Dodaj do ulubionych

Adam Kilian

02.11.14, 11:11
Tegoroczne Bałtyckie Spotkania Ilustratorów były poświęcone twórczości Adama Kiliana. Prezentacje zaproszonych gości i rozmowa z synem bohatera Jarosławem Kilianem były bardzo ciekawe. Pojęcia nie miałam, że Kilian tak pięknie współpracuje z teatrem. Znałam ilustracje, animacje, ale jak zawsze podczas BSI dowiedziałam się wielu nowych rzeczy. Szkoda, że prezentacje były dość krótkie. Chciałabym więcej.
Prezentacje:

- dr Anita Wincencjusz-Patyna, Z bogatego skarbca folkloru i nie tylko – Adam Kilian jako ilustrator
- dr Aleksandra Rembowska, Malowana wieża - o teatrze Adama Kiliana
- dr hab. prof. UG Paweł Sitkiewicz, Artysta w cieniu. Adam Kilian i polski film animowany
- rozmowa Janusza Górskiego i Jarosława Kiliana o Adamie Kilianie i jego twórczości

Na blogu trochę informacji o tym, co się działo i relacje fotograficzne:
baltyckiespotkaniailustratorow.blogspot.com/
W Nadbałtyckim Centrum Kultury nadal trwa wystawa. Bardzo ciekawa - oryginały ilustracji, lalki, dekoracje teatralne.
wystawa czynna: 18 października – 30 listopada, godz. 10.00-18.00
wstęp wolny
Ilustracje i lalki eksponowane na wystawie pochodzą ze zbiorów Adama i Jarosława Kilianów oraz “Teatru Lalka” w Warszawie.

A tutaj wywiad z bohaterem -
Sztuka dziecka ma pointę jak dobra anegdota
Adam Kilian w rozmowie z Katarzyną Sarek
[KL Dzieciom]

https://3.bp.blogspot.com/-dTX5IqvJ47A/VEuWPFPoqQI/AAAAAAAABis/SUXjDzrCMAA/s1600/_DSC5966.jpg
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka