Dodaj do ulubionych

Klasyczne basnie

08.12.14, 20:45
Które wydanie Królewny Śnieżki, czerwonego Kapturka i Śpiącej Królewny byście doradzili? Dla trzylatki. Ostatnio namówiła babcię w sklepie na koszmarne wydanie którego nie daję rady czytać.
Jasia i Małgosię mamy z Media Rodzina.
Obserwuj wątek
    • 4basia1 Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 10:48
      Czerwony Kapturek najlepszy jest Brzechwy jako bajka-grajka, a do czytania: "Baśń o Czerwonym Kapturku" Ewy Szelburg-Zarembiny. Albo zbiór baśni: Charles Perrault "Bajki" w tłumaczeniu Hanny Januszewskiej. Jest tam też "Śpiąca królewna". "Kopciuszek" też najlepszy Hanny Januszewskiej.
      • abepe Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 11:56
        Jeśli mają być klasyczne, nie przeróbki - to nowe wydania z media rodzina.
        • aggala Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 12:26
          Tylko trzeba mieć świadomość, że oryginalne wersje baśni nie nadają się do czytania trzylatkom.
          • 4basia1 Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 12:46
            Dlaczego? Może nie baśnie braci Grimm, ale Perrault jak najbardziej się nadaje. Zresztą w baśni o Czerwonym Kapturku wilk zjada babcię nawet w najbardziej uładzonej wersji.
            • aggala Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 13:04
              Zwróć uwagę na to, czy rzeczywiście masz na myśli oryginalne wersje bajek Perrault'a. Nie wiem, o jakim wydaniu piszesz we wcześniejszym poście, ale te wersje, które ja widziałam to są bajki nie tyle w tłumaczeniu Januszewskiej, ale napisane przez Januszewską wg Perrault
          • abepe Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 12:46
            Nie, nie nadają. Można, czytając, wprowadzić niewielkie poprawki. Albo opowiedzieć.
            • danaide Re: Klasyczne basnie 09.12.14, 21:26
              Ja ostatnio się dowiedziałam od pana na festiwalu Litery i Słowa, że baśnie braci Grimm w ogóle nie były przeznaczone dla dzieci. Z drugiej strony to co mnie szokuje dla czterolatki jest nieuchwytne. A zszokowało mnie najbardziej to, że ojciec Kopciuszka żył - czyli pozwolił na krzywdzenie własnego dziecka.
              • quistista Re: Klasyczne basnie 11.12.14, 10:14
                a co z ojcem Jasia i Malgosi? Tez zostawil ich w lesie bo za duzo mial osob do wyzywienia.

My czytamy Czerwonego Kapturka, Jasia i Malgosie, Kopciuszka i Kota w Butach Brzechwy (mam wydanie z czasow mojego dziecinstwa, do ktorego mam duuuzy sentyment). Tylko wymaga to troche spiewania i pozniej chodze caly dzien podspiewujac "w las dam nurka i Kapturka sprytnie zmyle..." :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka