14.03.12, 08:29
Właśnie ukazały się za przyczyną Wydawnictwa Literackiego dzieła Stanisława Lema. Co polecacie, dla kogo, na jaki wiek? Pokutuje w mnie przeświadczenie o hermetycznym języku Lema i literaturze dla ścisłych umysłów. Jak to jest z tym Lemem?
Obserwuj wątek
    • chaber69 Re: Lem 14.03.12, 08:44
      "Bajki robotów" to nadal lektura. Wczoraj właśnie przybiegli do mnie uczniowie z V bodajże klasy, bo w szkolnej brak. Wiem, że córce się podobały, a ja pamiętam tylko jak brat zafascynowany fantastyką zmuszał mnie do przeczytania "Astronautów". Wstyd się przyznać, ale generalnie Lema nie znam. Czyli kolejna rzecz do nadrobienia.
    • anna_mrozi Re: Lem 14.03.12, 08:56
      Właśnie "pokutuje przeświadczenie" ;)
      Nie wiem jak jest z dziećmi i młodzieżą (nie testowałam na nich jeszcze Lema), ale sama z dużą przyjemnością czytałam "Bajki robotów" w Szkole Podstawowej.
      Potem długo, długo nic - aż do studiów. Mój hit to "Pamiętnik znaleziony w wannie" - o ostatnim papierowym nośniku... ;)
      • violik Re: Lem 14.03.12, 09:39
        Ja uwielbiam Lema. I ubolewam, że mam jeszcze zbyt małe dzieci, aby Lema podrzucać.
        Oczywiście Bajki robotów są przeczytane - tak w IV klasie podstawówki. Najbardziej rozbawił czytelniczkę tekst o maszynie, co to wymazywała rzeczy na literę....
        Natomiast nie był to odbiór entuzjastyczny. Lem wymaga skupienia. I moim zdaniem w tym jest problem w dzisiejszych czasach - komputer daje wszystko szybko, a nowocześnie pisane książki fantastyczne są także pisane na szybki odbiór: krótkie zdania, prosto do bólu, sensacja dech ma zapierać, jak dziwnie lub strasznie, to aż do granic możliwości.
        Przy Lemie, który w polskiej książce potrafi umieścić zdania w 3 obcych językach, a tekst ma bardziej techniczno-filozoficzo-futurologiczny, niż fantazy, widzę problem z odbiorem.
        Także ostatnio się zastanawiałam, co następnego po Bajkach można by takiej małej młodzieży podrzucić. Myślę tu o wieku 13+. I stawiam na Kongres Futurologiczny lub jakieś opowiadanie z książki Opowieści o pilocie Pirxie. Ale nie wszytko z Pirxa się nada. Z przyjemnością sobie odświeżę te opowiadania i myślę, że coś znajdę.
        Sama swoją pierwszą książkę Lema dostałam na 17 urodziny. Był to Niezwyciężony / Solaris. Zakochałam się od pierwszego czytania. No i tak mi zostało. I tak sobie myślę, że Lem, to tak na 16+.
        Jeśli ktoś ma inne doświadczenia, bardzo chętnie przeczytam.
    • basca_basca Re: Lem 14.03.12, 10:14
      Lem napisał też "Katar" to taka książka detektywistyczna - myślę, że wpisuje się w nurt "łatwego, szybkiego" czytania dla powiedzmy nastolatków. "Bajek" nie czytałam, a inne książki rzeczywiście wymagają swego rodzaju skupienia i wysiłku. Trzeba do nich dojrzeć.
      W ramach fantastyki, to można też poczytać: Arkadija i Borysa Strugackich z ich najbardziej znaną "Piknik na skraju drogi". Mi się też bardzo podobało "Miliard lat przed końcem świata: Rękopis odnaleziony w zagadkowych okolicznościach".
      • basca_basca Re: Lem 14.03.12, 10:21
        Oczywiście pisząc "łatwa, szybka" nie miałam na myśli banalna - przynajmniej w przypadku Lema.
      • violik Re: Lem 14.03.12, 10:38
        Katar nie jest ani łatwy, ani miły, moim zdaniem. Akurat do tej powieści nie pałam sentymentem. Dużo wywodów filozoficznych. To też takie 16+ (dla wyrobionego czytelnika). Ale jeśli ktoś młodszy przeczytał, dajcie znać.
        W nurcie Lemowskich powieści detektywistycznych lepiej strawne może okazać się Śledztwo. Można też potem obejrzeć potem smakowity spektakl teatru TV, bo Śledztwo zostało wystawione w teatrze TV i istnieje film.
        A Bajki robotów są regularnie wystawiane w Teatrze Robotycznym w Centrum Nauki Kopernik.
        • basca_basca Re: Lem 14.03.12, 11:09
          Rzeczywiście, są wywody filozoficzne, ale - jeśli dobrze pamiętam, bo czytałam jakiś czas temu - nie przysłaniają akcji, a element detektywistyczny jest wg mnie łatwiej przyswajalny niż Lemowska fantastyka. Piszę tak zapewne dlatego, że mi Lemowska klasyka jakoś nie jest specjalnie bliska sercu;)
          • violik Lem - Pokój na Ziemi 14.03.12, 12:58
            Po pobieżnym odświeżeniu sobie treści niektórych pozycji Lema, myślę że Pokój na Ziemi nada się dla oczytanego gimnazjalisty. Czytałam dawno, ale ciągle pamiętam humorystyczny wątek z rozdwojeniem jaźni. Dorosłym bardzo polecam. Młodzieży polecam od 14+. To jedna z moich ulubionych powieści. W ogóle Ijon Tichy jest jest bohaterem Lema, który wnosi w powieści taki duch humoru, powiedzmy, wg szkoły brytyjskiej :)
    • violik Lem - Dyktanda 14.03.12, 13:04
      A dla kogo będą dobre Dyktanda:
      (...) Przeleciały trzy pstre przepiórzyce przez trzy pstre kamienice, poczem zjadły pięćdziesiąt deka rzeżuchy. W tym samym czasie chrząszcz brzmiał w trzcinie. Brzmiał tak górnie i chmurnie, że nawet zadżumione makolągwy wielce się dziwowały. (...) ???
      • woda.lekko.gazowana Re: Lem - Dyktanda 15.03.12, 16:59
        Czytalam "Bajki Robotów" dzieciom jak miały 6/10 lat. Młodszy się ładnie skupiał (czytanie tylko wieczorem, przed snem), starszej nie udało się zainteresować - potem Młodszy wszedł w fazę czytania samodzielnego, i Lem zrobił się za trudny, na razie do niego nie wraca, choć pamięta spore fragmenty i czasem coś wrzuca do rozmowy.
    • violik "Przyjaciel" Stanisława Lema w Jedynce 21:05 30.05.12, 16:02
      30 maja - czyli dziś wieczorem - o 21:05 - polecam słuchowisko wg prozy Lema "Przyjaciel".
      Radiowa adaptacja opowiadania Stanisława Lema z 1959 roku opublikowanego w zbiorze „Inwazja z Aldebarana”. To historia Hardena (Henryk Talar), samotnego mężczyzny, który w podziemiach miasta znajduje potężny Mózg elektronowy (Wojciech Wysocki), który zaczyna go osaczać, by przejąć kontrolę nad światem.
      Przyjaciel Stanisława Lema w Jedynce
      Opowiadanie (w książce) ma klimat jak późne Pottery. Gorąco polecam!
    • violik 12 IX - rocznica urodzin Stanisława Lema 12.09.12, 11:26
      Dzisiaj przypada rocznica urodzin Stanisława Lema.
      Jako fanka Pana Stanisława planuję akcję czytania z moimi panienkami na dobranoc jakiegoś opowiadania z Cyberiady i już chyba wiem nawet które to będzie - " Jak ocalał świat". Bo bardzo lubię ten wspaniały wstęp "Konstruktor Trurl sporządził raz maszynę, która umiała robić wszystko na literę n."
      Czy może ktoś jeszcze ma plany związane z uczczeniem 91 rocznicy urodzin Stanisława Lema?
      • basca_basca Re: 12 IX - rocznica urodzin Stanisława Lema 12.09.12, 11:43
        Może sama jeszcze się na coś skuszę i sobie przeczytam. Ale przyznam, że Lem jakoś nie zawładną moja duszą ;) Moja sympatia do rosyjskiej literatury przeszła również na ich fantastykę. (Chociażby Strugackich - "Piknik na skraju drogi" i Bułyczowa - "Wielki Guslar")
    • violik 27.III.13 - 7 rocznica śmierci 27.03.13, 15:49
      Od Bożego Narodzenia jesteśmy w posiadaniu "Bajek robotów" - audiobooka czytanego przez Borysa Szyca. Bardzo nam się podoba. Podoba się też 10-letniemu kuzynowi. Polecam.
      https://www.wydawnictwoliterackie.pl/resources/5/Lem_Bajki%20robotow_audiobook_m.jpg
      Natomiast ze zdziwieniem odkryłam, że młodsze dziecię domaga się kontynuacji odsłuchiwania audiobooka z "Niezwyciężonym". Lem jednak ma chyba coś w sobie:)
    • ciociacesia mi wchodził 27.03.13, 17:11
      dopiero w liceum tak naprawde. pirxa próbowałam czytac wczesniej i byl za trudny chyba. ewentualnie bajki robotów, one były spoko
    • violik "Kongres futurologiczny" Lema - antyutopia w kinie 10.09.13, 16:32
      Audycja w Dwójce dzisiaj, 10 września, 2013. Potem pewnie będzie do odsłuchania na stronie.
      • abepe Lem w wersji elektronicznej... 11.09.13, 13:30
        ...w promocji w publio.
    • abepe Re: Lem 11.09.13, 13:52
      Czy w którymś ze współczesnych wydań Lema pojawiają się ilustracje Daniela Mroza?
      • violik Re: Lem 11.09.13, 13:59
        Ja niestety nie wiem. Mam serię w skaju, grubsze kartki (troszkę zżółkły), szyta - no po prostu niezniszczalna. I nie zamierzam jej wymieniać na nic nowego.
        • abepe Re: Lem 11.09.13, 14:55
          Z książek Lema na mojej półce stoi tylko "Summa technologiae", więc chętnie uzupełnię biblioteczkę.
          Mróz to kultowy Lemowski ilustrator:
          ksiazki.polter.pl/Lem-i-Mroz-wystawa-ilustracji-w58266
          solaris.lem.pl/home/aktualia/558-daniel-mroz-bestiariusz
          solaris.lem.pl/galeria/rysunki-mroza
          • abepe Re: Lem 25.09.13, 09:26
            Przejrzałam wydania w księgarni. Ilustracje Mroza są w agorowym wydaniu Cyberiady i Bajek robotów.
    • violik "Bajki robotów" mają 50 lat 24.02.14, 13:48
      Bajki robotów mają 50 lat i z tej okazji Pan Patryk Hardziej proponuje swoje wersje zilustrowania tej książki. "Grafik stworzył właśnie serię klimatycznych ilustracji do Bajek robotów, które zostały wydane dokładnie 50 lat temu." Może jest to zapowiedź nowego wydania?
    • violik Re: Lem 14.09.15, 19:52
      Kolejna rocznica urodzin Lema.
      Stąd w Audiotece Lemoteka i audiosłuchowisko oraz audiobooki w promocji.
      Niezwyciężony jest zrobiony przecudnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka