Dodaj do ulubionych

Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LISTA

04.11.04, 11:25
Bardzo proszę, aby wpisywać na tę listę książeczki i książki o tematyce
świątecznej: Bożym Narodzeniu, Św. Mikołaju itp z zaznaczeniem dla jakich
dzieci są przeznaczone. Chętnie skorzystam z tej listy, a i inne mamy może
także.
Moja propozycja: "Pluszowy reniferek" Włodzimierza Dulemby, Wyd. Zielona
Sowa, sztywne strony, cena 3,50 zł, już dla roczniaków będzie ok. Ładnie
zilustrowana opowieść o tym jak pluszowy reniferek-zabawka (pożyczony od
małego chłopczyka) zastąpił chorego renifera w zaprzęgu św. Mikołaja.
Obserwuj wątek
    • kolorko Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 04.11.04, 15:01
      "Dziadek do orzechów" E.T.A.Hoffmanna nie jest w całosci swiąteczny ale
      świątecznie się zaczyna;), no i gwiazdkowy rozdział "Dzieci z
      Bullerbyn"A.Lindgren i jeszcze "Zabawa coinkowa Pipii" tej samej autorki;)
    • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 05.11.04, 11:21
      Najpierw książki o temtyce "bożonarodzeniowej" czyli ściśle związane z
      kontekstem religijnym tych świąt. Nabyłam niedawno książeczkę "Puk, puk! Kto
      tam ?" (Vicki Howie, Moira Maclean; wyd. Edycja Świętego Pawła, 2004) -
      sztywnostronicową, z okienkami. Rzecz dzieje sie w stajence, w której kolejno
      szukają schronienia zwierzęta, potem przychodzą Józef z Maryją, a następnie
      pastuszkowie szukający Dzieciatka. Na każdej stronie jest element do
      podniesienia, np. drzwi, z którymi stoją kolejni goście. Bardzo sympatycznma
      lektura świateczna dla wczesnmego przedszkolaka.
      POdobna w nastroju była książka, której w tej chwili nie mogę znaleźć -
      chyba "Wigilijna opowieść" autor ma na imię Brian. Jest to historia osiołka,
      którego Mama powędrowała z Józefem i Maryją do Betlejem, a on z małą
      dziewczynką idzie ich szukać. Mimo, ze bohaterem tej książeczki jest osiołek,
      to cały czas w tle rozgrywa sie historia Narodzenia Pańskiego, do tego piekne
      ilustracje trochę w poetyce ikon. Będzie mi bardzo żal, jak się ta książeczka
      nie znajdzie przed świętami :-(((

Z tematyki "świątecznej" (mikołajowo - choinkowej) bardzo fajne były trzy
      książeczki z ilustracjami Pawła Pawlaka: "Arletka" (o kłopotach Św. Mikołaja z
      prezentami), "Śnieżynek" (o bałwanku) i "Żołnierzyk" (o zabawkach choinkowych).
      Tez sztywnostronicowe - dla 2-4 latków.

Dla starszych dzieci do samodzielnego czytania dwie książki, których akcja
      rozgrywa sie w Wigilię - "Wędrowcy" Joanny Papuzińskiej i "Noelka" Małgorzaty
      Musierowicz (dla wczesnych nastolatek). Do "NOelki" sma wracam co roku przed
      świętami.
      Pisalam też w innym watku o "Tajemnicy Bożego Narodzenia" Gaardera.
      • i2h2 "Wigilijną opowieść" Briana Wildsmitha.... 05.11.04, 11:40
        ....wydało Wydawnictwo Prószyński i S-ka w 1998 roku :-) Jak nie znajdzie się
        przed świętami Wasz egzemplarz, to jeszcze możesz odkupić: gdzieniegdzie ponoć
        mają ;-)Ja zresztą też się wokół tej książki zakrzątnę :-))))
        • ewap_mama_alexa Re: "Wigilijną opowieść" Briana Wildsmitha.... 07.11.04, 22:25
          Agnieszka i Iwona, czy moge miec prosbe, gdybyscie trafily na te ksiazke, kupcie
          prosze dla nas! Zdalnie nie mam na to szans, a osobiscie moge sprobowac po 10
          grudnia...
          Pozdrowka!
          Ewa i Alex
          • i2h2 Re: do Ewy :-) 09.11.04, 14:15
            Już zamówiony dodatkowy egzemplarz dla Ciebie- dam znać na priva, jak przyślą.
            Iwona
            • ewap_mama_alexa Re: do Ewy :-) 09.11.04, 14:59
              Dzieki!!! Gdzie zamawialas? Czyzbym okazala sie internetowo niekompetentna? ;(

Ewa

i2h2 napisała:

> Już zamówiony dodatkowy egzemplarz dla Ciebie- dam znać na priva, jak przyślą.
              > Iwona
    • pia_ Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 05.11.04, 12:54
      Znalazłam jeszcze trzy książeczki Wyd. Zielona Sowa z serii Moja pierwsza
      Książka, autorstwa Edyty Wygodnik pt: " List do św. Mikołaja", "Nadchodzi Boże
      Narodzenie" i "Przygoda ze św. Mikołajem". Ilustracje są takie sobie, na
      Allegro, te książeczki (nowe) kosztują 2,50-3,45 zł.
    • i2h2 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 05.11.04, 20:37
      Dopiszę jeszcze "Opowieść wigilijną" Dickensa, moim zdaniem dla 10-latków i
      starszych oraz z "Bajek nie tylko dla dzieci" ks. Malińskiego- bajka o czwartym
      królu (mędrcu) zawsze mnie wzrusza, a rok temu opowiedziałam ją Piotrkowi
      (książki nie mamy- więc z pamięci) i był zachwycony.
    • rysa9 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 05.11.04, 21:16
      Mój synek rok temu dostał w prezencie książkę "Opowiedz mi o... Świętach"
      siedmiorog.pl/?sid=9d0667cef8&pg=ksiazka&idksiazka=1365
      Mnie i mojemu wówczas czterolatkowi bardzo się podobały te świąteczne historie
      i czytaliśmy je parokrotnie. Z wielką przyjemnością sięgnę po nie w tym roku.
      • cubus1 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 07.11.04, 14:58
        A czy ktoś ma czy ma " Ksiege Bozego Narodzenia"'"Ksiega Swietego Mikolaja"
        wydawnictwa Skokowski?
        Mozecie cos o nich napisac?
        • i2h2 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 07.11.04, 18:10
          Mamy "Księgę Bożego Narodzenia"- własnie wieczorem miałam usiąść i o niej
          napisać :-) Z całą pewnością jest przeznaczona dla przedszkolaków i większych
          dzieci, ale jest w niej dużo obrazków, czytelnych również dla maluszków.
          Na początku jest historia narodzenia Pana Jezusa, dalej sporo przydatnych
          wiadoości o tym, jak zrobić zabawki na choinkę czy nawet ciasto. Są nawet
          teksty kolęd. Następne są święta adwentowe z różnych krajów oraz zwyczaje
          wigilijne i świąteczne. Można się naprawdę sporo ciekawych rzeczy z tej księgi
          dowiedzieć.
          • silije.amj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 09.11.04, 10:32
            "To już gwiazdka" wyd. Podsiedlik Raniowski seria "Słonko" zielona sztywna
            okładka, a w środku 13 opowiadań różnych autorów m in. Niedźwiedzia i Natalii
            Usenko. Niektóre religijne, inne dotyczące świątecznych zwyczajów np. rozmowy
            ozdób choinkowych. Nie wszystkie mi się podobają, ale są też bardzo piękne np.
            "Anioł Bożego Narodzenia", "Pierwszy pokłon". Estetycznie ilustrowana. Dobra dla
            dzieci w wieku przedszkolnym.
            • kolorko Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 09.11.04, 12:56
              Silije, dzięki za przypomnienie;) Kupilismy tę książkę przed świętami rok temu
              i czytalismy w okolicach Gwiazdki i zupełnie o niej zapomniałam;)
    • kuczynska78 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 09.11.04, 14:45
      Hej!
      Jesli chodzi o książki o tematyce Bożego Narodzenia, właśnie w Merlinie na
      wyprzedazy jest taka książka:Igor Mołodecki, Gdzie jesteś, Świety Mikołaju.
      Kosztuje 7,43 zł. Ja się skusiłam, chodź nie wiem, czy będzie dobra. Ale
      zamawiałam najnowszą część Pana Kuleczki, to wzięłam też to.
      Zainteresowanym wklejam link:
      www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=221378&ret=wys65396767
      Pozdrawiam Agnieszka
      • milorzab Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej 09.11.04, 22:41
        Beata Kołodziej, Ewa Stadtmueller Boże Narodzenie
        A może taka książeczka? Mamy z tej serii Wielkanoc. Zamówiłam Boze Narodzenie.
        W Wielkanocy w ciepły sposób pokazane o co w świętach chodzi. Historyjki o
        poszczególnych dniach, co się działo z Panem Jezusem, a to widziane oczyma
        dziecka. Nie umiałabym tak tego dziecku opowiedzieć. Może sama za mało wierzę.
        I zwyczaje. Dlaczego zamosimy palmę, święconkę, dlaczego jest post, itd...
        Bardzo mi się podobała, raczej dla dość religijnych.
        A Boże Narodzenie opiszę, jak przyjdzie.

www.edycja.pl/ksiegarnia.temat_ksiazki.dz_01-02-03-02.poz_13-20-01-0401
        • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej 25.10.05, 21:45
          milorzab napisała:

> Beata Kołodziej, Ewa Stadtmueller Boże Narodzenie
          > A może taka książeczka? Mamy z tej serii Wielkanoc. Zamówiłam Boze
          Narodzenie.
          > W Wielkanocy w ciepły sposób pokazane o co w świętach chodzi.
          > A Boże Narodzenie opiszę, jak przyjdzie

Moglabyś opisać ???,Poczułam sie ta książką bardzo zainteresowana.

Wklejam aktualnego linka:
          www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=353
      • agnieszka_azj I.Molodecki "Gdzie jestes Sw. Mikolaju" 23.11.04, 13:46
        Ja już ją nie tylko zamówiłam, ale właśnie dostałam i
        przeczytałam :-))) Bardzo sympatyczna i wzruszająca opowieść
        o tym, że marzenia nie zawsze spełniają się "wprost".

Dzięki za linka, bo właśnie miałam duży problem z prezentem
        dla Zosi - dyslektyczki, która ciągle czyta "z oporami". Poza
        tym ostatnio zwatpiła w istnienie Św. Mikołaja. Jak przeczyta
        (sama), to może zrozumie, że jak mówi w tej książce Babcia -
        jest tak, jak chcielibyśmy, żeby było.

Julk jeszcze bez zastrzeżeń wierzy w Św. Mikołaja, więc narazie
        się wstrzymamy - dla Niej kupiłam sympatyczną bajeczkę
        Agnieszki Tyszki "Świąteczny elf" (wyd. Ezop, cena chyba 5 zł)
        - o związku Zimnego Zimowego Wiatru z udanymi świętami ;-)
      • rysa9 do Agnieszki 08.12.04, 22:02
        Agnieszko, czy możesz napisać, czy warto zamówić tę książkę?
        • agnieszka_azj Re: do Agnieszki 09.12.04, 10:14
          Którą ??? bo już się pogubiłam w meandrach tego wątku ;-)))
          Jesli pytasz o książkę Mołodeckiego, to warto, ale dla dziecka
          wczesnoszkolnego, które już przynajmniej zaczyna podejrzewać, jak to jest
          naprawdę za Św. Mikołajem :-)))
          Jeśli wierzy jeszcze bez zastrzeżeń, to lepiej poczekać.
          • rysa9 Re: do Agnieszki 09.12.04, 21:31
            Właśnie o tą mi chodziło :-)
            Dziękuję Ci, Agnieszko.
    • steffa Opowieść pod choinkę 10.11.04, 23:09
      Tytuł j.w. Egmontu, opowiada Wanda Chotomska (oryginał Caroline Repchuk).
      Sztywne wypukłe karty. Opowieść o tym, jak zwierzęta przynoszą różne rzeczy na
      choinkę i ubierają ją z misiem. Cena zatrważająca 34,90 - jak to w Egmoncie.
      • steffa i jeszcze Kamyczek 10.11.04, 23:10
        Jest też Kamyczek świąteczny, ale widziałam tylko przelotnie, więc się nie
        wypowiem.
        • ewap_mama_alexa Re: i jeszcze Kamyczek 11.11.04, 03:02
          steffa napisała:

> Jest też Kamyczek świąteczny, ale widziałam tylko przelotnie, więc się nie
          > wypowiem.

A ja mam w reku, wiec prosze bardzo, streszczenie: rodzina Kamyczka przygotowuje
          sie do Swiat, przyjezdzaja babcia, dziadek i ciocia Kasia z kotem
          Baltazarem.Babcia i mama pieka pierniczki, Baltazar sie oblizuje. Dziadek i
          ciocia koleduje w salonie, Kamyczek tez by chcial ale nie moze sie doczekac
          Wigilii, wciaz pyta tate, czy to juz. Przed pojsciem spac zostawia w salonie
          szklanke mleka i trzy pierniczki dla sw.Mikolaja. Dlugo nie moze zasnac, w koncu
          snia mu sie prezenty o ktorych marzyl przez caly rok. Budzi go jakis dzwiek z
          salonu. Kamyczek mysli ze to sw. MIkolaj, cichutko biegnie do salonu, chwila
          napiecia - mleko i pierniczki zniknely! Emocje rosna, "Mikolaj musi byc tuz,
          tuz". Nagle Kamyczek spostrzega zielone oczy Baltazara... Kamyczek rozczarowany,
          ale nie traci nadziei ze zobaczy sw.M., Baltazar zadowolony bo sie nazarl. Rano
          pod choinka sa prezenty dla wszystkich, nawet dla kota.
          Czyli model anglosaski (prezenty w poranek Bozego Narodzenia), ale wszak
          Kamyczek to Kanadyjczyk.
          • pia_ Re: i jeszcze Kamyczek 15.11.04, 11:25
            A ile kosztuje ten świateczny Kamyczek? Czy jest w Empiku?
            • ewap_mama_alexa Re: i jeszcze Kamyczek 15.11.04, 13:56
              pia_ napisała:

> A ile kosztuje ten świateczny Kamyczek? Czy jest w Empiku?

Ja kupilam rok temu w ksiegarni (nie Empik), kosztowal 9,90 (miekka okladka,
              format 20x20 cm)
            • ewap_mama_alexa Kamyczek swiateczny w Merlinie 15.11.04, 19:24
              Jest w Merlinie, za 9,9

www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=266413&ret=wys65995061
              • ewap_mama_alexa Re: Kamyczek swiateczny w Merlinie i... 15.11.04, 19:30
                internetowym sklepie wydawnictwa www.rea-sj.pl w towarzystwie wielu innych
                Kamyczkow...
    • pia_ Świąteczne książki we Wrocławiu 16.11.04, 09:52
      Byłam wczoraj w mojej ulubionej księgarni w DH Astra i jak co roku wystawili
      tam specjalny regał z książeczkami o tematyce świątecznej dla dzieci w różnym
      wieku. Jest tego mnóstwo, niestety większość książeczek o treści dostosowanej
      dla mniejszych dzieci (1-2 lata) nie ma usztywnianych stron, ale za to ceny
      atrakcyjne 4,00-9,90 zł. Znalazłam bardzo fajną książkę duzego formatu ze
      sztywnymi stronami, z wierszykami i opowiadaniami świątecznymi, niestety cena
      45 zł, no i ilustracje wprost koszmarne. Są też śpiewniki z kolędami,
      książeczki z puzzlami, naklejkami, wycinankami, kolorowankami, itp.
      • maryland1 Re: Wigilijna opowieść 16.11.04, 13:24
        A do mnnie wczoraj dotarła zamówiona "Opowieść wigilijna". Piękna książka i
        wyjątkowe ilustracje. Bardzo dziękuję za polecenie tej książki....
        nie mogę się doczekać, kiedy przeczytam ją dzieciom.... chociaż do początku
        grudnia bym chciała wytrzymać........
        • magoska1 Re: Wigilijna opowieść 20.11.04, 20:44
          Czy ta wigilijna opowieść to ta??:
          www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=74143&ret=wys66522777
          A wogóle to co polecicie dla roczniaka????
          • i2h2 Re: Wigilijna opowieść 20.11.04, 21:06
            Ta, o której pisała Agnieszka, jest tutaj:
            www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=932
    • pia_ Miś Paddington i Bożonarodzeniowa Niespodzianka 22.11.04, 13:50
      Taką oto super książeczkę kupiłam w sobotę w Centrum Taniej Ksiązki we
      Wrocławiu za 15,50. Myślę, że 5-latka chyba się z niej ucieszy, bo i rysunki i
      historyjka są świetne. A swoja drogą, to niesamowite skarby znalazłam w tej
      księgarni za małe pieniądze np. niezwykłe baśnie z rysunkami wzorowanymi na
      średniowiecznych miniaturach wyd. Egmont tylko za 15 zł (duży format, kredowy
      papier).
      • i2h2 "Listy od Świętego Mikołaja" J.R.R. Tolkiena... 23.11.04, 12:31
        ... pisane przez ponad 20 lat (okres dzieciństwa czwórki dzieci pisarza). W
        książce wszystkich nie ma, ale i tak zachwyca świat na Biegunie Północnym,
        zaludniony elfami i goblinami. Mikołaj opisuje swoje i Misia Polarnego
        problemy i przygody : czasami zabawne, a czasem straszne. Wręcz chciałoby się
        na te listy odpowiadać :-)
        Pozdrawiam
        • sylwiado Re: do i2h2 - "Wigilijna opowieść" B. Wildsmitha 23.11.04, 23:32
          Mam pytanie i wielką prośbę o informację - gdzie zamawiałaś "Wigilijną
          opowieść"? Chciałabym kupić tę książeczke, ale w zwykłych księgarniach w
          Poznaniu nie można jej dostać.
          Pozdrawiam,
          Sylwia
          • karola40 Re: do sylwii - "wigilijna opowieść" jest ... 24.11.04, 08:51
            Właśnie zamówiłam "Wigilijną opowieść" Briana Wildsmitha w księgarni
            internetowej www.mareno.pl. Książka jest w cenie 14,5 zł + koszty przesyłki
            6,5zł (wpłata na konto). Zamówiłam. Książeczka będzie na "małego Mikołaja".
            Pozdrawiam
            Karola
            • sylwiado Re: do sylwii - "wigilijna opowieść" jest ... 24.11.04, 23:14
              Karola,
              Dzięki za namiary.
              Sylwia
        • bea-sjf Re: "Listy od Świętego Mikołaja" J.R.R. Tolkiena ! 03.12.04, 14:06
          Ta książka jest wyśmienita , zresztąilustrowana przez Tolkiena ,szkoda
          tylko ,że przepadła mi podczas którejś z przeprowadzek :( Na stronie
          prószyński.pl jest ta książka z informacją ,że nakład jest wyczerpany ,ale
          można kliknąć ,jeśli chcemy wznowienia tej pozycji -dziewczyny klikajcie ,może
          wydadzą ją raz jeszcze !!!!!Beata
      • bea-sjf Re: Miś Paddington i Bożonarodzeniowa Niespodzian 03.12.04, 12:10
        Czy to Centrum ,jak przed laty jest na Szewskiej ?Beata
    • antoszki Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 27.11.04, 16:21
      Byłam dziś w "Książeczce" - nowa księgarnia tylko dla dzieci i kupiłam trzy
      książki o Bożym Narodzeniu. "Przybieżeli do Betlejem" wyd. Muchomor - z tej
      samej serii co m.in. "Jadą, jadą misie" , " Miała baba koguta". Na twardych
      kartkach bardzo ładnie zilustrowana kolęda "Przybieżeli do Betlejem". Druga to
      Agnieszki Tyszki "Swiąteczny Elf" wyd. Ezop. Trzecia to zbiór kolęd wyd.
      Muchomor, bardzo pięknie wydany - pełne teksty i co ważne opracowanie nutowe na
      głos, fortepian i gitarę
      Pozdrawiamy Maryna i Martyna
    • silije.amj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 29.11.04, 16:57
      W grubej czerwonej książce "Bajeczki na dobranoc" jest spory rozdział autorstwa
      Felicitas Kuhn o przygotowaniach do świąt i samych świętach na ziemi wśród
      dzieci i w niebie wśród aniołków.
      • nulleczka Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 30.11.04, 21:22
        Ostatnio znalazłam "Opowiadania na Boże Narodzenie" Bruno Ferrero. Są to
        opowieści nie dla maluszków, myślę ,że dla dzieci od ok. piątego roku życia.
        Pierwsza z nich mówi o poszukiwaniu Ukrytego Króla. Na jego poszukiwanie
        wyrusza córka cesarza, w którego imperium zapanowała straszliwa epidemia i
        tylko Ukryty Król może w tej sytuacji pomóc, ale trzeba Go odnaleźć. Nie ma tu
        mowy wprost o Jezusie, ale do Jego postaci opowieść się odnosi.
        Natomiast na targach książki w Warszawie kupiłam "Gwiazdkowe opowieści" wydane
        przez wydawnictwo Jedność. W jednym ztych opowiadań jest np. takie zdanie "
        Nikt i nic na świecie nie jest doskonałe, ale nawet w kims lub w czyms
        najbrzydszym, mozna odnaleźć piękno, jeśli sie chce i spojrzy na to sercem, a
        nie tylko oczami."
    • rysa9 A czy ktoś się skusił... 01.12.04, 23:49
      ...na książkę "Wesołe Boże Narodzenie" autorstwa Patrycji Zarawskiej?
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/389124
      Wydaje się być ciekawa.
      • i2h2 Re: A czy ktoś się skusił... 02.12.04, 14:13
        Jeśli teksty pani Zarawskiej są choć trochę podobne do jej przekładów (np.
        Franklina), to radziłabym daleko posuniętą ostrożność...
        Pozdrawiam
        Iwona
      • iberka Re: A czy ktoś się skusił... 03.12.04, 23:59
        ja dzis ogladalam ale texty w stylu" tata mowi: co ten facet tu robi?"
        spowodwowaly,ze nie kupilam i nie kupie,moze jka dziecko bedzie miec 13-14 lat
        a nie 3:-)
        Iza
    • agnieszka_azj Re: Egmont - "wypukłe obrazki" 03.12.04, 17:06
      Była tu już wczesniej wymnieniana "Opowieść pod choinkę". Teraz znalazłam to:
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/386033
      Wygląda na kolejna pozycję z serii "z wypukłymi obrazkami", ale nie jestem
      pewna. Poza tym niepokojący jest brak informacji o autorze i
      tłumaczu. "Śnieżnego misia" z tej serii tłumaczyła Wanda Chotomska, nie wiem
      jak pozostałe. Może odezwie sie ktoś, kto miał w ręku tę książkę.
      • rysa9 Re: Egmont - "wypukłe obrazki" 04.12.04, 00:32
        Ja miałam :-)
        Potwierdzam, że jest wypukła i o ile dobrze pamiętam też przetłumaczona przez
        Wandę Chotomską. Poczytałam fragmenty i mnie się podobała. Taka ciepła.
      • aniaop Re: Egmont - "wypukłe obrazki" 10.12.04, 10:37
        My mamy "Opowiesc pod choinke". Papier kredowy, wypukle obrazki. Bardzo
        piekna "wizualnie". Tlumaczyla Wanda Chotomska. Jest to ciepla opowiesc o
        misiu, ktoremu inne zwierzaki pomagaja ubierac choinke. Tylko cena zaporowa -
        34 zl. Na szczesciu u nas w roli mikolaja nabyla ja babcia.
        • alistar1 Re: Egmont - "wypukłe obrazki" 02.12.05, 07:19
          Właśnie nadeszła do nas paczka ze "Śnieżnym misiem" i "Prezentem na gwiazdkę"-
          piękne, naprawdę. Jestem zachwycona. Nie mogę się doczekać aż córeczka je
          znajdzie pod choinką.
          • abepe "Ekspres polarny" 08.12.05, 16:45
            www.merlin.com.pl/frontend/towar/435561
            Widziałyście film? Jest książeczka.
    • grazynarosa Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 04.12.04, 12:09
      Jest przepekna ksiazka-"wielka wyprawa sw.Mikolaja"(podtytul-historia prawdziwa)
      nie znam autora,duzy format,twarde wierzchnie,przepieknie
      ilustrowana....cudo....no i tersc super wg.mnie,dluga.A w srodku
      dodatkowo "opwiesc wigilijna"
      polecam ale dla starszych dzieci tzn.chyba od 5 roku.(mam ja od lat)
      Grazka
    • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 06.12.04, 23:45
      Pożyczyłam z biblioteki książeczkę A. Lindgren "Gwiazdka w Bullerbyn".
      Nie jest to fragment "Dzieci z B.", choć oczywiście one są bohaterami. Dobra
      rzecz dla dzieci jeszcze za małych na lekturę właściwej książki o Bullerbyn.
      Wydana jakieś 10-12 lat temu, więc do znalezienia tylko w bibliotekach.
      Julce się podoba - czytamy ją już 4 wieczór "pod rząd".
    • i2h2 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 08.12.04, 17:48
      Z serii "Martynek..." jest "Martynka i Gwiazdka", którą serdecznie odradzam:
      wypożyczyłam z biblioteki dla Krysi i w trakcie czytania aż sprawdziłam, czy
      też pani Chotomska przełożyła, taka mdła i "kanciasta", bez pomysłu zupełnie :-(
      Pozdrawiam
    • czytelniczka1975 Bałwanek, Owieczka, Renifer - A. Fraczek 10.12.04, 08:53
      Trzy ksiażeczki z "okienkiem", sztywne kartki, miły tekst, ładne ilustracje. Tematyka "okołobozonarodzeniowa", ale chyba pasuje do tematu? Ksiażeczki są raczej dla maluchów, bardzo sympatyczne i niedrogie (6,40 zł). A wydała je niejaka Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski (?) Znacie?
      • pia_ Re: Bałwanek, Owieczka, Renifer - A. Fraczek 10.12.04, 15:07
        Mamy Bałwanka z tej serii, tekst jest fajny, do ilustracji trochę bym się
        przyczepiła. Niestety moje dziecko, które dostało ja na Mikołaja było tak
        zafascynowane farmą ze zwierzatkami, że juz na nic nie zwracało uwagi (i to
        trwa nadal).
    • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 04.02.05, 21:50
      Wątek już trochę nieaktualny, ale dopisuję, bo potem zapomnę.

Dziś w księgarni wydawnictwa Bellona odkryłam książeczkę przestrzenną "Szopka
      betlejemska". Trójwymiarowa, rozkladana jak ksiązeczki z mojego dzieciństwa,
      opowieść o narodzinach Jezusa. Tekstu mało - mniej więcej po zdaniu na stronie -
      myślę, że odpowiednia dla trzylatka lub młodszego, jeśli nie będziecie się
      obawiać zniszczenia obrazków.
      ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=1344 - tutaj nie widać, ale
      naprawdę jest to ładne.
    • i2h2 Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 04.10.05, 11:46
      Wokół złota jesień w całej krasie, ale chyba już czas, by ten wątek znów ujrzał
      światło dzienne. Warto się zakrzątnąć wokół Allegro i księgarni internetowych,
      by od 1 grudnia móc czytać świeże zdobycze i przypominać to, co kryło się w
      czeluściach półek przez cały rok ;-)
      Pozdrawiam
      Iwona
    • agnieszka_azj "Wyspa trolli" 04.10.05, 17:22
      Zosia na Mikołajki dostanie "Wyspę Trolli" - mam nadzieję, ze tu nie zagląda ;-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=21190473&a=21190473
    • pia_ Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 06.10.05, 13:55
      A oto co wyszukałam w Merlinie, nawet świateczna Agata Christie jest dla
      starszych:-)
      "Wesołe Boze Narodzenie" Patrycja Zarawska
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/389124
      "Dekoracje na Boze Narodzenie"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/392722
      "Najpiękniejsze Boże Narodzenie"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/354628
      "Boże Narodzenie"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/13770
      "Morderstwo w Boze Narodzenie" Agata Christie
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/315615
      "Boże Narodzenie w Lost River" Fannie Flag
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/420595
      "Moja świąteczna biblioteczka"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/389260
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/389259
      "Opowieść pod choinkę"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/347519
      "Renifery Św. Mikołaja" Carlos Busquets
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/346784
      "Bajki pod choinkę" Gill Guile, Patrycja Zarawska
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/287492
      "Bob Budowniczy - Niezapomniane święta"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/347373
      "Wesołych Świąt" Anne Fine
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/350149
      "Listy Św. Mikołaja" J.R.J. Tolkien
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/287609
      "Gwiazdkowy prezent"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/392277
      "Świateczne historyjki"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/259125
      Ufff :-)
      A ja w lecie odkryłam przecudną książkę z otwieranymi okienkami - opowieść o
      narodzinach Jezusa dla dzieci pt "Puk, puk ..." i na 100% kupię ją mojej 2-latce.
      • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 06.10.05, 14:48
        Wiele spośród tych znalezisk było już opisywane powyżej.
        O książeczce "Puk, puk..." pisałam na samym początku tego wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=17321161&a=17357754
        • pia_ Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 07.10.05, 12:12
          To nie są znaleziska tylko linki do stron na temat książek z tej kategorii wraz
          z aktualnymi cenami. A za to, że się powtórzyłam z którąś pozycją biję się mocno
          w piersi :-), choć myślę, że to akurat nikomu nie będzie przeszkadzało - coś
          powtórzone dwa razy wbija się bardziej w pamięć :-)
          • abepe dla dwulatka 18.10.05, 09:58
            Hej!
            Szukam czegoś fajnego dla dwulatka.
            Przejrzałam cały wątek i moje typu to:
            A Frączek „Bałwanek”, „Owieczka” („Renifera” chyba sobie odpuszczę, bo jednak z
            innego kręgu kulturowego, chociaż... może już się nie da nie wprowadzić
            reniferów w obecnych czasach:),
            „Szopka betlejemska” z Bellony,
            „Puk, puk, kto tam?”,
            P. Pawlak „Arletka”, „Śnieżynek”, „Żołnierzyk”.

A co z tymi znalezionymi przez pia_’ę? Czy ktoś zna?

www.merlin.com.pl/frontend/towar/13770
            www.merlin.com.pl/frontend/towar/354628
            Pozdrawiam jesiennie, choć już w bożonarodzeniowym nastroju
            • agnieszka_azj Re: dla dwulatka 19.10.05, 12:21
              Ponieważ Pia ograniczyła się do wrzucenia linków ja odpowiem.
              "Opowieść pod choinkę" to kolejna z serii egmontowskich książeczek ze ślicznymi
              wypukłymi obrazkami. Historyjka taka jak w opisie Merlina. Bardzo odpowiednia
              dla dwu-trzylatka (podobnie jak pozostałe - "Śnieżny miś", "Strach na wróble"
              i "Prezent na Gwiazdkę" - tylko cena porażająca).
              Książek Pawła Pawlaka niestety już nie dostaniesz. Jeśli Ci się uda - daj znać
              gdzie.
              • agnieszka_azj Re: dla dwulatka 25.10.05, 21:47
                Link do książki "Puk puk, kto tam ?"
                www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=586
    • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 20.10.05, 19:11
      Z oferty Merlina, ktorą nam zaprezentowała Pia_ wpadła mi w ręce (dzięki
      Iwonie) jeszcze książeczka "Wesołych Świąt" Anne Fine. Wydał to Amber w
      młodzieżowej "Książki super".
      Świetna ksiązka, extra... tylko, że zdecydowanie nie dla dzieci. Książka
      prezentuje sobą angielski humor rodem z Benny Hilla lub z serialu "Co ludzie
      powiedzą". Obraz swiąt rodzinnych jak z najstraszniejszego snu.
      Absolutnie nie nalezy tego czytać z zamiarem wprowadzenia sie w świąteczny
      nastrój.

Rewelacyjna poświąteczna lektura dla dorosłych, znakomita odtrutka na traumę po
      wyjątkowo "rodzinnych" świętach.
    • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 25.10.05, 14:38
      Znalazłam właśnie w Merlinie taka książkę - Beata Kołodziej "Rodzinne
      śiętowanie"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/426149;jsessionid=1A7C4B9163C67465851AE4BDF21ECC41
      Czy ktoś coś może na ten temat wie ???
      • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 25.10.05, 16:49
        Jeszcze dwie książeczki tej samej autorki - "Gwiazda betlejemska" i "O małym
        pastuszku i Trzech Królach". Pytanie jak wyżej :-)))
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/385922;jsessionid=0D213E89C29E757EFAA2B59F85EE4146
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/327740;jsessionid=4B849681F19D1DCF18B796AD908D8C87
        • agnieszka_azj Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 25.10.05, 21:36
          I jeszcze "Wśród nocnej ciszy"
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/329970;jsessionid=8AAF22EC470AC84DE27A43319F5033D7
    • herbarium Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 26.10.05, 01:22
      Do dostania w wielu bibliotekach "Najwyższa góra" Mieczysławy Buczkówny, dla
      starszych przedszkolaków, po części bożonarodzeniowa w treści.

Jostein Gaarden "Tajemnica Bożego Narodzenia" - dla dziesięcio- dwunastolatków.

"Gwiazdkowa przygoda" - kto pamięta autorkę (polską) wydanej w latach 80.
      książeczki o porwanym przez Żabona świętym Mikołaju, którego w Wigilię musi
      uwolnić mała dziewczynka, która dostaje się do zaczarowanej krainy przez drzwi
      do lodówki? Treść trochę chyba splagiatowana z "Opowieści z Narnii", ale
      opowiadanie było urocze:)
      • abepe Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 03.11.05, 16:27
        Ks. Waldemar Chrostowski "Biblia dla maluchów"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/139015
        Nie czytałam ale słyszałam kiedyś w "dwójce" wywiad z autorem i podobał mi się.
        • pia_ Re: Książeczki o tematyce Bożonarodzeniowej - LIS 04.11.05, 12:45
          Tę Biblię kupiłam na Chrzest synkowi sąsiadów - to chyba najlepsza Biblia dla
          maluchów jaką widziałam. Bardzo polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka