Dodaj do ulubionych

wazne pytanie

24.05.05, 19:43
czy implanty to jest to samo co aparaty sluchowe , czyli nakladka na uszy
ktora jest widoczna czy tez jest to jakas inna forma , w jakim przypadku
mozna je zastosowac?prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • agapati1 Re: wazne pytanie 24.05.05, 20:05
      Ja mam synka który ma aparaty na obu uszkach a ma niedosłuch rzędu 60-70db.W
      takich przypadkach i przy wyższych progach zakłada się właśnie wkładki z
      aparatem natomiast implant zakłada się operacyjnie.I z tego co wiem implanty
      zakłada się dzieciom z bardzo głębokim niedosłuchem rzędu 100 i więcej decybeli.
      • aqta2 Re: wazne pytanie 24.05.05, 20:20
        ale jak wyglada ten implant , czy on jest tak samo widoczny jak aparat sluchowy
        czy tez go w ogole nie widac?i czy w ogole istnieja takie aparaty ktore nie
        bylyby widoczne?
        • e-tron Re: wazne pytanie 25.05.05, 07:10
          System implantu ślimakowego składa się z dwóch części: wewnętrznej i
          zewnetrznej. Wewnętrzną wszczepia się w okolicy ucha w czasie dwugodzinnej
          operacji. Składa się ona z odbiornika, układów elektronicznych przetwarzajacych
          to co odbierze odbiornik na impulsy oraz elektrod, które wprowadza się do
          ślimaka i które pobudzają impulsami elektrycznymi nerw słuchowy. wewnetrzna
          część implantu wystaje trochę ponad kość czaszki i jest dobrze wyczuwalna w
          dotyku. Część zewnętrzna to mikrofon, procesor mowy, zasilanie oraz nadajnik. Z
          procesora wychodzi kabelek do nadajnika, który przykleja się przez skórę przy
          pomocy magnesu do nadajnika. W zalezności od modelu i typu procesora są różne
          rozwiązania połączeń mikrofonu, procesora i zasilania.
          Z tego co sie orientuję to w tej chwili na operację kwalifikuje się już osoby z
          niedosłuchęem 90 dB.
        • siuniek Re: wazne pytanie 25.05.05, 09:55
          Istnieją. Są aparaty wewnątrzuszne i wewnątrzkanałowe. Zastosowanie ich jest
          uzależnione m.in. od wielkości wady.
        • dalmag Re: wazne pytanie 29.05.05, 23:35
          Tak wygląda implant, który ma Amelka:
          www.medel.com/ENG/US/20_Products/20_Speech_Processor/999_wearoptions.asp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka