Dodaj do ulubionych

16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012

12.10.12, 13:43
Targi Książki w Krakowie tuż, tuż a na forum cisza???
Wybieracie się? Czekacie na szczególne wydarzenia, spotkania z autorami i ilustratorami?
No i oczywiście zakupy ;)))

16. Targi Książki w Krakowie
Obserwuj wątek
    • rzezucha.ma Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 12.10.12, 14:20
      Się wybieram się spłukać ;)
      • abepe Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 12.10.12, 19:50
        Ja cały czas mam baaaaaaaardzo daleko do Krakowa!
    • basca_basca Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 12.10.12, 21:18
      Byłam na dziecięcych, ale bez entuzjazmu. Ceny średnio konkurencyjne w stosunku do księgarni internetowych. Autografów niestety nie zbieram. I ten hałas.
      Ale może się wybiorę?
      • rzezucha.ma Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 12.10.12, 23:38
        Tak, dziecięce w tym roku rozczarowywały cenami.
        • basca_basca Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 13.10.12, 21:05
          A widziałaś już w Bonie na Krupniczej "Mapy"?
          • rzezucha.ma Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 14.10.12, 20:47
            A są tam już? To się muszę przejść koniecznie.
            • basca_basca Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 14.10.12, 21:29
              Już widziałam:) Bona sprzedaje też już na stronie swojej i dostawa do domu za darmo (Kraków - kwota powyżej 50zł).
    • blankaz targi a ceny w księgarniach internetowych 13.10.12, 09:20
      Ktoś powyżej poruszył ciekawą kwestię.
      Często podczas promocji w księgarniach internetowych tuż przed targami ceny są niższe niż na targach. Tzn. ja rozumiem, że koszt przyjazdu/stoiska itd., ale z drugiej strony sprawia to, że od jakiegoś czasu część zakupów "targowych" robię wcześniej przez internet (z odbiorem własnym, więc odpada koszt transportu). Obawiam się, że w końcu dojdzie do tego, że zamiast pojechać na targi, wszystkie zakupy zrobię w domu przed ekranem komputera.
      • rzezucha.ma Re: targi a ceny w księgarniach internetowych 14.10.12, 21:01
        Tak jest, jak piszesz.
        Ja na Targi chodzę z kartką, co chcę kupić (żeby w ferworze nie zapomnieć), ale mam tam też ceny z księgarni internetowej. Na Targach kupuje, jak jest taniej, ewentualnie bardzo niewiele drożej. (albo jak już na prawdę strasznie nie mogę wytrzymać ;)) I tak zwykle wpadnie coś nieplanowanego.
        Pieniądze za książkę i tak trafią do wydawnictwa, a ja dzięki temu mogę kupić ich więcej.
        I szczerze mówiąc nie rozumiem takiej polityki, że można w księgarni (nawet bez targowej jakiejś specjalnie promocji) sprzedawać taniej, a na Targach, gdzie powinno zależeć im na tym, żeby klient wyszedł obładowany i szczęśliwy, ceny wcale nie są jakoś bardzo zachęcające (nie mówię, ze we wszystkich przypadkach).
        Czasem mam wręcz wrażenie, że jest to trochę, brzydko mówiąc, robienie ludzi w balona, bo czeka się z wydaniem nowości do Targów, do ostatniej chwili. Potem korzysta z tego, że ludzie na Targach wpadają w pewien rodzaj amoku i pod wpływem chwili kupują dużo i często bez zastanowienia, zwłaszcza, jak naczekali się na jakaś nowość. A po przyjściu do domu okazuje się, że w zwykłej księgarni internetowej można było tę książkę kupić nawet 20% taniej.
        • modrooczka Re: targi a ceny w księgarniach internetowych 14.10.12, 21:15
          Święte słowa. W dobie komórek z internetem można w minutę sprawdzić ceny i najwyżej sie obśmiac z "promocji" targowych. Na targach dla mnie cenne są już tylko spotkania i wykłady, zakupów staram się nie robić.
        • abepe Re: targi a ceny w księgarniach internetowych 14.10.12, 21:17
          Myślę, że wydawnictwa normalnie, po ludzku chcą zarobić. Targi to dla nich koszt a targów coraz więcej i wszędzie trzeba być. Za sprzedaż w księgarni dostają tylko połowę ceny okładkowej.
          • rzezucha.ma Re: targi a ceny w księgarniach internetowych 14.10.12, 21:28
            abepe napisała:

> Myślę, że wydawnictwa normalnie, po ludzku chcą zarobić. Targi to dla nich kosz
            > t a targów coraz więcej i wszędzie trzeba być. Za sprzedaż w księgarni dostają
            > tylko połowę ceny okładkowej.

No OK rozumiem. Ale skoro z księgarni dostają połowę ceny okładkowej (a ja płacę tam, powiedzmy, jej 80 %), to niech na Targach sprzedają za 3/4 tej ceny. Zysk jest, a ja kupuję dużo i chętnie z poczuciem, że złapałam okazję! A "promocje" z reguły sięgają 10% albo nawet nie (okładkowej).
            Chyba jeszcze rok temu była w KRK akcja "książka za książkę" i za oddane przy wejściu książki dla bibliotek dostawało się kupony (ile książek, tyle kuponów). I za nie były dodatkowe zniżki na stoiskach niektórych wydawnictw (szczęśliwie większości dziecięcych). Było różnie - dodatkowe -5%, -1-5 zł; na książce lub od całości zakupów. Ale to sprawiło, że wtedy kupiłam na prawdę dużo, bo te kupony sprawiały, ze ceny były bardzo atrakcyjne. Niestety już w tym roku na dziecięcych tej formy zachęcania do oddawania książek nie było, a i na jesiennych nie widzę nigdzie informacji.
            • basca_basca Re: targi a ceny w księgarniach internetowych 14.10.12, 21:34
              Zgadzam się z Rzeżuchą. Ja wolę kupić taniej, w internecie.
        • 18buzka Re: targi a ceny w księgarniach internetowych 23.10.12, 01:10
          hej
          my tez do Krakowa mamy bardzo daleko, ale Mapy mamy juz w domu.
          powiem jedno, to najlepsza pozycja jaką kupiłam dla mojego syna (I klasista) do dwoch lat!!!!!!!!!!!!!
          Polecam od wieku 6+
          18buzka
    • pani_wrona Rabaty i e-booki "za książkę" 16.10.12, 23:17
      Rabaty i e-booki za książkę na targach

Pozdrawiam,
      pani_wrona
      • rzezucha.ma Re: Rabaty i e-booki "za książkę" 17.10.12, 10:18
        Super! Jakoś nie mogłam trafić wcześniej na info o tej akcji. Na stronie targów wciąż nie ma...
        Będę dziś sprzątać biblioteczkę :D
        • basca_basca Re: Rabaty i e-booki "za książkę" 17.10.12, 10:30
          Na stronie znalazłam:
          targi.krakow.pl/pl/strona-glowna/targi/16-targi-ksiazki-w-krakowie/dla-zwiedzajacych/akcja-ksiazka-za-ksiazke.html
          Chyba w tamtym roku była też lista na internecie wydawców i jaki procent rabatu
          • rzezucha.ma Re: Rabaty i e-booki "za książkę" 17.10.12, 10:37
            Widać słabo szukałam. Ale bardzo się cieszę, że akcja jest bo trochę wyczyści mi półki ;) a do tego na prawdę można wtedy załapać niezłe ceny.
    • rykam Gość specjalny: Roberto Innocenti 19.10.12, 14:19
      Media Rodzina
      Uchylamy rąbka targowej tajemnicy! Gościem specjalnym targów książki w Krakowie będzie ilustrator "Pinokia", Roberto Innocenti!!! :)
    • rykam Tallula - A. Jaromir / J. Wilkoń (Gimpel Verlag) 21.10.12, 22:07
      Kolekcja OQO udostępnił(a) album użytkownika Gimpel Verlag.
      6 minut(y) temu
      Wkrótce Targi Książki w Krakowie. Na półkach naszego stoiska znajdziecie moc ciekawostek. Jedną z nich będzie Tallula, dzieło Adama Jaromira i Józefa Wilkonia (wyd. Gimpel Verlag).
      • uccello Innocenti 22.10.12, 00:22
        Rykam, a będzie jakieś spotkanie z Roberto Innocentim poza Targami? Obił mi się o uszy Czuły Barbarzyńca , ale kiedy i o której nie wiem.
        • rykam Re: Innocenti 22.10.12, 11:47
          Ja nic nie wiem :) Wrzuciłam tylko info z fb wydawnictwa :)
        • rzezucha.ma Re: Innocenti 22.10.12, 17:23
          Znalazłam. Zakładka Imprezy poza terenem Targów:
          Piatek:
          19:00 Nowa Prowincja, ul. Bracka 3-5
          Spotkanie z Roberto Innocentim, ilustratorem, i Jarosławem Mikołajewskim, tłumaczem nowego wydania Pinokio. Historia pajacyka. Prow. Barbara Gawryluk.

sobota:
          11:00 Czuły Barbarzyńca, ul. Powiśle 11
          Spotkanie z Roberto Innocentim, ilustratorem, i Jarosławem Mikołajewskim, tłumaczem nowego wydania Pinokio. Historia pajacyka.
          • uccello Re: Innocenti 23.10.12, 00:31
            Dzięki Rzeżuszko!
    • tattarak finisaż wystawy A. Kucharskiej-Cybuch 26/10 g. 18 24.10.12, 11:39
      Goethe-Institut w Krakowie zaprasza serdecznie na

finisaż wystawy Aleksandry Kucharskiej-Cybuch

w piątek, 26.10.2012 o godz. 18.00
      w siedzibie Goethe-Institut w Krakowie, Rynek Główny 20

Wystawa prac Aleksandry Kucharskiej-Cybuch obejmuje ilustracje do klasycznych tekstów: „Jaś i Małgosia” braci Grimm oraz „Dziadek do Orzechów i Król Myszy” E. T. A. Hoffmanna.
    • tattarak wernisaż krakowskich ilustratorów - 25.10 g. 18 24.10.12, 11:52
      W "Galerii na strychu" prezentować będą swoje prace krakowscy ilustratorzy: Anita Andrzejewska, Marcin Bruchnalski, Małgorzata Flis, Anna Kaszuba-Dębska, Aleksandra Kucharska-Cybuch, Andrzej Pilichowski-Ragno, Joanna Rusinek, Anna Sędziwy, Maciej Szymanowicz, Elżbieta Wasiuczyńska.

Wernisaż 25.10.12 o godzinie 18tej.

Wystawę można oglądać w godzinach pracy MDK do końca listopada. "Galeria na strychu" Młodzieżowy Dom Kultury Al. 29 Listopada 100, Kraków.
      www.polskailustracjadladzieci.pl
    • kumakk byłam, widziałam, poszalałam :) 26.10.12, 21:10
      Spieszę donieść, że coś drgnęło w kwestii promocyjnych cen targowych. Niektóre stoiska zbliżyły się do cen sklepów internetowych i czasem nie warto czekać na przesyłkę :)
      Oczywiście pobiegłam kupić "Mapy", w Znaku nowe "Magiczne drzewo" i Michała Rusinka "Wierszyki domowe", "Baśnie włoskie", "Małego Duszka Wierciuszka". Pojawiły się nowe Mamoka, na stoisku Agory "Przewodniki prawdziwych tropicieli" po 20 zł.
      W akcji "Książka za książkę" , niestety, mało wydawnictw dla dzieci, ale za to rabat z tej akcji sumuje się z rabatem targowym!
      Kocim maniakom polecam uroczą książkę "Oto kot" wydawnictwa Albus. Do kupienia również nowości w Buce - kolejna pozycja z cyklu "Mistrzowie wyobraźni" - tym razem rzecz o Korczaku w mistrzowskim wykonaniu samego Henryka Talara! To wszystko zaprawione rewelacyjną krakowską muzyką klezmerską. Mniam! Pewnie wcześniej posłucham niż młoda :)
      No i w tym roku znowu są panowie z cudownymi globusami... Zawsze marzyłam o globusie wielkim, podświetlanym i wyłupiastym (no, tłoczonym ;). Dwa lata temu małżonek pokiwał głową z politowaniem (wyraz twarzy pt. "biedne dziecko") i kupił mi ten globus. Służy za wspaniała lampkę nocną i wieczornego rozmarzyciela (a dokąd by tu...). No i bach! Dziecko wyraziło szczery i nieodparty zamiar wydania 140 zł ze skarbonki na globus dla siebie :) Czyli pewnie jutro muszę tam wrócić, bo mi rąk brakło...
      • poemi123 Re: byłam, widziałam, poszalałam :) 26.10.12, 21:27
        Kumakk, a jakiej firmy te globusy i gdzie jeszcze kupić je można, bo szukam w Internecie i wątpliwości co do jakości mam, jeśli na żywo towaru nie widzę ;-)
        • kumakk Re: byłam, widziałam, poszalałam :) 26.10.12, 21:48
          Globusy są firmy Nova Rico. Jeżeli chodzi o jakość - są dostępne na plastikowych podstawkach i na drewnianych. Te ostatnie, oczywiście, dużo lepsze i droższe. Nie mam zastrzeżeń do wersji plastikowej, ale nie jest eksploatowana przez dziecko, więc to może zmylić :) W każdym razie są zdecydowanie lepsze niż te dostępne w hurtowniach (takie młoda załatwiła już dwa, mój Rico przeżył remont).
      • aniam123 Re: byłam, widziałam, poszalałam :) 26.10.12, 21:30
        kumakk, dziękuję za aktualne wieści ;). Czy byłaby taka możliwość abyś napisała nieco więcej o tych rabatach "Książka za książkę". To znaczy, które wydawnictwa biorą w niej udział i jakie są te rabaty? Ładnie proszę!!!

• kumakk ksiazka za ksiazke - spis 26.10.12, 21:45
          Się robi :)
          www.podhalan.pl/galeria/ksiazka.jpg
          Tutaj wrzuciłam skan z kuponu :)
      • anna_mrozi i ja 26.10.12, 21:46
        Ja zajrzałam wczoraj (w czwartek), to był szybki wypad :)
        Jakoś tegoroczne Targi wydają mi się mniejsze i mniej tłoczne (nawet więcej tlenu było), ale to może efekt skali...

Kumakk, chyba nie dotarłaś do stoiska Formatu, bo tam klęska urodzaju :)
        "Cyrkowcy", "Gargantua", "Wynalazca"... No i świetnie trafili z książką dla dzieci Marka Bieńczyka (tegoroczny laureat Nike). "Nussiego" przejrzałam na Targach, nie miałam czasu jeszcze przeczytać.
        Format powtórzył super pomysł na swą "gazetę targową" - szukajcie, szukajcie!

5-latkę bardzo ucieszyła nowa książka Ezopa z il. Agaty Dudek: "Tajemnica malutkiej"
        7-latek testuje nową serię Egmontu do nauki czytania; no i musiałam przywieźć "Tajemnicę galopu"...
        Dla "prawie dorosłego" dwulatka przywiozłam "Drugie urodziny prosiaczka" :)

Stoisko "Dwóch sióstr" twórczo wykorzystało swe katalogi (super!) - wielbicielki MAP nie przeoczą stoiska.
        Ale przy okazji tego jak wyglądają stoiska jakoś smutne jest to, że właściwie nikomu się nie chce (są wyjątki) twórczo zagospodarować tej miniprzestrzeni. Co więcej - wczoraj można było pooglądać spory bałagan...
        Ach, zapomniałam jeszcze o "Zakamarkach", że po tym jak zobaczyłam próbny wydruk nowej książki Oscara Brenifiera czekam na nią jeszcze bardziej. Będzie super!

Wzięłam także "Zwykłą książkę o tym, skąd się biorą dzieci" - i zdziwiłam się, że jakoś cicho sza o niej na forum...

Teraz tylko znaleźć czas na przeczytanie wszystkiego....
        • kumakk Re: i ja 26.10.12, 22:45
          Do Formatu dotarłam, dotarłam, ale ze zmęczonym dzieciakiem i babcią :) W dodatku objuczona i już nic nie robiło na mnie wrażenia. Ale katalog "Dwóch Sióstr" rzeczywiście bombowy :)
          A jeżeli ktoś chce zakosztować tłoku - niech pędzi na targi jutro. A kto nie widział pokazu nowoczesnej mody góralskiej - niech żałuje (albo pędzi na Festiwal Folkloru Ziem Górskich ;)
    • aniam123 Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 26.10.12, 22:19
      kumakk napisała:

> Się robi :)
      > www.podhalan.pl/galeria/ksiazka.jpg
      > Tutaj wrzuciłam skan z kuponu :)

Dzięki Dobra Kobieto ;))))
    • aniam123 Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 27.10.12, 12:14
      Mam jeszcze pytanie o kupon na Publio.pl. Jak dowiedzieć się, które książki można ściągnąć za darmo posiadając ten kod? Właśnie "odchudzamy" biblioteczki i cała rodzina bardzo liczy na te e-booki ;))).
      • blankaz Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 27.10.12, 14:04
        E-booki, które są dostępne w tej promocji, są tutaj :)
        • abepe Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 28.10.12, 15:00
          Czy ktoś zaglądał do Czerwonego konika? Interesują mnie "Wielkie małe kobietki".
          • lunatica Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 28.10.12, 23:29
            abepe napisała:

> Czy ktoś zaglądał do Czerwonego konika? Interesują mnie "Wielkie małe kobietki"

Zaglądał i będzie "je" miał w tym tygodniu, nie miałam już na "nie" miejsca :-)
            • magaol Re: 16. Targi Książki w Krakowie 25-28 X 2012 03.11.12, 07:02
              Kupiłam na targach...czytamy, śmiejemy się i dużo morałów wyciągamy.Historie bardzo treściwe i szczegółowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka