Dodaj do ulubionych

system FM do przedszkola

20.09.12, 09:53
Co sądzicie o zakupie systemu FM dla przedszkolaka.
Wiem że mamy bardzo sobie chwalą takie urządzenie w szkole ale zastanawiam się czy przedszkolakowi się przyda?
Do przemyśleń skłoniła mnie rozmowa z Panem który również ma niedosłuch na poziomie 50-70 dB i stwierdził że bardzo ułatwia mu życie. Będę wdzięczna za podpowiedź w tym temacie, jak to wpływa na rozumienie mowy, czy mozna stosować tylko w pomieszczeniach itp.....
Obserwuj wątek
    • Gość: mama-roko Re: system FM do przedszkola IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 12:49
      Moim zdaniem system FM do przedszkola to zbędny wydatek, ponieważ podczas podłączenia dziecko słyszy tylko osobę która ma nadajnik nie słyszy wówczas rówieśników (co według mnie na tym etapie edukacyjnym jest ważniejsze). Poza tym, kiedy Pani przekazuje wiedzę w przedszkolu jest względnie cicho, a dziecko w pełni uczestniczy w rozmowach słuchając także wygadanych przedszkolaków. Ja osobiście odpuściłam sobie ten zakup po wcześniejszym wypróbowaniu, moje dziecko w wieku 5 lat nie chciało. Ja planuję kupić najpierw streamer do domu, moje dziecko ma obecnie prawie 7 lat up -90 ul -90. A system dopiero wtedy kiedy swobodnie będzie umiała sama się nim posługiwać nie licząc na niczyją pomoc (od 4 klasy).
      Przed zakupem proszę wypróbować, ponieważ to jest drogie, a może się nie sprawdzić.
      • Gość: dota Re: system FM do przedszkola IP: *.4web.pl 20.09.12, 15:32
        pytanie do mama-roko Twoje dziecko ma implant czy nosi aparaty?
        • Gość: mama-roko Re: system FM do przedszkola IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 18:48
          nosi aparaty
          • wrobeleczek1 Re: system FM do przedszkola 21.09.12, 09:10
            Dzięki za opiniewink))
            Przepraszam a co to jest ten streamer? bo szukam nie mogę nic dopasować do aparatów? ....
      • Gość: magda Re: system FM do przedszkola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 09:42
        Mama-roko,
        mój syn również ma 7 lat niedosłuch UP - 70-80dB, UL - 90dB. Nie ma implantu tylko nosi aparaty Phonak Naida V. Czy mogłabyś napisać jak Twoje dziecko radzi sobie w szkole? Czy dobrze słyszy Panią i rozumie wszystkie polecenia bez dopytywania się? My właśnie zastanawiamy się nad systemem FM w 1-wszej klasie...

pozdrawiam,
        • Gość: mama-roko Re: system FM do przedszkola IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 16:59
          Moja córeczka siedzi w drugiej ławce i słyszy "podobno" wszystko co Pani mówi, jest aktywna zgłasza się więc domniemam, że rozumie temat. Nie jest oczywiście tak że wszystko rozumie nawet jak ze mną rozmawia to się czasami pyta, o czym ja do niej mówię( to ulubione przez nas co?). W domu opowiada, co robili i o czym rozmawiali chociaż nie wiem, czy wszystko. Klasa na moja prośbę została wyciszona czyli podkładki filcowe pod krzesła, bardzo mało pustych miejsc na ścianach, parapetach no i dobrze byłoby gdyby tam zawisły jakieś kotary, rolety pionowe lub coś w tym stylu- póki co nie ma. Wiecie zresztą jak to jest wszystko okaże się w praniu. Gorzej jest na przerwie i w sali gimnastycznej. Roko nosi Agil pro power i jakoś jej przypasowały te aparaty jest duuużo lepiej niż w poprzednich smile.
          Streamer służy do oglądania telewizji i nie tylko możesz poszukać na stronie np. oticon to doczytasz więcej. Co do kupna systemu to ja Wam nie mogę nic doradzić oprócz tego żebyście podpięły do aparatów przed zakupem i porozmawiały z wychowawczyniami, czy będą z tego korzystać. Pozdrawiam
          • rejczel2 Re: system FM do przedszkola 22.10.12, 19:55
            Witam serdecznie mój syn korzysta z systemu Fm drugi rok.Teraz uczęszcza do drugiej klasy,przed nami komuniuasmile.System jest mu pomocny lepiej rozumie paniąw szkole gorzej jeśli chodzi o dzieci które wypowiadają się w czasie lekcji.Ale pani robi tak że jak któreś dzieko się wypowida daje sysyem dziecku.Narzeka natomiast na hałas w czasie przerw i na sali gimnastyznej.Na lekcji też nieraz pani musi uciszać dzieci specjalnym dzwonkiem.My jesteśmy zadowoleni z systemu.Myślę że wszkole nie powinno być problemu z nauczycielem powinien nosić system.
            • rejczel2 Re: system FM do przedszkola 22.10.12, 19:59
              A-ha jeszcze jedno do mamy rokosystem jest bardzo łatwy w obsłudze pani tylko go włancza i nosi mikrofon przy ustach.Myślę że naprawdę każde dziecko sobie z tym poradzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka