Dodaj do ulubionych

Atlas historyczny

20.10.14, 08:47
Możecie polecić coś dobrego? Chodzi mi przede wszystkim o mapy, z przemarszami itp. (ostatnio mieliśmy problem skąd szli Tatarzy). Kupiłam dla SP WSiP, ale szału nie ma.....
Atlas ma być dla szkoły podstawowej, ale myślę, że może dla gimnazjum byłby lepszy....
Obserwuj wątek
    • sylwina76 Re: Atlas historyczny 20.10.14, 12:44
      My mamy z Nowej Ery (szkoła podstawowa) , ale nie polecam jakoś specjalnie....
      Syn, zwłaszcza gdy był młodszy bardzo lubił o taki: Ilustrowany historyczny atlas świata Papilon
      " Znakomity obrazkowy przewodnik po historii cywilizacji całego świata zawiera mapy, ilustracje, zdjęcia archiwalne oraz informacje o małych państwach i wielkich imperiach, a także o przeobrażeniach religijnych i społecznych".
      • laemmchen79 Re: Atlas historyczny 20.10.14, 12:50
        Sylwino, a hisotira Europy Wchodniej (poza Rosją) też się tam pojawia? Wszakże tłumaczenie. Ja ostatnio szukając w Niemczech dziecku atlasu historycznego musiałam skapitulować, bo praktycznie w każdmy atlasie, oglądanym w stacjonarnej księgarni, znalazłam tylko szczątkowe informacje o naszym regionie - o Rosji było sporo, ale Polska najczęściej pojawiała się tylko w kontekście obu wojen i przemian 1989 r. A poza tymi okresami to tylko jedna wielka czarna dziura - Polska, kraje bałtyckie itd. nie istnieją - szok.
        • sylwina76 Re: Atlas historyczny 20.10.14, 15:24
          Pojawia się, aczkolwiek nie ma jej zbyt dużo :) Jest trochę o okresie międzywojennym, zimnej wojnie, o rozbiorach (mało), jest o Mongołach i bitwie pod Legnicą..
          Mój 11 latek uwielbia świat starożytny, dzieje nowożytne interesują go szczególnie tak do czasów rewolucji przemysłowej :)
    • anndelumester Re: Atlas historyczny 20.10.14, 19:44
      Wszystkie atlasy, które mam w domu są bardzo stare albo stare.
      Te są bardzo przyzwoite
      allegro.pl/wielki-atlas-historyczny-poczet-krolow-polskich-i4698128955.html
      allegro.pl/atlas-historyczny-swiata-i4632377185.html
      Wydawnictwa typu Nowa Era czy inne ukierunkowane na zysk a nie na naukę, mają błędy takie, że oczy wypadają.
      Ten cichy dramat odbywa się pewnie z powodu oszczędności na autorach/redaktorach i korektorach.
      • bogusia1231 Re: Atlas historyczny 21.10.14, 08:37
        Dziękuję za podpowiedzi,
        dla zainteresowanych znalazłam ciekawą stronę polmap.pdg.pl/mapy.html.
        Tak na marginesie, to ciekawe kiedy część wydawnictw zrozumie, że można zarobić na jakości.....
        • laemmchen79 Re: Atlas historyczny 21.10.14, 12:45
          wrzucam poprawionego linka, po ten w powyższym wpisie się nie otwiera
          polmap.pdg.pl/mapy.html
          A naprawdę warto, świetny zbiór map, zadań interaktywnych
      • kate.2 Re: Atlas historyczny 30.06.15, 22:51
        Czy możesz podać aktualne linki do atlasów o których piszesz?

"anndelumester
        Te są bardzo przyzwoite
        allegro.pl/wielki-atlas-historyczny-poczet-krolow-polskich-i4698128955.html
        allegro.pl/atlas-historyczny-swiata-i4632377185.html"
    • trzeci.rozdzial Re: Atlas historyczny 14.01.18, 22:21
      Podbijam. Potrzebuję dla trzecioklasisty o dużej wiedzy historycznej. Który z tych?
      bonito.pl/k-90199607-atlas-historyczny-od-starozytnosci-do-wspolczesnosci-klasa-4-6-szkola-podstawowa
      bonito.pl/k-30718078-atlas-historyczny-juz-wiem
      bonito.pl/k-90450321-atlas-historyczny-od-starozytnosci-do-wspolczesnosci
      bonito.pl/k-38523571-szkolny-atlas-historyczny
      • abepe Re: Atlas historyczny 22.01.18, 10:32
        trzeci.rozdzial napisała:

> Podbijam. Potrzebuję dla trzecioklasisty o dużej wiedzy historycznej. Który z t
        > ych?
        > bonito.pl/k-90199607-atlas-historyczny-od-starozytnosci-do-wspolczesnosci-klasa-4-6-szkola-podstawowa

Mamy ten pierwszy i nie jest zadowalający, tzn. za mało tematów omawia. Ale to w odniesieniu do klasy 5 i tematów lekcji, może dla młodszego dziecka byłby dobry?

Mamy tę serię i jest bardzo wyczerpująca, ale dotyczy tylko Polski - "Ilustrowany atlas historii Polski".
        demart.com.pl/product/28,ilustrowany-atlas-historii-polski-.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka