aniqa1 23.10.08, 23:31 moje dziecko od 2 tygodni zaczelo miec klopoty z mowa a mianowicie zaczelo sie jakac tak z dnia na dzien nie zwracalam na to uwagi ale widze ze jest co raz gorzej co mam z tym robic czy wasze dzieci tez tak mialy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Zdecyduj się, ile lat ma twoje dziecko 23.10.08, 23:53 bo tu piszesz, że ma 2 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=86340260 Odpowiedz Link Zgłoś
sloma_81 Re: problem z mowa u 3 latka 24.10.08, 10:22 Witam, proponuję wpisać ten wątek w wyszukiwarkę bo pojawiał się już nie jeden raz. Jest coś takiego jak jąkanie rozwojowe i po jakimś czasie samo znika. Ja mam nerwowe dziecko i mi dr przepisała hydroksysynę twierdząć że dzieci nerwowe albo mają tiki albo się jąkają. Po miesiącu brania jąkanie ustąpiło. Czy ustąpiłoby bez syropku nie wiem i mam nadzieję, że już się nie przekonam. W każdym bądź razie nie zwracaj dziecku uwagi, że się jąka bo będzie jeszcze gorzej jak zda sobie z tego sprawę (wiem z doświadczenia). Logopedzi polecają w takich przypadkach ćwiczenia typu krzyczenie do echa, dmuchanie na piórko itp. Odpowiedz Link Zgłoś