                                                    1. Interpretacja. Jeśli zostaniesz kosza 100 razy to masz dwie opcje albo przyjąć, że "to (na ten moment) nie jest twoja grupa docelowa" lub poszukać winy w czynnikach zewnętrznych. I tu dochodzimy do znanego na forum "świat jest niesprawiedliwy a współczesne kobiety są płytkie / roszczeniowe/ to materialistki".
                                                    2. Jeśli nawet uznasz, że to twoje oczekiwania są zbyt duże to co dalej z tym zrobisz? Obniżysz wymagania? Zwiążesz się z kobietą, która ci się nie podoba? Której nie cenisz? Nie, bo samotność wydaje się lepsza od tej opcji. To tak jakby ktoś tobie kazał się zacząć umawiać z brzydkimi kobietami (brzydkim- brzydkimi a nie jak Wiktoria z RSŻ) lub samotnymi matkami.

Lepiej jest wrócić do punktu pierwszego i postawić na agresję względem kobiet. Pretekst jest. Nisza ideologiczna jest. Możecie się nawzajem utwierdzać w przekonaniu, że "to wina kobiet", budować wspólnoty, wspierać się w pogardzie. Jest to jakiś sposób, żeby wyrzucić z siebie emocje, poczuć się lepiej... kosztem kobiet.
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 14:25
                                                    Z tymi wymaganiami jest tak, że część można obniżyć a część jednak będzie stała i niezmienna. Jeżeli kogoś odrzuca od ludzi otyłych to nie zmusi sie do związku z taką osobę. Ale np ten wymóg wyższego wykształcenia jednak można przemyśleć i nie skreślać z góry każdego ze średnim. Najgorzej jak ktoś się zafiksował na punkcie najbardziej atrakcyjnych ludzi i nie uznaje żadnych półśrodków.
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 15:19
                                                    Kiedyś zdarzyło mi sie sporo obniżyć wymagania. Jednak nie byłem w stanie zmuszać sie na dłuższą metę do tej relacji. Nawet nie chodziło o wygląd (laska nie była pięknością ale też nie była jakaś szpetna i odrzucająca) tylko o calokształt i odrzucający vibe. Niby można było się trochę pomęczyć i ją parę razy przeleciec ale po pierwsze jestem słabym aktorem żeby udawać zaangażowanie a po drugie miałem pewne obiekcje natury moralnej. 😉
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 01.01.26, 11:10
                                                    baenzai napisał:

> Kiedyś zdarzyło mi sie sporo obniżyć wymagania. Jednak nie byłem w stanie zmusz
                                                    > ać sie na dłuższą metę do tej relacji. Nawet nie chodziło o wygląd (laska nie b
                                                    > yła pięknością ale też nie była jakaś szpetna i odrzucająca) tylko o calokształ
                                                    > t i odrzucający vibe. Niby można było się trochę pomęczyć i ją parę razy przele
                                                    > ciec ale po pierwsze jestem słabym aktorem żeby udawać zaangażowanie a po drugi
                                                    > e miałem pewne obiekcje natury moralnej. 😉

Może Cie zaskoczę ale kobiety też znają te taktykę.😉
                                                    Przypomina mi się ten mem: pobierak.jeja.pl/images/e/d/6/33045_dlaczego-powinniscie-sie-uczyc.jpg
                                                  • okruchlodu Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 15:37
                                                    baenzai napisał:

> Z tymi wymaganiami jest tak, że część można obniżyć a część jednak będzie stała
                                                    > i niezmienna. Jeżeli kogoś odrzuca od ludzi otyłych to nie zmusi sie do związ
                                                    > ku z taką osobę. Ale np ten wymóg wyższego wykształcenia jednak można przemyśle
                                                    > ć i nie skreślać z góry każdego ze średnim. Najgorzej jak ktoś się zafiksował n
                                                    > a punkcie najbardziej atrakcyjnych ludzi i nie uznaje żadnych półśrodków.

Zgadzam się, są wymagania, które łatwiej obniżyć i takie, których obniżyć praktycznie się nie da.
                                                    Wszystko jednak zależy od danej osoby. Dla Ciebie podstawowym kryterium będzie waga partnerki i nie byłoby problemem obniżenie wymagań w kwestii wykształcenia. Dla jakiejś kobiety może być odwrotnie. To wykształcenie będzie istotne a dla odmiany kwestia wagi nie będzie już tak ważnym kryterium.

Dużo też zależy od pozostałych cech. Łatwiej obniżyć wymagania dotyczące wykształcenia, gdy facet kobiecie się podoba, jest w odpowiednim wieku, jest inteligentny, ciekawy świata, ma pasje. Trudniej, jeśli jest to jedno z 10 wymagań, które musiałaby obniżyć.

Nie widzę powodu do wyśmiewania czyichś oczekiwań, tylko dlatego, że nasze są inne albo co gorsza, dlatego, że ich nie spełniamy. Przecież nie każdemu musimy się podobać. Trza się z tym umieć pogodzić.

Wyjątkiem są sytuacje, gdy ktoś marudzi na brak powodzenia/samotność lub co krok sam krytykuje wymagania płci przeciwnej a przy tym sam/sama ma listę oczekiwań lub jakieś trudne do spełnienia potrzeby. To jedyna sytuacja, gdy jest sens skonfrontowania danej osoby z rzeczywistością.
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.12.25, 16:00
                                                    Jeżeli mało atrakcyjna kobieta głosi, że ,,mężczyzna powinien być przystojny i wysoki" albo jeżeli niezbyt atrakcyjny chuop celuje w dużo młodsze kobiety to jednak jest w tym jakiś element śmieszności i żałosności. smile To mniej więcej tak jakby do twojej roboty przyszedł jakiś świerzak i zażądał 30K pensji, służbowego mieszkania i limuzyny z kierowcą.
                                                  • obrotowy Okruch, ale... 31.12.25, 16:18
                                                    okruchlodu napisała:
                                                    > A facet jest za bardzo wymagający dopiero, gdy uderza do kilkadziesiąt lat młodszej studentki? Śmiechłam...

Ty, ale.. gdy uderzalem do moich bylych studentek mlodszych o ca. 15 lat...

(ale zapewniam, dopiero po uzyskaniu przez nie dyplomu - by nie bylo zaleznosci sluzbowej)

- to mam nadzieje - nie bylem smieszny ?

• baenzai Re: Okruch, ale... 31.12.25, 16:42
                                                    To zależy jak wyglądałeś w wieku 35 lat i jaki miałeś styl bycia. Kiedyś taki chłop mógł mieć wąsy, grube pingle, duży brzuch i januszowy sweterek a mógł też wyglądać jak powiedzmy młody Maciej Stuhr.
                                                • stasi1 Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.12.25, 08:44
                                                  Ale musi to być panna? Nie może być rozwódka, wdowa?
                                              • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 10.01.26, 21:47
                                                okruchlodu napisała:

>
                                                > > Wystarczy dość luźny biustonosz i przy schylaniu się naprawdę dużo widać.
                                                > Do te
                                                > > go latem nie każda nosi stanik.
                                                >
                                                > I te z większym biustem niż mały nie noszą? Czy poza twoimi fantazjami często z
                                                > darza ci się takie panie spotykać?
                                                >

Wczoraj w pracy ukraińska sprzątaczka tak mocno się nachyliła, że zrobiła mi dzień. smile
                                                • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 11.01.26, 17:53
                                                  baenzai napisał:

> Wczoraj w pracy ukraińska sprzątaczka tak mocno się nachyliła,
                                                  > że zrobiła mi dzień. smile

Wdowa czy panienka?
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 11.01.26, 18:55
                                                    A skąd mam to wiedzieć, lol.

Poza tym co to za dziwna sugestia, że mężatki do pracy fizycznej przychodzą w golfach.
                                                  • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 11.01.26, 22:24
                                                    baenzai napisał:

> A skąd mam to wiedzieć, lol.
                                                    > Poza tym co to za dziwna sugestia, że mężatki do pracy fizycznej przychodzą w golfach.

Przepraszam, możliwe, że źle się wyraziłem.
                                                    Bardziej chodziło mi o to, czy jest wolna czy zajęta.
                                                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 11.01.26, 22:51
                                                    Dla ciebie za młoda smile
                                                  • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 19.01.26, 09:48
                                                    A dla Ciebie? 😜
                                          • obrotowy tak i nie. 21.12.25, 16:35
                                            okruchlodu napisała:
                                            > Nieatrakcyjny fizycznie facet może nadrobić na różne sposoby,
                                            brzydkiej kobiecie nie pomoże status społeczny/ finansowy, poczucie humoru czy ciekawa osobowość

- brak zgody. nie wszycy leca wylacznie na urode i figure

ciekawa osobowość (naturalna ) tez na niektorych robi wrazenie.

> > Faceci teraz biorą co się nawinie i nie mają praktycznie żadnych standardów.

- niektorzy i czasami tak - a co w tym zlego ?

> Mężczyźni mają taką umiejętność widzenia jedynie kobiet, które spełniają ich oczekiwania.
                                            Pozostałe są poza ich radarem.

- no zgoda, ale jak powyzej napisalem - dla wielu te oczekiwania nie sa JEDNOWYMIAROWE.
                                            >
                                            > Czasami jestem ciekawa czy panowie, którzy tak narzekają na wymagania kobiet,
                                            sami polecieliby na siebie.
                                            Gdyby trafiła im się kobieta podobna do nich (wiek, uroda, wykształcenie, status finansowy,
                                            podejście do życia, sposób komunikacji itd.) ilu z was byłoby nią zainteresowanych...

- wielu. polowa moich kolegow ma take zony - z uroda i IQ podobna do nich samych....
        • permet Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 18:41
          o kurwuniu :d

boziu, dziekuje za te popluczyny urody po przodkach, ktore mi w zupelnosci wystarczaja do szczescia. i za madrych mezczyzn w moim zyciu, ktorzy maja potrzeby inne niz poprawa wlasnego wygladu.
          • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 20.12.25, 19:44
            Nie każdy ma takie szczęście.

A co do potrzeb - gdybym miał np. ekipę do wyjazdu na Mundial to pewnie bym pojechał a operacja by trochę poczekała. Skoro jednak nie mam na głowie tego typu wydatków to bez wielkiego bólu przeznaczę kasę na poprawę wyglądu.
      • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 15.12.25, 23:59
        A ja chcę wziąć się za swój bebech.
    • stasi1 Re: Noworoczne postanowienia 2026 15.12.25, 17:24
      Ale zarabiać więcej niż średnio w Polsce. Bo co z tego że zarobiło się więcej o 3 % niż w ubiegłym roku skoro średnia poszła w górę o 7
      • obrotowy stasiek, nie rownaj sie do sredniej. 17.12.25, 15:47
        stasi1 napisał:

> Ale zarabiać więcej niż średnio w Polsce. Bo co z tego że zarobiło się więcej o
        > 3 % niż w ubiegłym roku skoro średnia poszła w górę o 7

stasiek, nie rownaj sie do sredniej - bo to plebejskie.

walcz sam ze soba, i badz lepszy od siebie jutro, niz byles sam wczoraj :smile
        • stasi1 Re: stasiek, nie rownaj sie do sredniej. 18.12.25, 17:02
          A w zarobkach jak mam się niby wykazać? Muszę wiedziec czy mi się polepszyło czy pogorszyło
          • tapatik Re: stasiek, nie rownaj sie do sredniej. 18.12.25, 19:39
            stasi1 napisał:

> A w zarobkach jak mam się niby wykazać? Muszę wiedziec czy mi się polepszyło
            > czy pogorszyło

Porównaj ze średnią krajową. Masz zeszłoroczne PIT?
          • obrotowy jesli juz to porownaj sie z poziomem inflacji 18.12.25, 20:47
            jak zarabiasz wiecej (w procentach), niz wynosi poziom inflacji - to znaczy, ze Ci sie polepszylo.

muviac w uproszczeniu:

- piv mozesz za jedna pensje kupic wiecej, niz rok wczesniej ?
            • stasi1 Re: jesli juz to porownaj sie z poziomem inflacji 19.12.25, 17:58
              Szczerze mówiąc nie wiem czy tych piw więcej, niesty w pieniądzach mam gorzej w tym roku . Mam mniejszą podwyżkę niż mieli średnią Polacy
    • trentino Re: Noworoczne postanowienia 2026 31.12.25, 08:41
      Nie. Po co?
    • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 31.12.25, 13:56
      A bawi sie ktoś w czelendże typu 100 zadań na 100 dni?
      • trentino Re: Noworoczne postanowienia 2026 31.12.25, 14:07
        baenzai napisał:

> A bawi sie ktoś w czelendże typu 100 zadań na 100 dni?

Jeśli odpowiem "Po jaką cholerę?" to przyjdzie Tapatik i powie jakąś mądrość w rodzaju "Mógłbyś zagadywać dziewczyny w sklepie z używaną odzieżą" big_grin
        • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 31.12.25, 14:15
          Niektórym to pomaga sie mobilizować do robienia różnych rzeczy. Na taką listę można wrzucić różne zadania typu sprzątnięcie kurzu za szafą, pójście do dentysty, obejrzenie jakiegoś podcastu czy zjedzenie nigdy nie jedzonej wcześniej potrawy.
    • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 07.01.26, 08:59
      Byłem wczoraj na siłowni. Myślałem, że będzie pusto, ale było nawet sporo ludzi. Zagadałem do recepcjonistki, że frekwencja spora, a ona na to: "noworoczne postanowienia" smile
      • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 07.01.26, 09:29
        Tak jest co roku. Dlatego jak ktoś nie lubi tłumów to lepiej sie zapisać od lutego.
        • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 07.01.26, 15:40
          Dopóki jestem w stanie znaleźć jakąś wolną maszynę to nie mam problemu.
        • flirting.shadow Re: Noworoczne postanowienia 2026 08.01.26, 12:57
          A skad Ty to wiesz? wink

baenzai napisał:
          > Tak jest co roku. Dlatego jak ktoś nie lubi tłumów to lepiej sie zapisać od lut
          > ego.
          • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 08.01.26, 13:45
            Nigdy nie mignęło ci gdzieś info o pełnych siłowniach w styczniu?
            • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 08.01.26, 17:21
              Mi trener powiedział, że co styczeń jest tłum, ale w lutym jest już spokój.
              • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 08.01.26, 19:15
                Ja o tym zjawisku słyszałem już kilkanaście lat temu.

To stały element naszego krajobrazu. Tak jak tłumy nad Morskim Okiem w majówkę albo wypychanie seniorów do szpitali przed świętami i długimi weekendami. smile

Mogę też wam zdradzić ile osób utonie w tegoroczne wakacje w Polsce. Będzie to około 450 osób. Ta liczba od lat jest praktycznie niezmienna. smile
                • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 08.01.26, 22:13
                  Właśśśśśnie, trzeba coś na majówkę wymyślić.
                  • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 10.01.26, 13:09
                    Że niby ludzie rezerwują miejscówki na majówkę już w styczniu?
                    • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 11.01.26, 22:36
                      Nie. Chodzi o to, że jak sobie coś wymyśle, to jest większa szansa, że jednak gdzieś wyjadę niż gdybym kombinował na ostatni moment.
        • wilczamia Re: Noworoczne postanowienia 2026 27.01.26, 13:04
          Tak jest co roku. Dlatego jak ktoś nie lubi tłumów to lepiej sie zapisać od lutego.

Nie gadaj, cos takiego! big_grinbig_grinbig_grin
          • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 27.01.26, 14:45
            O co ci właściwie chodzi?
            • obrotowy no chyba o to, ze... 27.01.26, 15:07
              baenzai napisał:
              > O co ci właściwie chodzi?

no chyba o to, ze...

Lepszy wrobel na dachu, niz goląb w garsci ?

(to wersja dla wegetarian)
            • wilczamia Re: Noworoczne postanowienia 2026 27.01.26, 15:10
              Na support do Ponttefskiego bys sie nadawal big_grin
              • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 27.01.26, 16:24
                Serio nie wiem o co znowu sie przypierdalasz.
                • tapatik Re: Noworoczne postanowienia 2026 27.01.26, 23:49
                  Podrywa Cię.
                  • wilczamia Re: Noworoczne postanowienia 2026 28.01.26, 10:34
                    A Ciebie widze jako support przed Baenzaiem! big_grin

Baenzai, zapytaj tego profesora, co Cie przerabia na Dona Johnsona, czy potrafi chirurgicznie usunac kij z dupy. Jesli serio nie lapiesz subtelnego komizmu swojego wlasnego back seat drivingu, to ja juz nie wiem. To chyba zostaniesz wiecznie potepiony albo cos takiego wink
                    • baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.01.26, 20:48
                      Jakbym napisał, że 1 czerwca w McDonaldzie czy ZOO są tłumy dzieciarni to też by to było komiczne?
                      • wilczamia Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.01.26, 22:38
                        Gdybys wczesniej zadeklarowal, ze nigdy nie byles w maku, boisz sie go i widziales w necie, ze tam zjadaja ludzi, to tak, bylaby i w tych naukach subtelna nuta komizmu big_grin

• baenzai Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.01.26, 22:49
                          Nie boję się tylko mam to gdzieś. smile
                          • wilczamia Re: Noworoczne postanowienia 2026 29.01.26, 22:51
                            Jasne big_grin
    • karolivia Re: Noworoczne postanowienia 2026 31.01.26, 08:16
      No to jak wasze postanowienia?
      Przetrwały miesiąc?
      • po-ranna-kawa Re: Noworoczne postanowienia 2026 01.02.26, 02:08
        Moje postanowienie przetrwało i teraz siedzę w nocy pije drugie wino i bardzo tego żałuję.
        Czasem człowiek z jakiegoś znużenia codziennością ma pomysły, żeby dokonać zmian. Wydaje mu się, że powinien otworzyć jakieś nowe drzwi. Więc zmienia. I bardzo szybko okazuje się, że narobił głupot, że kierował się jakimiś mrzonkami, że wydawało mu się że w życiu jest jak w komedii romantycznej. I szybko przekonuje się, że to, co chciał zmienić było niepowtarzalne, że tego nie umiał docenić, bo się do tej niezwykłości przyzwyczaił i myślał, że tak wygląda rzeczywistość. I w tym zapomnieniu spieprzył sprawę. Bo okazało się, że rzeczywistość jest brzydka, prymitywna, interesowna, brutalna, a komedie romantyczne są dobre w kinach.
        • karolivia Re: Noworoczne postanowienia 2026 01.02.26, 08:28
          A może jest tak, że największym błędem nie jest sama zmiana, tylko mit, który tworzymy po fakcie.

Nagle to, co było zwyczajne, staje się „niepowtarzalne”, a to, co nowe — prymitywne i rozczarowujące. Jakby sens pojawiał się dopiero wtedy, gdy już czegoś nie ma?

I wtedy łatwo pomylić żal z głęboką refleksją, a przywiązanie z czymś wyjątkowym...

Może nie chodzi o to, że otwarcie drzwi było błędem?
          Może chodzi o to, że zamykanie starych drzwi zawsze boli bardziej, niż się wydaje w chwili decyzji.
          • po-ranna-kawa Re: Noworoczne postanowienia 2026 01.02.26, 11:36
            To jasne że zmiana często wiąże się z jakimś wysiłkiem.

Człowiek ma w głowie różne bajki, w których w zasadzie zawsze przejście przez tajemnicze drzwi w szafie prowadzi do fajnego świata, że zmiana musi prowadzić do czegoś lepszego. Więc przechodzi przez te drzwi z nadzieją. A tam napotyka na syf, zderza się z ludzką miałkością, boryka się z takimi sytuacjami, że w pewnym momencie zadaje sobie pytanie: po co właściwie ja to robię? Ze znużenia codziennością?

Pewnie dużo zależy od tego, od czego się ucieka. Jeśli powody były twarde, to trzeba odpocząć chwilę i iść dalej. Ale jeśli to była zmiana spowodowana jakimś ulotnym kaprysem zmiany to zderzenie bywa trudne.
            Bywa tak, że właśnie to, co wydawało się zwyczajne, z dystansu faktycznie okazuje się, że było obiektywnie niepowtarzalne. I - co gorsze - okazuje się, że drzwi, przez które się przeszło, z tej drugiej strony nie mają klamki, zatrzasnęły się, a w dodatku ludzie, którzy zostali po tamtej stronie chcąc jakoś sobie z tą sytuacją poradzić emocjonalnie oddali szafę (z tymi drzwiami) do jakiegoś magazynu starych mebli.

Pewnie różnie bywa, ale w moim przypadku muszę stwierdzić, że przejście przez drzwi było jakimś głupim, kaprysem, a w dodatku nie wzięłam pod uwagę, że inni ludzie też mają emocje, z którymi powinno się liczyć

• karolivia Re: Noworoczne postanowienia 2026 02.02.26, 15:32
              Pewnie różnie bywa, ale w moim przypadku muszę stwierdzić, że przejście przez drzwi było jakimś głupim, kaprysem, a w dodatku nie wzięłam pod uwagę, że inni ludzie też mają emocje, z którymi powinno się liczyć

Myślę, że zmęczenie codziennością potrafi popchnąć do różnych decyzji.

Skoro szafa oddana do magazynu i nic się nie da zrobić, nawet jak to był kaprys, to nadal jedyne co pozostaje to pogodzić się ze stratą i iść dalej.
              • po-ranna-kawa Re: Noworoczne postanowienia 2026 02.02.26, 16:30
                karolivia napisała:

> Skoro szafa oddana do magazynu i nic się nie da zrobić, nawet jak to był kaprys
                > , to nadal jedyne co pozostaje to pogodzić się ze stratą i iść dalej.

Nie ma innego wyjścia. Trzeba znaleźć sobie jakąś fikcyjną odpowiedź na wiszące pytanie: po co to wszystko właściwie było? i w nią uwierzyć. no i żyć dalej.
                Poprzednio napisałam, że nie wzięłam pod uwagę, że inni też mają emocje, z którymi powinno się liczyć. Tak myślę, że nie tyle nie wzięłam tego pod uwagę, co w ogóle o tym nie pomyślałam, bo jakiś egoizm i brak empatii wzięły górę i w ogóle olałam myślenie o innych. Trochę to słabe
                • karolivia Re: Noworoczne postanowienia 2026 03.02.26, 18:37
                  Trochę to słabe

Emocje i własne i innych to dosyć... skomplikowane, zazwyczaj.
                  Za mocno się nie pogrążaj w poczuciu winy. Świat jest tak skonstruowany, że i tak nam dokopie, w ten czy inny sposób. Nie ma co się dodatkowo katować samemu, moim zdaniem.
                  • po-ranna-kawa Re: Noworoczne postanowienia 2026 05.02.26, 12:47
                    Nie katuję się.
                    Sama siebie trochę zaskoczyłam i tyle. Niezbyt pozytywnie
                    Zycie toczy się dalej.
                    Nie myślę, że wieczne dokopywanie jest nieuniknione wink
        • obrotowy bylo wczesniej pojsc po rozum.... 01.02.26, 16:30
          po-ranna-kawa napisała:
          a komedie romantyczne są dobre w kinach.

wiem to od paru dekad, tego badziewia nie ogladam i mam swiety spokoj.

nie mam zadnych zludzen, ze moze byc inaczej, lepiej... - czy jakos tak....

oczwiscie luxusu psychicznego mi to nie daje

- bo czasami boje sie tego, ze moze byc gorzej.
          • po-ranna-kawa Re: bylo wczesniej pojsc po rozum.... 01.02.26, 20:07
            obrotowy napisał:

> nie mam zadnych zludzen, ze moze byc inaczej, lepiej... - czy jakos tak....
            >
            > oczwiscie luxusu psychicznego mi to nie daje
            >
            > - bo czasami boje sie tego, ze moze byc gorzej.

No to ja mam inaczej. Raczej jestem optymistką i z zasady zawsze miałam dobrą intuicję. Skądś wiedziałam, co powinnam robić i były to dobre wybory. Co prawda nie miałam nigdy sytuacji ekstremalnych typu konieczność ucieczki od przemocy psychicznej czy fizycznej, konieczność jakiejś poważniejszej walki o swoją podmiotowość, dobrostan materialny itp., ale może tak było dlatego, że właśnie ta intuicja pozwalała mi dokonywać dobrych wyborów, wcześnie wykrywać zagrożenia i do nich nie doprowadzać.
            Więc raczej zawsze myślałam, że jednak może być lepiej, a na pewno nigdy nie obawiałam się, że może być gorzej.

• obrotowy wierze 02.02.26, 00:12
              wierze
              mieszkalas w innym otoczeniu /srodowisku.

jak to sie dzis mowi - w innej bance.

Ktos mieszkajacy np. w Bangladeszu - bylby idiota - gdyby myslal, ze moze byc lepiej.

PS, Nie pisze o sobie, ale mam oczy i uszy otwartze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka