Dodaj do ulubionych

Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawne!!!

• krakus02 Re: Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawn 09.03.07, 10:13
      Witam!
      Myślę, że akcja zbierania podpisów może być zakończona (do końca marca) i w
      kwietniu wyślemy list wraz z listą podpisów do MZ i zobaczymy jaką otrzymamy
      odpowiedź.
      Pozdrawiam
      M.
      • e-tron Re: Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawn 09.03.07, 12:22
        Dobra, to przeslij adres, pod który przesyłać listy.
        Rozumiem, ze od instytutu odpowiedzi nadal nie ma?
        • krakus02 Re: Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawn 09.03.07, 12:43
          Przesłałem adres na maila wszystkim, którzy brali udział w akcji. Jeżeli ktoś
          jeszcze nie otrzymał tej wiadomości proszę o powiadomienie mnie – wyślę
          ponownie.
          M.
          • bj32 Re: Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawn 09.03.07, 13:06
            Ja w poniedziałek będę w PZG, chociaż już rozmawiałam z panią Pietkiewicz, to
            przypomnę o wysyłce.
            A pan profesor się, niestety, nie popisał moim skromnym zdaniem...
    • bj32 Re: Uprzejmie donoszę, 12.03.07, 19:14
      że z naszego PZG listy już zostały wysłane.
      • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 14.03.07, 21:21
        Witam!
        Dzięki Blanka (bj32) za listy – dziś je otrzymałem. Ja również zebrałem już
        listy i podliczyłem, że mam 102 podpisy, czyli łącznie mamy już 156 i będzie
        więcej!
        Pozdrawiam
        M.
        • e-tron Re: Uprzejmie donoszę, 22.03.07, 07:17
          Marcinie, dzisiaj wysyłam podpisy zebrane w Białymstoku. Myślałem, ze bedzie ich
          wiecej.
          • evian66 Re: Uprzejmie donoszę, 23.03.07, 09:44
            Ja też dzisiaj wyślę, mam 39 podpisów z Trójmiasta. Pozdrowienia.

evian66
            • aga-jaroch Re: Uprzejmie donoszę, 23.03.07, 12:00
              Witam serdecznie!

Listy z podpisami zebranymi w Rzeszowie wysłałam wczoraj. Nie jest tego wiele,
              ale zawsze coś!smile)Pozdrawiam serdecznie!

Aga, mama Oliwki(ur.03.03.2007), głęboki niedosłuch, Oticon Sumo DM
              • rachelka3 Re: Uprzejmie donoszę, 26.03.07, 15:50
                Cześć, miałam problem z internetem, ale też donoszę, że w zeszłym tygodniu
                wyłałam podpisy zebrane w Warszawie w Poradni przy PZG. Pozdrawiam.
                • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 28.03.07, 23:41
                  Witam!
                  Dzięki Marta (rachelka3) za list. Zaktualizowana całkowita liczba podpisów to
                  280 !!!
                  Pozdrawiam
                  M.
                  • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 03.04.07, 20:47
                    Witam!
                    Dzięki Gosiu (fankinet) za list - dziś już go otrzymałem. Zaktualizowana
                    całkowita liczba podpisów to 370 !!!
                    Pozdrawiam
                    M.
                    • krakus02 Przerwa świąteczna - życzenia 04.04.07, 21:02
                      Dziś jest nasz ostatni "kontakt z internetem" przed świętami, bo już jutro
                      wyjeżdżamy do dziadków Oli, więc życzymy Wam i Waszym Rodzinom Zdrowych i
                      Wesołych Świąt Wielkanocnych, sukcesów w rehabilitacji, uśmiechu na co dzień i
                      aby nasza akcja zakończyła się sukcesem.
                      Pozdrawiamy
                      Marcin, Kasia i OLA
                    • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 10.04.07, 20:38
                      Witam!
                      Dzięki Ewa (evian66) za list.
                      Zaktualizowana całkowita liczba podpisów to 409!!!

Pozdrawiam
                      M.
                      • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 15.04.07, 22:09
                        Witam!
                        Dzięki Magda (dalmag) za list.
                        Zaktualizowana całkowita liczba podpisów to 445!!!
                        To już ostatnia lista z podpisami. Tak więc udało nam się zebrać blisko pół
                        tysiąca podpisów!!! Najpóźniej do środy zrobię kopię tych list i wysyłam list
                        wraz z podpisami do MZ. Dziękuję wszystkim uczestnikom za zaangażowanie. Będę
                        informował o dalszym przebiegu akcji.

Pozdrawiam
                        M.
                        • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 18.04.07, 23:18
                          Witam!
                          List do MZ wraz z podpisami został dziś wysłany.
                          Pozdrawiam
                          M.
                          • evian66 Re: Uprzejmie donoszę, 19.04.07, 10:01
                            Hej,

Marcin, miałeś dobry pomysł z tą akcją i świetnie, że udało się ją doprowadzić
                            do końca. Wyrazy szacunku dla Ciebie i wszystkich innych uczestników smile) A
                            sprawa jest poważna i prędzej czy później problem dotknie nas wszystkich. My w
                            tym roku mieliśmy 2 awarie sprzętowe - raz wymiana procesora, raz samego
                            kabelka. Nie muszę wam mówić, jaki to stres dla młodej i dla całej rodziny. Na
                            szczęście sprzęt jest wciąż na gwarancji... Miejmy nadzieję, że akcja
                            przyniesie właściwe efekty, trzymam kciukismile
                            Pzdr
                            evian66
                          • krakus02 Odpowiedz MZ 10.05.07, 20:35
                            Witam!
                            Dostaliśmy odpowiedź!
                            Poniżej jest ona w całości zamieszczona. Proszę o Wasze odczucia, opinie. Jak
                            rozumiecie ten list? Czy należy odczytywać z niego, że wszystkie osoby
                            zaimplantowane mają zapewnioną wymianę procesora przez NFZ? Co sugerujecie, co
                            robimy dalej, może napisać do NFZ z prośbą o wytłumaczenie odpowiedzi
                            Ministerstwa Zdrowia i przedstawienie przebiegu procedury wymiany procesorów?
                            Miłej lektury...
                            Pozdrawiam
                            M.

MINISTERSTWO ZDROWIA
                            DEPARTAMENT UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO

W odpowiedzi na pismo w sprawie potrzeby przeprowadzenia nowelizacji
                            rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 roku w sprawie
                            szczegółowego wykazu wyrobów medycznych będących przedmiotami ortopedycznymi i
                            środków pomocniczych, wysokości udziału własnego świadczeniobiorcy w cenie ich
                            nabycia, kryteriów ich przyznawania, okresów użytkowania, a także wyrobów
                            medycznych będących przedmiotami ortopedycznymi podlegającymi naprawie w
                            zależności od wskazań medycznych oraz wzoru zlecenia na zaopatrzenie w te
                            wyroby i środki (Dz. U. Nr 276 poz. 2739 z późn. zm.), w zakresie stworzenia
                            uregulowań prawnych odnoszących się do wymiany i refundacji procesora mowy i
                            implantu ślimakowego, uprzejmie proszę o przyjęcie następujących wyjaśnień.
                            Zasady realizacji świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków
                            publicznych zostały określone w przepisach ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku
                            o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U.
                            Nr 210, poz. 2135 ze zm.), aktach wykonawczych do ww. ustawy oraz zarządzeniach
                            Prezesa NFZ, dotyczących postępowania w sprawie zawarcia umów o udzielanie
                            świadczeń opieki zdrowotnej w poszczególnych rodzajach i zakresach.
                            Zgodnie z art. 15 ww. ustawy, świadczeniobiorcy mają zapewnione prawo do
                            świadczeń opieki zdrowotnej, których celem jest zachowanie zdrowia,
                            zapobieganie chorobom i urazom, wczesne wykrywanie chorób, leczenie,
                            pielęgnacja oraz zapobieganie niepełnosprawności i jej ograniczanie.
                            Odnosząc się do kwestii przeprowadzenia nowelizacji rozporządzenia Ministra
                            Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 roku w sprawie szczegółowego wykazu wyrobów
                            medycznych będących przedmiotami ortopedycznymi i środków pomocniczych,
                            wysokości udziału własnego świadczeniobiorcy w cenie ich nabycia, kryteriów ich
                            przyznawania, okresów użytkowania, a także wyrobów medycznych będących
                            przedmiotami ortopedycznymi podlegającymi naprawie w zależności od wskazań
                            medycznych oraz wzoru zlecenia na zaopatrzenie w te wyroby i środki (Dz. U. Nr
                            276 poz. 2739 z późn. zm.), w zakresie stworzenia uregulowań prawnych
                            odnoszących się do wymiany i refundacji procesora mowy i implantu ślimakowego,
                            uprzejmie informuję, iż procedura wszczepienia implantu ślimakowego może być
                            wykonana jedynie w warunkach szpitalnych. Każdemu świadczeniobiorcy przyjętemu
                            do szpitala lub innego zakładu opieki zdrowotnej przeznaczonego dla osób
                            potrzebujących całodobowych i całodziennych świadczeń opieki zdrowotnej,
                            zgodnie z przepisem art. 35 ww. ustawy, zapewnia się wszelkie leki i wyroby
                            medyczne jeżeli są one konieczne do wykonania świadczenia, natomiast
                            świadczeniodawca wykonujący świadczenia na podstawie zawartej z Narodowym
                            Funduszem Zdrowia umowy, zgodnie z § 5 pkt 5 rozporządzenia Ministra Zdrowia z
                            dnia 6 października 2005 roku w sprawie ogólnych warunków umów o udzielenie
                            świadczeń opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 197 poz. 1643), jest zobowiązany
                            zaopatrywać się we własnym zakresie w produkty lecznicze i wyroby medyczne
                            niezbędne do udzielenia świadczeń. Jednocześnie nadmieniam, iż procedura
                            wszczepienia implantów ślimakowych oraz procedura wymiany procesorów mowy
                            znajduje się w katalogu świadczeń szpitalnych, stanowiących załącznik do
                            zarządzenia nr 80/2006 z dnia 18 września 2006 roku w sprawie
                            przyjęcia „Szczegółowych materiałów informacyjnych o przedmiocie postępowania w
                            sprawie zawarcia umów o udzielenie świadczeń opieki zdrowotnej oraz o
                            realizacji i finansowaniu umów o udzielenie świadczeń opieki zdrowotnej w
                            rodzaju: leczenie szpitalne” z późn. zm., zatem pokrywanie kosztów związanych z
                            zakupem ww. wyrobów medycznych należy do zadań Narodowego Funduszu Zdrowia.
                            Reasumując, koszty związane z zakupem implantów ślimakowych oraz wymiany
                            procesorów mowy są finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze środków
                            publicznych w ramach lecznictwa szpitalnego. Operacyjny charakter procedury
                            wszczepienia implantu ślimakowego uniemożliwia wpisanie tego typu wyrobu
                            medycznego do przytoczonego na wstępie rozporządzenia Ministra Zdrowia.

Z poważaniem
                            wz. DYREKTORA
                            Departamentu Ubezpieczenia Zdrowotnego
                            Tomasz Pawlęga
                            • bj32 Re: Odpowiedz MZ 16.05.07, 11:12
                              Pomijając cudowny język urzędowy, z którego trudno zrozumieć cokolwiek - moim
                              zdaniem ustawa dotyczy zaimplantowania. W kwestii zaś tego, o czym my pisaliśmy
                              interpretacja jest dowolna ze wskazaniem na odpłatną raczej wymianę procesora,
                              chyba, że pan doktor będzie miał akurat dobry humor i zechce to zrobić za
                              darmo. Może niech oni to napiszą po polsku, w jakiś zrozumiały sposób?
                            • fankinet Re: Odpowiedz MZ 16.05.07, 17:07
                              Witam wszystkich.
                              Po przebrnięciu przez trudny język urzędowy z teści odpowiedzi zrozumiałam, że
                              wszczep jak również procedura wymiany procesora mowy jest w całości refundowana
                              przez NFZ. Niestety z odpowiedzi nie wynika, co ile lat następuje wymina
                              procesora mowy (chba, że żle zrozumiała). Mam nadzieję, że jak się popsuje
                              procek na dobre to naszym maluchom niezwłocznie go zrefundują i nastąpi
                              wymiana. Marcin, tak jak napisałeś dobrze byłoby zwrócic się do NFZ z prośbą o
                              przedstawienie jak wygląda przebieg procedury wymiany, co ile lat przysługuje
                              wymiana itd.
                              Pozdrawiam serdecznie

mama Poli - UP Nucleus Freedom, UL - Oticon Gaia Power
                            • krakus02 List do NFZ 30.05.07, 08:35
                              Witam!
                              Napisałem do NFZ-tu list z prośbą o odniesienie się do odpowiedzi z
                              Ministerstwa i sprecyzowanie przebiegu procedury wymiany procesorów
                              (zaznaczając, że głównie zainteresowani jesteśmy okresem po zakończeniu
                              ubezpieczenia procesora). Dołączyłem również kopie listu do MZ i kopie list z
                              podpisami. Poczekamy na odpowiedź, miejmy nadzieję, że będzie bardziej
                              przejrzysta i konkretna... Jeżeli nie, to będziemy sprawę drążyć dalej...
                              Pozdrawiam
                              M.
                              • krakus02 Re: List do NFZ 10.07.07, 22:40
                                Witam!
                                Poniżej przedstawiam odpowiedź jaką otrzymałem na list do NFZ-u.
                                Pozdrawiam
                                M.

Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia
                                Warszawa, dnia 20.06.2007 r.

W związku z pismem z dnia 29 maja 2007r., dotyczącym finansowania wymiany
                                procesorów mowy, uprzejmie informuję co następuje.
                                Mając na względzie efektywne i bezpieczne gospodarowanie publicznymi
                                środkami finansowymi, refundowanie od 2007 roku wymiany procesorów mowy
                                stanowiących integralne elementy implantów ślimakowych Narodowy Fundusz Zdrowia
                                uzależnił od spełnienia kilku warunków. Warunki te zapewniają możliwość
                                sfinansowania ze środków publicznych wymianę urządzenia, które nie nadaje się
                                do dalszego użytkowania a jednocześnie upłynął okres odpowiedzialności gwaranta
                                za sprawne jego działanie.
                                W związku z powyższym Fundusz finansuje wymianę niesprawnego procesora
                                mowy dopiero po upływie okresu gwarancji, pod warunkiem przedłożenia opinii
                                ośrodka, pod którego opieką jest zaimplantowany pacjent o braku przydatności
                                urządzenia do dalszego użytkowania oraz gdy uszkodzenie nie nastąpiło z winy
                                użytkowania.
                                Pomimo, że procesory mowy użytkowane są głównie przez dzieci, co
                                niewątpliwie stwarza większe ryzyko zniszczenia z winy użytkownika, zdaniem
                                Narodowego Funduszu Zdrowia nakłada to dodatkową odpowiedzialność z tego tytułu
                                na rodziców/opiekunów posiadaczy urządzeń.
                                Jednocześnie pragnę dodać, iż istnieje możliwość ubezpieczenia
                                przedmiotowych urządzeń na okoliczności związane z wypadkami losowymi,
                                przypadkowym czy nieumyślnym zniszczeniem itp. przez podmioty prowadzące
                                działalność ubezpieczeniową. Rozwiązania taki funkcjonują już na terenia
                                naszego kraju.
                                Niezależnie od powyższego pomoc najuboższym, chociażbym w sfinansowaniu
                                składki ubezpieczeniowej w przedmiotowym zakresie powinna być zapewniona w
                                ramach pomocy społecznej co leży w kompetencji Ministerstwa Pracy i Polityki
                                Społecznej.

Z upoważnienia
                                Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
                                Zastępca Prezesa ds. Medycznych
                                Jacek Grabowski
                                • bj32 Re: List do NFZ 11.07.07, 00:00
                                  Z tego wynika, ze jeśli procesor padnie i nie z winy dziecka, to refundują po
                                  okresie gwarancji, dobrze rozumiem? Czyli nasza akcja dotyczyła czegoś, co już
                                  jest? Czy ja nie zrozumiałam tego pisma?
                                  Pozdrawiamsmile
                                  • krakus02 Re: List do NFZ 11.07.07, 18:27
                                    Może i akcja nasza dotyczyła tego co już jest, ale teraz mamy to jasno napisane
                                    i wiemy jak to musi przebiegać przy ewentualnej wymianie pogwarancyjnej.
                                    M.
                                    • bj32 Re: List do NFZ 11.07.07, 22:32
                                      Ja sie nie czepiam, Boże broń. I pretensji nie mam. Myślę, że rodzicom dzieci
                                      zaimplantowanych najlepiej byłoby, żeby w razie jekiejś awarii mogli dostać od
                                      Ciebie kopię potwierdzona za zgodność. Wtedy NFZ nie bedzie mógł pyskować, że
                                      coś sie nie należy
                                      • krakus02 Re: List do NFZ 12.07.07, 21:51
                                        Witam!
                                        Oczywiście nie będzie problemu jeżeli ktoś będzie potrzebował kopii pism z MZ i
                                        NFZ (potwierdzonej z orginałem). Będzie taka potrzeba - będę załatwiać takie
                                        potwierdzenie. Na dzień dzisiejszy mogę wszystkim, którzy chcą przesłać skany
                                        tych pism (osoby zainteresowane proszę o maila).
                                        Pozdrawiam
                                        M.
                                    • fankinet Re: List do NFZ 12.07.07, 11:14
                                      Wiaj Macin.
                                      Dziękujemy Ci serdecznie za przesłanie odpowiedzi.Faktycznie ten list jest już
                                      bardziej zrozumiały dla odbiorcy. Trzymaj te oryginały u siebie jak skarb i
                                      wrazie czego mam nadzieję, że gdyby doszło do konieczności wymiany lub
                                      jakichkolwiek problemów to możemy się zwrócić do Ciebie o pisma. Mam jednak
                                      nadzieję, że nie będzie takiej konieczności. Przy okazji mam prośbę do
                                      wszystkich którzy byli na turnusach rahabilitacyjnych aby podzielili się z
                                      innymi swoimi wrażeniami z pobytu.
                                      Życzę wszystkich dużo słońca na pzostałą część wakacji.
                                      Pozdawiam.

Gosia mama Poli ur.13.04.2005 - Up Nucleus Freedom, Ul Oticon Gaia Power
                                • rachelka3 Re: List do NFZ 12.07.07, 10:50
                                  Dzięki Marcin za list. Odpowiedź wystosowana przez NFZ jest już bardziej dla
                                  ludzi, mozna to zrozumiećwink Zrozumiałam z tego, że po 5 latach jak coś się
                                  popsuje to w moim przypadku Kajetany muszą napisać, że procek faktycznie nie
                                  działa i wtedy dadzą nam nowy. Nie rozumiem tylko tego fragmentu zdania ".. oraz
                                  gdy uszkodzenie nie nastąpiło z winy użytkowania". Dla mnie to jest bez sensu,
                                  bo chyba może właśnie dojść do uszkodzenia jak się użytkuje procek a nie jak
                                  leży w pudełku? Ale może ja jestem jakaś tępa? Obawiam się też, że ta dyskretna
                                  aluzja o ubezpieczeniu procesora może być bardzo ważna. Ktoś nie ubezpieczy i
                                  potem mogą być problemy z wymianą..... Ale i tak dobrze, że mamy to oświadczenie
                                  NFZ-tu na piśmie i za te 2-3 lata nic nie stanie na przeszkodzie gdy trzeba
                                  będzie wymienić procki. Pozdrawiam serdecznie
                                  Marta
                                  p.s. życzymy udanego i owocnego turnusu. My jyż byliśy w czerwcu na turnusie ( i
                                  było świetnie! pozdrawiamy znajomych!)z naszego Stowarzyszenia "Usłyszeć Świat"
        • krakus02 Re: Uprzejmie donoszę, 27.03.07, 21:18
          Witam!
          Dzięki Aga (aga-jaroch) i Adam (e-tron) za listy – wczoraj je otrzymałem.
          Zliczając liczbę podpisów mamy ich już 245 !!! A jeszcze listy są w drodze!
          Super. Jak dojdą pozostałe, to podam zaktualizowaną liczbę podpisów.
          Pozdrawiam
          M.
    • glosnik6 Re: Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawn 22.05.07, 12:14
      Kłania się Mama implantowanego chłopca. Chciałabym podpisać się pod poniższą
      petycja do Ministra Zdrowia.

Wiadomośc o tej petycji roześlę do innym rodziców dzieci implantowanych.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • alusia_10 Re: Do rodziców dzieci implant. - regulacje prawn 22.05.07, 23:26
      wiadomośc otrzymałam od rodzica dziecka implantowanego ... pomysł mi sie bardzo podoba chciłabym dołączyc do podpisów na liście ... problem dotyczy także mnie jako matki dziecka implantowanego. Może nie dziś ale za kilka lat kiedy skończy sie gwarancja na procesor
      .... Pozdrawiam ALicja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka