Dodaj do ulubionych

Opowiem ci mamo, co robią mrówki

01.02.14, 23:03
Fantastyczna książka, z pięknym tekstem M. Brykczyńskiego i z ciekawymi ilustracjami!
Dziś ją kupiłam i właśnie oglądam, czytam i znowu oglądam... i chyba do północy nie przestanę. Cudowna.
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: Opowiem ci mamo, co robią mrówki 01.02.14, 23:15
      Ta-daaam! I już wiem, co kupię młodemu na drugie urodziny.
      Tylko mam pewne wątpliwości, czy ten tekst faktycznie piękny ;). Ale przeczytałam tyle, co widoczne tutaj lifestajlababy.blogspot.com/2013/12/czytelnia-m-opowiem-ci-mamo-co-robia.html
      • kazze Re: Opowiem ci mamo, co robią mrówki 02.02.14, 09:24
        Teksty Brykczyńskiego są naprawdę świetne. U nas hitem są jego Trzy psy przyszły:
        www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?szukaj=Trzy+psy+przysz%C5%82y
        Nasz trzylatek uwielbia tę książkę i zna ją już na pamięć. Też polecam!
      • laemmchen79 Re: Opowiem ci mamo, co robią mrówki 09.03.14, 22:49
        A naszym zdaniem książka mogłaby się obejść bez tekstu, który w sumie niewiele treści wnosi i miejscami dość na siłę został zrymowany. Za to pod względem ilustracyjnym to jedna z ulubionych ksążek obrazkowych H., tym bardziej, że kilka postaci pojawia się na każdej stronie, więc nadaje się do snucia historyjek o losach świerszcza czy pająka. Oczywiście zagadki z labiryntem czy wyszukiwaniem powiększonych fragmentów na dużym obrazku tylko uatrakcyjniają książkę, mnie przekonała też jakość samego wydania (duży format, twardy karton), więc w sumie też polecamy.
        • niebioska Re: Opowiem ci mamo, co robią mrówki 09.03.14, 23:31
          laemmchen79 napisała:
          > A naszym zdaniem książka mogłaby się obejść bez tekstu, który w sumie niewiele
          > treści wnosi i miejscami dość na siłę został zrymowany.

Ano właśnie. Tekst w książkach tego typu wydaje mi się zbędny. Podobnie jest w przypadku ukochanego przez moje dzieci Misia Bodo (Zobacz, gdzie mieszka Miś Bodo): tekst zbędny, rymowany częstochową przez Agnieszkę Frączek. Nigdy mi przez gardło nie przeszedł.
          • steffa Re: Opowiem ci mamo, co robią mrówki 14.05.14, 22:52
            Zgadzam się i tym bardziej dziwię zachwytom. Szczególnie, jeśli weźmie się pod uwagę pretensjonalny tekst na okładce. Czego niby odkrywczego mogłyby się dzieci dowiedzieć o mrówkach? Że zamiatają? ;) Ilustracyjnie - fun!
    • rykam Opowiem ci mamo, co robią pająki 09.03.14, 17:57
      Widzę, że idą za ciosem i podtrzymują lubowanie się w seriach :D

https://ecsmedia.pl/c/opowiem-ci-mamo-co-robia-pajaki-p-iext24814286.jpg

Opowiem ci mamo, co robią pająki

Tekst: Marcin Brykczyński
      Ilustracje: Daniel de Latour

Premiera w E.: 21 maja 2014

Liczba stron: 28

Znakomity prezent dla dzieci w wieku od 2 do 6 lat (a nawet starszych!). Sztywne kartki (dzięki którym książka przetrwa wielokrotne przeglądanie), poręczny format, a przede wszystkim piękne i zabawne ilustracje Daniela de Latoura, którym towarzyszą rymowane zagadki Marcina Brykczyńskiego – to prawdziwe dzieło sztuki!

Twoje dziecko z wypiekami na twarzy będzie oglądać ilustracje pełne licznych detali, a na deser rozwiąże ciekawe zagadki.

To książka nie tylko do czytania, ale głównie do oglądania, zgadywania i opowiadania. Ćwiczy spostrzegawczość dziecka, umiejętność opowiadania, pobudza zainteresowanie światem, ale przede wszystkim jest fantastyczną zabawą oraz sposobem na miłe i twórcze spędzenie czasu.
      • niebioska Re: Opowiem ci mamo, co robią pająki 09.03.14, 23:33
        rykam napisała:
        > Widzę, że idą za ciosem i podtrzymują lubowanie się w seriach :D

No i bardzo dobrze, bo ja zawsze mam taki problem, co młodszemu kupić :). Jeśli debiutujące jutro Mrówki odniosą sukces - kupię i Pająki. Brr.
        • laemmchen79 Re: Opowiem ci mamo, co robią pająki 10.03.14, 00:10
          A my trzymamy kciuki za debiut i czekamy na waszą opinię, mam nadzieję pozytywną, bo w sumie też miałabym ochotę na przyzwoitą drugą część w konwencji pierwszej
          • niebioska Re: Opowiem ci mamo, co robią pająki 09.06.14, 09:48
            Od marca minęło trochę czasu: Mrówki spotkały się z zainteresowaniem niewielkim.
            I pewnie by się całkiem zakurzyły, gdybyśmy w maju nie polecieli na Kretę. A tam zobaczyliśmy mrówkostrady. Taka, którą zbadaliśmy dość wnikliwie, miała ok. 20 m, ruch na niej był spory, mrówy wydeptały nawet ścieżkę w trawie. Widzieliśmy mrówkę dźwigającą małą muszelkę i lejki zrobione przez mrówkolwy. Wróciliśmy końcem maja i od tamtej pory "Co robią mrówki" przeglądamy codziennie :).
            Maiałam ochotę wkleić tu zdjęcie z tej naszej mrówkostrady, ale chyba chwilowo galeria nie działa.

Wczoraj miałam zamówić Pająki, tyle, że zapomniałam i zamówienie poszło bez nich :(.
    • rykam Mrówkowy blok rysunkowy 13.05.14, 18:11
      https://nk.com.pl/img/covers/big/resize/245/x/x/1990_mrowki_blok_rys.jpg

Mrówkowy blok rysunkowy

Premiera: 4 czerwca 2014

Format: 210 x 297 mm
      Oprawa: broszurowa
      Liczba stron: 64

Dla fanów książki "Opowiem ci, mamo, co robią mrówki" i nie tylko!
      Blok rysunkowy, kolorowanka oraz zbiór łamigłówek w jednym. Wspaniała, twórcza rozrywka dla małych artystów i miłośników przyrody. Dzieci łatwo i z przyjemnością nauczą się, jak narysować mrówkę, zaprojektują własny wzór na… papier toaletowy i wykonają wiele innych zabawnych zadań. Pozycja idealna do pracy indywidualnej lub w grupie. Dodatkowym walorem tej publikacji są wyszperane przez ilustratorkę ciekawostki przyrodnicze.
      • rykam Samochodowy blok rysunkowy 30.08.14, 13:55
        https://www.granice.pl/sys6/pliki/okladka_k/med_c68547c4a196c289964d611c5450ae91.jpeg

Samochodowy blok rysunkowy

Ilustracje: Artur Nowicki

Premiera: 22 października 2014

Format: 210 x 297 mm
        Oprawa: broszurowa
        Liczba stron: 64

Blok rysunkowy, kolorowanka oraz zbiór łamigłówek i ciekawostek w jednym. Wspaniała, twórcza rozrywka dla małych artystów i miłośników motoryzacji.

Dzieci łatwo i z przyjemnością nauczą się, jak narysować koparkę w kapeluszu oraz inne pojazdy czy odgadną, co zostało zakopane w piasku i wykonają wiele innych zabawnych, twórczych zadań. A na odwrocie każdej strony z gotowym zadaniem znajdą dużo wolnego miejsca na realizację własnych pomysłów!

Pozycja idealna do pracy indywidualnej lub w grupie. Dodatkowym walorem tej publikacji są przygotowane przez ilustratora motoryzacyjne ciekawostki.
    • lamajo PAjąki a Mrówki -tylko śmiesznie czy coś więcej? 14.05.14, 19:33
      Mnie też wydaje się ,że same ilustracje K.Bajerowicz w zupełności by wystraczyły .Tym bardziej,że rymowanki nie są najwyższych lotów.Mrówki od dłuższego czasu mamy - są świetnym ( w powiazaniu ze stroną www.mrowisko.nk.com.pl/ ) źródłem informacji o autentycznym świecie i obyczajach mrówek. Przymierzamy się do PAjąków ,ale po obejrzeniu zapowiedzi mam wątpliowści - bardzo lubimy ilustracje D.de Latoura ,ale obawiam się ,że w porównaniu z Mrówkami ,oprócz zabawy i uśmiechu nie wnoszą żadnej wiedzy.Wygląda na to,że nie ma tam prawdziwej wiedzy o zachowaniu się pająków ,tylko pokazanie ich przez nasz ludzki pryzmat.... I tak zastanawiam się czy jaka jest rola tego typu książek - czy wystarczy ,że tylko bawią ,czy może powinny też pokazywać coś prawdziwego ,być wstępem do prawdziwego odkrywania przyrody ?
    • rykam Opowiem ci mamo, co robią AUTA ;) 30.08.14, 13:47
      https://ecsmedia.pl/c/opowiem-ci-mamo-co-robia-auta-p-iext26301076.jpg

Opowiem ci mamo, co robią auta (pozdrowienia dla steffy ;)

Ilustracje: Artur Nowicki

Premiera w E.: 19 listopada 2014

Format: 20 x 28 cm

Wspaniała książka dla najmłodszych fanów motoryzacji!

Jakie samochody pracują w mieście, a jakie na wsi? Co kryje w sobie wnętrze samochodu? Jakie pojazdy ścigają się po torze wyścigowym, a jakie pracują na placu budowy? Dlaczego w warsztacie samochodowym jest taki bałagan? Co robią samochody zimą, a co w lecie? Gdzie można spotkać najnowsze i najpiękniejsze modele samochodów? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące bogatego świata pojazdów dużych i małych znalazły się w tej niezwykłej książce narysowanej z humorem przez Artura Nowickiego.

"Opowiem ci, mamo, co robią auta" to znakomity prezent dla dzieci w wieku od 2 do 6 lat. Książka ćwiczy spostrzegawczość, umiejętność opowiadania, ilustracje wzbogacają rymowane zagadki Marcina Brykczyńskiego, a sztywne kartki pozwolą jej przetrwać wielokrotne przeglądanie.
    • rykam Opowiem ci mamo, co robią żaby 15.09.14, 22:25
      https://merlin.pl/Opowiem-ci-mamo-co-robia-zaby_Katarzyna-Bajerowicz-Marcin-Brykczynski,images_product,15,978-83-10-12716-7.jpg

Opowiem ci mamo, co robią żaby

Ilustracje: Katarzyna Bajerowicz

Premiera: listopad 2014

Format: 20 x 28 cm

Po budzących zachwyt dzieci i ich rodziców książkach "Opowiem ci, mamo, co robią mrówki" oraz "Opowiem ci, mamo, co robią pająki" przygotowaliśmy kolejny tom tej wyjątkowej serii.

Znakomity prezent dla dzieci w wieku od 2 do 6 lat (i starszych). Sztywne kartki (dzięki którym książka przetrwa wielokrotne przeglądanie), poręczny format, a przede wszystkim niezwykłe ilustracje Katarzyny Bajerowicz, którym towarzyszą rymowane zagadki Marcina Brykczyńskiego - to prawdziwe dzieło sztuki!

Twoje dziecko z wypiekami na twarzy będzie oglądać ilustracje pełne licznych detali, a na deser rozwiąże ciekawe zagadki. Przy okazji pogłębi swoją wiedzę przyrodniczą, nie tylko na temat różnych gatunków żab.

To książka nie tylko do czytania, ale głównie do oglądania, zgadywania i opowiadania. Ćwiczy spostrzegawczość dziecka, umiejętność opowiadania, pobudza zainteresowanie światem, ale przede wszystkim jest fantastyczną zabawą oraz sposobem na miłe i twórcze spędzenie czasu.
      • uccello Re: Opowiem ci mamo, co robią żaby 05.12.14, 12:33
        Bonus- na stronie ilustratorki można zobaczyć filmiki
        mama3swinek.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka