Dodaj do ulubionych

Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA

23.12.06, 13:29
Szukamy informacji na temat aparatu (opaski) na przewodnictwo kostne typy
BC1. Czy ktoś miał z tym aparatem do czynienia? Jak on się sprawdza? Czy jest
to aparat z przetwornikiem cyfrowym? Jakie daje efekty? Ile kosztuje?
Czy lepsza jest opaska elastyczna typu BAHA? Jeśli tak to czy warto w nią
zainwestować (kosztuje chyba ponad 20 tys zł!!!)?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dorci741 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 26.12.06, 08:01
      Nasz Wiktorek nosił przez krótki czas taką opaskę elastyczną BAHA softband.
      Przez krótki czas, bo zaraz dostał implant. U nas z opaski nie było widać
      korzyści, ale to pewnie przez głębokość niedosłuchu. Też byliśmy przed
      dylematem, czy kupować aparaty BAHA, czy też innej firmy na opasce sztywnej. Jak
      oglądałam inne aparaty to wydawały mi się duże i ta opaska metalowa bardzo
      niewygodna. Wiktorek był wtedy jeszcze leżącym niemowlakiem, więc sztywna opaska
      kompletnie się nie nadawała.
      Co prawda elastyczna też ciągle spadała i się przesuwała.
      W jakim wieku jest Twoje dziecko? Jak głęboką ma wadę?
      BAHA jest bardzo droga, ale gdyby miała być docelowym aparatem, to chyba warto.
      Natomiast u Nas w sumie nie miała okazji się sprawdzić.
      • postiwon Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 27.12.06, 10:51
        Dziękuję za odpowiedź.
        Nasz Szymuś ma 3,5 miesiąca, też ma głęboki niedosłuch (80dB) - ma zarośnięte
        przewody słuchowe zenętrzne.
        Nam nie zaproponowano implantu (byliśmy w Warszawie w IFiPS) - na razie opaska,
        po 3 roku wszczepiane aparaty BAHA, po 6 roku rekonstrukcja (udrożnienie)
        przewodów słuchowych.
        Gdzie Pani kupiła opaskę, wiem że jest droga, ale może istnieje rynek wtórny
        takich urządzeń (o ile to ma sens) albo można wypożyczyć na próbę - czy Pani
        wie coś o tym?
        Trochę to marwiące, że opaska nie przyniosła poprawy u Wiktorka, mamy nadzieję
        u nas się sprawdzi bo nie mamy alternatywy (Wiktorek dostał implant ślimakowy
        już po roku?).
        Bylibyśmy wdzięczni za jakieś namiary gdzie Pani i w jakich etapach to wszystko
        przechodziła.
        Dziękuję.
        • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 02.01.07, 00:56
          Witam serdecznie.Mój synek Kajetan urodził się z wadą wrodzoną uszu
          tzn.mikrocja z atrezją(niewykształcone małzowin uszne z brakiem zewnętrznych
          przewodów słuchowych.Badania wykazały niedosłuch w granicy 60db.Jako 11 m-czy
          chłopiec otrzymał opaske na przewodnictwo kostne na takim pałąku cos w rodzaju
          słuchawek od wolkmena.Nosi choć nie ukrywam że trzeba robic przerwy bo jest to
          niewygodne,mały ściąga.Od momentu otrzymania opaski Kajtuś zaczął mówić słówka
          typu:mama,tata,papa,dada,baba,lala itp.Jest również rehabilitowany u logopedów
          i surdologopedów.Równiez jak Pani synek około 3 roku chcą Mu wszczepić implant
          Baha a potem odtworzyc małzowinę uszna i udrożnić zewnetrzny przewód
          słuchowy.Opaska kosztuje 3,5tyś.3 tyś zrefundował Nam NFZ a 500zł zapłaciliśmy
          Sami lecz po złożeniu podania w PCPR otrzymaliśmy zwrot 500zł.Opaske załatwiał
          Nam protetyk w Instytucie Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie przy
          ul.Pstrowskiego.Myśle że warto spróbować.Synek ma w tej chwili 1 rok i 5
          miesięcy.Jest bardzo pogodny i zywiołowy.Pozdrawiam serdecznie.Anna-mama
          Kajetana
          • postiwon Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 02.01.07, 23:18
            Witam,

Dziekuję za odpowiedź.
            Rozwój Pani synka Kajtusia, który Pani opisuje wlawa nadzieje w moje serce.
            Mam pytanie: kedy badała Pani synka - kiedy wyszedł niedosłuch 60dB?
            Szymuś był badany w wieku 3 miesięcy i wyszło niestety 80dB. P.doktor zapewnia,
            że w prawie wszystkich takich przypadkach jak nasz ten niedosłuch może spaść z
            80db do 70db lub 60bd - za 6 miesiecy mamy powtorzyc badania i jestesmy ciekawi
            wynikow.
            Nam zaproponowano opaske, którą również zaklada sie na pałąku na główkę lecz
            podano nam koszt około 5200zł - być moze jest to inna opaska albo zmienila sie
            cena, albo firma, w ktorej pytalismy sama ustalila sobie taką cenę. Czy pamięta
            Pani jak nazywa się ten rodzaj opaski, który dostał Kajtuś - u nas na zleceniu
            podana jest nazwa BC1 - czy w Pani przypadku też ona była?

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna, Iwona, mama Szymka.
            • anna735 Kajetanek 04.01.07, 20:30
              Witam serdecznie.Pierwsze badania jakie przeszedł Kajetan były w Słupsku bo tam
              Nas skierowano(jesteśmy z Człuchowa).Tam badanie odbyło sie i Pani doktor Sama
              nie wiedziała co powiedzieć bo mały reagował na dżwięki.Na piśmie napisała że
              niedosłuch umiarkowany od 41-70dB.Skierowano Nas do Poznania.Jednak Ja
              poszperałam w internecie i znalazłam IFiPS w Warszawie.Zarejestrowałam sie on-
              line i ustalili termin na 5 stycznia 2006r.Pojechaliśmy.Badania nie pamietam
              jak to było ale zaproszono Nas w 19 kwietnia 2006 na 3 dni w celu zrobienia
              wszystkich szczegółowych badań na po których wyszedł niedosłuch 50-60dB(wtedy
              mały miał 8 m-cy).Dostalismy zlecenie na opaske kostną BC1.Pamiatam że nie
              wiedziałam co dalej ,gdzie zamówić tą opaske jeżdziłam i pytałam w róznych
              miejscach.Odpowiadali że skoro Warszawa zleciła to niech załatwia.Napisałm
              meila do IFiPS i zeskanowałam im również potwierdzenie o refundacji przez NfZ
              100%(czyli 3tyś zł).Opaske(a przynajmniej jaka część) sprowadzili z USA(tam Mi
              powiedziano).Czekalismy prawie 4 m-ce.W końcu w sierpniu pojechalismy po odbiór
              Kajtek dostał opaske ukończywszy 1 rok.Zbyt pózno(bo juz półroczne dziecko
              powinno miec juz aparaty).W aparatach miała badania i wyszło że słyszy na
              poziomie 20-30dB.W marcu jedziemy na wizyte i zobaczymy co dalej.Rozpisałam sie
              troszeczke ale mysle że powinnyśmy sie wspierać.Ja coprawda nie mogę do dzisiaj
              sie otrząsnć z tego wszystkiego ale wiem że muswimy dać rade aby Naszym
              dzieciaczkom jak najwiecej pomóc a wiem że damy radę.Gdyby chciała czasem Pani
              ze Mna porozmawiać to mam gg 287483 a Mój adres meilowy :aniaczluchow@op.pl
              Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości w dążeniu do celu jakim jest
              sprawnośc słuchowa Szymka a napewno sie uda.Ania
      • jj52 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 15.01.07, 15:01
        Witam. Mam pytanie, mój synek ma wadę na uchu lewym 90-100db atrezja z
        mikrocją , a ucho prawe 60-70dbna tym nosi aparat słuchowy,ma 11-m-cy,czy
        powinien nosić aparat na przewodnictwo kostne,bo nikt nas o tym nie
        poinformował,może jest ktoś w podobnym przypadku jak my (opisałam w
        wątku "taka wada"),może ktoś podzieli się doświadczeniami jak równiez
        wskazówkami na ten temat. Z góry dziękuje , Pozdrawiam - Justyna mama Macelka
        UL- 90-100db atrezja z mikrocją, UP - 60-70db- ap.słuchowy typu Senso Vita SV 9
        BTE WIDEX
        • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 15.01.07, 22:59
          www.mikrocja.abc.pl/.Witam serdecznie.Proszę odwiedzic tę strone jest
          tam wiele ciekawych wskazówek.
        • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 15.01.07, 23:01
          www.mikrocja.abc.pl/.Witam serdecznie.Proszę odwiedzic tę strone jest
          tam wiele ciekawych wskazówek.www.niepokoje.nazwa.pl/forum/viewforum.php?
          f=1 ta strona tez jest ciekawa i jest tam forum o dzieciach i dorosłych
          dotknietych mikrocja .Pozdrawiam serdecznie.Mama Kajetana
    • dorci741 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 28.12.06, 02:27
      odpowiedziałam na priv
    • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 09.01.07, 23:26
      Dzień dobry tu mama Kajetanka.Chciałam się dowiedzieć czy załatwiła Pani(nana
      Szymka)cos w kierunku opaski na przewodnictwo kostne?Ania mamma Kajetana
      • postiwon Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 14.02.07, 12:17
        Witam pani Aniu,
        Od dokladnie 2 tygodni mamy ten aparat BC1.
        Pomijajac fakt ze wyglad i komfort uzywania (zakladania i noszenie) nie jest
        zbyt dobry to wydaje sie ze Szymuś o wiele lepiej reaguje na bodzce dzwiekowe-
        juz przy normalnym mowieniu rozglada sie za osobą, która mówi, tak samo z
        grzechotkami czy innymi odgłosami.
        Jak na razie udaje sie nam nosic aparacik okolo 2 godziny dziennie-Szymek ma 5
        miesiecy wiec jak śpi albo bardzo protestuje to aparat ściągamy-mam nadzieje ze
        na razie to nie jest za mało.
        Póki co zostaniemy chyba na razie przy tym aparacie. Pani doktor (tez Pani
        dr.Małgorzata Mueeler-Malesińska w IFiPS) twierdzi ze na aktualnym etapie BAHA
        softband daje to samo co BC1.

• anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 14.02.07, 15:36
          Ciesze się bardzo że mały lepiej reaguje.Napewno będzie dobrze bo musi być!!!
          Pani doktor też na poczatku mówiła Nam aby zakładać na pare godzin 2-3 jak na
          początku a teraz od wstania do położenia sie spać .Lecz to nie jest takie
          proste czasami.Jesli chodzi o opaske elastyczna Baha wydaje Mi sie że jest
          łatwiejsza w uzytkowaniu.aparat BC1 nie ma takiego komfortu noszenia jak
          Baha.Jade w marcu go IFiPS i chce rozmawiać na temat opaski Baha,a poza tym
          aparat mamy troszeczkę niesprawny bo działa tylko jedna strona(nie wiem
          dlaczego).Wiem że kosztuje około 20tyś ale może i warto zainwestować.Mój Kajtuś
          tak sie rozgadał (po swojemu )że buzia sie nie zamyka.To ponoć bardzo dobrze bo
          trenuje Swoja mowę.Pani synek ma szczęście że juz ma aparat w tym wieku.My
          dosyc pózno trafilismy do IFiPS a za nim zrobiono wszystkiebadania +
          oczekiwanie na aparat do otrzymaliśmy jak synek skonczył rok.

Pozdrawiamy serdecznie
          Anna mama Kajetana(BC1 STARKEY)
          • postiwon Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 16.02.07, 07:51
            Też caly czas myslimy o opasce BAHA.
            Powstrzymuje nas przed tym rzeczywiscie dosyc duzy wydatek, który musielibysmy
            poniesc sami - dochody u nas są nieco za duze zeby MOPS nam pomogl aparat
            sfinansowac. Z drugiej strony to wydatek, ktory jednak nie jest dla nas mały.
            No i tu czlowiek sie cieszy ze zarabia na tyle, ze jakos mozna powiązac koniec
            z koncem ale z kolei za wszystko trzeba placic samemu.
            To dosyc absurdalna sytuacja bo takich rozterek nie mają ci, ktorzy są albo
            rzeczywiscie źle sytuowani (czego oczywiście nie można nikomu zazdrościć i
            absolutnie tego nie robię) albo zarabiają tyle ze mogą sobie bez problemu
            pozwolic na wydatek 20 tys. (no i tym chyba można zazdrościcwink
            Najgorzej sie mają chyba tacy jak my - dla MOPSu za duzo, do lepszego życia za
            mało.
            Czy wie może Pani czy dofinansowanie jest jakoś inaczej do zdobycia? Może jakaś
            inna akcja? Pokonywanie barier albo coś?
            Pozdrawia, Iwona, mama Szymka.
    • njulita Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 11.02.07, 23:38
      Witam serdecznie!Mam na imię Julita jestem mamą 7-letniej Weronisi z obustronną
      mikrocją z atrezją przewodów słuchowych zewnętrznych.Nasze doświadczenia z
      oboma aparatami są dosyć duże. Aparat Starkey BC1 Weronika miała już w wieku 5
      mies. a ponieważ w jej przypadku zalecono jej ap. obustronny, bardzo ciężko
      było jej utrzymywać na główce ( ma niedosłuch w gr.45dB).Aparat ten bardzo
      często się psuł , w końcu stwierdzono,że nie nadaje się do naprawy, ale na nowy
      też wtedy nie mogliśmy liczyć(Kasy Chorych- aparat miał służyć na 5 lat), na
      szczęście mamy już to za sobą.Być może te nowsze BC1 są już lepsze, nam trafił
      się kompletny bubel.Stanęliśmy przed wyborem albo za własne pieniądze kupujemy
      drugi Bc1 nie wiadomo czy lepszy, albo inwestujemy w Baha na opasce( odradzono
      nam wszczepianie na śrubę tytanową przed rekonstrukcją małżowin).Od lekarza w
      Kajetanach dowiedzieliśmy się o możliwości noszenia Baha na opasce i zrobiliśmy
      wszystko żeby to zdobyć.Było to w 2003-roku likwidacji barier w komunikowaniu
      się i technicznych i my z tego skorzystaliśmy.Dostaliśmy dofinansowanie z czego
      bardz się cieszyliśmy.Aparat ten służy Weronice bez zarzutu, ona jest z niego
      bardzo zadowolona, zakłada go sobie raz na jedną raz na drugą stronę za
      uszko,baterię wymieniamy co 2 tygodnie, raz w roku sprawiamy nową opaskę ale
      nie zamawiamy org. tylko szyjemy same, świetnie nadają się do tego kolorowe
      szelki dziecięce- to taki sam materiał jak ten z org. , najważniejszy w opasce
      jest plastik na który zatrzaskuje się aparat. Dzięki rehabilitacji Weronisia
      mówi bardzo wyrażnie chodzi jeszcze do 0, ale nie długo pójdzie do 1 kl.śpiewa,
      tańczy.Przepraszam za tak długą wypowiedż, jeżeli są jeszcze jakieś pytania na
      które mogę odpowiedzieć- chętnie to zrobię. Cieszę się,że istnieje to forum
      przez wiele lat wydawało nam się, że jesteśmy sami ze swoim problemem.
      Pozdrawiam!
      • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 12.02.07, 00:49
        witam Pani Julito.Jak juz Pani napewno wie jestem Anna (mama Kajetana) z
        obustronna mikrocja z atrezją.Jesli chodzi o tę opaske to mamy Starkeya-bmc
        1.nie jestem z niej zadowolona poniewaz jest niewygodna.Kajtek bez przerwy
        sciąga.Jest w tej chwili uszkodzona z jednej strony i gumy które sa osłonką(tam
        gdzie baterie)są popękane.Wiem że właśnie śa opaski Baha ale koszt jest okoo
        200zł i nie jest refundowany(takie mam informacje).Mały ma niedosłuch 50-
        60dB.Mówi mama ,tata,dada,papa nie ma itp.Mam nadzieje że będzie mówił w miare
        normalnie.Jest równiez rehabilitowany przez logopedów i surdologopedów.Kajtek
        ma 18 m-cy i tez nie wiemy czy będzie miał wszczepionego Baha(tytanowy
        zaczep).Jak Pani sobie z tym radzi w koncu córeczka ma 7lat.może jakies
        podpowiedzi i wskazówki które pomogłyby Mi.Jesli miałaby Pani ochote na rozmowę
        to podam namiary.Z góry dziekuje.Anna(mama Kajetana i Karoliny(zdrowa-9
        lat).Pozdrawiam
      • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 12.02.07, 00:53
        Anna (mama Kajetana)
        aniaczluchowop.pl
        gg 287483
        Ps.Jestesmy z województwa pomorskiego a dokładniej z Człuchowa.
        Prowadzi Kajtusia Pani dr.Małgorzata Mueeler-Malesińska w IFiPS w Warszawie na
        Pstrowskiego 1.
        • annaw80 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 19.07.07, 18:18
          Jeśli jestem umówiona na 6 sierpnia do protetyka i na ostateczne badanie bera
          to w jakim czasie moge się spodziewać apratu. Umówiona jestem w centrum zrowia
          dziecka w Katowicach Ligocie. Czy po tej wizycie dostanę skierowanie na zakup
          aparatu czy sprowadzi go centrum ? Jak długo to może potrwać ? Błądze jeszcze w
          tym temacie i przezywam wielki horror. Jak się to odbywa. Do kilku osób
          wysłałam emaila na prv. Podaje też moje dane: anna.wasiel@wp.pl gg:660085.
          Aparat na przewodnictwo kostne - prawidłowo wykształcone ucho wewn. i zewn. ale
          zarośnięte przewody słuchowe. Niedosłuch umiarkowany.
    • anna735 Re: Aparat na przewodnictwo kostne:BC1,BAHA 16.12.07, 19:58
      Witam serdecznie wszystkich ,których dotyczy ten temat.Mój synek
      Kajetan dostał najlepszy prezent na Mikołaja.Aparat Baha Divino na
      opasce softband.W kwietniu tego roku postanowiłam że zrobie wszystko
      aby zdobyc ten aparat.Poruszyłam niebo i ziemię i....UDAŁO się.Mamy
      od tygodnia obustronny procesor Baha Divino.Nie powiem że było łatwo
      ale warto próbować.Nam się udało!!!Kajtek jest w szoku
      dosłownie,słyszy kazdy szmer,kazdy szept i tylko woła "cio
      to?"Wcześniej mieliśmy aparat Starkey BC1,którego niestety nie
      nosił,ściągał itd a w ostatnim czasie psuł sie bez przerwy a kazdy
      koszt naprawy to około tys zł.Baha Divino jest naprawdę dużo,duzo
      lepszy...Mały nie ściąga a nawet jak ściągam do spania aparat to