anials A reszta? 01.03.07, 15:09 Ale wszystkie "krakowianki" mogą, prawda? Nic sie nie zmieniło? I Massolit też aktualny? Trudno, możemy poczytać te wiersze same - każda który ma aktualnie na topie. A Iwona będzie? Odpowiedz Link
babatera Re: Lokal - tak! Nadal chcą nas ugościć :-) nt. 01.03.07, 17:48 To może podsumujmy co robimy? O ile czegoś nie przeoczyłam czytamy Brzechwę i Tuwima, odgrywamy "Rzepkę" i "Pociąg" i rysujemy XXX - to co nam bea zaproponowała w mailach. Coś przeoczyłam? Odpowiedz Link
mamaki Przynoszę: 01.03.07, 18:08 Czyli Massolit, niedziela, godzina 16 aktualny? Przyniosę blok, papier kolorowy, kredki, klej. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Przynoszę: 01.03.07, 22:53 Myślę ,że wszystko już pi razy drzwi mamy ustalone ( ja tylko postuluję ,żeby ograniczyć się scenicznie do przebieranek i Rzepki - z czego zrobić rzepkę ??? ) Zabiorę również przybory do rysowania ,ksiązki do czytania :) i aparat .Nie wiem tylko które dzieci wziąć ze sobą ;). Iwonko , zagadki chyba -o ile już nie wysyłałaś -posłać najlepiej do Luny ,bo ona ma drukarkę:) Odpowiedz Link
babatera Re: Bea... 02.03.07, 10:40 Ja mogę zrobić rzepkę: w kawał materiału zawinę jakieś szmatki i już. A co z zagadkami literackimi? Ja mam kilka i nie wiem czy komuś wysyłać czy przynieś napisane? Zagadki w stylu: Kto mieszkał z dwugłowcem? ODP: Doktor Dollitle. Czyim przyjacielem był pajacyk Bimbambom? ODP: Misia Uszatka. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Babatera 02.03.07, 10:51 Zagadki dostaliśmy od Gopio :) ,ale przynieś też swoje ,ja też mam kilka .Napiszę sobie do Ciebie bo mam problem z pewnym zdaniem w Olivii :) Odpowiedz Link
babatera Re: Babatera 02.03.07, 10:53 Przyniosę parę zagadek, zeby moje dzieci też miały trochę radochy. A nuż te od Gopio będą za trudne ;-) Pisz, zapraszam ;-) J Odpowiedz Link
i2h2 Nie przyjadę :-((( 02.03.07, 09:18 Moj M. od tygodnia grypą złożony i nic nie wskazuje na to, żeby mu gorączka do właściwych wartości spaść miała, więc transparent zachowajcie na kolejną okazję. Widzę, że gopio1 się odezwała - zrymowała kilka świetnych i zabawnych zagadek, może teraz nawet więcej wymyśliła. Bawcie się dobrze, chlip chlip... Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Nie przyjadę :-((( 02.03.07, 10:53 Ja mam nadzieję ,ze nasze spotkania staną się cylkiczne ,więc ciepłą wiosenną porą ,gdy juz przepadną wirusy , zapraszamy znów . Odpowiedz Link
babatera Rzepka 02.03.07, 13:51 Zastanawiam się jeszcze nad tą rzepką. Najprościej byłoby przygotować ilustracje postaci z wiersza - nawet czarno-białe kolorowanki. Można je wyciąć i nakleić dzieciom na ubrania (taśma dwustronna) tak, żeby mogły się z daną postacią utożsamiać. Tylko rzepkę zrobiłabym naprawdę dużą - "prawdziwą". Po zabawie dzieci mogą rysunki pokolorować. Jeśli spodoba Wam się ten prosty pomysł i uznacie, ze nie jest zbyt banalny to mogę przygotować wszystkie postacie. Odpowiedz Link
anials Re: Rzepka 02.03.07, 16:41 Pomusł jest prosty - a wiadomo, że najlepsze są proste pomysły!! Uciekam z pracy - do zobaczenia w niedzielę. Odpowiedz Link
i2h2 Jak było, jak było? Opowiadać, zdjęcia przysyłać.. 04.03.07, 21:18 ... na stronę do wystawienia ;-D Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Jak było, jak było? Opowiadać, zdjęcia przysy 04.03.07, 21:51 Ja byłam za krótko ,bo brat pilnował moich dzieci w domu ( w zasadzie słowo pilnował zupełnie tu nie pasuje - bawili się w wojnę i tajnych szpiegów,hmmm, no i trochę zdemolowali chałupkę )i musiał zdążyć na autobus na wieś. Ale : chcę więcej takich spotkań :) bardzo mi było miło poznać Magdę ,Anię i Jagodę z dziećmi :))))Z Jagodą nie mogłyśmy się oderwać od półek z książkami ,Ania przyniosła pycha mufinki .Dzieci rysowały ,słuchały Olivię i zgadywały ( Gopio ,one chcą więcej !!!! ) ,w planach była zabawa w rzepkę wg Brzechwy ,ale ja już wybyłam . No i gwóźdź programu -trafiła ( dzięki brombie ) do nas pani z radia i ... będzie można posłuchać o naszym spotkaniu we wtorkowym radiu Kraków .Pełne zaskoczenie :) Zdjęcia zgram jutro ,bo nie mam miejsca na dysku ,muszę zrobić porządki . Umawiamy sie na kolejne spotkanie ? :))) Odpowiedz Link
anndelumester A o której sie spotkaliscie? 04.03.07, 22:13 Ja jestem w stanie mega przeziebieniowym połamaniowym, a moj maż z synkiem jakos zagladali do Massolitu i nikogo nie było - a byli w tak okolo 16.30 Odpowiedz Link
bea-sjf Re: A o której sie spotkaliscie? 04.03.07, 22:36 Byliśmy od 16 ,ale trzeba wejść przez korytarz do drugiej części ,szkoda ,że nas nie znaleźli -moj mąż siedział sobie w kąciku przy najmłodszym i "Zadrę " czytał ;),miałby chłopina kompana do męskich rozmów :) Odpowiedz Link
anials Re: Jak było, jak było? Opowiadać, zdjęcia przysy 05.03.07, 10:17 No miło było, ale .. mało! Bea, następnym razem to chyba lepiej weź wszystkie dzieci i brata :-)) Na tyle zapowiedzianych Mam i pociech - w końcu zabrakło nam aktorów (małych i dużych) do Rzepki! Ale Massolit bardzo miły, dzieciaki mogły szaleć, Rodzice wgłębiać się w literaturę, dostaliśmy gratis soczki i wogóle sympatycznie nas potraktowano. Lunatica - zabrakło chyba też Twoich studentów, którzy mogliby zebrać to całe towarzystwo razem i poprowadzić wspólną zabawę, czytanie. Ale - wszystko przed nami!! Pierwszy krok już zrobiony, już troszkę się znamy, teraz chcemy jeszcze!! Odpowiedz Link
babatera Re: Jak było, jak było? Opowiadać, zdjęcia przysy 05.03.07, 12:33 Potwierdzam wszystko! Miło było i mam chętkę na następne spotkanie. Miejsce niesamowite - od podłogi do sufitu książki. Podobno mają zakatologowane 20 tys. tytułów! Mnie aż ręce swędziały. 95% spotkania spędziłam wyciągając, przeglądając, oglądając, podczytując i oczywiście uczestnicząc w rozmowie. I zakupy też były. To chyba rodzinny nałóg bo potem sobie uświadomiłam, ze moje dzieci robiły podobnie ;-) Synek studiował album o Kubie a córeczka wyciągała z półek i oglądała wszystkie książki w ... różowych okładkach ;-) Muffinki rewelacja! Błagam ANię o podanie przepisu - przynajmniej na te cytrynowe i koniecznie link do książki z której przepisy pochodzą. Pozdrawiam i do następnego spotkania. Odpowiedz Link
pani.z.radia Re: Jak było, jak było? Opowiadać, zdjęcia przysy 05.03.07, 21:29 dzien dobry, tu Barbara Brzeska z Radia Kraków. bardzo mi było miło trafić na Wasze Spotkanie. wersja radiowa jutro, (wtorek, 6.03) w Radiu Kraków 101,6 albo www.radiokrakow.pl (kliknąć na "live" u góry strony) o godzinie 11.20. pozdrawiam serdecznie i dziękuję. Barbara Brzeska. Odpowiedz Link
i2h2 Re: wysłuchałam :))))))))))))))) 06.03.07, 11:30 A ja nie :-(((( Aplikacja nie dala sie zainstalować i jestem zła... Odpowiedz Link
bea-sjf Re: wysłuchałam :))))))))))))))) 06.03.07, 11:41 Może się uda zdobyc nagranie , bo warto byś posłuchała te miłe słowa nt Bromby.pl :)))) Odpowiedz Link
babatera Iwonko! 06.03.07, 12:42 i2h2 napisała: > Dużo bym dała za plik Wave :-) A za MP3? Trzymam Cię za słowo i wysyłam Ci na priva. J. Odpowiedz Link
anials Mufinki 06.03.07, 11:11 Też posłucham audycji!! A poza tym: Podaję moją "literaturę" - "Kuchnia domowa - Mufinki" z serii Le Cordon Blue polskie wydanie 2000, wydawnictwo Ko:namann (te dwie kropki maja być nad o, oczywiście) tytuł oryginalny: "Muffins" Published by Murdoch Books. Tyle wyczytałam z okładek. Literatura wybitnie polecana dla dzieci - apetyczne, piękne zdjęcia, młodzieży - proste przepisy oraz dla dorosłych - jak coś zrobic, żeby sie nie narobic i mieć jeszcze czas na ... czytanie! Przepisy mieszam czasem między sobą, zawsze dodaję mąkę żytnią do pszenej, ostatnio odkryłam, że pyszna jest posypka z płatków owsianych! Miłej lektury :-))) Odpowiedz Link
lunatica Aniu, 06.03.07, 17:53 to moja ulubiona książka z mufinami :-) Mam prawie całą serię Le Cordon Bleu. Może następnym razem mnie uda się przynieśc coś dobrego :-) Odpowiedz Link
lunatica Dziewczyny, napiszcie proszę, 06.03.07, 17:54 jak sprawdził się lokal? Chcę napisać do właścicielki i podziękować - dobrze było? Aha, i wieczorkiem sprawdźcie pocztę - proszę :-) Pozdrawiam, L. Odpowiedz Link
mamaki Re: A w Krakowie ... 06.03.07, 19:21 Massolit sprawdził się jak najbardziej, super miejsce, świetny "klimat", wszystkie byłyśmy zachwycone! Odpowiedz Link
akve Re: A w Krakowie ... 07.03.07, 00:11 Następnym razem też chcę być na książkowym meeetingu ! Bo będzie następny raz,prawda pytajnik nie chce sie za nic pojawic Odpowiedz Link
anials Re: A w Krakowie ... 07.03.07, 11:19 Jasne, że będzie następny raz!! No dobra, Lunatica, jak na nastepny raz upieczesz mufinki to ja porwę się na coś innego (jeszcze nie wiem co :-)) A opinia o Massolicie jak najbardziej na PLUS. Jedynie co - to jeśli będzie więcej dzieci, to przydał by się jakiś ogródek. Ja muszę jeszcze pilnować Stasia, bo czasem mu się jakąś kartkę w książce zdarzy naderwać - horror ;-)) Odpowiedz Link
bea-sjf spotkanie drugie 20.03.07, 18:16 Niedziela 25.03, w samo południe ( uwaga ! zmiana czasu na wiosenny ! ) , klub Skowronek najprawdopodobniej . To informacja dla nowych chętnych . Reszta w fazie ustalania :) Odpowiedz Link
babatera Re: spotkanie drugie 21.03.07, 20:53 bea-sjf napisała: > Niedziela 25.03, w samo południe ( uwaga ! zmiana czasu na wiosenny ! ) , klub > Skowronek najprawdopodobniej . > To informacja dla nowych chętnych . Reszta w fazie ustalania :) Może założyć nowy wątek? Tu się trochę trudno połapać tak się rozrósł. Bea! Jestem zachwycona Ch&L - przyniosę Ci na pewno. Wieczorem oglądam sobie a dzieciaki się wściekają jak jeszcze nie śpią i słyszą ;-) Pięknie mówią - prawdziwa "bełkotliwa" angielszczyzna. Odpowiedz Link