Dodaj do ulubionych

Od jakich badań powinnam zacząć diagnozowac córkę.

05.04.12, 13:45
Dziewczyny mam pytanie. Mam dziecko 6-lat, które moim zdaniem od pewnego czasu źle słyszy. Badanie słuchu to po urodzeniu córka przeszła bez jakiegokolwiek problemu . Teraz oglądając TV przykłada ucho do głośnika twierdząc, że nie słyszy inaczej. Moim zdaniem - jak rozmawiamy to ona słyszy gdy się mówi do niej normalne, gdy się mówi szeptem to słyszy jak się patrzy na osobę mówiącą. Gdy szepczę jej coś za plecami - prosi o powtórzenie. Byliśmy u laryngologa - oczyścił jej uszy z zalegającej woskowiny i powiedział, że teraz jest ok. W uszach nic złego się nie dzieje. Wyglądają na zdrowe.
Co ciekawe jak śpiewa to dobrze trzyma tonację i potrafi wejść poprawnie w to co się jej gra.
Mimo wszystko chciałam się dowiedzieć gdzie jakie badanie powinnam jej zrobić by mieć wyraźną odpowiedź czy nie ma wady słuchu? Podajcie też proszę średnie ceny tych badań.
Wiem, że przy Waszych problemach ten mój wydaje się niewielki. I pewnie wiele z Was marzy o tym by i Wasze dziecko miało jedynie taki problem czego z całego serca Wam życzę. Jednak chyba Wy mi najlepiej doradzicie. Któż zna te problemy lepiej niż Wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: mama ewy Re: Od jakich badań powinnam zacząć diagnozowac c IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 21:19
      laryngolog powinien zrobić badanie słuchu podstawowe na zasadzie założenia słuchawek na uszy dziecka a ono odpowiada kiedy słyszy

to proste badanie więc myślę że przy czyszczeniu uszu powinien to zrobić.

co do badań po urodzeniu to żadna gwarancja my też mamy certyfikat wklejony w książeczkę
      niestety niedosłuch też
      • beatulek Re: Od jakich badań powinnam zacząć diagnozowac c 07.04.12, 21:22
        Dziękuję za odpowiedź. Zrobimy to badanie. Nie wiedziałam na wizycie co ma zrobić. teraz dopilnuję. Młoda sama już nie wiem...raz słyszy dobrze innym razem mam wątpliwości. No ale sprawdzić muszę koniecznie. Tylko, ze mnie denerwuje takie traktowanie:
        1wizyta - zapisał krople na rozpuszczenie woskowiny tak by jej nie wyciągać haczykiem,
        2) wizyta - i tak wyciągał haczykiem, nawet nie pytał czy dziecko te krople dostało i po wyciąganiu obejrzał uszy, i teraz mam iśc na kolejną na badanie słuchawkami? czyli to co mógł zrobić na jednej wizycie (czytaj zapłaciłabym 100 zł) robi na 3 (czytaj - zapłacę za sprawdzenie 300 zł) ech...ja nie chcę dziecku wypominać, ze muszę coś na jej zdrowie wydać i niechże jej służy to ale nosz...nie lubię jak mnie w balona robią - dlatego tutaj pytam.
        • werwik Re: Od jakich badań powinnam zacząć diagnozowac c 10.04.12, 09:56
          Nie wiem skąd jesteście, ale w Poznaniu audiogram (,,badanie na słuchawkach") można wykonać w profesionalnych salonach sprzedających aparaty słuchowe np. audiofin czy aaparaty, wydaje mi się też że robią je za darmo. Wystarczy wejść, powiedzieć że u dziecka obserwujecie problem ze słuchem i zapytać czy możecie to sprawdzić. Do tego badania wystarczy protetyk słuchu, a do lekarza wystarczy pójść już z gotowym badaniem, jeżeli pokaże ono niedosłuch.
        • fogito Re: Beatulek 10.04.12, 12:54
          Musisz dziecko zapisać na wizytę u audiologa, który zrobi profesjonalne badania słuchu w wolnym polu itd. Olej laryngologa, bo badanie słuchu to nie jego działka. Skierowanie powinien dać lekarz pierwszego kontaktu i to on powinien wysłać cię do najbliższego audiologa w okolicy.
          Napisz skąd jesteś to będzie łatwiej coś doradzić.
          • beatulek Re: Beatulek 10.04.12, 13:47
            Dziękuję za odpowiedź. Na chwilę obecną wygląda to tak: Córka miała czyszczone uszy w środę wieczorem. Ja wtedy żadnej różnicy nie zauważyłam. Wciąż słabo słyszała. W czwartek napisałam ten post bo wydawało mi się, że skoro uszy już wyczyszczone to powinna słyszeć. Słyszeć zaczęła w niedzielę - jakoś sama z siebie? W pewnym momencie zaczęła mówić, ze wszystko jej za głośno - nasze rozmowy, telewizor, wciąż prosiła by ściszyć itp...Teraz jakoś się "unormalniła". sprawdzałam za radą laryngologa z ilu metrów słyszy szept. Słowa szeptane teraz słyszy bezbłędnie z 6 metrów. (Wcześniej nie słyszała z dwóch nawet) więc sama już nie wiem czy to zostawić tak jak jest czy badać i szukać dalej?

Swoją drogą niedawno odkryliśmy, że ma wadę wzroku - niedużą +1 i +1,25 ale ja już swoje stresy z tego powodu przeżyłam teraz uszy...wielki szacunek dla Was, którzy się tak troszczycie o Wasze dzieci. Naprawdę, teraz zobaczyłam ile to nerwów kosztuje.
            • beatulek Re: Beatulek 10.04.12, 13:58
              Jestem z Gdyni jak macie sensowne namiary na audiologa to poproszę. Mimo tego co napisałam wyżej chciałabym ją sprawdzić.
            • fogito Re: Beatulek 10.04.12, 18:58
              A czy dziecko nie miało ostatnio kataru? Może miała płyn w uszach, którzy w końcu zszedł. Taka nadwrażliwośc słuchowa i przytykanie uszu może zdarzyć się przy infekcji. Czy laryngolog coś w kwestii płynu mówił?
              Nie dam Ci namiarów na audiologa w twoim rejonie, bo jestem w W-wie. Idź po prostu do pediatry i poproś o skierowanie i pokierowanie do odpowiedniego miejsca.
              Słuch i wzrok warto sprawdzić na spokojnie przed pójściem dziecka do szkoły. Nie sądzę, żeby było się czym martwić, ale zawsze lepiej się upewnić.
              Powodzenia i spokoju życzę. Na pewno bedzie dobrze.
              • beatulek Re: Beatulek 11.04.12, 18:24
                Płynu w uszach nie miało. Bynajmniej zdaniem laryngologa. Ale dziękuję Wam za naprowadzenie mnie. Już mam skierowanie do poradni audiologicznej i wiem gdzie się udać.
    • beatulek A jednak do Was nie dołączę 17.04.12, 20:13
      Dziecko miało audiogram i ABR i dzięki Bogu już słyszy dobrze zarówno moim zdaniem jak i zdaniem lekarza. Wam wszystkim życzę z całego serca byście jak najszybciej mogły napisać to samo o Waszych dzieciach. smile
      • fogito Re: A jednak do Was nie dołączę 18.04.12, 20:43
        No to super! Możesz odetchnąć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka