aqta2 24.05.05, 19:43 czy implanty to jest to samo co aparaty sluchowe , czyli nakladka na uszy ktora jest widoczna czy tez jest to jakas inna forma , w jakim przypadku mozna je zastosowac?prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agapati1 Re: wazne pytanie 24.05.05, 20:05 Ja mam synka który ma aparaty na obu uszkach a ma niedosłuch rzędu 60-70db.W takich przypadkach i przy wyższych progach zakłada się właśnie wkładki z aparatem natomiast implant zakłada się operacyjnie.I z tego co wiem implanty zakłada się dzieciom z bardzo głębokim niedosłuchem rzędu 100 i więcej decybeli. Odpowiedz Link Zgłoś
aqta2 Re: wazne pytanie 24.05.05, 20:20 ale jak wyglada ten implant , czy on jest tak samo widoczny jak aparat sluchowy czy tez go w ogole nie widac?i czy w ogole istnieja takie aparaty ktore nie bylyby widoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
e-tron Re: wazne pytanie 25.05.05, 07:10 System implantu ślimakowego składa się z dwóch części: wewnętrznej i zewnetrznej. Wewnętrzną wszczepia się w okolicy ucha w czasie dwugodzinnej operacji. Składa się ona z odbiornika, układów elektronicznych przetwarzajacych to co odbierze odbiornik na impulsy oraz elektrod, które wprowadza się do ślimaka i które pobudzają impulsami elektrycznymi nerw słuchowy. wewnetrzna część implantu wystaje trochę ponad kość czaszki i jest dobrze wyczuwalna w dotyku. Część zewnętrzna to mikrofon, procesor mowy, zasilanie oraz nadajnik. Z procesora wychodzi kabelek do nadajnika, który przykleja się przez skórę przy pomocy magnesu do nadajnika. W zalezności od modelu i typu procesora są różne rozwiązania połączeń mikrofonu, procesora i zasilania. Z tego co sie orientuję to w tej chwili na operację kwalifikuje się już osoby z niedosłuchęem 90 dB. Odpowiedz Link Zgłoś
siuniek Re: wazne pytanie 25.05.05, 09:55 Istnieją. Są aparaty wewnątrzuszne i wewnątrzkanałowe. Zastosowanie ich jest uzależnione m.in. od wielkości wady. Odpowiedz Link Zgłoś
dalmag Re: wazne pytanie 29.05.05, 23:35 Tak wygląda implant, który ma Amelka: www.medel.com/ENG/US/20_Products/20_Speech_Processor/999_wearoptions.asp Odpowiedz Link Zgłoś