Dodaj do ulubionych

badania słuchu

01.06.05, 12:39
Mam córkę z niedosłuchem. Ania ma 3,5 roku. Aparaty nosi odkąd skończyła rok.
Przynoszą dużą korzyść więc nie trzeba implantować, ale badania pod kątem
robię. Podstawowe: BERA, tympanometria, otoemisja, audiogram; oczywiście
konsultacja logopedyczna, psychologiczna i pedagogiczna. Udało mi się
dowiedzieć, że przy kwalifikacji do implantu robi się rezonans magnetyczny i
tomografię komputerową.
Ciekawi mnie jak przekonać laryngologa do skierowania na te badania, bo to
zawsze dodatkowa wiedza; albo może ile kosztują prywatnie, najlepiej we
Wrocławiu.
A może są jeszcze jakieś badania, o których lekarze przez trzy lata
zapominali mi powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • aniabj1 Re: badania słuchu 01.06.05, 14:50
      Witaj!!
      W maju mój synek miał kwalifikacje w Kajetanach, ale tomografii ani rezonansu
      mu nie robiono. Wszystko inne tak plus elektrostymulacja. Przypuszczam, ale nie
      wiem napewno , że tomografie robiom tuż przed zabiegiem.

Anka mama Julka 14,07,04 (brak odpowiedzi aparaty od 3 miesiąca Phonak) i
      Michała lat 11
    • evian66 Re: badania słuchu 01.06.05, 16:07
      Każdy ośrodek kwalifikujący do implantu robi swoje własne badania, więc nawet
      jeśli będziesz miała aktualny komplet, to i jak będą je powtarzać u siebie.
      Tomografię robi się poza ośrodkiem, ale to badanie zalecają dopiero przy
      planowaniu zabiegu, na sam koniec. Choć akurat to pewnie można sobie zrobić
      wcześniej. Rezonans jest niepotrzebny (przynajmniej standardowo), chyba że ktoś
      robi to badanie zamiast tomografii.
      Ja po prostu poszłam do naszego audiologa i powiedziałam, że potrzebuję tego
      badania do procedury kwalifikacji na implant - i dostałam skierowanie.

Ewa
      mama Natalii, 7 lat, Widex Senso P38 + N24
    • bl_aneczka Re: badania słuchu 02.06.05, 10:46
      Dzięki. Nie bardzo wiem, co to jest elektrostymulacja, więc jak byś mogła coś o
      tym napisać, to będę wdzięczna.
      Chciałabym ten rezonans i tomografię, bo udało mi się dowiedzieć, że rezonans
      pokazuje budowę nerwu słuchowego, a tomografia - ślimaka. Wiele wskazuje na to,
      że u Ani jest to kwestia ślimaka, ale 100% pewności nie ma. Lekarze zaś są
      strasznie tajemniczy i albo powiedzą coś przypadkiem, albo muszę wiedzieć, o co
      pytać i wymuszać na nich odpowiedzi. Trochę to męczące i czasochłonne. Tym
      bardziej, że wśród krewnych i znajomych jest 6 milionów takich, co dają dobre
      rady nie mając w ogóle pojęcia o temacie.
      Na razie wiem, że Ani implantować nie trzeba, bo co prawda bez aparatów słyszy
      od 90dB (BERA), albo 70 - 80 (audiogram), a w aparatch 45dB (audiogram).
      Natomiast przy implanci dolny próg jest 40 dB. Dla 5 dB nie ma sensu robić
      operacji, która o ile wiem też nie daje 100% szans, a zmienia całkowicie sposób
      słyszenia.
      • e-tron Re: badania słuchu 03.06.05, 07:43
        bl_aneczka napisała:

> Na razie wiem, że Ani implantować nie trzeba, bo co prawda bez aparatów
        słyszy
        > od 90dB (BERA), albo 70 - 80 (audiogram), a w aparatch 45dB (audiogram).
        > Natomiast przy implanci dolny próg jest 40 dB. Dla 5 dB nie ma sensu robić
        > operacji, która o ile wiem też nie daje 100% szans, a zmienia całkowicie
        sposób
        >
        > słyszenia.

Nie wiem skąd ta informacja o dolnym progu słyszania dla implantu (40 dB), ale
        jest ona błędna. Chcę powiedzieć, że na ostatnim badaniu Marysi w wolnym polu
        (implant + aparat)wyszły jej, w zależności od częstotliwości, progi słyszenia
        od 30 do 40 dB. Było to dopiero 2 strojenie, a dzieciom nastawia się implanty
        bardzo zachowawczo, więc najprawdobodobniej, z tego co mówią fachowcy z
        Centrum, powinno być jeszcze niżej. Natomiast w samych aparatach było około 45,
        oczywiście tylko dla niektórych częstotliwości.
        • bl_aneczka Re: badania słuchu 03.06.05, 09:43
          Informacja z broszury reklamowej implantów, którą dała mi pani logopeda w
          Warszawie na Pstrowskiego: tony niskie słyszalne od 40 dB. A że nie ma
          konieczności implantowania to od lekarki i pani pedagog z Pstrowskiego oraz
          naszej pani laryngolog po przeczytaniu wypisu z Warszawy. Dalsze informacje o
          wynikach będę miała po 23.07.2005, po badaniach w Kajetanach. Pozdrawiam.
        • evian66 Re: badania słuchu 07.06.05, 11:50
          Przeciętny audiogram z implantem to ok. 25-30 dB.
          Technicznie można by osiągnąć niższy próg, ale jest to niezalecane, gdyż celem
          jest uzyskanie najlepszego odwzorowania dźwięków mowy. Parametry te mogą też
          różnić się nieco w indywidualnych przypadkach. Ale na pewno dolnym progiem nie
          jest 40 dB.

Ewa
          mama Natalii, Widex Senso P38 + N24

• aniabj1 Re: badania słuchu 02.06.05, 22:34

Dokładnie co to jest elektrostymulacja to pewnie wiedzą inni uczestnicy tego
      forum ja mogę napisać tylko jak to wygląda. Namoczone w lidokainie watki z
      drucikami w środku wsadzają dziecku do ucha i przesyłają impulsy elektryczne.
      Sprawdzają przy tym reakcje dziecka. Pani bawiła się z Julianem zajmując jego
      uwagę, a pan na 10 sekund puszczał inpuls. Julian automatycznie odwracał oczy w
      jego stronę ( później pan machał misiem), ale tylko wtedy kiedy on puszczał te
      impulsy. Ma to chyba za zadanie sprawdzenia czy nerw nie jest uszkodzony i czy
      jest przewodzenie. Powiedziano mi, że badanie wyszło bardzo dobże.
      Co do uszkodzenia nerwu to mówiono mi, że zdarza się to bardzo żatko. Ciekawa
      jestem czy jest tak w rzeczywistości?

anka mama Julka i Michała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka